Senaryo 1, enflasyon hedefe yakınsar, işsizlik biraz artar.
Senaryo 2, enflasyon yüzde 2 hedefinin altına iner, iş gücünde önemli bir bozulma olur.
Senaryo 3, tüketici talebi artar, enflasyon beklenmedik şekilde artar.
FED üyesi Waller 3 senaryo ortaya koyuyor. Bunlardan iki ve üç numarayı çok olası görmüyor. Esasında Waller yumuşak iniş senaryosunu öne çıkarıyor. Piyasanın güncel görüşü de buna paralel. Hatta piyasada iniş olmadığı yönünde sesler de duyuluyor. Zira sıkı para politikasına rağmen ABD ekonomisinin kondisyonu tahmin edilenden daha iyi.
Yumuşak iniş senaryosuna ne engel olabilir diye sorguladığımızda iki unsur öne çıkıyor. Bugünlerin konusu olan Orta Doğu’daki tansiyona bağlı artan petrol fiyatları. Tansiyon ilkten petrol fiyatlarına tesir etse de daha fazla artışı riskli varlıklara da sirayet edebilir. Petrol fiyatlarındaki artış maliyetler üzerinden enflasyonist baskıya yol açabilir. Bu durumda 3. senaryodaki enflasyonda beklenmedik artış ortaya çıkabilir. Diğer unsur ise 5 Kasım’da kimin ABD başkanı olacağına bağlı. Harris’in kazanması mevcut halin devamı diye okunabilir. Ancak Trump’ın kazanması halinde ABD’nin eko-siyasi kararları değişebilir. Trump’ın vaatleri tüm ithal ürünlere yüzde 10, Çin mallarına ise yüzde 60 gümrük vergisi getirilmesi yönünde. 1. Trump döneminden akılda kalanlar olası 2. Trump dönemine ışık tutabilir. Vergi artışı fiyat artışı, talep düşüşü şeklinde sonuç üretebilir. Ki eş zamanlı olarak global ticaret, global piyasalar nasıl etkilenir sorusunun yanıtı olumlu olmayabilir. Özetle piyasalar bugün için yumuşak iniş senaryosunu güçlü görüyor, bunu fiyatlıyor. Bu senaryonun 2 riski olduğunu düşünüyoruz.
Almanya’da ZEW endeksi bugün ve gelecek için farklı sonuçlar ortaya koydu. Bugünkü durum için pek iç açıcı sinyal vermedi. -84,5’den -86,9 seviyesine indi. Endeksin beklentiler alt başlığında ise belirgin iyileşme söz konusu, önceki ayı 3,6 idi, son veri ile 13,1 seviyesine yükseldi.
Almanya’da enflasyon yüzde 1,6 seviyesine indi. Avrupa enflasyonu ise yüzde 1,8, bugün açıklanacak yeni verinin de aynı kalması bekleniyor. Enflasyon riski azalmış ancak ekonomik aktivitede belirgin zayıflamaya işaret eden bir ekonomik tablo var. Bu tablo Avrupa’nın üretim üssü olan Almanya için de geçerli. ZEW endeksi bugün işler kötü diyor ama yarın iyi olabilir umudu taşıyor. Bunda ECB’nin şu ana kadar yaptığı faiz indirimlerinin ve ECB’nin patikasının da etkileri olduğunu düşünüyoruz. O yüzden ECB’nin bugün faiz indirimi kararı alması sürpriz olmaz. Kaldı ki büyük oranda fiyatlandığı kanaatindeyiz. Bugün daha çok Başkan Lagarde’ın basın toplantısı kritik. Başkan, faiz kararından 30 dakika sonra TSİ 15:45’de konuşacak. Yeni bir şey söylerse heyecan yaratabilir.
Piyasalar bugün 15:15’de ECB kararını, 15:30’da ABD perakende satışlar ve sanayi üretimini, 15:45’de Lagarde’ı takip edecek. Öğleden sonra piyasa hareketlenebilir. Güçlü ABD verileri piyasa iştahını baskılayabilir, Doları güçlendirebilir. Ayrıca ABD şirketlerinin 3. finansalları da piyasanın takip ettiği diğer önemli başlık. İyi sonuçlar (kar-gelir) risk iştahını artırıyor.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı çoğunlukla negatif. ABD vadelileri yüzde 0,15-0,30 aralığında eksi. Asya piyasalarında Çin %0,1 civarında, Hong Kong %0,9 civarında artı, Japonya %0,6 civarında eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,03, Dolar Endeksi 103,5, ons altın 2.676 Usd civarında işlem görüyor.
İç tarafta, enflasyonun düşüş hızını azaltması ile TCMB şahin açıklamalar geldi. TCMB Başkan Yardımcısı Akçay, sıkı para politikasının alternatifi olmadığına, erken faiz indirimi beklenmemesi gerektiğine, TL’nin bir süre daha primli olacağına dikkat çekmişti. Söz konusu ifadeleri baz aldığımızda bugün PPK’dan şahin bir metin görmek ihtimalinin olduğunu düşünüyoruz. Kurul, diğer yandan enflasyonda iyileşme beklediği için, beklenen iyileşmeyi referans göstererek faiz indiriminin mümkün olabileceği sinyalleyebilir. Özetle, bugüne dair şahin yarına dair şarta bağlı sınırlı güvercin bir metin görebiliriz.
Usd/TL:
ABD para birimi gücünü koruyor. Bunu hem kendi ekonomisinin dinamikliği ile hem diğer majör ülkelerin daha zayıf ekonomik dinamiği ile hem de veriler baz alınarak oluşturulan para politikaları arasındaki farklardan ötürü sağlıyor. Son makro veriler beklentilerden iyi gelince FED’e dair tahminler erozyona uğruyor. Bugün Avrupa merkez bankası ECB’nin faiz kararı açıklanacak. 25 baz puan faiz indirim kararı sürpriz olmaz. ABD’de ise perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri açıklanacak. Güçlü sonuçlar, Usd talebini artırabilir.
İç tarafta, TCMB Başkan Yardımcısı Akçay, hafta başında şahin konuşmuştu. Sıkı para politikasının alternatifi olmadığına, erken faiz indirimi beklenmemesi gerektiğine, TL’nin bir süre daha primli olacağına dikkat çekmişti. Söz konusu ifadeleri baz aldığımızda bugün PPK’dan şahin bir metin görmek ihtimalinin olduğunu düşünüyoruz. Kurul, diğer yandan enflasyonda iyileşme beklediği için, beklenen iyileşmeyi referans göstererek faiz indiriminin mümkün olabileceği sinyalleyebilir. Özetle, bugün için şahin yarın için şarta bağlı sınırlı güvercin bir metin görebiliriz.
Kurda ılımlı yukarı eğilimi koruyor. Bu sabah 34,21 civarında işlem görüyor. Aşağıda 34,00 ve 33,50; yukarıda 34,50 ve 35,00 öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Bugün PPK faiz kararını açıklayacak. Eylül enflasyon verisi sonrası enflasyonun düşüş hızı soru işareti yaratmıştı. TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay’ın şahin ifadelerinin, bugünkü PPK karar metnine yansımasını bekliyoruz. Metnin genel olarak, bugün için şahin, yarın için ise şartlı sınırlı güvercin olmasını bekliyoruz. Şart ise enflasyonda düşüş görülmesi ve daha önemlisi düşüş döngüsünün başladığı kanaatinin TCMB nezdinde oluşması.
Tahvil faizleri, enflasyonun düşüş hızını azaltması, TCMB’nin şahin duruşunun sürmesi, beklenen faiz indiriminin ötelenmesi, jeopolitik gelişmeler ile yüksek kalmaya devam ediyor. Tahvil faizlerinde beklenen indirim için ötelenme hali devam ediyor.
Globalde, güçlü istihdam, TÜFE, ÜFE veri zinciri ABD tahvil faizleri için yön yukarı çevirmiş durumda. Bugün açıklanacak ABD perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri kısa vade fiyatlamasını etkileyebilirler.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 5 baz puan artış ile %42,91 ve 3 baz puan artış ile %29,40 seviyesinde tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Tepki çabaları güçleniyor... Çarşamba günü alıcılı bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksinin kapanışı %1,08'lik yükselişle 98,956 puandan yaptığını görüyoruz.
Genel olarak baktığımızda, 8,700 bölgesindeki desteğin test edilmesini takiben başlayan yukarı yöndeki toparlanma çabalarının, dün itibarıyla kısa vadeye yönelik ilk önemli direnç konumundaki 8,850 puanın aşılmasıyla güçlenmeye başladığını söyleyebiliriz.
Önümüzdeki sürece baktığımızda ise, mevcut tepki yükselişin önünde ilk etapta 9,000 olmak üzere, esas olarak 9,200 seviyesinin bulunduğunu söyleyebiliriz. 9,200 bölgesindeki direncinin aşılabilmesi halinde ise, içinde bulunduğumuz tepki denemelerinin, yukarı yönde kısa vadeli bir trend özelliği kazanabileceğini düşünüyoruz.
Aşağı yönde baktığımızda ise, öncelikle 8,850 olmak üzere, ana destek olarak 8,700 bölgesini takip etmeyi öneriyoruz.
Eur/Usd:
Almanya’da ZEW endeksi bugünkü durum için pek iç açıcı sinyal vermedi. -84,5’den -86,9 seviyesine indi. Endeksin beklentiler alt başlığında ise belirgin iyileşme söz konusu, önceki ayı 3,6 idi, son veri ile 13,1 seviyesine yükseldi.
Avrupa’da enflasyon yüzde 1,8. bugün açıklanacak yeni verinin de aynı kalması bekleniyor.
Almanya’nın Avrupa açısında önemi tartışmaya gerek yok. Enflasyonu düşük, bugüne ait veriler ekonomide yavaşlama olduğunu işaret ediyor. Ancak ZEW beklentiler verisi geleceğe dair iyimserlik oluştuğunu gösteriyor. Bu noktada bugün karar alacak Avrupa merkez bankası ECB’ye döndüğümüzde faiz indirim kararı sürpriz olmayabilir. Zira bugünün sıkıntılarını çözmek, ekonomiyi yarın daha iyi noktaya taşımak yerinde yaklaşım olabilir. ECB açısında koşullar faiz indirimi için uygun. Hatta fiyatlandığını düşünüyoruz. Bugün piyasanın Lagarde’a odaklanmasını bekliyoruz. Başkanın 15:15’deki faiz kararından 30 dakika sonra başlayacak konuşmasında ECB’nin patikası hakkında vereceği sinyalleri takip edeceğiz.
ABD’de bugün perakende satışlar ve sanayi üretimi verilere açıklanacak (saat 15:30). Güçlü sonuçlar Dolar lehine hava yaratabilir.
ABD perakende satışlar verisi paritede hareketlilik yaratabilir. Güçlü gelecek veri FED faiz indirim beklentilerini azaltabileceği için dolar talebini artırabilir. Zayıf veri ise kar satışlarına neden olabilir. Kısa vadede 103 seviyesi üstünde DXY’nin tutunma çabasını izleyebiliriz.
Bu sabah 1,085 seviyesindeki paritede 1,082 ve 1,077 seviyeleri gün içi destek; 1,089 ve 1,095 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
İngiltere TÜFE beklentilerden daha fazla düştü. Yüzde 1,7 seviyesine indi. Faiz indirimi konusunda BOE’ye alan açtığını düşünüyoruz. Veri ile Gbp güç kaybetti. Bugün ABD perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri ile ECB’nin olası sürpriz yönlendirmesi hareket yaratabilir.
Dolar Endeksi son dönemdeki iç ve global gelişmeler ile yükseliş eğilimini sürdürüyor. Her ne kadar faiz indirim döngüsünde olsalar da FED diğerlerine göre daha şahin algılanıyor.
Bu sabah 1,298 seviyesinde bulunan paritede 1,295 ve 1,29 seviyeleri gün içi destek; 1,305 ve 1,311 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz..
Altın:
İsrail’in İran’a düzenlemesi beklenen misilleme sıcak konu. Önce petrol ve nükleer tesisleri hedef olabilir endişesi yaşandı. Sonra askeri tesislere saldırı yapılacağına dair spekülasyon ile gerginlik biraz azaldı. Son gelen habere göre İsrail yetkililerinin karar bize ait sözleri ile tansiyonda sınırlı bir artış oldu. Özetle misillemenin içeriğine bağlı olarak jeopolitik risk fiyatlanacak.
Ekonomik veri cephesinde ise gözler bugün açıklanacak ABD perakende satışlar ve sanayi üretiminde. Güçlü sonuçlar altın fiyatında baskı yaratabilir. ECB ise faiz kararını açıklayacak. Kararın büyük oranda fiyatlandığını düşünüyoruz. O yüzden etki beklemiyoruz. Başkan Lagarde farklı bir sinyal verirse fiyatlar reaksiyon verebilir.
Altın fiyatları, jeopolitik ve ekonomik haber akşına göre oluşuyor. Tansiyon artınca jeopolitik taraf fiyatlamayı belirliyor. Tansiyon azalınca normal koşullara geri dönülüyor ve ekonomik ajanda fiyatlanıyor.
Altın 2.500 Usd seviyesi üzerinde kalıcılık sağladı. Teknik olarak ilk etapta 2.600 Usd seviyesi üstünde 2.700 Usd seviyesine kadar yükseliş devam edebilir.
Bu sabah 2.676 Usd seviyesindeki ons altında 2.650 ve 2.635 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.690 ve 2.710 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Eurobond:
Perakende satış ve sanayi üretimi verileri ABD ekonomisi hakkında sinyal verecekler. Son dönem verileri, ülke ekonomisinin tahmin edilenden iyi olduğunu ortaya koydu. Bugünkü veriler de aynı sonucu işaret ederlerse tahvil faizleri tepki yükselişlerini sürdürebilir.
İç tarafta, enflasyon arzu edilen hızda düşmüyor. Bugün TCMB’nin şahin olacağını düşünüyoruz. Ancak enflasyon düşerse şartına bağlayarak faiz indirim sinyali vereceğini değerlendiriyoruz.
Türkiye 5 yıllık CDS 266 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif hareket etti. Birim fiyatlar, kısalarda -1 ile -4 cent; orta vadelilerde +10 ile +13 cent; uzunlarda +20 ile +22 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 4,70%, 6,62% ve 7,69% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.