Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

- CME anketi 25 baz puan indirimi yüzde 43, 50 baz puan için yüzde 57 ihtimali işaret ediyor (dağılımı ağırlıklandırırsak 39,25 puanlık indirime denk geliyor).
- FED vadelileri 40 baz puan indirim fiyatlıyor.
- Swaplar ise 42 baz puan indirim fiyatlıyor.
Bu sabah itibari ile FED faiz indirimine dair beklentiler bu şekilde.

Geçtiğimiz hafta Perşembe gününe kadar CME anketinde ‘25 baz puan indirim’ hakim olasılıktı. Perşembe gününden itibaren dağılım 50 puan indirim lehine değişti.

Alışılagelmiş süreç FED kararı önceki piyasa olası FED kararını öngörmüş-benimsemiş-satın almış olur şeklinde. Bunda, FED yetkililerinin atacakları adım öncesinde piyasayı hazırlamış olmaları önemli yer tutuyor. Sözlü yönlendirmede başarılı olan bir FED söz konusu. Ancak bu kez durum biraz farklı. Çünkü en üst bölümde yer alan beklentiler tam bir netlik olmadığını işaret ediyor. 25 ile 50 arasının orta noktası olan 37,5’i göz önüne aldığımızda piyasa 50 baz puana biraz daha yakın duruyor (CME 39,25, vadeli 40, swap 42).

Birkaç husus dikkatimizi çekiyor:
- Çarşamba günü 25 baz puan indirim beklentisi hakim görüştü. Perşembe dağılım terse dönmeye başladı. O gün ABD ÜFE verisi açıklandı. ÜFE verisi tetikleyici olabilir. Manşet beklendiği gibi geldi. ÜFE yüzde 2,4’den düştü, yüzde 1,7 oldu. Çekirdek ise yüzde 2,4 ile beklentilerle aynı geldi. Fakat verinin önceki ayı yüzde 2,3 olarak revize edildi. Diğer bir tetikleyici ise Michigan 1 yıllık enflasyon tahmini verisinde beklentinin yüzde 2,7’ye gevşemesi yer alabilir.
- Beklentilerin 25 baz puandan 50 baz puana kaymasına, piyasa çok sınırlı tepki verdi-veriyor. Örneğin Eur-Usd yüzde yarımdan biraz fazla primlendi. Piyasa indirim oranındaki farkı zayıf az reaksiyon veriyor.
- Piyasa FED’in indirim için alanı olduğunu düşünüyor. 50 baz puana yoğunlaşıyor. FED’in aynı düşünce içinde olup olmadığını net değil. Bir de 50 puanlık indirim resesyon endişesi yaratabilir. Piyasada bu indirime (+/-) farklı tepkiler verebilir. Eğer 50 baz puan indirim kararı gelirse FED’in resesyon endişesi taşıyıp taşımadığı önemli olacak.
-
Bu hafta hareketli olabilir. Birinci sebep yukarıda ele aldığımız FED faiz kararına dair beklentilerin konsensüs halinde olmaması, ikinci sebep ise jeopolitik tansiyondaki artış.

Trump’a yeni bir saldırı haberi dikkat çekti. İkinci başarısız deneme seçim sürecinde güvenlik zaaflarının sürdüğü izlenimi veriyor. Diğer bir konu ise Orta Doğu. Husiler, İsraile füze saldırı düzenledi. İsrail misilleme yapacağını açıkladı.

Haftanın diğer başlığı İngiltere merkez bankası BOE’nin ve Japonya merkez bankası BOJ’un faiz kararları. İkisinin de faizi sabit tutması bekleniyor. Tabii BOJ’un ana akımın tersine sıkılaşma yolunda ilerlediğini belirtelim.
Beklemediğimiz şekilde piyasa 50 baz puan indirime yönelmiş olsa da beklentiler hala konsensüs halini almış değil. Hafta FED beklentileri ve jeopolitik gelişmeler ile başlıyor.

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri yüzde +/- 0,1 civarında yatay. Asya piyasaları negatif. Hong Kong %0,2 civarında, Japonya %0,7 civarında, Çin %0,5 civarında negatif. ABD 10 yıllık tahvil faizi %3,65, Dolar Endeksi 100,9, ons altın 2.585 Usd civarında işlem görüyor.


İç tarafta, para politikası mali politikaya daha aktif görünüm sergiliyor. TCMB Başkan Yardımcısının birkaç gün önceki ifadesi de bunu işaret ediyor. İç ve dış yatırımcının TL varlıklara yönelik iştahı mevcut dinamikte sınırlı kalıyor. Perşembe günü PPK’da faizin sabit kalmasını bekliyoruz. Daha çok sözlü yönlendirme kısmı önem arz ediyor.
Hazine bu hafta yapacağı 5 ihale ile Eylül borçlanma programını tamamlayacak. Bugün 2 ve 3 yıl vadeli tahviller ile 2 yıl vadeli sukuk ile fonlama sağlanacak.





Usd/TL:
FED faiz kararını Çarşamba akşamı açıklayacak. Karar öncesi piyasa beklentileri konsensüs sağlamaktan uzak. Faiz indirimine dair beklentiler nerdeyse ortadan ikiye bölünmüş durumda. İndirimin 25 baz puan mı 50 baz puan mı olacağına dair netlik bulunmuyor. Bu ise karar anında volatilitenin artacağını açıkça işaret ediyor.
Dolar Endeksi kritik 101 seviyesi üstünde kalıcılık sağlamakta zorlanıyor. 101 seviyesi üstünde kalıcılık 102-103 seviyesi tepki hareketini destekleyebilir.101 seviyesi altında dolar talebinin yavaşlaması hızlanabilir.
İç tarafta, TCMB’nin şahin tutumu, kredi not artımı son günlerde TL’ye destek oluyor. Dış piyasalarda Doların sınırlı güç kaybı içinde olması da haftanın TL lehine başlamasına olanak sağlıyor.
TCMB katılımcı anketine göre yıl sonu dolar kuru 37,27'den 37,16'ya düştü.
Kurda ılımlı yukarı eğilimi koruyor. Bu sabah 33,96 civarında işlem görüyor. Aşağıda 33,50 ve 33,00; yukarıda 34,50 ve 35,00 öne çıkan teknik seviyeler.




TL Tahvil/Bono:
Hazine bu hafta 5 ihale ile aylık borçlanma programını tamamlayacak. Bugün 2 yıl, 3 yıl vadeli tahviller ile 2 yıl vadeli sukuk ihraç edilecek.
Enflasyon ve enflasyon beklentileri TCMB’nin şahin duruşunun sürmesine yol açıyor. Merkez, piyasadaki spekülasyonların önüne geçerek faizin yakında düşeceğine dair algı oluşmasını engelliyor. Bu durum ise tahvil faizlerinde beklenen düşüşün ötelenmesine yol açıyor.
Globalde, FED faiz kararı bekleniyor. Tahvil faizlerinin aşağı yönlü eğilimi sürüyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 1 baz puan düşüş ile %40,60 ve 3 baz puan artış ile %28,78 seviyesinde tamamladı.




Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
200 günlük ortalamayı destek olarak korumayı başaran piyasada tepki yükselişi güçleniyor... Cuma günü alıcılı seyrine devam eden piyasada BIST100 Endeksi kapanışı %1,73'lük yükselişle 9,685 puandan yaptı.
Genel olarak baktığımızda, TL zirve 11,250 bölgesinden başlayan ve %17,50'lik gerilemeyle en düşük 9,274 puana kadar savrulan piyasada, 9,400 bölgesinde bulunan 200 günlük ortalamanın korunabilmesini takiben yukarı yönlü tepki yükselişleri oluşmaya başladığını görüyoruz.
Majör sektör endekslerinin performanslarına baktığımızda ise, haftalık bazda BIST100 Endeksi %%0,88 değer kaybederken, XBANK Endeksinin %3,13'lük kayıpla öne çıktığını görüyoruz. XUSIN ve XUHIZ Endeksleri ise, sırasıyla %0,46 ve %0,07'lik sınırlı kayıplarla haftayı tamamladı.
Önümüzdeki süreçte ise, esas olarak 200 günlük üssel ortalamanın bulunduğu 9,400 desteği korunabildiği sürece, piyasadaki yukarı yönlü toparlanma çabalarının yeni bir yükselen trend oluşturmaktan çok, "FLAT bir düzeltme kalıbı" içinde öncelikle 9,750/850 aralığı olmak üzere, esas olarak psikolojik 10,000 eşiği ve teknik direnç 10,200 hedefleriyle ajandada kalmaya devam etmesini bekliyoruz.
Aşağı yönde baktığımızda ise, öncelikle son dip 9,523 ve 200 günlük üssel ortalamanın bulunduğu 9,400 bölgesini ana destekler olarak takip ediyoruz.




Eur/Usd:
Avrupa merkez bankası ECB geçtiğimiz hafta politika faizini 25 baz puan indirdi. Diğer iki referans faizde ise teknik ayarlama adı altında daha yüksek indirimine gitti. Sonuç beklentilere paralel olduğu için para piyasaları hafif reaksiyon verdi. Faiz kararı sırası ABD merkez bankası FED’de. Çarşamba akşamı saat 21:00’de FED’in kararını karşılayacağız. Bu kez farklı olan FED’in kaç puan indirim yapacağı sorusunun netlik kazanmamış olması.
Normal şartlarda FED sözlü yönlendirme yolu ile piyasayı alacağı karara hazırlar ve karar açıklandığında sürpriz etkisi yaratmaz. Bu kez durum biraz farklı. Geçtiğimiz hafta Perşembe günü öncesinde piyasa yüzde 86 ihtimalle 25 baz puan indirim olur beklentisi içinde idi. Cuma günü 50-50 gibi bir dağılım oluştu. Bu sabah ise yüzde 41-59 dağılımı söz konusu. 50 baz puan hakim görüş konumuna gelmiş durumda. 25 baz puanın hakim görüş olmaktan uzaklaşmasında, Perşembe ve Cuma günü açıklanan veriler arasında Perşembe günü açıklanan ÜFE verisi tetikleyici olabilir. Manşet beklendiği gibi geldi ve ÜFE düştü. Yüzde 1,7 oldu. Çekirdek ise yüzde 2,4 ile beklentilerle aynı geldi. Fakat verinin önceki ayı yüzde 2,3 olarak revize edildi. Diğer bir tetikleyici ise Michigan 1 yıllık enflasyon tahmini verisinde beklentinin yüzde 2,7’ye gevşemesi yer alabilir.
Gelinen noktada FED’e dair konsensüs oluşmuş değil. Beklenti dağılımı bu şekilde kalırsa karar açıklandığında hareketlilik oluşabilir. Diğer bir husus ise eğer FED 50 baz puan indirimi yaparsa bunun arka planının sorgulanacak olması. Acaba resesyon riski mi gördü diye endişe-merak oluşabilir.
Kısaca eğer karar öncesi konsensüs oluşmaz ise oynaklık artabilir ve 50 baz puan indirim resesyon fiyatlamasını tetikleyebilir. Hareketli bir haftaya başladığımızı düşünüyoruz.
Dolar Endeksi 101 seviyesinin altını test ediyor. DXY 101 seviyesi altında güçsüz seyrin devamı teknik resimde mümkün görüyoruz. 101 seviyesi altında fiyatlamalara kalıcılık halinde teknik hedef 96 seviyesi olarak karşımıza çıkabilir.
Bu sabah 1,109 seviyesindeki paritede 1,105 ve 1,101 seviyeleri gün içi destek; 1,115 ve 1,119 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.




Gbp/Usd:
Perşembe BOE faiz kararını açıklayacak, değişiklik beklenmiyor. Çarşamba İngiltere TÜFE ve FED faiz kararı ile fiyatlama sürecek. Hareketli bir haftaya başladığımızı düşünüyoruz.
Bu sabah 1,314 seviyesinde bulunan paritede 1,31 ve 1,307 seviyeleri gün içi destek; 1,318 ve 1,326 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.




Altın:
Trump’a saldırı girişimi ve Husilerin İsrail’e yönelik füze saldırısı haberleri ile haftaya başlıyor. Piyasa kanadında ise FED’in faiz indiriminin 50 baz puan olacağına dair ihtimal güçlenmiş durumda.
Yukarıdaki çerçeve kıymetli madenler için lehte fiyatlama sağlıyor. Altın fiyatı 2.600 Usd seviyesine yaklaşmış durumda.
Birbirinden ayrı olarak bir yanda Orta Doğu’yu diğer yanda FED’i takip ederek fiyatlama yapılacak. İsrail’in misilleme yapacağı haberler arasında. FED ise kaç puan faiz indirimi yapacağına bağlı olarak altın fiyatlarını etkileyebilir. Hafta haraketli olabilir.
Altın 2.500 Usd seviyesi üzerinde kalıcılık sağladı. Teknik olarak ilk etapta 2.440 Usd seviyesi üstünde 2.600 Usd seviyesine kadar yükseliş devam edebilir.
Bu sabah 2.585 Usd seviyesindeki ons altında 2.555 ve 2.535 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.600 ve 2.615 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede sınırlı pozitif seyir bekliyoruz




Eurobond:
ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,65 seviyesine gevşedi. Genel olarak faizler aşağı yönde ilerlemeyi sürdürüyor. Bu hafta FED kararına bağlı olarak hareketlilik yaşanabilir. Çarşamba günü FED’in ne kadar indirim yapacağına dair ayrışma söz konusu. O yüzden -karar öncesi fikir birliği oluşmaz ise- karar geldiğinde tahvil piyasaları da hareketlenebilir.
İç tarafta, Türkiye Varlık Fonu’nun 500 milyon Usd tutarında ilk sukuk ihracı için bankalarla görüştüğü speküle ediliyor. TVF, bu yıl 500 milyon$ tutarında eurobond ihraç etmiş, 14 kat talep gelmiş ve ihale faizi 8,375% olmuştu. Haber, Abu Dabi’de sabit getirili menkul kıymet yatırımcılarıyla yüz yüze görüşmeler sonrasında geldi.
İç taraftaki dinamik eurobond iştahını sınırlıyor. Dış tarafta ise yön iştahı destekleyici modda.
Türkiye 5 yıllık CDS 270 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 2-3 cent; orta vadelilerde 19-20 cent; uzunlarda 38-39 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 5,10%, 6,52% ve 7,58% oldu.



Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş