Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

6 Aralık: işsizlik oranındaki hafif yükselişi saymazsak aylık istihdam verisi beklentileri karşıladı.

 

11 Aralık: TÜFE, manşet ve çekirdekte beklentilere paralel geldi, sürpriz yapmadı. Manşet Eylül’de 2,4% seviyesine indi, Kasım’da 2,7% oldu. Çekirdek Haziran ayı ile aynı seviyede (3,3%).

 

12 Aralık: ÜFE, manşet ve çekirdekte beklentileri aştı. Manşet, geçen yıl Kasım ayında 0,8% idi, bu yıl 3,0% seviyesine yükseldi. Çekirdek ise geçen yıl Aralık ayında 1,8% seviyesine indi, bu Kasım’da 3,4% seviyesine çıktı.

 

İşgücü, FED sıkılaşmasına iyi yanıt verip, gücünü büyük oranda koruyup, son zamanlarda sınırlı geri çekilme hali sergileyen görüntü veriyor.

Enflasyon ise son aylarda ısınma sinyali üretiyor. ÜFE’yi dikkate aldığımızda maliyet artışının daha belirgin olduğunu ortaya koyuyor. ÜFE’den TÜFE’ye geçişkenliği göz önüne alırsak TÜFE için risk oluşabilir.

 

Bu resmin üzerine Trump’ın vaatlerini eklediğimizde çıkan sonuç, ekonomide ısınma ve enflasyon artış riski şeklinde oluşuyor. Bu noktada FED nasıl reaksiyon verebilir diye sorduğumuzda, faiz indirimine hevesli olmaması, elinin birkaç ay öncesine göre rahat olmadığı yanıtını verebiliriz. Doğal olarak temkinli bir tavır benimsemeyebilir. Son haftalarda FED’den gelen rehberlik de bu yönde. 18 Aralık Çarşamba akşam FED’in faiz indirimi sürpriz değil. 25 baz puan indirim satın alındı, fiyatlandı. Esas mesele bundan sonrası (karar metni, projeksiyonlar, Powell’ın ifadeleri) olacak. Patikaya dair yönlendirme önemli bizce, piyasa bunu fiyatlayacak.

 

19 Aralık ABD 3. çeyrek büyümesi (sürpriz yapmayabilir), 20 Aralık FED’in baz aldığı kişisel tüketim harcamaları endeksi (PCE, bir tür enflasyon endeksi) açıklanacak. PCE de manşette daha düz düşüş kaydetti Eylül’e kadar. Ekim’de hafif yükseldi, Kasım’da da hafif yükselmesi bekleniyor. Çekirdek Mayıs’ta 2,63%’e inmiş, sonra hafif tırmanma halinde. 2,9% gelmesi bekleniyor. Sonuç piyasa iştahını etkileyebilir.

 

Genel görüntüde enflasyon hafif tepki halinde. FED hedefe varılacağını söylemeyi sürdürüyor ama tepki verdiği sırada biraz temkinli olmasına kim hayır diyebilir. Üstelik Trump belirsizliği de masada iken. Çarşamba akşam temkinliliğin dozuna göre piyasa denge bulabilir.

 

Perşembe günü İngiltere merkez bankası (BOE) faiz kararını açıklayacak. Beklenti faizin sabit kalacağı şeklinde. Ayrıca, ABD, AB, Almanya, İngiltere’nin imalat ve hizmet PMI verileri (bugün), ABD perakende satışları, Avrupa’da TÜFE, Almanya IFO verileri gibi verileri karşılayacağız.

 

Çin sanayi üretimi beklentilerle aynı geldi (%5,4) ama perakende satışlar beklentilerin(5,0%) çok altında kaldı (3,0%) .

 

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı nötr. ABD vadelileri %0,10 civarında yatay. Asya piyasalarında Çin %0,1 artı, Hong Kong %0,6, Japonya %0,2 civarında eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,39, Dolar Endeksi 106,9, ons altın 2.653 Usd civarında işlem görüyor.

