Günlük Bülten (Yapı Kredi Bankası)

Geçen hafta beklentilerden düşük gelen ABD TÜFE verisinden sonra piyasada yüzler gülüyor. Özellikle FED'in ayrı önem verdiği çekirdek TÜFE ve ÜFE'de yıllık bazlı düşüşün yanında aylık bazlı düşüşünde gerçekleşmesi piyasada yeni bir beklenti, yeni bir fiyatlamaya yol açıyor. Hatırlanacağı üzere Haziran ayında yapılan FED toplantısında, Powel başta olmak üzere neredeyse tüm FED üyeleri yılın sonuna kadar iki faiz artışı daha yapılması gerektiğini dile getirmişlerdi.
Geçen hafta gelen ABD TÜFE veri setinden sonra ise FED'in Temmuz ayında 25 baz puan faiz artışına gideceğini ve faiz artırımlarını durdurmak için kapının aralandığını görüşü öne çıktı. Piyasalar tarafından FED'in faiz artırımlarında tepe noktaya ulaştığı ve artık duracağı beklentisi oluşmaya başladı. FED'in 26 Temmuz'da faizleri artırıp duracak olması ve diğer merkez bankalarının enflasyonla mücadelede FED'e göre daha geriden gelmesi beklentisi ile risk iştahı artarken, Usd zayıflamaya başladı.
Beklentinin olduğu noktada major para birimleri geçen haftayı yüzde 2'ye yakın değer kazancı ile kapadı. 26 Temmuz'da yapılacak FED toplantısı ve toplantı sonrası verilecek mesajlar daha önemli bir hale geldi.
ABD 2. çeyrek bilanço sezonu başladı. Açıklanan bilançoların beklentilerden iyi gelmesi önemli, olumlu piyasalar risk iştahını destekliyor. Geçen hafta S&P yüzde 2,5'e yakın, Nasdaq yüzde 4'e yakın kazanç ile kapadı.
Bugün Avrupa Merkez Bankası başkanı Lagarde'ın saat 11:15'de konuşması olacak. FED'in tepeye noktaya yakın olmasına karşı ECB ve BOE'de faiz artırımı sürecinin devam edeceğini düşünüyoruz. Lagarde'ın bugünkü toplantısında bu yönde gelebilecek açıklamalar Dolar Endeksi endeksi üzerindeki baskıyı artırması beklenebilir.
Özetle, FED'in uyguladığı agresif faiz artırım sürecinin sonuna geliniyor olması hem global piyasalarda hem de gelişmekte olan piyasalarda oluşan baskının azalmasına ve borçlanma maliyetlerinin de rahatlamasına neden olabilir. Faiz artırım sürecin sonlanması yurtdışı piyasalarda yeni denge noktalarının oluşmasına sebebiyet verebilir.
Bu sabah globalde risk iştahı sınırlı negatif. ABD vadelileri hafif eksi. Asya borsaları da satıcılı. Japonya hafif, Çin yüzde yarım civarı, Hong Kong hafif eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,83%, Dolar Endeksi 99,95 ons altın 1.955 Usd civarında işlem görüyor.

Lokal tarafta, gözler bu hafta yapılacak olan TCMB toplantısında olacak. Para Politikası Kurulu toplantısı 20 Temmuz'da yapılacak. Yeni ekonomi yönetiminin bu toplantıda atacağı adımlar piyasalar tarafından dikkatle takip edilecek. Hafta sonu Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile akaryakıtta ÖVT tutarları artırıldı. Ücretlere gelen zamlardan sonra akaryakıt maliyetlerinin de artması ile enflasyon üzerinde yukarı yönlü risklerin artığını düşünüyoruz. Bu yüzden 20 Temmuz PPK kararı oldukça önemli olacaktır. Daha önce yeni ekonomi yönetiminin söylediği gibi kademeli geçişin hızı önem arz ediyor.
Cuma günü borsa yüzde 1,09 artış ile günü tamamlarken UsdTL günü yüzde 0,59 değer artışıyla 26,19 seviyesinden kapattı.


Usd/TL:
Son dönemde yaşanan haber akışı ile Usd baskı altında kalıyor. Dolar Endeksi 103 seviyelerinden 99'lu seviyelere gevşedi. Endeks baskı altında kalmayı sürdürebilir. Havanın devamı için önemli parametre 26 Temmuz FED faiz kararı. Orada kadar piyasa hafif zigzaglarla ilerleyebilir.
Bu hafta ABD tarafında majör veri bulunmadığını söyleyebiliriz. Tabii bir yandan da ABD'de 2. çeyrek bilançoları geliyor, piyasayı etkileyebilirler.
İç tarafta akaryakıta uygulanan maktu vergi artırıldı. Artış ile fiyatlar 20% civarı yukarı çıkmış oldu. Maliye Bakanlığı, depremin maliyetinin karşılanması, bütçe açığının azaltılması, carı açığın kontrolüne katkı için bu kararın alındığını açıkladı.
Dışarıda esen olumlu havaya Usd/TL ayak uyduramadı. Bu hafta için paritede gözler 20 Temmuz'da yapılacak olan PPK toplantısında olacak. PPK toplantısında kademeli geçişin hızı oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz. Bloomberg'deki beklenti faizin 18,25% seviyesine çıkarılacağı şeklinde.
Ankara, para ve maliye politikalarında adımlar atmayı sürdürüyor. Kademeli geçiş-değişim sürecindeyiz. Bugün, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 3 körfez ülkesini içeren ziyaretine başlaması bekleniyor.
Kur yukarı yönde eğilimini koruyor. Bu sabah 26,25 civarında işlem görüyor. Aşağıda 26,10 ve 26,00; yukarıda 26,50 ve 26,80 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono:
Hazine bugün 4 yıl vadeli TLREF ihalesi düzenleyecek. Temmuz ayı borçlanma programına başlamış olacak.
Akaryakıt vergi ayarlaması enflasyonu yükseltici etki yapabilir.
Menkul kıymet tesisi ile tahvillere olan talep güçlü hale dönüşmüştü. Yeni ekonomi yönetimi sadeleşme-değişim sinyali verdi. Pratikte ilk adımlar atıldı. Pratiğe dönüşte menkul kıymet tesisi konusunda değişime gidildiğinde tahvil faizleri normalleşebilir.
Globalde tahvil faizleri ABD enflasyon verileri ile aşağı geliyor. Tahvil faizleri yatay-hafif aşağı meyilli hareket edebilir. Piyasanın ayın haftaya yapılacak FED toplantısına odaklanacağını düşünüyoruz.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller Cuma gününü sırasıyla 81 baz puan artışla %15,47 ve yatay %17,02 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Hisse senedi piyasası 6,437 puanda TL bazında yeni bir kapanış zirvesine ulaşmayı başardı…
  
Hafta boyunca %4'lük bir yükseliş sergileyen hisse senedi piyasasında BİST100 Endeksinin kapanışı 6,437 seviyesinden TL bazında yeni bir zirveden tamamlamayı başardığını görüyoruz.
Genel olarak, hisse senedi piyasasındaki güçlü seyrin devam ettiğini söyleyebiliriz. Daha kısa vadeli bir bakışta ise, önemli bir teknik eşik olan 6,500 bölgesinden gelmesini muhtemel gördüğümüz ara bir düzeltme ihtimalinin henüz gerçekleşmediğini görüyoruz. Bu noktada, son dönemdeki yükselişlerinin ardından kısa vadeli bir realizasyon sürecine giren XUSIN hisselerinin yerini, XBANK hisselerindeki güçlü yükselişlerin başarıyla doldurduğuna dikkat çekebiliriz.
Önümüzdeki süreçte ise, 6,500 direnç bölgesinde oluşabilecek ara bir düzeltme ihtimalini tamamen göz ardı etmiyoruz. Ancak, geçen haftaki genel piyasa dinamiklerinden yola çıkarak, 6,500 seviyesinin üzerinde kalıcı bir hareket oluşabilmesi halinde, mevcut yükseliş eğiliminin 6,700 bölgesine doğru devam etmesi beklenebilir. Böyle bir ihtimal dahilinde de, olası gördüğümüz ara düzeltmenin 6,700'lerden itibaren etkili olması ve 6,500 bölgesini destek yapması beklenebilir.


Eur/Usd:
Geçtiğimiz hafta piyasaları ABD verileri domine etti. Veriler ile yatırımılar FED baskısını daha az hissetmeye başladı. FED yetkililerinden gelen açıklamalar da azalan enflasyonun dili yumuşattığını ortaya koyuyor.
Dolar Endeksi 103'lü seviyelerden 99'lu seviyelere indi. Önümüzdeki konu FED faiz kararı. Daha önemlisi FED'in ne söyleyeceği, patikanın ne olacağı. Faiz artışına neredeyse kesin gözü ile bakılıyor (CME 96%). Kritik konu 2. faiz artışının yapılıp yapılmayacağı. Yani FED faizi tepe noktasına ne kadar yakın konusu.
Cuma günü AMB Yönetim Konseyi'nin 14-15 Haziran tarihinde düzenlendiği para politikası toplantısının özet metninde, para politikası faizinin artırılmasına devam edilmesinin değerlendirildiği belirtildi. Sıkılaşmada ve enflasyonla mücadelede FED, ECB'den daha ileri bir seviyede.
Bu hafta, geçtiğimiz haftaya benzer boyutta majör makro veri bulunmuyor. O yüzden veri tarafı sınırlı hareket yaratabilir. Piyasanın sınırlı iyimser bir tavır içinde olabileceğini düşünüyoruz. Bu anlamda para piyasalarında Usd biraz zayıf bir fiyatlama görebilir (düşüş momentumu geçtiğimiz haftaya göre azalabilir). Dolar Endeksi 100 seviyesinin altına indi. Endeksin zayıflaması biraz daha sürebilir.
Bu sabah 1,123 seviyesindeki paritede 1,12 ve 1,117 seviyeleri gün içi destek; 1,127 ve 1,13 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz. Bugün ECB başkanı Lagarde konuşacak (TSİ 11:15), hareket yaratabilir.


Gbp/Usd:
Bu hafta TÜFE, perakende satışlar açıklanacak. Enflasyonun yüksek seyri sürüyor ve enflasyon riski canlı vaziyette. İngiltere'de bu hafta haber akışı biraz hareket yaratabilir.
ABD tarafında ise yüksek önemde veri bulunmuyor. Perakende satışlar, sanayi üretimi, konut satışları gibi veriler açıklanacak.
Bu hafta verilerin ikinci planda kaldığı FED'in konuşulduğu, fiyatlandığı bir hafta olabilir diye düşünüyoruz.
Para piyasalarında Usd güç kaybı yaşıyor. İyimser tavır biraz daha sürebilir. Dolar Endeksi 100 seviyesinin altına inmiş durumda.
Bu sabah 1,309 seviyesinde bulunan paritede 1,305 ve 1,301 seviyeleri gün içi destek; 1,313 ve 1,317 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Altın:
Geçen hafta ABD verileri ile hareketlenen ve olumlu reaksiyon veren piyasanın yeni haftaya sakin başlamasını ve bu şekilde hareket etmesini bekliyoruz. Yeni haftada kritik majör veri bulunmuyor. Bu anlamda FED toplantısının gözetildiği bir seyir görebiliriz. FED'in faiz artışı yapması cepte gibi gözüküyor. Esas konu 2. faiz artışının akibeti.
Kıymetli madenler, zayıflayan Usd, düşen tahvil faizleri ile alan buldu. Yeni hafta momentum az olabilir. Yatay, dengelenme çabası içinde altın ve gümüş hareket edebilir diye düşünüyoruz.
Bu sabah 1.952 Usd seviyesindeki ons altında 1.945 ve 1.930 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.970 ve 1.988 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Eurobond:
Geçtiğimiz hafta globalde tahvil faizleri aşağı geldi. Verim eğrisini kısa tarafı daha fazla reaksiyon verdi. ABD'de 2 yıllık gösterge 45 baz puan, 10 yıllık gösterge 35 baz puan civarı aşağı geldi. ABD enflasyonundaki yavaşlama, FED de yavaşlar noktasına evriliyor. TÜFE ve ÜFE verileri beklenti altında kalması ile piyasa bu noktada FED'in faiz artırımlarının sonuna gelindiğine inanmaya başladı. O yüzden tahvil faizleri aşağıya doğru hareket ediyor. Bu hafta FED kararı öncesi yatay seyir izleyebilir.
Lokal yeni ekonomi yönetiminin adımları sürüyor. Akaryakıta uygulanan maktu vergi artırıldı. Maliyetler üzerinden enflasyonda artışa yol açabilir. Son günlerde Eurobond faizlerinin aşağı gelmesinde globaldeki hareketin yanı sıra diğer taraftan dış politikadaki gelişmelerin de etkisi olduğunu düşünüyoruz. Politikada hareketlilik göze çarpıyor. Türkiye 5 yıllık CDS'i günü 448 baz puan ile tamamladı.
Eurobondlar Cuma yatay seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda -7 ile +3 cent; orta vadelilerde -7 ile -6 cent; uzunlarda -5 ile +4 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,66%, 8,31% ve 8,78% oldu.



Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.