Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Merkez Bankaları enflasyon ile mücadele için 2022 yılında başladıkları faiz artırımlarında sona yaklaştı. Uygulanan sıkı para politikalarının gecikmeli etkilerinin verilere yansımaya başladığı algısı güçleniyor. Parasal sıkılaşma ülkelerin büyümesi üzerinde baskı oluştururken enflasyon ile mücadelede (eldeki veri setine göre) gözle görülür bir ilerleme sağlıyorlar.
Bu hafta açıklanan ABD TÜFE verisi 2 yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine geriledi. Verilerin ABD ekonomisinde soğumanın başladığını gösterdiğini düşünüyoruz. FED genel olarak ABD’nin güçlü büyümesinin enflasyon yaratması sebebi ile rahatsız. Soğumayla birlikte ılımlı bir büyüme (yumuşak iniş) en olumlu ve mevcut verilere baktığımızda en olası senaryo olarak karşımıza çıkıyor. Sıkılaşma ile birlikte finansman maliyetlerinin ekonominin paydaşları üzerinde yarattığı baskıyı göz önüne aldığımızda, bundan sonra sorulacak soru, ‘sıkılaşmanın süresi ne kadar sürecek?’ sorusu.
FED üyelerinin açıklamaları ve görüşleri piyasaları etkileyebilir. Sözlü yönlendirme kısmında üyelerin piyasaları dengeleyici mesajları öne çıkabilir. Yıl sonunda kadar lineer bir yapıda olmasa da yurt dışı piyasalar için olumlu görüşümüzü sürdürüyoruz.
Finansal enstrümanlara baktığımız zaman dengelenme çabaları göze çarpıyor. Merkez bankalarının sıkılaşma sürecinde sona geldiği görüşleri artıkça Dolar talebi düşerken majör para birimleri ve değerli metallere olan talep canlı kalıyor. Risk barometresi olarak takip ettiğimiz ABD 10 yıllık faizi, enflasyon riskinin azalması ile yüzde 4,50 seviyesinin altında seyrediyor. Brent petrol ise jeopolitik risklerin azalması ve ekonomilerde küçülme nedeniyle 80 Usd altı fiyatlamalar görüyor.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. Batı hafif pozitif, Asya da eksiler de söz konusu. ABD vadelileri yüzde 0,10-30 arası artı. Asya piyasaları karışık. Hong Kong 2,1 % civarı, Çin yüzde 0,2 civarı satıcılı; Japonya yüzde 0,2 civarı artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,43, Dolar Endeksi 104,3 ons altın 1.985 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, TÜİK Ekim ayı konut satışları istatistiklerini açıkladı. Konut satışları Ekim ayında yıllık %9, yılın ilk 10 ayında yıllık %14 geriledi. Yeni Ekonomi ekibinin uyguladığı makro ihtiyati tedbirler ve TCMB bankasının kademeli faiz artışları talebi sınırlayıcı etki olarak karşımıza çıkıyor. TL’nin cazip bir finansal enstrüman olma yolunda ilerlemesi gelecek dönemlerde konut fiyatları üzerinde baskının devam etmesine neden olabilir. TL faizinin cazibesi konut dışında da genel olarak talebin azalması yönünde etki yaratabilir. Kaldı ki TCMB’nin istediği de bu. Zira enflasyonla mücadele ediyor.




Usd/TL:
Sıkılaşma sürecinin zirveye ulaştığı beklentisi ile oluşan fiyat hareketleri devam ediyor. Sıkılaşma sürecinin sona erme olasılığı ve sıkılaşma süresinin tartışılmaya başlanması Dolar talebini azaltıyor.
Lokal tarafta, yurtdışı fiyatlamaların Dolar Endeksi üzerinde aşağı yönlü baskısı TCMB işini kolaylaştırabilir. TCMB uyguladığı kademeli faiz artışları ile Türk Lirası cazip bir yatırım aracı olma yolunda ilerliyor. Enflasyon ile mücadelede alınan mesafe güven ortamı ile birlikte yatırımcıların Türk lirası tercihine destek olabilir.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 28,68 civarında işlem görüyor. Aşağıda 28,00 ve 27,50; yukarıda 29,00 ve 30,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
Sadeleşme adımları ile birlikte menkul kıymet tesisi kuralının esnetilmesi tahvil talebini haliyle azalttı. Sadeleşme adımından sonra kısa vadeli tahvil faizleri yüzde 40 seviyelerine yükseldi. Son zamanlarda yabancı kurumlardan 2024 yılı için Türk tahvillerine yönelik olumlu raporlar da yayımlanıyor. TL tahvillerinin cazip noktalara yaklaştığını düşünmeye devam ediyoruz.
Tahvil faizlerinde yukarı yönlü dengelenme devam ediyor
Globalde, risk barometresi olarak takip ettiğimiz ABD 10 yıllık tahvil faizinde yaşanan düşüş piyasaları ve değerli metaller üzerinde olumlu yansıyor. Reel getirinin azalması riskli varlıklara olan talebi canlandırıyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller dün gününü sırasıyla 26 baz puan azalarak ve 20 baz puan azalarak, %40,85 ve %28,29 seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Tepki yükselişi güç kazanıyor... Endekste son dönemde yaşanan aşağı hareketin kısa vadeli ana destek bölgesi olarak izlediğimiz 7,400 seviyesine geri çekilmelerde oluşturduğu tepki yükselişi etkisini sürdürüyor. Perşembe gününü alıcılı seyrin ardından %1.50 oranında değer artışıyla 7,780 puandan tamamlayan BIST 100 Endeksi'nde, seans içi yukarı ataklarda ilk önemli direnç noktası olarak izlediğimiz 7,750 seviyesinin aşıldığını gözlemliyoruz. Böylece güç kazanan tepki alımlarının bir üst noktada hedef olarak aldığımız 7,950 seviyesine yöneldiğini düşünüyoruz. Haftanın son işlem gününde destek konumuna dönüşen 7,750 üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketler 7,950 direncini hedeflemeyi sürdürecektir. Aşağıda 7,400 seviyesini ana destek olarak almaya devam edeceğimiz piyasada, geri çekilmelerde bu noktanın önemini koruyacağını düşünüyoruz. Şu aşamada 7,400/7,950 bandında yatay bir seyre dönmesini beklediğimiz hareket kapsamında, endeksin aşağı seyrini tamamlayarak yukarı ataklarında yeniden güç kazanması 7,950 direncinin aşılmasıyla gerçekleşecektir.




Eur/Usd:
Beklentilerden iyi gelen ABD TÜFE verisi sonrasında enflasyon endişelerinin azalması ve FED’in sıkılaştırmada plato aşamasına geldiği beklentisi sonrasında dengelenme çalışmaları devam ediyor. Dolar talebi azalırken Dolar Endeksi (DXY) 200 günlük ortalamadan tepki yaratmaya çalışıyor.
Bundan sonraki süreçte ekonomilerin sıkılaşma süresine dayanıklılığı ön plana çıkabilir. Ekonomilerde yaşanılacak zorlanma faiz indirimi beklentilerini öne çekebilir.
ABD TÜFE verisi sonrasında Dolar Endeksi’nde teknik olarak 105,5 kuvvetli destek noktasının altında fiyatlamalara geçti.
Bu sabah 1,086 seviyesindeki paritede 1,07 ve 1,076 seviyeleri gün içi destek; 1,09 ve 1,095 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
Merkez bankası üyelerinden dengeleyici mesajlar gelmeye devam ediyor. Dün BoE, Para Politikası Kurulu üyesi Greene, piyasaların henüz doğal faiz oranının mesajını özümseyemediğini belirterek, enflasyonu kontrol altına almak için borçlanma maliyetlerinin uzun bir süre daha yüksek kalması gerektiğini vurguladı.
Dolar Endeksi’nde teknik olarak 105,5 kuvvetli destek noktasını ABD TÜFE veri sonuçları ile birlikte aşağı yönde kırdı.
Bu sabah 1,24 seviyesinde bulunan paritede 1,23 ve 1,235 seviyeleri gün içi destek; 1,255 ve 1,26 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.



Altın:
Jeopolitik risklerin azalması ile satış baskısı altında kalan altın, ABD TÜFE veri setinin beklenti altı açıklanması ile yönünü yukarı çevirdi. Jeopolitik risklerin bağımsız bir değişken olduğunu düşünürsek, para politikalarında sıkılaşmanın sona gelindiği görüşü kuvvetlendikçe, değerli metal bu fiyatlamalardan destek bulabilir. 1.975 Usd kısa vade yükselişlerde destek noktası olarak izlenebilir.
Ana resimde ise 200 günlük ortalama üstünde kalınması ve haftalık kapanışlar oluşması yukarı yönlü görünümü sağlamlaştırıyor 200 günlük ortalama 1.933 Usd seviyelerinde.
Bu sabah 1.985 Usd seviyesindeki ons altında 1.975 ve 1.983 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.995 ve 2000 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Eurobond:
Son gelen oyun değiştirici veri ABD TÜFE oldu. Beklenti altı gelen manşet ve çekirdek enflasyon ABD 10 yıllık faizlerinde aşağı yönlü yeni dengelenme alanı oluşturmaya çalışıyor.
ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yön değiştirici seviye olarak yüzde 4,40’ı önemsiyoruz.
Lokal tarafta, eurobond faizleri ile ABD tahvil faizleri arasında korelasyon devam ediyor. CDS risk primi son 2 yılın en düşük seviyelerine geriledi. Bu noktada yeni ekonomi ekibinin attığı adımların olumlu yansıması görülüyor.
Eurobond piyasasında temkinli iyimser duruşumuzu sürdürüyoruz.
CDS 356 ile günü tamamladı. Eurobondlar pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 14-19 cent; orta vadelilerde 55-81 cent; uzunlarda 87-98 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,77%, 8,31% ve 8,84% oldu.
 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.