Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

İsviçreli Credit Suisse bankasının mali zorluk yaşadığı haberi dünün sıcak konusu idi. CS haberi başta Avrupa bankaları olmak üzer global çapta yankı yarattı.
Günün sonunda İsviçre Merkez Bankası’nın 50 milyar frank (54 mia$) kaynak sağlayacağı haberi tansiyonun düşmesi sağladı. Ancak bankacılık sektörüne dair endişeler masada kalmayı sürdürüyor.
Gündemin diğer konusu makro veriler. Yine ABD merkezli veriler odakta. Dün ÜFE açıklandı. Önceki gün TÜFE beklentilerle aynı gelmişti ama ÜFE beklentilerin oldukça altında geldi. Bugünlerde ihtiyaç olan makro verinin beklentinin altında gelmesi ve rahatsızlık yaratmaması. İşte ÜFE hem manşette hem çekirdekte bu şekilde sonuçlandı.
Diğer yandan ABD Empire imalat verisi de beklentilerin altında geldi. Verinin sert bir düşüş kaydettiğini söyleyebiliriz. Bu anlamda düşüşün de büyüklüğü önemli. Aşırı düşük gelen veri de çok makbul değil. Zira piyasalar düşüş olsun ama ılımlı olsun da istiyor. Kaldı ki yavaşlamanın sert mi yumuşak mı olacağına dair tahminler de yapılıyor. Yumuşak iniş piyasalar için iyi olan diyebiliriz.
Özetle piyasalar verileri takip ederek yolu tayin etmeyi sürdürüyor. Tabii aynısını merkez bankaları da yapıyor. Diğer yandan ise bankacılık sektörüne dair riskin yayılıp yayılmayacağını, yönetilip yönetilemeyeceğini kestirmeye çalışıyor.
Son zamanlardaki haber akışı merkez bankalarının agresifliğini azaltabilir beklentisi oluştu. Buna ilk örnek bugün yaşanabilir. Avrupa merkez bankası ECB, bugün faiz kararını açıklayacak. Bankanın 50 bp faiz artışı yapması bekleniyordu. Son gelişmeler sonrası banka daha az artış yapabilir sesleri çıkmaya başladı. Bakalım son gelişmeleri ECB nasıl okuyor ve son gelişmeler kararlarını etkilemiş mi? Bugün saat 16:15’de karar açıklanacak, 30 dakika sonra ise başkan Lagarde konuşacak.
   
Dün risk iştahı baskılandı. Varlıkların farklı fiyatlanması ise sürdü. Hisseler satıldı, tahviller alındı…
ABD borsalarında seans sonu gelen alımlar ancak kayıpların azalmasını sağladı. Yüzde 1’e yakın negatif kapanışlar oldu. Nasdaq’ın yatay kapanarak pozitif ayrıştığını belirtelim. Avrupa borsalarında kan kaybı derindi. Yüzde 3-4 aralığında düşüşler oldu.
Bu sabah globalde risk iştahı karışık. ABD vadelileri yüzde yarım civarında artı. Asya’da hava bozuk. Hong Kong yüzde 1,5, Çin yüzde yarım, Japonya yüzde 1 civarında satıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,49%, Dolar Endeksi 104,5, ons altın 1.913 Usd civarında işlem görüyor.

Lokal tarafta borsa 1,6% civarında düştü. TL Tahviller yatay kapandı. Eurobond fiyatları düştü. TL ise günü yatay tamamladı (geniş resimde TL’nin çok ılımlı hızda değer kaybı söz konusu).
Depremin etkilerini gidermek için çalışmalar, insani ve ekonomik boyutta devam ediyor. Seçim yaklaşıyor. Seçim sonrası ekonomi politikalarının nasıl olacağı lokal varlıklar için kritik.
Yarın TCMB beklenti anketini; Fitch ise gözden geçirmesini açıklayacak.



Usd/TL:
Bankacılık sisteminin riskine dair endişeler dün de öne çıktı. İsviçreli Credit Suisse’in mali zorluğa düştüğüne dair haberler piyasada risk iştahını azalttı. Nakit talebi arttı.
Nakitte ilk tercih ise ABD Doları oluyor. Dolar Endeksi 105 seviyesine doğru ilerledi. Bu sabah 104,5 civarında işlem görüyor.
 
Sistematik risk konusunda endişeler piyasaları etkilemeyi sürdürüyor. Bu sefer Avrupa’da merkezli sorun ortaya çıktığı için Usd daha avantajlı konumda.
Dün veri tarafında ABD ÜFE verileri beklenenden daha fazla düştü. En azından direnç göstermeyerek ek sıkıntı yaratmadı diyebiliriz.
Makro verilere, bankacılık haberlerine bakarak fiyatlama yapılmaya devam edecek diye düşünüyoruz.
Lokalde deprem sonrası süreç devam ediyor. Gerek insani gerek ekonomik alanda adımlar atılıyor.
Seçim az bir süre kaldı. Haber akışı yatırımcılar açısından önem arz ediyor. Özellikle ekonomik politikaların seçim sonrası nasıl olacağı merak ediliyor.
Kur bu sabah 18,99 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,95 ve 18,93; yukarıda 19,05 ve 19,09 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono:
ABD ÜFE verileri beklenenden iyi geldi. Enflasyon endişelerinin azalmasını sağladı. Ancak Credit Suisse’ın sıkıntı yaşadığına dair haberler baskı yarattı. CS haberi gün boyu piyasaları olumsuz etkiledi. Bankaya İsviçre Merkez Bankası’nın mali destek sağlayacağının açıklanması gerginliğin azalmasını sağladı. Ama bankacılık sektörüne dair endişeler sürüyor. Tahvil faizleri haber akışı ile aşağı yönde seyir izledi. ABD ve Avrupa ülke tahvilleri belirgin düşüşler kaydetti.
Lokal tarafta ise Türkiye CDS’i yukarı gelirken eurobond faizleri de eşlik etti. İç tarafta TL tahviller ise yatay seyrini korudu. Zira kapalı devre işlem dinamiği varlığını koruyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla yatay %10,82 ve 4 baz puan artışla %11,29 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Aşağı hareket sürüyor... Kısa vadeli teknik yapısı içerisinde önemli bir teknik seviye olarak izlediğimiz 5,500 direncinin oluşturduğu aşağı baskı devam ediyor. Bu kapsamda dün seans içerisinde ilk önemli destek olarak aldığımız 5,150 seviyesi altına gerileyen piyasa, günü -%1.65 oranında değer kaybıyla 5,121 puandan tamamladı.
5,500 direncinin oluşturduğu aşağı baskı kapsamında, 5,000 seviyesini piyasada kısa vadeli ana destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. Endeksin 5,000 üzerinde tutunmayı başaracak hareketlerinin ardından ara tepki yükselişlerinin gündeme gelebileceğini düşünüyoruz. Bu durumda ise ilk önemli direnç noktası olarak 5,250 seviyesini takip ediyoruz.
Piyasada aşağı baskı içerisinde tepki yükselişlerinin güç kazanabilmesi için 5,250 ara direncinin aşılması gerekiyor. Bu durumda endekste kısa vadeli ana direnç noktası olarak izlediğimiz 5,500 seviyesini hedefleyecek yukarı ataklar gündeme gelebilir. Dolayısıyla piyasada genel itibariyle şu aşamadaki hareket aralığının 5,000/5,500 bandında kalmaya devam etmesini bekliyoruz.



Eur/Usd:
Makro veriler, bankacılık haberleri… ABD ÜFE verisi manşette ve çekirdekte beklenenden daha düşük geldi. Böylece enflasyon endişeleri azaldı. Diğer yandan ABD perakende satışlar beklentiler dahilinde gelirken Empire imalat keskin düşüş yaşadı.
Bankacılık tarafında ise gözler bu kez Avrupa’da idi. İsviçreli Credit Suisse bankasının mali zorluk içinde olduğu haberi gündemi kapladı. Başta Avrupa bankacılık hisseleri olmak üzere global hisseler baskı altında kaldı. Risk iştahının baskılanması nakit talebi yarattı. Yatırımcılar tercihini Usd’den yana koydular.
Avrupa’daki sıkıntı ABD parası için fırsata dönüştü. Dolar Endeksi yüzde 1 civarında primlendi.
Credit Suisse’e mali destek sağlanacağının açıklanması havayı biraz yumuşatsa da yatırımcıların bankacılık sektörüne dair endişeleri bitmiş değil. Bu konudaki haber akışı yakından takip ediliyor.
Bugün ECB faiz kararını açıklayacak. Bankanın 50 bp faiz artışı yapması bekleniyordu. Ancak son gelişmelerden ötürü daha düşük artışa gitme ihtimali de oluşmuş durumda. Düşük artış yapması şaşırtıcı olmaz diye düşünüyoruz. Benzer durum FED için de geçerli. ECB kararı 16:15’de açıklanacak, 30 dakika sonra başlan Lagarde konuşacak. Başkanın sözleri ve faiz kararı sapma gösterirse hareket yaratabilir.
Bu sabah 1,06 seviyesindeki paritede 1,057 ve 1,054 seviyeleri gün içi destek; 1,064 ve 1,066 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün hafif pozitif seyir bekliyoruz.


Gbp/Usd:
ABD’de ÜFE beklenenden fazla düştü. Manşet ve çekirdek düşük gelerek piyasanın enflasyon konusunda kasılmasının önüne geçti. En iyi senaryo gerçekleşti diyebiliriz.
Diğer tarafta ise bankacılık sektörüne dair endişeler yine sıcaktı. Bu kez İsviçreli Credit Suisse’in mali sorun yaşadığı haberi duyuldu. Risk iştahı baskılanırken Usd talebi arttı. Zira sorun ABD merkezli değildi.
Sistematik risk konusu gündemde kalmaya devam edebilir. Diğer yandan makro veriler takip edilerek öngörü oluşturma davranışı sürebilir diye düşünüyoruz.
Bu sabah 1,208 seviyesinde bulunan paritede 1,205 ve 1,20 seviyeleri gün içi destek; 1,212 ve 1,216 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.


Altın:
Merkez bankalarının faiz artış hızlarının düşmesi kıymetli madenler için olumlu. Ama bir yandan da sistematik risk algısının artması güvenli liman talebi yaratıyor.
Haber akışı güvenli tarafı işaret ettiğinde kıymetli madenler fazla talep görüyor. Aksi yönde ise satış artıyor. O yüzden kıymetli madenler ile diğer riskli varlıklar zıt yönde kapanışlar yapabiliyor.
ABD ÜFE’nin ve diğer verilerin düşük gelmesi mevcut koşullarda olumlu tanımlanabilir. O yüzden Credit Suisse haberini kenara ayırırsak piyasa olumlu tarafa yönelebilir. Dün kıymetli madenler görece fazla talep gördüğü için bugün iyimserliğe eşlik edemeyebilir.
Bu sabah 1.913 Usd seviyesindeki ons altında 1.905 ve 1.893 Usd seviyeleri gün içi destek 1.922 ve 1.931 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Eurobond:
Önceki gün tepki veren tahvil faizleri dün yeniden düşüş gösterdi. ABD ÜFE verisi hem manşette hem çekirdekte beklenenin oldukça altında geldi. Diğer yandan Empire imalat ise belirgin düşüş kaydetti. Verilerin yavaşlama sinyali vermesi FED endişelerini azalttı. Hal böyle olunca tahvil faizleri için yön de tayin edilmiş oldu.
Ana resimde makro verilere bakarak hareket ediliyor. Piyasa ve FED verilerden anlam çıkararak ilerlemeyi sürdürüyor. Masadaki diğer konu ise bankacılık sektörüne dair endişeler. Sorunun yayılım göstermesi piyasanın ritmini bozma tehlikesi taşıyor.
Lokal tarafta siyasi tarafta hareketli günler yaşanıyor. Seçim yaklaşıyor. Seçim sonrası uygulanacak ekonomi politikası önemli. 5 yıllık CDS günü 563 seviyesinde tamamladı.
Eurobondlar dün negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 5-11 cent; orta vadelilerde 37-72 cent; uzunlarda 99-107 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 8,02%, 8,20 ve 8,79% oldu.


  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.