Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

ABD'de çekirdek tüketici enflasyonunun Nisan ayında 6 aydan bu yana ilk kez gerilemesi, fiyat baskılarının hızlı şekilde değil kademeli şekilde azaldığını işaret etti.
Gıda ve enerji fiyatlarını dahil etmeyen çekirdek tüketici fiyat endeksi aylık bazda (Mart ayına göre) 0,3% arttı. Çekirdek TÜFE'deki yıllık artış da %3,8'den %3,6'ya geriledi.
Manşet TÜFE aylık bazda 0,3% ile 0,4%'lük beklentinin altında artış kaydetti. Yıllık bazda 3,4% ile beklentilere paralel yükseldi. Bu endeks mart ayında aylık %0,4, yıllık %3,5 artmıştı. Barınma ve benzin fiyatları, yaşanan artışın %70'inden fazlasını oluşturdu. TÜFE'deki artış bir kez daha araba sigortası ve tıbbi bakım gibi hizmetlerden kaynaklandı. Giyim fiyatları Haziran 2020'den bu yana en yüksek artışı gösterdi.
Öte yandan perakende satışlar belirgin düşüş kaydetti. Nisan ayı verisi 0,4% beklentiye rağmen 0,0% oldu.
Enflasyon verisi, enflasyon endişelerinin daha fazla artmamasını hatta biraz azalmasını sağladı. Şu an için daha fazlasını söylemek doğdu olmaz. Sonuçlar FED'in faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutma yönündeki duruşunu destekledi diyebiliriz. Yani FED kanadında da majör bir değişiklik olmadı diyebiliriz.
Dünkü verilerle piyasa risk iştahı artış kaydetti. Veriler olumlu bakışın filizlenmesini sağladı. Filizlenmenin devamı yeni verilere bağlı. Fiyat baskısının artmaması (hatta aylık bazda düşüş görülmesi) sonrasında istihdam ve diğer veriler de ekonomide yavaşlama sinyali vermesi olumlu bakışı güçlendirebilir. Risk iştahı verileri izlemeye devam ediyor.
Japonya ekonomisi 1. çeyrek beklentilerin oldukça altında daraldı. Beklenti -1,2% daralma olacağı şeklinde idi, gerçekleşme -2,0% oldu. Tüketicilerin ve şirketlerin harcamaları kısması nedeniyle dramatik küçülme gerçekleşti. Ayrıca özel tüketim ve sermaye harcamaları gerilerken net ihracat da geriledi. Japonya merkez bankası BOJ, sıkılaşma sinyalleri vermeye başladığını göz önüne aldığımız kasvetli büyüme verisi bir paradoks oluşmasına yol açıyor.
ABD-Çin ilişkileri... Trump dönemi ticaret savaşları ile geçti. Kasım ayındaki başkanlık yarışı Trump politikalarının hatırlanmasını sağlıyor. Ancak mevcut başkan Biden elektrikli otomobiller üzerinden Çin'e karşı önlemler aldı. Çin'in pazara öncülük etmesini istemediklerini ifade etti. Çin'den gelen araçlara ve araç parçalarına ciddi vergi artışları getirdi. Çin'in karşı hamle yapıp yapmayacağı önemli.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı sınırlı pozitif. ABD vadelileri yüzde 0,2 civarında artı. Asya piyasalarında seyir olumlu. Hong Kong 1,6% civarında, Çin 0,5% civarında, Japonya 0,8% civarında artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,32, Dolar Endeksi 104,2, ons altın 2.388 Usd civarında işlem görüyor.
İç tarafta, maliye politikasının devreye girmesi normalleşme sürecinin gücünü artmasını sağlıyor. Ajandada önümüzdeki hafta PPK toplantısı dikkat çekiyor. Başkan Karahan şahin sözler ifade etti. Gerekirse daha sıkılaşabileceklerini belirtti. 23 Mayıs'ta faiz artışı beklemiyoruz, karar metnini önemli görüyoruz.

