Global piyasalarda makro veri odaklı seyir devam ederken, Orta Doğu’da yaşanan gerginlikle birlikte denkleme jeopolitik riskler de eklendi. Orta Doğu’da yayılabilecek bir savaş riski mali piyasalarda satışlara neden olurken, yeni haftada tansiyonun artmasını engelleyecek mesajların gelmesiyle birlikte olumsuz fiyatlamalar hız kesmiş görünüyor.
Makro tarafa baktığımız zaman da risk iştahını baskılayıcı ortam devam ediyor. Geçen hafta hem manşet hem çekirdekte beklenti üstü gelen ABD enflasyonu moralleri bozdu. Enflasyonda görülen katılığın devam etmesi FED faiz indirimlerinin ötelenmesine neden oluyor. Gelen makro verilerin beklenti üstünde şekillenmesi ile birlikte ABD vadeli faiz kontratları yılın geri kalanı için 45 baz puan faiz indirimini fiyatlıyor. FED son toplantısında açıkladığı nokta grafikte, yılın geri kalanında 75 baz puan faiz indirimi beklentisini değiştirmemişti. Gelinen noktada piyasa fiyatlamaları FED’e göre ‘şahin’ tarafta yer alıyor. Dün açıklanan ABD perakende satışları 0,4% beklenirken 0,7% olarak beklentilerin oldukça üstüne çıktı. Güçlü makro veri seyri devam ediyor. Tüketim tarafının güçlü gelmesi faiz indirim sürecinde FED’in elini zorlaştırabilir.
FED için faiz indirim beklentilerinin gelen güçlü makro veriler nedeniyle ötelenmesi fiyatlamalara yansımaya devam ederken AMB için ilk faiz indirim fiyatlamasının Haziran ayı için yapılıyor olması Dolar Endeksi’nin (DXY) güç kazanmasına neden oluyor. Teknik resimde 105 seviyesinin üstünde kalıcılığın devam etmesi Dolar talebinin güçlü kalmasını sağlayabilir. Diğer taraftan jeopolitik riskler sebebi ile petrol fiyatlarında ek yükselişler yaşanması enflasyonist baskıların artmasına neden olabilir. Bu durum merkez bankalarının faiz indirim sürecine daha itidalli yaklaşmasına neden olabilir.
Asya tarafında, önceki raporlarda da belirttiğimiz üzere USDJPY kritik direnç seviyesi 152, geçen hafta açıklanan ve beklenti üstü gelen ABD TÜFE verisi sonrasında aşıldı ve 154 seviyelerine kadar çıktı. Yen kısa pozisyonları 17 yılın en yüksek seviyesinde. Japonya Merkez Bankası üzerinde baskının giderek artığını düşünüyoruz.
Bu hafta, bugün FED-Powell, Çarşamba ECB-Lagarde ve BOE-Bailey’nin konuşmaları ön planda olacak. ABD şirket bilançoları, jeopolitik gelişmeler ve haber akışının risk iştahı üzerinde belirleyici olacağını düşünüyoruz.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı negatif. ABD vadelileri 0,3% civarında eksi. Asya piyasalarında hakim renk kırmızı. Hong Kong 1% civarı, Japonya 0,9% civarı satıcılı. Çin 1% civarı alıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,61, Dolar Endeksi 106,4 ons altın 2.388 Usd civarında işlem görüyor
İç tarafta, Merkez Bankası son toplantısında enflasyon ile mücadelede kararlığını ortaya koydu. Sonrasında alınan ek sıkılaşma tedbirleri ile iç talebin baskılanması hedeflenirken TL yatırımlarının alternatif bir yatırım aracı olarak ön plana çıkarılması hedefleniyor. Bağımsız değişken olarak karşımıza çıkan Orta Doğu’da yaşanan gerginlikler, petrol fiyatları üzerinde baskı yaratmaya devam edebilir. Petrol fiyatlarının hızlı artması enflasyon ve cari açık üzerinde baskı unsuru olabilir.
Hazine, 12 ay vadeli kuponsuz bononun yeniden ihracı ihalesinde teklif tutarı 8 milyar lira olurken ROT dahil satış 3 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Kıymetin bileşik getiri yüzde 49,41 oldu. 2 yıl vadeli sabit getirili tahvilin yeniden ihracına 24,1 milyar liralık teklif gelirken 18,3 milyar liralık satış gerçekleştirildi. Tahvilin bileşik getirisi yüzde 44,55 oldu. 2 yıl vadeli altın tahvili ve sukuku üzerinden ise toplam 18,5 ton altın karşılığı fonlama sağlandı. Hazine bugün 4 kıymet üzerinden Nisan ayı borçlanma programına devam edecek (4 yıllık TLREF, 5 yıllık sabit, 5 yıllık TÜFE, 2 yıllık sukuk).
Usd/TL:
Global piyasalarda jeopolitik risk ön planda. Haber akısında yaşanabilecek olumsuz gelişme riskli varlık üzerinde baskı unsuru olabilir. İtidalli açıklamalar ise risk iştahını destekleyebilir.
Para piyasalarında Dolar gücünü koruyor. ABD makro verilerinde yaşanan güçlü seyir ve jeopolitik riskler ana unsur olarak karsımıza çıkıyor.
Bu hafta ekonomi ajandasında çok kritik veriler yer almıyor. Bugün FED-Powell’ın katılacağı toplantı ve vereceği mesajlar önemli olabilir.
Lokal tarafta, ajanda TL lehine sonuç üretmeye yönelik yapıda ilerliyor. Dış gelişmeler globalde Doları güçlendirdi, bunun baskısı hissedilebilir. Global tansiyonun düşmesi TL’nin rahatlamasını sağlayabilir.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 32,43 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,00 ve 31,50; yukarıda 32,50 ve 33,00 öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Hazine, 12 ay vadeli kuponsuz bononun yeniden ihracı ihalesinde teklif tutarı 8 milyar lira olurken, ROT dahil satış 3 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Bonoda bileşik getiri yüzde 49,41 oldu. 2 yıl vadeli sabit getirili tahvilin yeniden ihracına 24 milyar liralık teklif gelirken 18,3 milyar liralık satış gerçekleştirildi, tahvilin bileşik getirisi yüzde 44,55 oldu. 2 yıl vadeli altın tahvili ve sukukunda toplam 18,5 ton altın karşılığı satış yapıldı.
İç tarafta normalleşme tahvil piyasası için de sürüyor. Kural setinin sadeleşmesi, tahvil piyasasının kendi dinamiğini oluşturmasını sağlayabilir. Bankaların alıcı konumdan uzaklaşması kısa vadeli tahvilde yukarı yönde dengelenmenin devamını getirebilir.
Global piyasalarda ekonomik ve jeopolitik haber akışı fiyatlanıyor. ABD dün beklentilerin oldukça üstünde gelen perakende satış verisi moralleri bozdu. ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,60 seviyesi üzeri fiyatlamalara geçti.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 104 baz puan yükseliş ile %44,62 ve 1 baz puan yükseliş ile 27,20% seviyesinden tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Geri çekilmenin ilk önemli desteği olarak 9,600 seviyesini izliyoruz ...
Bayram tatili öncesinde kritik direnç noktası olarak izlediğimiz 9,250 seviyesinin aşılmasıyla onaylanan kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyrin, haftanın ilk işlem gününde 9,849 seviyesinden seans içi realizasyonla karşılaştığını gözlemliyoruz.
Pazartesi gününü -%1.37 oranında değer kaybıyla 9,679 puandan tamamlayan piyasada, gün içerisinde 9,600 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz. İlk etapta 9,600 üzerinde dengelenme çabasında hareketlenecek olan piyasada, bu nokta üzerindeki seyrin alım eğilimini desteklemeyi sürdüreceğini düşünüyoruz. Bu durumda yeniden 9,850 direncini aşma denemeleri etkisini sürdürecektir. 9,850 direnci üzerindeki hareketlerde ise USD bazında Eylül 2023'te test edilen 314 USD’nin ilk önemli hedef direnç olarak gündeme geleceğini söyleyebiliriz. 9,600 altındaki olası hareketlerin ise piyasada ilk zayıflama sinyalini oluşturacağı unutulmamalıdır. Böyle bir gelişmenin ise bir alt noktada bulunan 9,450 sevisine yönelik baskı oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz.
Eur/Usd:
ABD tarafında güçlü makro veri serisi devam ediyor. İstihdam e enflasyon sonrası son halka olarak perakende satışlar verisi de katıldı. Sonuçların FED için anlamı ise faiz indiriminde acele etmeye gerek olmadığı şeklinde oluşuyor. Dün beklenti üstü gelen perakende satışlar verisi de tüketici talebinin oldukça güçlü olduğunu gösterdi.
Avrupa tarafında ise enflasyon endişelerinin azalması ile birlikte ekonomilerin zorlanma sinyali vermesi faiz indirim beklentilerinin Haziran ayında yoğunlaşmasına neden oluyor. İlk faiz indirim sürecine ECB’nin yakın olması ise Dolar talebinin artmasının diğer bir nedeni oluyor.
Dolar Endeksi ABD TÜFE verisi öncesi 104 civarında işlem görüyordu. Veri ve jeopolitik gelişmeler ile 106 seviyesine erişmiş durumda. Teknik resimde DXY 105 seviyesinin üzerinde yaşanacak tutunma 107,2 seviyesini hedef haline getirebilir.
Son gelişmeler FED umutlarının ötelenmesine ve azalmasına yol açtı. Tansiyonun sürmesi Usd baskısının sürmesine hatta biraz daha artarak sürmesine yol açabilir. Dolar Endeksi’nde 105 üstü fiyatlamalar devam ettikçe Dolar talebi gücünü koruyabilir. 105 seviyesi üzerinde fiyatlamalar 107,2 seviyesini hedefleyebilir.
Bu sabah 1,061 seviyesindeki paritede 1,06 ve 1,057 seviyeleri gün içi destek; 1,067 ve 1,07 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Paritede bugün yatay - sınırlı negatif seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
ABD kaynaklı makro veriler ve Orta Doğu’daki gelişmeler Usd’nin güçlenmesine yol açıyor. Gbp de baskı altında kalıyor.
Geçtiğimiz hafta yüksek ABD enflasyon verileri FED iyimserliğinin azalmasına yol açtı. Haftanın sonunda ise jeopolitik riskler enflasyon endişelerini artırdı. Dün açıklanan ABD perakende satış verisi de tüketici talebinin güçlü olduğunu ortaya koydu. Dolar endeksi güçlü durmaya devam edebilir.
Dolar Endeksi 106 seviyesine yükseldi. 105 seviyesi üstü kalıcılık 107,2 seviyesini hedefleyebilir.
Bu sabah 1,242 seviyesinde bulunan paritede 1,24 ve 1,237 seviyeleri gün içi destek; 1,249 ve 1,255 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Paritede bugün yatay - sınırlı negatif seyir bekliyoruz.
Altın:
Geçen hafta ABD TÜFE veri seti beklenti üstü geldi. Enflasyon endişelerinin artması ile birlikte ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,60 üstünde fiyatlamalara sahne oluyor. Reel getirilerde yaşanan artış, güçlü gelen makro verilere rağmen jeopolitik risklerde yaşanan tırmanış altının güçlü durmasını sağlıyor. ABD 10 yıllık faizinde yaşanan yükseliş değerli metalde bir süre sonra baskı unsuru yaratabilir.
Yeni hafta da jeopolitik risklerde olumsuz haber akışı zayıflarsa, soluksuz yükselen altın için kar realizasyonuna (dinlenme) neden olabilir.
Altında teknik olarak 2.350 Usd seviyesinin üzerinde 2.750-2.800 Usd bölgesi hedef haline gelebilir.
Bu sabah 2.388 Usd seviyesindeki ons altında 2.345 ve 2.325 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.390 ve 2.400 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir Paritede bugün yatay seyir bekliyoruz.
Eurobond:
ABD istihdam verisi, ABD enflasyon verisi ve dün gelen güçlü perakende satış verisi. Sonuç olarak enflasyon beklentilerinde bozulma. Enflasyon beklentilerinde yaşanan bozulma tahvil talebini azaltıyor. ABD 10 yıllık faizi 4,60% seviyelerinde fiyatlanıyor. Fiyatlamalarda jeopolitik gerginliklerin emtia ve enflasyona olumsuz etkisi ön plana çıkıyor.
Lokal tarafta seçim sonrasında olumlu hava oluştuğunu söyleyebiliriz. Global tahvil faizleri ise yukarı meyil dün açıklanan ve güçlü gelen perakende satış verisi sonrasında devam etti. ABD 10 yıllık faizinin yükselişi lokal piyasa da baskı unsuru olarak karşımıza çıkıyor.
Türkiye 5 yıllık CDS 304 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-5 cent; orta vadelilerde 47-63 cent; uzunlarda 73-84 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 5,70%, 7,66% ve 8,33% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.