Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

FED'in güncel yaklaşımını, enflasyonla mücadele sürecek, faiz artışları yapılacak; yalnız faiz artışlarının hızı azalacak şeklinde özetleyebiliriz.
Bu yaklaşımda yeni olan ve farklılık yaratan 'faiz artışlarının hızı azalacak' kısmı. Piyasa yeni olanı son günlerde hızlı bir şekilde fiyatladı. Kısa vadede belli bir doygunluğa erişildi. O yüzden son hareketin dengelenmesi yönünde fiyatlama söz konusu dünden beri.
İlk paragrafta ifade ettiğimiz FED duruşunun ilk kısmı şahin, son kısmı ise güvercin olarak tanımlanabilir. Dün FED'den Waller ve Brainard konuştu. Waller ilk kısmı, Brainard ise ikinci kısmı öne çıkardı. Yani Waller şahin, Brainard güvercin konuşmuş oldu.
Piyasalar bu iki konuşmadan şahin olana daha çok odaklandı. Esasen Waller yeni bir şey söylemedi. Piyasa dengelenme anına-zamanına denk gelen Waller'a negatif iştahla yanıt verdi. Zaten piyasaların fiyatlama isteği de o moda meyilli idi.
Çatı fiyatlama davranışının 'FED iyimserliği' olduğunu düşünüyoruz. Taktiksel olarak bir yavaşlama, hafif negatif fiyatlama içinde piyasa. Bugün, yarın için seyre makro veriler ve merkez bankasından yapılacak açıklamalar etki yaratabilir.
Makro veri tarafında ABD ÜFE, perakende satışlar; AB büyüme verileri kritik roldeler diye düşünüyoruz.
Siyasi tarafta ise iki haber öne çıktı bizce. Biden ve Xi G20 toplantıları kapsamında yüz yüze görüştü. İlişkilerin geliştirilmesi yönünde mesaj verildi. Rus ve ABD yetkililerinin Ankara'da görüştüğü haberi basında yer aldı. ABD'nin Çin ve Rusya ile görüşmesinin jeopolitik açıdan dikkate değer olduğu kanaatindeyiz.
Dün globalde yatırımcılar negatif tarafta kaldılar. Borsalarda satışlar, tahvillerde faiz artışları görüldü. Kıymetli madenler yatay kalmayı başardı. Usd biraz güçlendi. ABD borsaları yüzde 1 civarında değer kaybetti. Avrupa borsaları ise benzer oranlarda primlendi.
Bu sabah… Global risk iştahı sınırlı pozitif. ABD vadeli borsaları yüzde yarım civarında artı. Asya da alıcılı. Japonya hafif, Hong Kong yüzde 3, Çin yüzde 1'in üzerinde artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,88%, Dolar Endeksi 106,9, ons altın 1.770 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta dün Borsa yüzde 2,5 civarında yükseldi; endeks tarihi zirve tayinini sürdürüyor. TL Tahviller alıcılı seyretti; kısa tarafta iştah daha fazla oldu. Eurobond birim fiyatları biraz düştü, globalde tahvil faizlerine paralel seyir izlendi. TL ise günü sınırlı kayıpla tamamladı.
BOTAŞ, Rus kamu şirketi ile yeraltı gaz depolama ve LNG altyapısını geliştirmek için mutabakat zaptı imzaladı.
Bugün merkez bütçe dengesi, yarın konut satışları açıklanacak.


Usd/TL: Son günlerde globalde hakim olan iyimser hava güç kaybediyor. İyimser hava ile primlenen - güç kaybeden varlıklar ise sınırlı geri dönüşler yapıyor. Usd bu süreçte kaybeden tarafta idi. O yüzden kayıplarını geri koyma çabasında. En azından daha fazla kayıp yaşamama çabasında.
Ana resimde FED faiz artış hızını yavaşlatacak görüşü hakim, orta vadeli bakışta bu görüş korunuyor. Günlük fiyatlamada ise teknik aşırılıklar, açıklamalar, makro veriler tesir eden unsurlar oluyor.
Bu kapsamda Dolar Endeksi, günlerdir süren satış baskısını dengeleme, biraz tepki gösterme gayreti içinde. Endeks önceki gün 106,3 civarına inmişti. Dün 107 civarına yükseldi. Bu sabah da aynı seviyelerde bulunuyor.
Veri akışı ve merkez bankalarından konuşmalar yoğun. O yüzden bunlar günlük fiyatlamaya tesir edebilir. Kritik veriler ABD ÜFE ve perakende satışlar; AB 3Ç büyüme olabilir. Usd'nin tepkisinin boyutu bunlara bağlı diye düşünüyoruz.
Lokal tarafta ise ajanda hem yoğun hem kritik değil.
Kur bu sabah 18,60 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,58 ve 18,54; yukarıda 18,64 ve 18,67 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.