Usd/TL:
ABD tüketici enflasyon verisi beklentiler dahilinde geldi. Sınırlı bir iyileşme kaydetti. Enflasyon endişelerinde sınırlı bir azalma oldu. Mevcut enflasyon seviyesi FED'in hedef seviyesinin üzerinde olduğu için hala gidilecek yol var. O yüzden FED üyeleri temkinli duruşlarını sürdürmek durumdalar.
Dolar talebi azalma kaydetti. Dolar Endeksi 104,2 seviyesine gevşedi. Veri öncesi 105 civarında idi. 105'in altına inilmiş olması Endeks'te yukarı yön ihtimalini azaltıcı etki yapabilir.
İç tarafta, normalleşme süreci devam ettikçe hava TL lehine gelişmeye devam ediyor.
Döviz girişi kurun yükselme yerine düşüş kaydetmesine yol açıyor. TCMB'nin alıcı olması kurda düşüşün görülmesini engelliyor. Böylece TCMB rezervlerini artırıyor ve kurda dalgalanmanın önüne geçiyor.
Kurun yukarı eğilimi zayıflıyor. Bu sabah 32,22 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,20 ve 32,00; yukarıda 33,00 ve 33,50 öne çıkan teknik seviyeler.

TL Tahvil/Bono:
TL tahvillere ilgi artıyor. Dış müşterilerin de alışları artış kaydediyor. Enflasyon eğrisi yönünü aşağıya çevirmek üzere. Mayıs ayı enflasyonu zirve noktayı tayin edebilir. Sonrası düşüş döneminin başlangıcı olabilir. Bu aynı zamanda tahviller için uygun sezonun başlangıcı demek.
Haziran ayı başından itibaren 'enflasyonda düşüş' sözlerini çokça duyacağımızı düşünüyoruz. Tahvil yatırımı için uygun zamanlarda olduğumuzu değerlendiriyoruz.
Globalde, ABD enflasyonu beklentiler dahilinde gelerek tahvil faizlerinin biraz düşmesini sağladı. ABD 10 yıllık tahvili kritik destek noktası olan 4,40% seviyesinin altına indi.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 30 baz puan artış ile %42,90 ve 12 baz puan artış ile 27,36% seviyesinden tamamladı.

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Endekste 10,383 zirve bölgesinden oluşan realizasyon eğilimini 10,000 seviyesinde bulunan ara destek noktası üzerinde karşılama çabası devam ediyor. Çarşamba gününü -%0.15 oranında hafif bir değer kaybıyla 10,158 puandan tamamlayan piyasada, seans içi geri çekilmelerde ilk önemli destek noktası olarak 10,000 seviyesini izlemeyi sürdürüyoruz. İlk etapta 10,000 üzerinde dengelenme çabasını sürdürecek olan piyasada, bu seviyenin oluşturacağı yukarı ataklarda ise 10,400 seviyesi direnç konumunda bulunacaktır. Endeksin ara realizasyon eğiliminin ardından yukarı ataklarında yeniden güç kazanabilmesi için 10,400 direncinin aşılması gerekiyor. Bu durumda ilk etapta 10,500 olmak üzere 10,750 ve 11,000 hedefleriyle yeniden yükseliş eğiliminin ön plana çıkabileceğini düşünüyoruz. Şu aşamada 10,000/10,400 bandındaki hareketini sürdürecek olan piyasada 10,000 altındaki olası hareketlerde ise öncelikle 9,850 olmak üzere kısa vadeli ana trend desteği olarak da 9,550 seviyesinin gündeme gelebileceğini düşünüyoruz.

