Global piyasaların kafası karışıyor. Yön konusunda netlik oluşamıyor.
Dünyanın doğusunda risk iştahını baskılayıcı haber akışı devam ediyor. Çin’de beklentileri karşılamayan ekonomik veriler ve deflasyon tehlikesi, diğer yandan Çin yönetiminin destek paketi ile değil faizleri indirerek duruma müdahale etmeye çalışması piyasalarda karşılık bulmuyor. ABD tarafında enflasyonun düşme eğiliminde olmasına rağmen enerji fiyatlarındaki artış tüketici talebinin canlı kalması, işgücünün sağlamlığı gibi faktörler enflasyonda yapışkanlık-dirençlilik korkusunu tetikliyor.
Biraz daha geniş çerçeveden baktığımız zaman FED tarafından yapılan sıkılaştırma manşet ve çekirdek enflasyonda düşüş trendini sağlamış piyasalara enflasyon karşısında reel bir getiri sunmaya başlamış durumda. Bu noktada belki bir faiz artışı daha gündemde olsa da piyasada son günlerde sıkılaştırma takviminin grileştiği algısı ön plana çıkıyor. Haliyle risk iştahını sınırlayan bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde tansiyon hala yüksek seyrediyor. Mevsimsel olarak da hacmin düştüğü Ağustos ayında piyasada kar satışları ön plana çıkmaktadır. ABD’de gelen son veriler ile resesyon riskinin ajandadan çıkmaya yöneldiğini düşünüyoruz. Nispeten bu dalgalanmaya ve sıkılaştırma politikasına karşın ABD ekonomisindeki dayanıklılıktan ötürü beklenilenden iyi durumda olduğunu düşünüyoruz.
Piyasalarda yeni fiyatlamalar için bir katalizöre ihtiyaç olduğu kanaatindeyiz. FED patikasına dair griliğin dağılması, Çin destek paketi açıklaması ile yön netleşebilir. Aksi halde mevcut durumda iştah baskı altında kalmayı sürdürebilir.
Global piyasalarda baskı oluşturan diğer majör neden ABD 10 yıllık tahvil faizi. Burada yükseliş devam ediyor. Beklenti üstü gelen ÜFE’yi, artan enerji fiyatlarını, ABD tahvil ihraç takvimini, FED patikasında oluşan grilik algısını yukarı doğru çıkışın başlıca sebepleri olarak görüyoruz. Dün akşam FED FOMC toplantı tutanakları açıklandı. ABD Merkez Bankası’nın (FED) Temmuz ayı toplantı tutanaklarında enflasyonda yukarı yönlü risklerin devam ettiği, bu durumun da daha fazla faiz artışını gerektirebileceği yer aldı. Bu anlamda şahin bir içerik söz konusu bizce. Açıklamalardan sonra ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,29 seviyesine kadar çıktı. Gelinen nokta itibari ile FED faiz komitesi üyeleri arasında bir ayrışma görüldüğünü de belirtelim. Daha fazla faiz artışına gerek var mı yok mu konusunda farklı sesler duyuluyor.
Avrupa tarafında, İngiltere TÜFE veri seti açıklandı. Manşet TÜFE beklentiler dahilinde yüzde 6.8 gelirken çekirdek TÜFE beklenti üstü yüzde 6.9 gelerek katılığını devam ettirdi. Çekirdek TÜFE'deki katılıktan ötürü enflasyonla mücadelede BOE’nin bitiş çizgisine yakın olmadığını düşünüyoruz. Diğer taraftan Euro Bölgesi sanayi üretim verisi açıklandı. Sanayi üretimi, Haziran'da bir önceki aya göre yüzde 0,5 arttı. Beklenti sanayi üretiminde aylık bazda değişim olmayacağı yönündeydi.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı yatay karışık. ABD vadelileri yüzde 0,1 civarı artı seyrediyor. Asya borsaları satıcılı. Japonya yüzde 0,3, Hong Kong 0,1 eksi. Çin hafif artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,29%, Dolar Endeksi 103,5 ons altın 1.893 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, para politikası ve maliye politikası kademeli bir şekilde bir patikada ilerlemeye devam ederken yabancı ilgisi temkinli-olumlu şekilde ilerliyor. Bu sürecin devamında OVP’nin önemli bir yapıtaşı olduğuna inanıyoruz. 24 Ağustos’ta yapılacak olan PPK da ise kademeli faiz artışlarının devamını bekliyoruz.
Usd/TL:
Dün akşam Temmuz ayındaki FED faiz toplantısının tutanakları açıklandı. ABD Merkez Bankası’nın (FED) tutanaklarında enflasyonda yukarı yönlü risklerin devam ettiği, bu durumunda daha fazla faiz artışını gerektirebileceği sinyali yer aldı.
Bir yandan ABD 10 yıllıklarında yaşanan yükseliş diğer taraftan Çin tarafından gelen olumsuz veri akışı ve deflasyon korkuları güvenli liman ve rezerv para birimi Usd talebini artırmaya devam ediyor. Dolar Endeksi kritik 103 seviyesinin üzerine çıkmış durumda.
Lokal tarafta, enflasyonda yukarı yönlü risk geçerliliğini koruyor. Piyasalar bu noktada atılacak somut adımlara odaklanmış durumda. 24 Ağustosta yapılacak olan PPK toplantısı bu minvalde önemli olacağını düşünüyoruz. Devamında ise OVP bekleniyor.
Kur yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 27,08 civarında işlem görüyor. Aşağıda 26,80 ve 26,50; yukarıda 27,50 ve 27,80 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
24 Ağustos tarihinde PPK toplantısı yapılacak. Kademeli faiz artışlarının devam etmesini bekliyoruz. Enflasyon ile mücadelede mali politikalara ek para politikasındaki sıkılaşma hızının da destek unsuru olabileceğini düşünüyoruz. Kademeli faiz artışlarının devamı ve menkul kıymet tesisi kuralının gevşetilmesi ile tahvil faizlerinde yukarı yönlü beklentimizi koruyoruz.
Global tarafta ABD 10 yıllıklarındaki yükseliş devam ediyor. Enerji fiyatlarındaki artışa ek olarak ABD tarafından gelen veriler yapışkan-dirençli enflasyon korkularını besliyor. Enflasyonun artacağı endişesi ile ABD 10 yıllık faizlerinin risk iştahı üzerindeki baskısı devam ediyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 49 baz puan artışla %17,79 ve yatay %19,28 ile günü tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Zirve bölgede yatay seyir devam ediyor... Çarşamba günü sıkışık bir seyrin etkili olduğu hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksinin kapanışı 0,37%'lik kayıpla 7,662 puan seviyesinden yaptığını görüyoruz.
Genel olarak baktığımızda, 7,870 bölgesinde ulaşılan yeni TL zirvenin ardından son üç gündür hafif satıcılı yatay bir seyir izleyen piyasada, dün XBANK Endeksinin %1,71değer kaybettiğini, XUSIN Endeksinin ise, %0,82 değer kazandığını söyleyebiliriz.
Önümüzdeki süreçte ise, öncelikle 7,500 olmak üzere 7,350 seviyelerini önemli destekler olarak izliyoruz. 7,500 desteği korunabildiği sürece yukarı yöndeki denemelerin devam etmesini beklediğimiz piyasada, ilk önemli direnç olarak 7,870 bölgesindeki TL zirveyi izliyoruz. Bir sonraki olası hedef olarak ise, psikolojik 8,00 eşiğini takip ediyoruz.
Aşağı yönde baktığımızda ise, 7,500 desteğinin korunamamasını ilk önemli zayıflama sinyali olarak değerlendiriyor ve 7,350 bölgesini ise, hızlı yükselişin ardından kısa döneme yönelik bir stop-loss seviyesi olarak takip etmeyi öneriyoruz.
Eur/Usd:
ABD Merkez Bankası’nın (FED) Temmuz ayı toplantı tutanaklarında enflasyonda yukarı yönlü risklerin devam ettiği, bu durumun da daha fazla faiz artışını gerektirebileceği yer aldı. Şahin tonda olan tutanaklardan sonra risk iştahının baskılanmasında majör neden olan ABD 10 yıllık faizleri yüzde 4,26 seviyelerine kadar yükseldi.
ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin hızla yükselmesi buna karşılık ABD TÜFE’deki yükseliş hızının daha az olması (neticede tahvil faizleri enflasyonun üzerinde) dolar tarafında reel getiri fırsatı oluşturmakta. Oluşan reel getiri Dolar Endeksi’nin yönünü yukarı çevirmesine ve Usd’nin talep görmesini sağlamaktadır.
