Günlük Bülten (Yapı Kredi Bankası)

ABD başkanı Biden bugün, bütçe sorununu görüşmek üzere taraflarla bir araya gelecek. Hazine Bakanı Yellen eldeki naktin yeteceği tarih olarak Haziran ayı başını işaret etmiş durumda. O yüzden hala vakit var. Ancak zaman azalıyor. Piyasa anlaşma olabilir umudunu koruyor. O yüzden hem çözüm sağlanır düşüncesi hem de iki hafta süre olması konunun piyasa fiyatlamasına etkisini sınırlı tutuyor. Temsilciler Meclisi'ni elinde tutan Cumhuriyetçiler için iyi bir pazarlık konusu ve Biden taviz vermek durumunda kalabilir.
Dün FED'in faiz patikasına ilişkin farklı sinyaller geldi. Bostic, yapılan artışların işe yaramaya başladığını, Haziran ayında faizi sabit bırakmaktan yana olduğunu ifade etti. Barkin ise enflasyonun düşüşüne henüz ikna olmadığını belirtti; faiz yükselişi kapısını açık bıraktı: kredi kuruluşu Moody's ise FED'in bu yıl faiz indirimi yapmayacağı tahmininde bulundu.
Makro ver tarafında ise ABD Empire imalat verisi beklentilerin oldukça altında geldi. Hatta net bir kırılım yaşandı diyebiliriz. Geçen ay 10,8 olan veri -31,8 geldi. Beklentiler ise -3,9 idi. Avrupa'da sanayi üretimi de zayıf gelen başka bir veri oldu. Geçen ay 2% idi, yeni veri -1,4% oldu.
Özetle piyasalar, ABD bütçe sorununu, FED'in faiz patikasını takip ediyor. Tabii bu sürecin belirleyicisi makro veriler olduğu için makro veriler de takibi gerektiriyor. Risk iştahı ise kararsız, sıkışık seyrine devam ediyor.
Dün finansal araçlar, karışık ve aynı zaman da sıkışık seyir izledi. Hisseler alıcılı oldu. ABD borsaları yüzde yarım civarında yükseldi. Avrupa borsaları sıfıra yakın primlendi. Tahvil faizleri hafif yükseldi. Kıymetli madenler sınırlı prim sağladı. Usd talebi az düştü.
Bu sabah globalde risk iştahı karışık. ABD vadelileri yüzde çeyrek civarında satıcılı. Asya borsalarında iştah olumlu. Japonya yüzde 1'e yakın, Hong Kong yüzde yarıma yakın alıcılı. Çin yüzde sıfıra yakın yatay. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,48%, Dolar Endeksi 102,4, ons altın 2.017 Usd civarında işlem görüyor.

Lokal tarafta borsa yüzde 2'ye yakın düştü. TL Tahvillerde faizler kısa tarafta belirgin, uzun tarafta biraz düştü. Eurobond fiyatları belirgin düştü. TL ise hafif zayıfladı (geniş resimde TL'nin değer kaybı söz konusu).
Cumhurbaşkanlığı seçimi, 2. tura kaldı. Ekonomi politikasının nasıl olacağının netleşmesi Haziran ayına kaldı diye düşünüyoruz. Lokal varlıklara olan talep Haziran ayını bekleyebilir. Meclis'te Cumhur ittifakı çoğunluğu almış durumda.


Usd/TL:
Zayıf bir veri, bütçe limiti sorunu, FED açıklamaları ile gün ABD kaynaklı haber akışı ile tamamlandı. Empire imalat verisi aşırı zayıf geldi. FED'den Bostic, Haziran için faiz değişikliği düşünmediğini, Barkin ise enflasyon riski olursa faizin artabileceğini ifade etti. Bütçe sorununun çözümü için Biden toplantı yapacak. Piyasa sorununun çözüleceğini düşünüyor. O yüzden konunun fiyatlara yansıması sınırlı kalıyor.
Piyasa fiyatlaması son günlerde Dolar'dan yana oluyor. Dolar Endeksi 102 seviyesinin üzerine yerleşme çabası içinde. Ancak dün sınırlı bir kayıpla gün tamamlandı. Yine de 102,5 civarında kaldı. Mevcut veri setini ele aldığımızda yükseliş çabasının sınırlı olduğunu düşünüyoruz.
Lokal tarafta seçim geride bırakıldı. Cumhurbaşkanlığı seçimi 2. tura kaldı. En çok aday alan 2 aday, 28 Mayıs'ta tekrar yarışacak. Seçim sonrası ekonomi politikalarının nasıl olacağı konusu Haziran ayına kalabilir.
Kur belli bir ivme ile yükselişini sürdürüyor. Bu sabah 19,68 civarında işlem görüyor. Aşağıda 19,65 ve 19,60; yukarıda 19,75 ve 19,85 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono:
Seçim öncesinde, verim eğrisinin kısa tarafında volatil seyir söz konusu idi. Seçim sonrasına pozisyonlanmaların etkili olduğunu düşünüyoruz. Dün kısa taraf yine hareketli bir gün yaşadı. 2. turun netleşmesi ile yine pozisyonların alındığını düşünüyoruz. Ekonomi yönetiminin netleşmesi Haziran ayına kaldığı kanaatindeyiz. O yüzden tahvil piyasaları açısından mevcut dinamiğin 2 hafta daha sürmesi anlamına geliyor.
 