Eur/Usd:
Manşet 0,4% beklentiye karşın 0,3%, çekirdek ise 0,3% beklenti ile aynı geldi. Nisan ayı verileri olumsuz sürpriz yapmadı. Hatta manşet sınırlı düşük sonuçlandı. Yıllık oranlar ise sırasıyla 3,5%'den 3,4%'e, çekirdek ise 3,8%'den 3,6%'ya gevşedi.
Öte yandan perakende satışlar belirgin düşüş kaydetti. Nisan ayı verisi 0,4% beklentiye rağmen 0,0% oldu.
Günün sonunda enflasyon endişelerinin biraz azaldığını, tüketicilerin ise daha az harcadıklarını işaret eden sonuçlar Dolar baskısının azalmasını sağladı. Zira sonuçlar FED sıkılaşmasının süresini azalmasına katkı sunabilir.
Veriler ile oluşan hava bir süre daha devam edebilir. Filizlenen iyimserliğin devamı yeni verilere bağlı.
Dolar Endeksi 105 eşiğinden uzaklaşarak 104,2 seviyelerine yaklaştı. 105 üzerinde yukarı risk vardı. Şu an ise bu risk azaldı. Hatta aşağı yön ihtimali arttı.
Bu sabah 1,089 seviyesindeki paritede 1,086 ve 1,082 seviyeleri gün içi destek; 1,091 ve 1,096 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.

Gbp/Usd:
İngiltere'de açıklanan son veriler BOE faiz indiriminin biraz ötelenmesini sağladı. Paritenin diğer yakasında ise TÜFE verisi beklentilere paralel, sınırlı düşük geldi. Sonuç Dolar baskısının azalmasını, FED endişelerinin yumuşamasını sağladı.
Dolar Endeksi 105 eşiğinden uzaklaşarak 104,2 seviyelerine yaklaştı. 105 üzerinde yukarı risk vardı. Şu an ise bu risk azaldı. Hatta aşağı yön ihtimali arttı.
Bu sabah 1,269 seviyesinde bulunan paritede 1,266 ve 1,262 seviyeleri gün içi destek; 1,273 ve 1,279 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.

Altın:
Yaklaşık son 1 aydır yatay hareket eden ve bant içinde bulunan ons altın bandın üst tarafına erişmiş durumda. ABD enflasyon verisinin endişeleri azaltması Dolar'ın ve ABD tahvil faizlerinin düşüş kaydetmesini sağlıyor. Böylece altın talebi artıyor.
Enflasyon endişelerinin azalması FED faizinin inmesini öne çekebilir. Böylece reel faizin düşüşü de öne çekilmiş olur. Aynı zaman düşüş hattı somutlaşabilir.
Kısa dönem yatay-bant, orta dönem yön yukarı şeklindeki görüşümüzü koruyoruz. Teknik olarak 2.290-2.400 Usd bant aralığında fiyat hareketlerinin devamını bekliyoruz. Orta-uzun vadeli olumlu görüşümüzü koruyoruz. 2.400 Usd üzeri kapanışlar yukarı hareketin kaldığı yerden devam etmesini sağlayabilir. Altında teknik olarak 2.290-2.400 Usd bant aralığının devam edeceğini düşünüyoruz. ABD TÜFE verisi bant hareketini sonlandırabilir.
Bu sabah 2.388 Usd seviyesindeki ons altında 2.375 ve 2.358 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.400 ve 2.430 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.

Eurobond:
ABD 10 yıllık tahvil faizi kritik 4,40% seviyesinin altına indi. Global risk iştahı için olumlu. Tahvil faizi aşağı yöne devam edebilir. 4,20% civarı ile destek bölgesi olabilir. Piyasa fiyatlaması makro verilere bağlı olarak ilerlemeye devam ediyor.
İç tarafta, normalleşme süreci devam ettikçe daha iyi fiyatlama olacağını düşünüyoruz. Türkiye CDS için 250 seviyesini olası görüyoruz. ABD TÜFE verisi bu çabayı destekleyici nitelikte geldi.
Türkiye 5 yıllık CDS 273 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-3 cent; orta vadelilerde 31-38 cent; uzunlarda 49-64 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 5,64%, 7,25% ve 8,03% oldu.
 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
  
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.