ABD piyasalarının Martin Luther King günü nedeniyle tam zamanlı açık olmadığı dün işlem hacimleri zayıf seyretti. Önceki hafta fiyatlamayı ABD istihdam, geçen ABD enflasyon verileri tayin etti diyebiliriz. Bu hafta bu seviyede bir veri bulunmuyor. Ama veri trafiği yoğun. Hem çok makro veri açıklanacak hem de merkez bankaları kanadında çok açıklama yapılacak. Veriler ve açıklamalar için genel olarak şunu söyleyebiliriz: öncekinden farklı oldukları ölçüde fiyatları hareketlendirebilirler.
FED’in 2022-23 yıllarında uyguladığı sıkı para politikası enflasyon ile mücadelede kayda değer sonuç üretti. FED hedefinin yüzde 2 olduğunu düşündüğümüz zaman bundan sonraki süreçte hedefe ulaşmak için efor harcamaya devam etmesi gerekebilir. Diğer yandan FED ile piyasa arasında oluşan ‘faiz indirimi beklentileri farklılığının’ daha gerçekçi bir noktada dengelenmesi de gerekli diye düşünüyoruz.
Geçen hafta gelen datalarda ABD ortalama saatlik kazançların yüksek kalması enflasyonda gelinen seviyede katılık olması ihtimalini artırırken, Cuma günü açıklanan ÜFE’nin beklenti altında kalması ise piyasada moralleri tazeledi. Verilerde karışık seyir ortaya çıkarken bu süreçte FED toplantısı öncesinde üyelerin sözlü yönlendirmeleri risk iştahı açısından önemli olabilir.
Avrupa tarafında, Alman ekonomisinde 2023 yılında beklentilere paralel olarak yüzde 0,3'lük daralma gerçekleşti. Sanayi devi Almanya ekonomisinde gözüken küçülme, Avrupa ekonomisinde baskı unsuru olmaya devam ediyor. Avrupa merkez bankası da FED gibi 2024 yılında faiz indirimi patikasına girmeye hazırlanıyor. Avrupa ekonomisinde görülen daralma ile birlikte enflasyon ile mücadelede hızlı sonuçlar elde edilirken, artan işgücü maliyetlerinin enflasyon üzerinde olumsuz etkilerinin ECB tarafından faiz indirim sürecinde yakından takip edileceğini düşünüyoruz.
Asya tarafında, bu senenin majör konusu Japonya Merkez Bankası’nın politika değişikliğine ne zaman geçeceği ve etkileri. Son gelen enflasyon verileri ile BOJ’un, büyüme ve enflasyon tarafında gerileme olasılığını göz önünde bulundurduğundan negatif faiz politikasını sonlandırmak için zaman kazandığını düşünüyoruz.
Davos Dünya Ekonomik Formu devam ediyor. Küresel ekonomi, jeopolitik riskler, sıkı finansman koşulları ve yapay zekanın küresel istihdam üzerinde yaratacağı olumsuz baskı zirvenin başlıca konuları.
Global fiyatlamada Dolar Endeksi ve tahvil faizleri tepki üretiyor. Risk iştahı biraz baskılanıyor. Baskı biraz daha sürebilir.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı negatif. ABD vadelileri 0,3% civarında eksi. Asya piyasaları da negatif. Hong Kong 1,9% civarı, Çin 0,6%, Japonya yüzde 0,5 civarı satıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,00, Dolar Endeksi 102,7, ons altın 2.050 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, derecelendirme kuruluşları (Moody’s, S&P, Fitch) Türkiye için not görünümlerini bir kademe yükseltirken not artışına gitmediler. Not artışı için uygun zeminin oluştuğunu, derecelendirme kuruluşlarının temposunun düşük kaldığını düşünüyoruz. Yeni ekonomi ekibinin uyguladığı politikaların devamı halinde not artırımlarının da geleceğini düşünüyoruz.
Bütçe, Türkiye'yi sarsan deprem felaketinin yaşandığı 2023 yılında 1,37 trilyon TL açık verdi. Bakan Şimşek, 2023'te deprem harcamaları hariç tutulduğunda bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 1,7 ile Maastricht kriterinin de altında olduğunu belirtti.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankalar ile finansal kiralama, faktoring, finansman, tasarruf finansman ve varlık yönetim şirketlerinin 1 Ocak 2025'ten itibaren enflasyon muhasebesi uygulamasına geçeceğini duyurdu.
Usd/TL:
Martin Luther King günü nedeniyle ABD piyasaları dün kapalıydı. Genel olarak Dolar Endeksi’nde (DXY) hacimler zayıf seyretti.
Geçen hafta karışık gelen makro veri seti sonrasında Dolar Endeksi’nde yaklaşık 10 gündür devam eden sıkışma devam ediyor. Teknik olarak 102 ile 102,6 arasında dar bantta hareket ediyor. Bandın kırılması hareket yaratabilir.
Yeni hafta yoğun ama nispeten kritik olmayan veri akışı bulunuyor. Çarşamba günü ABD perakende satışlar verisi Dolar Endeksi’ne hareketlilik getirebilir. Veriler beklentilerden sapma gösterdiği ölçüde fiyatlamaya etki edebilir diye düşünüyoruz.
Lokal tarafta, Moody’s kredi not görünümünü bir kademe yükseltmekle yetindi. Uygulanan politikaların istikrarlı olması ve enflasyon ile mücadelede somut sonuçlar alınması ile bir sonraki adım olan not artırımları safhasının açılmasına neden olabilir.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 30,10 civarında işlem görüyor. Aşağıda 29,50 ve 29,00; yukarıda 30,50 ve 31,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
TL sabit getirili araçlara olan ilgi sürüyor. Ocak ayı itibari ile maaş zamları, vergi artışları gibi kararlar enflasyon beklentilerini yükseltici etki yapıyor, beklentilerde bozulma yatırımcıları iştahını baskılıyor. Petrol fiyatlarının düşmesi ve global konjonktürden enflasyon ithal edilmeyecek olması TCMB'nin uyguladığı politikaların daha çabuk sonuç vermesine neden olabilir.
Globalde, ABD’de Cuma günü açıklanan ÜFE beklenti altında kaldı. Tahviller biraz rahatladı. Piyasanın biraz kararsız olduğunu söylemek mümkün. Enflasyonla mücadele engebeli ilerliyor. Tahvil faizleri de buna ayak uyduruyor. Ana resimde temkinli-olumlu fiyatlama davranışı süreceği yönündeki fikrimizi koruyoruz.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 24 baz puan artarak %41,18 ve 26 baz puan artarak 27,07% seviyesinden tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Yukarı hareket devam potansiyelini koruyor... Endeks 30 Şubat Kontratında 8,300 desteği üzerinde başlayan ve 8,800 direncinin aşılmasıyla güç kazanan yukarı hareket etkisini sürdürüyor.
Haftanın ilk işlem gününü % 0.90 oranında değer artışıyla tamamlayan piyasada, seans içi geri çekilmelerde 8,950 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. 8,950 üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketlerin sürdüreceği yukarı ataklarda ise 9,250 seviyesi ara direnç konumunda bulunacaktır. 9,250 ara direncini aşacak hareketlerin sürdüreceği yükselişin ise ilk etapta 9,500 olmak üzere 9,750 ve 10,295 zirve seviyesinin test edebileceğini düşünüyoruz.
Dolayısıyla 8,950 üzerindeki hareketlerde yükseliş potansiyelini koruyacak olan piyasada, bu nokta altındaki seyrin ise yeniden 8,800, 8,500 ve 8,300 risklerini gündeme getirebileceği unutulmamalıdır.
Eur/Usd:
Karışık gelen makro veriler kafa karışıklığı yaratıyor. Bu hafta özelinde ABD perakende satışlar verisi ve AB-TÜFE revize verisi parite üzerinde önemli olabilir. Merkez bankaların kanadından gelecek açıklamalar da fiyatlara tesir edebilir.
Piyasalarda FED faiz indirimi beklentisi Mart ayında yoğunlaşıyor. Beklentinin azalması Dolar talebini artırabilecekken beklentinin artması dolar talebini azaltıcı etki yapabilir. Cari durumda piyasa ile FED arasında ilk faiz indirimi zamanı konusunda fikir ayrılığı söz konusu. Aradaki fark Mart ayı yaklaştıkça kapanmak durumunda. Hangi yönde kapanacağı önemli. Piyasalar mı FED’e, FED mi piyasalara yaklaşacak sorusunun cevabı para piyasalarının yönünü de gösterecek bizce.
Dünya Ekonomik Forumu'nun Davos ayağı bu hafta yapılıyor. Merkez bankası yetkililerinin açıklamaları dikkat çekebilir. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Lagarde da dâhil olmak üzere birçok ECB yetkilisinin konuşması bekleniyor.
Teknik olarak kısa vadede Dolar Endeksi DXY 102,7 üzerinde kapanışlar yapması yukarı hareketi destekleyebilir, risk iştahını baskılayabilir. Endeks için 103-103,8 aralığını kuvvetli direnç noktası olarak takip ediyoruz. Yukarı yönlü yaşanan hareketlerde bu aralık aşılmadığı sürece yükselişleri tepki hareketi olarak yorumluyoruz. Aşağıda ise Dolar Endeksi’nde 101 seviyesi destek olarak karşımıza çıkıyor. 101 seviyesinin altında fiyatlamalar Dolar talebinin azalmasında hızlanmaya neden olabilir.
Bu sabah 1,092 seviyesindeki paritede 1,09 ve 1,086 seviyeleri gün içi destek; 1,10 ve 1,11 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı negatif seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
Geçen hafta İngiltere sanayi üretimi verileri beklentilerin oldukça altında kaldı. Mevcut sıkılaşma koşulları enflasyon ile mücadelede olumlu olurken ekonomi üzerinde baskı kurmaya devam ediyor. Ülke ekonomisi daralma sinyali veriyor. Paritenin diğer yakasında ise ÜFE verisi ile FED endişeleri biraz azaldı. Bu hafta ABD perakende satışlar verisi paritede hareketlilik yaşatabilir.
Teknik olarak Dolar Endeksi’nde 101 seviyesi destek olarak karşımıza çıkıyor. Yukarıda 200 günlük ortalama 103,8 seviyesi kuvvetli direnç olarak karşımıza çıkıyor.
Bu sabah 1,268 seviyesinde bulunan paritede 1,265 ve 1,26 seviyeleri gün içi destek; 1,273 ve 1,279 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı negatif seyir bekliyoruz.
Altın:
ABD TÜFE veri seti beklentileri karşılamazken Cuma günü gelen ÜFE verisi morallere sınırlı katkı sunabildi. Risk göstergesi olarak takip ettiğimiz ABD 10 yıllık tahvil faizi 4% seviyesini test ediyor. Dolar Endeksi’nde ve tahvil faizlerinde tepki hareketi olabilir. Kıymetli madenler de bu baskıyı hissedebilir. Jeopolitik riskler bu baskı azaltabilir.
Altın fiyatlarının jeopolitik risklerden arındırdığımız zaman ABD 10 yıllık faizi ile korele hareket ettiğini söyleyebiliriz. Reel getirilerde yaşanan düşüş altın fiyatlarında yukarı yönlü hareket sağlayabilir. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin kritik destek yüzde 3,90 altında fiyatlamalara geçmesi altın fiyatlarında yükseliş için alan yaratabileceğini düşünüyoruz.
Altında teknik olarak 2.000 - 2.070 Usd arasında yatay bant hareketinin sürmesi mümkün görünüyor. Bandın üst sınırını test çabası görebiliriz.
Altında 2.070 Usd üzeri haftalık kapanışlar olması, Dolar Endeksi’nde (DXY) 101 altına inilmesi, ABD 10 yıllık faizi ise 3,90% seviyesinin altında kalınması altın için daha olumlu ortam oluşturabilir.
Bu sabah 2.050 Usd seviyesindeki ons altında 2.050 ve 2.035 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.062 ve 2.070 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı negatif seyir bekliyoruz.
Eurobond:
Makro verilere hassasiyet devam ediyor. Beklenti üstü gelen TÜFE verileri ABD 10 yıllık faizini yukarı taşıdı. ÜFE verisinin beklenti altı kalması ise enflasyon endişeleri sınırlı, geçici azaltabildi. Zira tahvil faizi yeniden 4% seviyesini test ediyor. Tepki hareketi sürebilir. Aşağıda ise 3,90% seviyesi kritik destek olarak karşımıza çıkıyor. Bu seviye altında kapanışlar risk iştahına olumlu yansıyabilir.
Lokal tarafta. Moody’s not görünümünü yukarı revize etti. Notu yükseltmedi. Mevcut yapının korunması halinde not için de sinyal verdi. Genel olarak olumlu görüşümüzü koruyoruz.
CDS 309 ile günü tamamladı. Eurobondlar hafif negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-6 cent; orta vadelilerde 2-9 cent; uzunlarda 4-5 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,04%, 7,52% ve 8,13% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.