TL Tahvil/Bono: Ekonomi Yönetimi'nin düzenlemeleri TL tahvillerde alıcılı piyasa dinamiği yaratıyor. Bankalar, verdikleri krediler karşılığında menkul kıymet tesis etmek durumundalar. Tahvil tabanı geniş olmadığı için ve talep büyük olduğu için tahvil faizleri tek hanelere yakınsamış durumda. Günün sonunda tahvil faizleri ile enflasyon - enflasyon beklentileri arasındaki fark belirgin artmış durumda. Negatif reel faiz 70 puan civarında bulunuyor.
Global tarafta tahvil faizleri hızla geri çekildi. Son günlerde yaşanan bu hareketin momentumu azalma kaydediyor. Dün tahvil faizlerinde sınırlı yükselişler görüldü.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller dün günü sırasıyla 45 baz puan düşüşle %13,58 ve 13 baz puan düşüşle %11,94 ile tamamladı.

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım): 4,400 üzerinde yükselişin devamını bekliyoruz... Cuma günü yaşanan realizasyon eğiliminin ardından haftaya güçlü seyrin devamıyla başlayan BIST 100 Endeksi, Pazartesi gününü % 2.57 oranında değer artışıyla tamamladı. 4,570 ile tüm zamanların en yüksek kapanış rekorunu yenileyen piyasada, şu aşamada kısa vadeli yükseliş trendinin gücünü koruduğunu düşünüyoruz.
Seans içi geri çekilmelerde 4,400 desteğinin önemini koruyacağı piyasada, bu seviye üzerinde alım eğilimi etkisini sürdürecektir. Bu durumda 4,750 ve 4,950 seviyelerini hedefleyecek yükseliş eğiliminin devam edebileceğini düşünüyoruz.
4,400 altındaki olası hareketlerin ise piyasada 4,250 ve 4,100 desteklerine yönelik baskı oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Bu nedenle 4,4400 desteğinin aynı zamanda yükseliş yönündeki pozisyonlar için stop loss olarak alınmasını öneriyoruz.


Eur/Usd: FED enflasyonla mücadelesinin sürdüğü, daha gidilecek yol olduğu, faiz artış hızının biraz yavaşlayacağı şeklinde özetlenecek güncel tutum içerinde.
Son FED toplantısından bu yana çerçeve bu şekilde oluşturuldu. Yukarıda ifade ettiğimiz tutumda faiz artış hızının yavaşlayacağı yeni eklendi. O yüzden fiyatlamaya tesiri birkaç gün belirgin oldu. Geldiğimiz nokta itibari ile momentum azaldı.
Dün FED'den Waller enflasyonla mücadelenin süreceği ve enflasyonla mücadelede kararlı olduklarını yinelemekten öte bir şey söylemedi. Esasen piyasaların bildiğini tekrar etti. Ancak piyasalar bu sözden negatif etkilendi. Fiyatlamanın bu şekilde olmasına bakınca teknik aşırılık, kar realizasyonu, dengelenme isteği gibi sebeplerin öne çıktığını söyleyebiliriz. Brainard ise güvercin sözler söyledi; hızın yavaşlayacağını ifade etti.
Dolar Endeksi 106,3 seviyesine kadar gevşeme kaydetmişti. Son günlerdeki satımların momentumu azaldı. Hatta dün yukarı yöneldi. Bu hafta yatay bir seyir ihtimalini önde görüyoruz. Ancak açıklanacak (güçlü, zayıf) veriler kısa vade fiyatlamaya tesir edebilir. ABD menşeili perakende satışlar, ÜFE gibi veriler haftanın kritiği rolündeler. Dün açıklanan AB verilerinin beklentilerden iyi geldiğini belirtelim.
Bu sabah 1,032 seviyesindeki paritede 1,03 ve 1,027 seviyeleri gün içi destek; 1,035 ve 1,038 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz. ABD ÜFE verisi sapma gösterirse hareket yaratabilir.

Gbp/Usd: İngilere'nin ABD kaynaklı haber akışını dengeleyecek şartlara haiz olmadığını söyleyebiliriz. Ekonomik şartlar, ekonomik görünüm, beklentiler gibi başlıklarda ABD daha avantajlı. Gbp'nin güç kazanması için (makro veriler dışında) ülke yönetiminin piyasalara doğru sinyaller vermesi de önemli. Bu noktada gözler başbakan Sunak'ın ekonomi planında. Bir önceki başbakan ekonomiyi canlandırmak isterken iç-dış piyasalarda sarsıntı yaratmıştı. Sunak'ın aynı kaderi paylaşmaması önemli. Başarılı bir süreç Gbp için destekleyici olabilir. Gbp için kritik konu paket ve paketin sunumu diye düşünüyoruz.
ABD tarafında veriler ve FED konuşmaları takip ediliyor. Son konuşmalar hem şahin hem güvercin idi. Piyasalar daha çok şahin sözlere odaklandı. Risk iştahı biraz azaldı.
Bugün, yarın açıklanacak makro veriler hareket yaratabilir.
Bu sabah 1,177 seviyesinde bulunan paritede 1,175 ve 1,172 seviyeleri gün içi destek; 1,18 ve 1,183 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz. ABD ÜFE sapma gösterirse hareket yaratabilir.

Altın: Kıymetli madenler dün baskı ile güne başladılar. Günün sonunda ise kayıplarını geri almayı başardılar. Hatta, altın ve gümüş hatta sınırlı kazanç elde ettiler.
Dün FED yetkililerinin açıklamaları fiyatlandı. Daha çok şahin sözler odağa alındı. Waller bilinenin dışında bir şey söylemedi. Piyasaların momentumunun azaldığını, son günlerde elde edilen kazanımların sindirildiğini söyleyebiliriz. Çatı görüş ise FED iyimserliği. O yüzden genel olarak iyimserliğin hakim olduğunu söyleyebiliriz. Bu hafta momentumun azalmasını bekliyoruz. Günlük seyir ise makro verilerden ve guvernörlerin açıklamalarından etkilenebilir. Veriler ve konuşmalar heyecan yaratabilir mi göreceğiz. Örneğin bugün ABD ÜFE verisi açıklanacak. Enflasyon endişesini azaltacak veri, piyasada iştahı artırabilir.
Bu sabah 1.771 Usd seviyesindeki ons altında 1.763 ve 1.756 Usd seviyeleri gün içi destek 1.779 ve 1.785 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz. ABD ÜFE sapma gösterirse hareket yaratabilir.

Eurobond: Bugün ABD ÜFE verisi açıklanacak. Verinin beklenti altı gelmesi piyasaların iyimserliğini artırabilir. Bu, tahvil faizleri için düşüş anlamına gelebilir.
Bu hafta iyimserlik sürmekle birlikte momentumunun azalacağını düşünüyoruz. Günlük veri akışı ise beklentilerden saptıkları ölçüde hareket yaratabilirler.
Tahvil faizleri birkaç günlük tempolu düşüşün ardından soluklanma evresindeler. Evrenin zaman ve derinlik boyutunu haber akışı belirleyecek diye düşünüyoruz. Makro veriler ve merkez bankası açıklamaları etki yapabilir.
Ülke risk primimiz Temmuz ortasında 900, Eylül sonunda 820 civarında idi. Ciddi bir düşüş kaydedilmiş durumda. Gelinen seviyelerin aşağı geçilmesi için yeni bir tetikleyiciye ihtiyaç olabilir.
Türkiye 5 yıllık CDS 561 ile günü tamamladı. Eurobondlar dün günü pozitif seyirle tamamladı. Birim fiyatlar, kısalarda -41/+8 cent; orta vadelilerde -44/-59 cent; uzunlarda -43/-59 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,21%, 8,81% ve 9,47% oldu.

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.