Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Oyun değiştirici veriler...
Önceki gün gelen ABD TÜFE verisi beklentilerin altında açıklandı. Yumuşak gelen veri setinden sonra piyasalar Aralık ayında FED’den bir faiz artışı beklemiyor. Aralık toplantısına kadar bir adet enflasyon verisi daha açıklanacak. Enerji fiyatlarında yaşanan düşüş maliyet enflasyonu riskini azaltacağından gelecek enflasyon verisinin piyasa momentumunu bozmasını beklemiyoruz. FED kısa vadeli faizleri belirlerken uzun vadeli faizleri (tahvil) piyasa talebi belirliyor. Enflasyon verisi sonrasında ABD tahvillerine talebin artması ve bono faizlerinin düşmesi olumlu risk algısının genele yayılmasını destekler bir görüntüde. FED Eylül ayı nokta grafiğinde yıl sonuna kadar bir faiz artışının daha masada olduğunu belirtmişti. Gelen veriler ve parasal sıkılaşmanın gecikmeli etkilerinin görülmesi Aralık ayında yapılacak toplantıda FED toplantısında projeksiyonun değiştirilmesine neden olabilir.
Dün açıklanan ABD üretici fiyat endeksinde yaşanan artış beklenti altı kalarak yüzde 1,3 arttı. ABD merkez bankası FED tarafından uygulanan sıkı para politikasının gecikmeli etkilerinin ortaya çıkmaya başladığını düşünüyoruz. benzer durum sıkılaşma uygulayan diğer merkez bankaları için de geçerli (ECB, BOE…).
Avrupa tarafında, İngiltere’de enflasyon Ekim ayında bir önceki yıla göre yüzde 4,6 artış göstererek, 2021 yılından bu yana en düşük seviyesine geriledi. Merkez bankaları enflasyon ile mücadelede sıkılaşma politikalarının cevaplarını alıyor. Mevcut veri setinde sıkılaşmanın yeterliliği ön plana çıkıyor. Bundan sonraki süreçte sıkılaşmanın süresi ön plana çıkabilir.
Asya tarafında, deflasyon ile mücadele Çin tarafında devam ediyor. Çin Ekim ayı perakende satışlar endüstriyel üretim verileri beklenti üstü açıklandı. Çin Merkez Bankası ekonomiyi desteklemek için likidite arzını artıyor. Deflasyon ile mücadele ana sıkıntı talebin, fiyatların düşeceği beklentisi ile yeterli olmaması. Bu noktada likidite arzının artırılması istendiği etkiyi göstermeyebilir.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı negatif. ABD vadelileri yüzde 0,20-30 arası eksi. Asya piyasalarında kar satışı gözleniyor. Hong Kong 1,65 % civarı, Çin yüzde 0,6 civarı, Japonya yüzde 0,8 civarı artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,50, Dolar Endeksi 104,5 ons altın 1.961 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, Yeni Ekonomi ekibi ile başlayan değişim-dönüşüm-sadeleşme adımları lokla varlıklar üzerinde olumlu etkiler sağlıyor. Son günlerde Türkiye 5 yıllık CDS’i (globalin de katkısı ile) belirgin aşağı gelmiş durumda. Bakan Şimşek dün yaptığı açıklamada uygulanan politikaların sonuçlarının 2024 yılının ikinci yarısından itibaren net bir şekilde görüleceğini söyledi. Uygulanan politikalara güven artıkça lokal piyasaların yabancı yatırımcı açısından ilgi göreceğini düşünmeye devam ediyoruz.





Usd/TL:
Manşet ve çekirdek tüketici enflasyonundan sonra dün ABD ÜFE verisi de beklenti altı gelerek FED’in uyguladığı sıkılaşmanın yeterli olduğu fiyatlamasını-algısını güçlendirdi. USD talebi güç kaybederken majör para birimleri değerlendi.
Lokal tarafta, Merkez Bankası’nın uyguladığı kademeli sıkılaşma adımları ile birlikte paritede öngörülebilirliğin artığını düşünüyoruz. Uygulanan politikaların gecikmeli etkilerinin ortaya çıkması ile enflasyon üzerinde oluşan baskının azalmaya başlayacağını düşünüyoruz..
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 28,68 civarında işlem görüyor. Aşağıda 28,00 ve 27,50; yukarıda 29,00 ve 30,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
Son zamanlarda yabancı kurumların raporlarında Türk Lirası cinsinden tahvillerin cazip seviyelere geldiği ile ilgili raporlar yayımlanmaya başladı. Raporlarımızda da belirttiğimiz gibi cazip seviyelere yaklaştığımızı düşünüyoruz. Yılsonundan sonra bu tarafa ilginin yoğunlaşacağını düşünüyoruz.
Tahvil faizlerinde yukarı yönlü dengelenme devam ediyor
Globalde, ABD TÜFE veri seti setinin arkasından dün gelen ÜFE verisindeki artış da beklenti altı gerçekleşti. Piyasalarda FED’in faiz artırımlarında zirveye ulaştığı görüşü ağırlık kazandı. Dün kritik seviyelerden ABD 10 yıllık faizleri tepki yükselişi ile yüzde 2‘e yakın yükseliş yaşadı. Ancak aşağı yön sürebilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller dün gününü sırasıyla 57 baz puan azalarak ve 34 baz puan azalarak, %41,11 ve %28,49 seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
İlk önemli direnç olarak 7,750 seviyesini izliyoruz ... Zayıf yükseliş denemelerinin direnç noktalarını aşmakta zorlanmasıyla son dönemde aşağı hareketin hakim olduğu piyasada, önceki gün global piyasalara paralel olarak yaşanan alıcılı seyrin dün yeniden zayıfladığını gözlemliyoruz.
Çarşamba gününü yatay seyrin ardından -%0.07 oranında hafif bir değer kaybıyla 7,665 puandan tamamlayan BIST 100 Endeksi'nde, seans içi yukarı ataklarda 7,750 seviyesini ilk önemli direnç noktası olarak izliyoruz. 7,750 ara direncini aşacak hareketlerin ise bir üst noktada ana direnç olarak izlediğimiz 7,950 seviyesini aşma denemeleri oluşturabileceğini düşünüyoruz. Aşağıda 7,400 seviyesini ana destek olarak almaya devam edeceğimiz piyasada, geri çekilmelerde bu noktanın önemini koruyacağını düşünüyoruz. Şu aşamada 7,400/7,950 bandında yatay bir seyre dönmesini beklediğimiz kısa vadeli hareket kapsamında, endeksin aşağı seyrini tamamlayarak yukarı ataklarında yeniden güç kazanabilmesi 7,950 direncinin aşılmasıyla mümkün olacaktır.
Dolayısıyla kısa vadeli ana destek bölgesine yaşanan geri çekilmenin oluşturduğu tepki denemesi çerçevesinde 7,950 direnci kritik olmayı sürdürecektir.




Eur/Usd:
Beklentilerden iyi gelen ABD TÜFE verisi sonrasında enflasyon endişelerinin azalması ve FED’in sıkılaştırmada plato aşamasına geldiği beklentisi Dolar talebini azaltıyor. Dün gelen üretici fiyat endeksi de beklentilerden az arttı. Para politikalarının gecikmeli etkisi piyasaya yansımaya devam ediyor.
Merkez Bankalarının sıkılaştırmada nihai faiz oranlarına ulaştığını düşünüyoruz. Bundan sonrası için veri odaklı yaklaşım önemli olabilir. Sıkılaştırmanın süresi piyasaların odak noktası olabilir.
ABD TÜFE verisi sonrasında Dolar Endeksi’nde teknik olarak 105,5 kuvvetli destek noktasının altında fiyatlamalara geçti.
Bu sabah 1,083 seviyesindeki paritede 1,07 ve 1,076 seviyeleri gün içi destek; 1,09 ve 1,095 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı negatif seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
Dün açıklanan İngiltere’de enflasyon Ekim ayında bir önceki yıla göre yüzde 4,6 artış göstererek, 2021 yılından bu yana en düşük seviyesine geriledi. BOE’nin uyguladığı sıkılaşma enflasyon üzerinde etkisini göstermeye devam ediyor. Enflasyonun daha da düşmesi, gelecek yıl politika faizinde ilk indirimin zamanlamasına yönelik piyasa beklentisini erkene çekebilir.
Dolar Endeksi’nde teknik olarak 105,5 kuvvetli destek noktasını ABD TÜFE veri sonuçları ile birlikte aşağı yönde kırdı.
Bu sabah 1,238 seviyesinde bulunan paritede 1,23 ve 1,235 seviyeleri gün içi destek; 1,255 ve 1,26 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı negatif seyir bekliyoruz.



Altın:
ABD TÜFE veri setinin beklenti altı gelmesi dün açıklanan ÜFE artışının da beklentilerden az gerçekleşmesi FED’in sıkılaşmada zirve noktaya geldiği yorumlarını da beraberinde getiriyor. Reel getiri fırsatı sunan ABD 10 yıllık faizin yüzde 4,40 altına inmesi altın fiyatlarında yukarı hareketi destekleyebilir.
Gelen olumlu veriler 2024 yılının ikinci yarasında yapılması tahmin edilen faiz indirim beklentilerinin öne gelmesine neden olabilir. Altın için orta-uzun vade olumlu görüşümüzü koruyoruz. Kısa dönem fiyatlamalarda 1.974 Usd üstünde kalıcılık sağlanması yükselişi hızlandırabilir.
Ana resimde ise 200 günlük ortalama üstünde kalınması ve haftalık kapanışlar oluşması yukarı yönlü görünümü sağlamlaştırıyor 200 günlük ortalama 1.933 Usd seviyelerinde.
Bu sabah 1.961 Usd seviyesindeki ons altında 1.950 ve 1.935 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.972 ve 1.985 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. .Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Eurobond:
ABD TÜFE verisinin hem manşet hem çekirdek enflasyonda beklenti altı kalması ve ÜFE verisinin de beklentilerin altında artış göstermesi FED’in uyguladığı sıkılaşmanın yeterliği olduğu görüşünü destekledi. ABD 10 yıllık faizi yüzde 4,40 seviyelerinden dün tepki yükselişleri ile günü yüzde 4,55 seviyelerinde tamamladı. Bu sabah 4,50% civarında seyrediyor.
ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yön değiştirici seviye olarak yüzde 4,40’ı önemsiyoruz.
Lokal tarafta, eurobond faizleri ile ABD tahvil faizleri arasında korelasyon devam ediyor. CDS risk primi olumlu haber akışı ile hızlı düşerken, arzların artması eurobond fiyatlarını CDS primine eşlik etmekte sınırlıyor.
Eurobond piyasasında temkinli iyimser duruşumuzu sürdürüyoruz.
CDS 369 ile günü tamamladı. Eurobondlar pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-17 cent; orta vadelilerde 29-32 cent; uzunlarda 27-40 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,92%, 8,43% ve 8,96% oldu.
 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
  
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş