Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Trump’a yapılan suikastın başarısız olması piyasaları bir bilinmezden, bir türbülanstan kurtardı. Saldırgan amacına ulaşsa idi siyasi-ekonomik açıdan zor bir döneme girmiş olabilirdik.

Saldırgan amacına ulaşamadı ama ABD siyasi tarihine, dünya siyasi-ekonomik tarihine belirgin bir işaret koyduğu kesin. Başkanlık yarışında Biden’ın sağlığı üzerinden adaylığı tartışılıyor. Trump daha avantajlı görülüyor. Son olaydan sonra Trump’ın şansının arttığını söylemek mümkün. Dün ABD piyasalarındaki yükseliş ‘Trump rallisi’ olarak isimlendirildi.

Trump’ın ABD ekonomisini hızlandırması bekleniyor. Altyapı, yatırımları ABD’ye çekmek gibi öncelikleri, Trump gelirse ABD ekonomisi hızlanır sözünü-öngörüsünü destekliyor. Hal böyle olunca Trump ihtimalinin artması piyasa fiyatlama dinamiğini değiştiriyor. Değişim Trump ihtimali arttıkça artabilir.

Piyasa makro veriler-FED düzleminde ilerliyor. Son ABD verileri ABD ekonomisinin yavaşladığı sinyalini veriyor. Sinyal FED tarafında da algılandı ve FED’in diline yansıdı. Başta FED Başkanı Powell olmak üzere, FED yetkilileri (arada ters sesler olsa da) faiz indirimi beklentilerinin artmasını sağlıyor. Eylül ayı toplantısında FED’in ilk faiz indirimini yapması ana beklenti haline geldi. Geçen hafta, ‘faiz indirim ihtimali’ yüzde 70 idi, şu an yüzde 90’a ulaşmış durumda.

Trump etkisi hisselere olumlu yansıyor olabilir. Ama Dolar’ın güçlenmesine, tahvil faizlerinin yükselmesine de yol açıyor. O yüzden Trump konusu mevcut fiyatlama dinamiğini değiştirebilir. Dolar’da ve tahvil faizlerinde beklenen düşüşü azaltabilir. Düşüşe mani olur demek için çok erken ve şu an arkası boş. Ekonomiyi canlandırma vaatleri-beklentileri resesyon ihtimalini azaltabilir. Ama enflasyonla mücadeleyi de sorgulatabilir. Önümüzdeki haftalar bunları tartışabiliriz.

Bu hafta veri ajandası yine dolu. Farkı ise ajandanın dengeli olması. ABD verileri ile kaplı değil. AB, Almanya, İngiltere verilerini de takip edeceğiz. AB TÜFE ve ECB faiz kararı öne çıkıyor. Enflasyon düşecek mi ve ECB nasıl bir faiz patikası çizecek soruları haftanın başat unsuru olabilir.

Diğer bir konu ise ABD 2. çeyrek şirket finansalları. Sonuçların iyi olması bekleniyor. Fiyatlamaya şirket-sektör bazlı hareket katabilirler. Büyük şirketlerden küçük şirketlere rotasyon, teknoloji şirketlerinin performansı takip edilecek.

Globalde genel olarak olumlu fiyatlama isteği geçerli. Veriler, FED, Lagarde, Trump fiyatlamanın unsurları.

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri yatay-hafif artı. Asya piyasalarında endeksler karışık. Hong Kong %1,4 civarında eksi, Çin %0,25 civarında eksi, Japonya %0,5 civarında alıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,22, Dolar Endeksi 104,3, ons altın 2.430 Usd civarında işlem görüyor.

İç tarafta, Cuma akşamı Moody’s’in gözden geçirmesini açıklaması bekleniyor. Piyasada 1 ve 2 kademe not artışı olabileceği speküle ediliyor. Olası artış iki kademe olursa heyecan yaratabilir. Tek kademe artış ise mevcut fiyatlama dinamiğinin aynı kalmasını sağlayabilir. Büyük resimde normalleşme sürecinin olumlu sonuçlar üretmeye devam edeceğini düşünüyoruz.

Merkezi bütçe dengesi, konut fiyatları haftanın verileri.

 

 

 

 

 

Usd/TL:

Dolar Endeksi (DXY), zayıflama sinyali vermeyi sürdürüyor. Endeksi destek seviyelerinde 104 seviyesini test ediyor. Buradan gelen tepki ile 104,3 civarında işlem görüyor.

Genel görünüm FED faiz indirimi yaklaştıkça zayıf olmayı sürdürebilir şeklinde ifade edilebilir. O yüzden DXY’nin zayıflamayı sürdürmesi mevcut veriler ışığında mümkün olarak görülebilir.

Endeks için 104 sonrasında 103 seviyesi destek olarak öne çıkıyor. Bu hafta veriler daha dengeli bir ajanda ile karşımızda. ABD, İngiltere, Japonya, AB verilerini takip edeceğiz. Sonuçlar ise fiyatlamayı belirleyecek.

İç tarafta, Moody’s gözden geçirmesinin haftasındayız. Cuma günü açıklanması beklenen kararda not artırımı beklentileri öne çıkıyor. Bir mi iki kademe mi not artırımı spekülasyonu devam ediyor. İki kademe not artırımı ekstra moral verici olabilir. Bir kademe not artırımı ise heyecan yaratmayabilir.

Kurlarda sınırlı yükselişler olsa da enflasyon göz önüne alındığında TL güç kazanmaya devam ediyor.

Kurda ılımlı yukarı eğilim devam ediyor. Bu sabah 33,05 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,70 ve 32,50; yukarıda 33,50 ve 34,00 öne çıkan teknik seviyeler.

 

 

 

 

TL Tahvil/Bono:

2 yıllık gösterge tahvil yeniden yüzde 40 seviyesinin üzerine çıktı. Enflasyon trendinin aşağı yönlü olacağı yönündeki ana görüş tahvil yatırımı için fırsat sunmaya devam ediyor.

Enflasyon ile mücadelede somut kazanımlar elde edilene kadar TCMB tarafından sıkı duruşun süreceğini öngörüyoruz. Kazanımlar ile birlikte enflasyon endişelerinde azalma ve mücadelede hızlanma görebiliriz. Beklentilerin iyileşmesiyle beraber tahvil tarafına olan ilginin de artarak devam etmesini bekliyoruz.

Globalde, veriler ekonomide yavaşlama sinyali verirken başkanlık yarışında Trump’ın avantajlı görülmesi tahvil faizlerini yukarı çıkmasına yol açıyor. Bu sebeple verilerin yanı sıra ABD başkanlık seçim yarışı da fiyatları çokça etkileyebilir.

2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 13 baz puan artış ile %40,68 ve 4 baz puan azalış ile %27,70 seviyesinden tamamladı.

 

 

 

 

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):

Hisse Senedi Piyasasında 11,113 puanda TL bazında yeni zirveye ulaşılmış durumda...

Geçen haftanın son günü yatay pozitif bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksinin günü %0,37lik yükselişle 11,064 puan seviyesinden tamamladığını görüyoruz.

Yaşanan yükselişte XBANK Endeksi %0,87'lik değer kazancıyla öne çıkarken, XUSIN Endeksindeki artış %0,19 olarak gerçekleşti.

Genel olarak baktığımızda ise, önümüzdeki hafta Moody's’in kredi değerlendirme beklentisinin de desteğiyle genel olarak pozitif bir seyir izleyebileceğini düşündüğümüz piyasada ilk önemli destek olarak psikolojik eşik 11,000 seviyesini takip ediyoruz. Bu seviye üzerinde ise, yükseliş eğiliminin sırasıyla 11,250 ve 11,500 dirençlerine doğru devam etmesi beklenebilir.

Aşağı yönde baktığımızda ise, 10,800 ve 10,700 seviyelerini önemli destekler olarak takip ediyoruz.

 

 

 

 

 

Eur/Usd:

Dün Washington Ekonomi Kulübü’nde konuşan FED Başkan Powell, enflasyonunun hedefe ilerlediğine dair güveninin arttığını ifade etti. Başkan genel temkinli duruşunu sürdürmekle birlikte tonunu yumuşatıyor. Son açıklamaları piyasaya moral veriyor. Her ne kadar verilere bağlı seyrin süreceğini ifade etse de verilerde yavaşlama sinyali görülmesi Powell’ın diline de yansıyor. Hal böyle olunca piyasa, Dolar talebini azaltma eğilimi sergiliyor.

Tabii fiyatlamada tek konu makro veriler değil. Suikast girişimi sonrası Trump’a daha şans tanınmaya başlandı. ABD’nin 47. başkanı olma ihtimali artınca vaatleri fiyatlara biraz daha fazla girmeye başladı. Bu anlamda önümüzdeki dönemde Trump ihtimali arttıkça ‘canlı ekonomi’ ya da ‘kamu harcama-yatırımları artacak’ beklentileri artabilir. Piyasa makro veriler-FED fiyatlama düzleminden çıkabilir. Makro veriler-FED-Trump düzlemine geçebilir. Dolar’da olası düşüş beklendiği kadar olmayabilir.

Bu hafta veri trafiği daha dengeli. Avrupa’da yarın TÜFE, Perşembe günü ECB faiz kararı açıklanacak. TÜFE manşette 2,5%, çekirdek 2,9% seviyesinde. Piyasa değişim beklemiyor. ECB’nin ise ne söyleyeceği önemli. Başkan Lagarde’ın vereceği mesajlar, çizeceği patika merak ediliyor.

Dolar Endeksi kısa vadeli sıkışmasını aşağı yönde kırdı. 104 seviyesindeki ara desteğinde oyalanıyor, tepki veriyor. Bir süre burada oyalanabilir. Bir sonraki destek 103 civarında.

Bu sabah 1,089 seviyesindeki paritede 1,085 ve 1,08 seviyeleri gün içi destek; 1,089 ve 1,093 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

Gbp/Usd:

İngiltere’de TÜFE’nin manşette 2,0%’den 1,9%’a, çekirdeğin ise 3,5%’den 3,4%’e düşmesi bekleniyor. İşsizlik oranı, perakende satışlar haftanın diğer verileri. Ajanda bir yoğun. Paritenin diğer yakasında ise makro veriler, Powell, Trump fiyatlanıyor. Dolar’ın zayıflama eğilimini korumasını bekliyor. Ancak Trump faktörü zayıflamayı zorlaştırabilir.

Dolar Endeksi kısa vadeli sıkışmasını aşağı yönde kırdı. 104 seviyesindeki ara desteğinde oyalanıyor, tepki veriyor. Bir süre burada oyalanabilir. Bir sonraki destek 103 civarında.

Bu sabah 1,296 seviyesinde bulunan paritede 1,292 ve 1,287 seviyeleri gün içi destek; 1,30 ve 1,304 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

Altın:

FED Başkanı Powell, şahinlik dozunu biraz azalttı ve daha güvercin bir noktaya geldi. ABD makro verilerinin yavaşlama sinyali vermesi sadece Powell’ın değil piyasaların da biraz rahatlamasını sağladı, sağlıyor.

Kazançlı haftanın ardından yeni hafta makro veri trafiğinde biraz daha dengeli ajanda ile başlıyor. Sadece ABD verilerini konuşmayacağız. Diğer taraftan Trump’ın seçim yarışında avantajlı olduğu (suikast teşebbüsü sonrası avantaj kazandığı) algısı ABD tahvil faizini yükseltiyor, Dolar’a destek oluyor. Çünkü Trump yatırım, büyüme ajandası ile yarışta. Diğer yandan suikast girişimi, ABD siyasetindeki çatlağın derinliğini de gösterdi. O yüzden olayın güvenli liman talebi de yaratması normal.

Genel olarak, FED’in yumuşamasını, verilerin yavaşlamasını, Trump’ı ve şirket bilançolarını fiyatlayacağımız haftadayız. Kıymetli madenlere olan iştah sürebilir.

Altın için teknik olarak kısa vadede bant (2.275-2.440 Usd) karşımıza çıkıyor. Bandın üst tarafına yakınız, yukarı istek artıyor.

Bu sabah 2.430 Usd seviyesindeki ons altında 2.425 ve 2.400 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.440 ve 2.470 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

Eurobond:

Bu hafta 20 ve 10 yıl vadeli tahvil ihaleleri olacak. ABD Hazinesinin ihale sonuçları piyasa iştahı ve yön algısı konusunda sinyal verecek. Trump’ın kazanma ihtimalinin artması tahvil faizlerinin düşünü yavaşlatıyor. Eğer önümüzdeki dönem altyapı, yatırım sözlerini duyarsak Trump, düşüşün tersi yönünde fiyatlara girebilir. Şu an yavaşlayan ekonomi, dili yumuşayan FED fiyatlanıyor. Mevcut durumda tahvil faizlerinde aşağı yön isteği olduğunu düşünüyoruz.

İç tarafta, Cuma günü Moody’s değerlendirmesini açıklayacak. Piyasada bir veya iki kredi not artırımı speküle ediliyor. Sonuç iki olursa piyasa ekstra motive olabilir. Bir ise mevcut havayı değiştirmeyebilir. Türkiye CDS için 250 seviyesini olası görüyoruz. Dış tahvil piyasaları da fiyatlamaya tesir ediyor, ABD 10 yıllık faizinde geri çekilmenin devamı lokal piyasayı rahatlatabilir.

Türkiye 5 yıllık CDS 257 ile günü tamamladı. Eurobondlar yatay seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-2 cent arttı; orta vadelilerde 2-4 cent; uzunlarda 12-15 cent düştü. Faizler ise sırasıyla 6,07%, 6,96% ve 7,78% oldu.

Çağlar Kimençe

caglar.kimence@yapikredi.com.tr

 

İhsan Tunalı

ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.