Globalde tahvil faizleri kararsız seyir izliyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi sıkışma yaşıyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 756 baz puan düşüşle %9,36 ve 276 baz puan düşüşle %11,59 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
4,200/4,300 bandı güçlü destek bölgesi ...
Ocak ayında başladığı düzeltme hareketini uzun vadeli trend desteğinin geçtiği 4,200/4,300 bandı üzerinde karşılamayı başaran piyasada, geçtiğimiz hafta yaşanan tepki yükselişinin ardından haftaya satıcılı bir başlangıç yaptık.
Pazartesi gününü -% 6.14 oranında değer kaybıyla 4,501 puandan tamamlayan piyasada, 4,200/4,300 destek bandını hafta içerisinde kritik destek bölgesi olarak izlemeyi sürdürüyoruz. Endeksin gün içerisindeki satış baskısını bu seviye üzerinde karşılaması durumunda, tepki alımlarının ön plana çıkabileceğini düşünüyoruz. Yukarı ataklarda ise 5,000 ilk, 5,250 seviyesini ise ana direnç noktası olarak izliyoruz. Endeksin Ocak ayından itibaren devam eden düzeltme hareketini 4,200 seviyesinden geçen trend desteği üzerinde tamamladığının onaylanabilmesi için 5,250 direncinin aşılması gerekiyor.
4,200/4,300 bandının kırılması durumunda ise 4,000, 3,900 ve 3,750 seviyelerini alt destek noktaları olarak izliyoruz.


Eur/Usd:
Dolar Endeksi 103 seviyesine yaklaşırken geri döndü. Dünkü haber akışında Usd lehine ve aleyhine haberler görüldü. Bütçe limiti sorununun bugün görüşülecek olması, ancak tarafların aynı noktada olmadıklarının görülmesi; FED yetkililerinden gelen açıklamaların güvercin-şahin olması; son olarak çok zayıf gelen Empire imalat verisi. Günün sonunda Usd talebi biraz azaldı. Zira nette risk iştahı açısından bir miktar olumlu algı oluştu.
Bundan sonrası için en azından kısa vade için mevcut yapının, fiyatlama davranışının süreceğini düşünüyoruz. Eğer ABD bütçe limiti konusunda çözüm sinyali gelmez ise risk iştahı baskılanabilir. Bu halde Usd talebi artabilir. Diğer türlü Dolar Endeksi'nin çok hareket etmesini beklemiyoruz.
Hafta boyunca makro veri tarafı ve merkez bankası açıklamaları yoğun bir trafiğe sahip. Sapma görülmesi hareket yaratabilir. Bugün ECB başkanı Lagarde konuşacak (saat 17).
Bu sabah 1,088 seviyesindeki paritede 1,085 ve 1,082 seviyeleri gün içi destek; 1,091 ve 1,095 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.


Gbp/Usd:
Paritenin seyrinde ABD kaynaklı haber akışı etkili olmayı sürdürüyor. Dün Empire imalat verisi belirgin zayıf geldi. FED'den karışık sinyaller geldi. Bütçe sorunu konusunda bugün tarafların bir araya gelmesi bekleniyor. Yatırımcıların bir miktar olumlu olmaları, para piyasalarına Usd talebinin biraz azalması şeklinde yansıdı. Hal böyle olunca parite Gbp lehine sınırlı bir hareket kaydediyor. Hareketin belirginleşmesi mevcut veri seti ile pek olası değil.
Bugün İngiltere işsizlik oranı, ABD perakende satışlar verileri açıklanacak. Merkez bankaları tarafında ise Lagarde konuşacak. Ayrıca FED'den de açıklamalar gelecek.
Bu hafta makro verileri ve merkez bankalarını takip edeceğimiz bir hafta olacak diye düşünmeyi sürdürüyoruz.
Bu sabah 1,253 seviyesinde bulunan paritede 1,25 ve 1,247 seviyeleri gün içi destek; 1,255 ve 1,261 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.


Altın:
Altın ve gümüş dar bir aralıkta hareket ettiler. Zira son günlerin genel yaklaşımı ya da genel piyasa dinamiği bu şekilde. Dünkü haber akışı iki yönde sinyaller verdi. Dolayısı ile yatırımcıların kararsızlığı sürdü.
Ana resimde FED yavaşlaması, enflasyon-resesyon endişeleri gibi konular konuşuluyor. Patikanın gidişatını ise makro veriler belirliyor. Son zamanlarda bir denge söz konusu.
Bu hafta makro veriler ve merkez bankalarından gelecek açıklamalar ajandayı oluşturuyor. Sapma olması halinde hareket katabilir.
Bu sabah 2.017 Usd seviyesindeki ons altında 2.000 ve 1.988 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.025 ve 2.035 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Eurobond:
ABD 10 yıllık tahvil faizi sıkışıyor. Son haftaların seyri kararsızlık üzerine inşa ediliyor. FED'in faiz artışlarının sonuna gelmiş olabileceği, diğer yandan enflasyon düşüşüne dair henüz somut güven duyamamak ve bir de resesyon endişeleri gündemi büyük oranda oluşturuyor. Tabii bu yapının ne yöne evrileceğini makro veriler tayin edebilir. Bu yüzden yakından takip ediliyorlar.
Bu hafta yine makro veriler, yine merkez bankası açıklamaları trafiği yoğun. Sapma olması harekete yol açabilir.
Lokal tarafta Cumhurbaşkanlığı, 2. tura kaldı. 2. tur sonucu önemli. Ekonomi yönetiminin yaklaşımının ne olacağı 2. tur sonrasında netleşebilir. Türkiye eurobondları negatif ayrıştı. CDS Cuma gününe göre 120 baz puan civarı artış kaydetti.
Eurobondlar günü belirgin negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 291-309 cent; orta vadelilerde 696-762 cent; uzunlarda 658-710 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 10,12%, 8,91% ve 9,19% oldu.

  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.