 

 

İç tarafta, TCMB faiz indirimine ne zaman başlar sorusuna yanıtı konsensüse dönüşmüş değil. Aralık mı Ocak mı ikileminde Aralık fiyatlara bir miktar girmiş durumda. İkinci parametre ise indirim miktarı. 100-250 baz puan aralığına dağılan indirim beklentisi söz konusu. İndirim olsa bile TCMB’nin sıkı duruşunu koruması bekleniyor. Bardağın dolu tarafı ise indirim döngüsüne girileceği algısı.

 

Hazine, Aralık ayı borçlanma programını bu hafta 5 kıymet ile tamamlayacak. Bugün 2 vadeli sabit faizli, 6 yıl vadeli değişken faizli kıymetleri ihale edecek.

 

 

 

 

Usd/TL:

ABD istihdamı sınırlı zayıflasa da gücünü koruyor, enflasyon ise son aylarda yatay görünüm sergiliyor. Çarşamba akşam FED yılı yeni faiz indirimi ile tamamlamaya hazırlanıyor. Şu ana kadar yaptığı iletişim piyasası 25 baz puan indirime hazırladı. Ancak bundan sonra daha temkinli bir FED görebiliriz. O yüzden Usd avantajlı konumunu bir süre daha koruyabilir. FED, diğer merkez bankaları ve Trump göz önüne alındığında oluşan resim Usd lehine oluşuyor.

Bu hafta FED kararı manşeti oluşturuyor. Ayrıca batılı ülkelerin imalat ve hizmet PMI verileri, ABD perakende satışları, 3Ç büyüme (3. okuma), PCE ve çekirdek PCE verileri gibi verileri karşılayacağız.

Teknik olarak Dolar Endeksi (DXY) 105,5 seviyesi üstünde kalıcılık sağladı. 105,5 üstünde dolar talebi güçlü duruşuna devam edebilir. 107-107,5 bölgesinin üstünde 110 seviyesine erişmek isteyebilir.

İç tarafta, önümüzdeki hafta TCMB faiz kararını açıklayacak. Piyasada indirim beklentisi çokça speküle ediliyor hatta fiyatlamalara yansımış durumda. Yalnız indirim miktarı konusunda 100-250 baz puan aralığında dağılım söz konusu. Teknik olarak faiz indirim alanı oluşmuş durumda. İndirim olsa bile TCMB’nin sıkı duruşunu koruması bekleniyor.

Genel çerçevede TL faizinin cazip oluşu, TL’ye avantaj sağlamaya devam ediyor. Ancak faiz indirim döngüsünün yaklaşmakta olması TL’nin gücünü biraz zayıflatıyor.

Kurda ılımlı yukarı eğilimi koruyor. Bu sabah 34,95 civarında işlem görüyor. Aşağıda 34,50 ve 34,00; yukarıda 35,00 ve 35,50 öne çıkan teknik seviyeler.

 

 

 

TL Tahvil/Bono:

Hazine bu hafta 5 kıymet ile Aralık ayı borçlanma programını tamamlayacak. Bugün 2 vadeli sabit, 6 yıl vadeli değişken faizli kıymetleri ihale edecek.

Tahvil yatırımcısı enflasyonda düşüş ve buna bağlı olarak politika faizinin düşüşe geçmesini bekliyor. Şu ana kadar pozisyon alım iştahı çok sınırlı kaldı. 2 yıl vadeli kısa vadeli gösterge Kasım 2. yarısında oluşan kazanımlarını geri verdi. Göstergenin faizi Mayıs seviyelerine geri yükseldi. 10 yıl vadeli gösterge de Kasım kazanımlarını geri verdi ama Mayıs’tan beri bakarsak yükseliş kaydediyor (Mayıs’ın üzerinde). Verim eğrisinin uzun tarafı yükseliş halinde. Seyrin devamını enflasyon tayin edecek.

Globalde, ABD TÜFE verisi sorun yaratmadı ama son aylarda düşüş kaydetmiyor. ÜFE ise biraz yükseldi. Esas mesele ise bu yapının üzerine Trump faktörünün eklenecek olması. ABD’de enflasyon riski, FED’in temkinli olması bizi de etkileyebilir.

2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 18 baz puan artış ile %43,62 ve 19 baz puan düşüş ile %30,36 seviyesinde tamamladı.

 

 

 

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):

Haftaya başlarken 10,000 desteği üzerindeki dengelenme çabası devam edecek... Endekste kısa vadeli yükseliş trendi içerisinde ilk önemli direnç noktası olarak izlediğimiz 10,250 seviyesinden oluşan realizasyon eğilimi, 10,000 hedef desteği üzerinde dengelenme çabasında hareketleniyor.

Haftalık periyotta % 0.44 oranında değer artışının oluştuğu piyasada, seans içi geri çekilmelerde 10,000 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. Endekste 10,250 seviyesinden oluşan geri çekilmeyi, şu aşamada ara bir realizasyon eğilimi olarak değerlendiriyoruz. İlk etapta 10,000 üzerinde dengelenme çabasının hakim olacağı piyasada, bu seviye altındaki hareketlerde ise 9,750 seviyesini kısa vadeli ana trend desteği olarak izliyoruz. Dolayısıyla 9,750 seviyesine kadar oluşabilecek bir geri çekilmeyi düzeltme hareketi olarak alıp, yükseliş trendinin devam potansiyeli korunacaktır.

Bu kapsamda İlk önemli direnç olarak izlediğimiz 10,250 seviyesinin aşılabilmesi halinde ise $ bazlı grafiklerde de önemli bir direnç bölgesi olarak aldığımız 300$ (10,446) seviyesinin hedeflenebileceğini düşünüyoruz.

 

 

 

Eur/Usd:

ABD TÜFE verisi beklentiler dahilinde, ÜFE ise beklentilerin üzerinde geldi. Sonuçta TÜFE son aylarda yatay-hafif yükseliş şeklinde ilerliyor. ÜFE ise daha net yükseliş kaydediyor. ÜFE’nin dirençli olması TÜFE’nin geleceği hakkında soru işaretleri yaratıyor.

İstihdamda sorun yok, enflasyon hafif dirençli… ekonomide resesyon riski düşük… bu resim FED için hızlı gitme sinyaline dönüşüyor. Bu sebeple Çarşamba akşamı temkinli olmak isteyen bir FED görebiliriz. Son yönlendirici mesajlar bu yönde geldiği için FED’in temkinli olması sürpriz olmayabilir. Esas mesele temkinliliğin tonu olacak. Karar metni kadar, Başkan Powell’ın sözleri (Trump faktörünü de gözeterek) de kıymetli. Bir de FED tahminlerini içeren projeksiyonlar dikkat çekecek, sinyal verecek. Yalnız, projeksiyonların bugünü dair veri seti ile oluştuğu, uzun soluklu anlam taşımayacağı not edilmeli.

FED yılın son toplantısını 25 baz puan indirimle tamamlamaya hazırlanıyor. Söz konusu indirimi piyasaların satın alması sağlandı. o sebeple karar metni, projeksiyonlar, Powell takip edilecek, fiyatlanacak. Çarşamba saat 22:00’den itibaren hareketlilik artabilir.

FED dışında, bu hafta batılı ülkelerin imalat ve hizmet PMI verileri, ABD perakende satışları, 3Ç büyüme (3. okuma), PCE ve çekirdek PCE, Avrupa’da TÜFE, Almanya IFO verileri gibi verileri karşılayacağız.

Geçtiğimiz hafta ECB güvercin tavır sergilemişti, FED görece şahin kalabilir. Usd avantajlı olmayı sürdürebilir.

Teknik açıdan 1,045 seviyesinin altında paritede 1 civarı seviyelerin yeniden konuşulmaya başlanmasına neden olabilir. Yakın vade 1,05 üzerinde dengelenme, tepki çalışması görülebilir. Teknik olarak DXY (Dolar Endeksi) 105.5-107,3 seviyesi arasında fiyatlama devam edebilir.

Bu sabah 1,051 seviyesindeki paritede 1,046 ve 1,042 seviyeleri gün içi destek; 1,054 ve 1,06 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir izleyebilir.

 

 

 

Gbp/Usd:

Perşembe günü BOE’nin faizi değiştirmesi beklenmiyor. Bailey, (olası-beklenen) gümrük vergi savaşının enflasyon riski yaratacağına dikkat çekmişti. Çarşamba FED temkinli olabilir. BOE ise görece güvercin kalabilir. Dolar Endeksinde teknik olarak 105.5 -107,3 seviyesi arasında fiyatlama devam edebilir.

Bu sabah 1,263 seviyesinde bulunan paritede 1,26 ve 1,255 seviyeleri gün içi destek; 1,267 ve 1,271 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir Bugün yatay seyir izleyebilir

 

 

Altın:

Jeopolitik riskler azalıyor, diğer yanda ABD’de enflasyon riski konuşuluyor ve FED’in temkinli olması bekleniyor. Ortaya çıkan yapı bundan iki ay öncesine göre çok farklı ve zıt. Değişen yapı altın yatırımcısını mutlu etmiyor.

Kısa vadeli görüntünün altın lehine olmadığını düşünüyoruz. En azından tok alıcı olmak faydalı olabilir. Orta vade ise görüntü altını destekleme ihtimali hala masada. Ancak bu ihtimal de önceki kadar açık ve berrak değil. Bunun sebebi Trump’ın neyi, nasıl, ne zaman yapacağına dair netlik olmaması. Sanki enflasyon yaratacak gibi algı oluşmuş durumda. Enflasyon riski demek sıkı FED demek.

Bu hafta FED faiz kararından ziyade, FED’in rehberliği (karar metni, projeksiyonlar, Powell’ın konuşması) önemli olacak. Çarşamba akşam FED’in temkinlilik dozuna bağlı olarak haftayı tamamlayacağız.

Yatırımcıların FED toplantısı öncesinde bir miktar kar satışı yaptığı gözleniyor. 2.720 Usd seviyesi kısa dönem için eşik seviyenin üstü kalamayan altın fiyatlarında dün 2.680 Usd seviyelerine çekilme yaşandı.


Genel olarak zirve seviyesinden sonra dengelenme halinde olan altın için teknik olarak 2.715 Usd seviyesinin aşılması halinde hareket 2.800 Usd hedefleyebilir. Teknik olarak, 2.615 Usd altında fiyatlamalar satış baskısının kısa vade de devam etmesine neden olabilir.

Bu sabah 2.653 Usd seviyesindeki ons altında 2.645 ve 2.620 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.675 ve 2.720 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay - sınırlı pozitif seyir izleyebilir.

 

 

 

Eurobond:

Dışarıda, ABD tahvil faizleri yukarı ilerliyor. FED kararı bekleniyor. FED rehberliğinin temkinlilik dozuna bağlı olarak hafta tamamlanacak.

İç tarafta, son enflasyon verisi biraz soru işareti yaratsa da faiz indirim beklentisi korunuyor. Aralık ayında indirim olup olmayacağı hala net değil. Olsa bile sınırlı indirim olabilir. Nette ise faiz indirim sürecine yakın olduğumuzu düşünüyoruz. 5Y CDS 2020 başında bu yana en düşük seviyelerinde bulunuyor.

Türkiye 5 yıllık CDS 251 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı negatif hareket etti. Birim fiyatlar, kısalarda -2 ile 0 cent; orta vadelilerde -26 ile -23 cent; uzunlarda -47 ile -46 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 4,22%, 6,79% ve 7,94 oldu.

 
 

Çağlar Kimençe

caglar.kimence@yapikredi.com.tr

 

İhsan Tunalı

ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Diğer Haberler
2024'ün 11 aylık döneminde toplam pazar, geçen yılın aynı dönemine oranla %1 gerileyerek 1 milyon 109 bin 117 adet düzeyinde gerçekleşti- OSD
Yılın 11 ayında otomotiv üretimi geçen yılın aynı dönemine göre %8 azalarak 1 milyon 239 bin 944 adet oldu- OSD
Otomobil üretimi %6 azalarak 822 bin 361 adede gerilerken, traktör üretimiyle toplam üretim ise 1 milyon 283 bini buldu- OSD
Yılın 11 ayında otomotiv ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre adet bazında %1 gerileyerek 915 bin 446 adet oldu- OSD
Facebookta Paylaş