Dolar Endeksi’nde 103 seviyesini önemli görüyoruz. 103 altı fiyatlamalarda Euro lehine 103 üstü fiyatlamaları teknik olarak Usd lehine yorumlamayı sürdürüyoruz.
Bu sabah 1,086 seviyesindeki paritede 1,085 ve 1,08 seviyeleri gün içi destek; 1,09 ve 1,10 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı negatif seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
İngiltere’de manşet TÜFE beklentiler dahilinde yüzde 6.8 gelirken çekirdek TÜFE beklenti üstü yüzde 6.9 gelerek katılığını devam ettirdi. İngiltere tarafında gelen verilerde enflasyon ile mücadelede sonuç alınmaya başlandığı fakat çekirdek enflasyonda katılığın BOE’nin daha önceki toplantılarında da belirttiği gibi çekirdek enflasyondaki katılık yumuşayana kadar sıkılaştırmanın devam edeceğini sözünün zemini olduğunu gösterdi. BOE enflasyonla mücadelede FED’in gerisinde. Faiz artışlarını bitirip bir sonraki evreye (platoya) geçmek için görece daha fazla yolu olduğunu düşünüyoruz.
Global tarafta ABD 10 yıllık tahvil faizindeki yükseliş piyasalar üzerinde baskının majör nedeni. ABD 10 yıllık faizlerindeki yükseliş Usd’nin talep görmesine neden oluyor.
Bu sabah 1,272 seviyesinde bulunan paritede 1,265 ve 1,26 seviyeleri gün içi destek; 1,28 ve 1,285 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz
Altın:
Temmuz ayı FOMC tutanakları dün açıklandı. Tutanaklarda enflasyonda yukarı yönlü risklerin devam ettiği, bu durumunda daha fazla faiz artışını gerektirebileceği sinyali verildi (şahin).
ABD 10 yıllık tahvil faizi ABD TÜFE’nin üzerinde. Bu noktada reel getiri oluşmakta, oluşan reel getiri Usd talebini artırmaktadır. Dolar Endeksi’nde 103 üstü fiyatlamalara gelindi. ABD 10 yıllık tahvil faizindeki yükselişi piyasalar üzerindeki majör baskı sebebi olarak görmeye devam ediyoruz. Bu sabah 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 4,29 seviyesinde.
‘Altın 200 günlük ortalama seviyesi yaklaşık 1.900 Usd. Bu nokta üzerinde tepkiler cılız kalıyor. Teknik resimde 1.900 Usd seviyelerinde oluşacak aşağı yönlü kırılma satıcıların baskın gelmesine neden olabilir’ son günlerde ifade ettiğimiz gibi 200 günlük ortalamanın altında fiyatlamalar başladı. Tekrar 200 günlük ortalama üstünde kapanışlar olana kadar teknik resimde aşağı yönlü hareketlerin devamını bekliyoruz.
Bu sabah 1.893 Usd seviyesindeki ons altında 1.880 ve 1.860 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.930 ve 1.950 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı negatif seyir bekliyoruz.
Eurobond:
Global tarafta, dün FOMC tutanakları açıklandı. Tutanaklarda enflasyonda yukarı yönlü risklerin devam ettiği, bu durumunda daha fazla faiz artışını gerektirebileceği yer aldı. İçeriğin şahin olduğunu söyleyebiliriz. Şahin açıklamalar ve yapışkan-dirençli enflasyon sebebi ile sıkılaşmanın süresinin uzayacağı korkuları ABD 10 yıllık faizleri yukarı taşımaya devam etti. Global piyasalarda risk iştahının baskılanmasındaki majör neden olarak ABD 10 Yıllık faiz yükselişlerini görmeye devam ediyoruz.
Lokal tarafta, olumlu haber akışına ek olarak 24 Ağustos’ta yapılacak olan PPK toplantısını enflasyon ile mücadelede, atılacak somut adımlar açısından, önemli bir basamak olarak görüyoruz. Yurt dışında oluşan olumsuz hava ve ABD 10 yıllık tahvil faizindeki yükseliş ve beraberinde sunduğu reel getiri Türkiye eurobondları için de baskılayıcı bir unsur olarak karşımıza çıkıyor.
Eurobondlar dün sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 5-12 cent; orta vadelilerde 10-34 cent; uzunlarda 24-28 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,41%, 8,39% ve 8,81% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.