Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Dün ABD TÜFE verisi sonuçlarını aldık. ABD’de TÜFE manşet enflasyonu 2021’den sonra ilk kez yüzde 3 seviyesinin altında yüzde 2,9 olarak açıklandı. Çekirdek tarafta gerileme ise beklentilere paralel olarak yüzde 3,2 açıklandı. Verinin detaylarında barınma maliyetlerinde katılığın devam ettiği görülüyor. Maaş bazlı risklerin azalmaya devam etmesi ve barınma maliyetlerinde görülen katılığın zayıflaması durumunda enflasyon risklerinin önümüzdeki dönemde azalmaya devam etmesi beklenilebilir. Beklentiler dahilinde gelen verinin piyasa yansıması sınırlı kalırken, gözler bugün açıklanacak haftalık işsizlik veri ve ABD perakende satışlar verisinde olacak.

 

Son gelen ABD tarım dışı istihdam verileri beklentilerin oldukça altında gerçekleşmiş, işsizlik oranı %4,3 seviyesine çıkmıştı. Ekonominin kondisyonunda düşüşe işaret eden veriler, risk iştahının bozulmasına ve resesyon korkularının artmasına neden olmuştu. Piyasalar tarafından ABD ekonomisine dair endişelerin devam etmesinden dolayı, büyüme bazlı riskleri gösteren verilerin ön plana çıktığı bir dönemde olduğumuzu düşünüyoruz. Bugün açıklanacak ABD perakende satışlar ve haftalık istihdam verisi sonuçlarının, piyasa fiyatlamalarına etkisinin önceki dönemlere göre daha fazla olacağını düşünüyoruz.

 

Avrupa tarafında, Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi, Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0,1, bin önceki yıla göre yüzde 3,9 düştü. Dün gelen Avrupa bölgesi 2Ç büyüme verisinde yılın ikinci çeyreğinde önceki çeyreğe kıyasla beklentilere paralel yüzde 0,3 büyüme kaydedildiği açıklandı. Euro bölgesinde sanayi verilerinde yaşanan daralma büyüme tarafından belirsizliklerin ortan kalkmasını engelliyor. Dün İngiltere tarafından gelen enflasyon verilerinde ise Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Temmuz'da yıllık bazda yüzde 2,2'ye yükselerek bu yıl ilk kez artış gösterdi. Hizmet enflasyonunda ve çekirdek enflasyonda beklenenden daha fazla düşüş görülmesi ise İngiltere Merkez Bankasının Eylül ayında faiz indirimine gitme olasılığını artırabileceğini düşünüyoruz

 

Bugün makro veri ajandası yoğun Japonya 2Ç büyüme ve Sanayi üretimi, Çin Sanayi üretimi ve Perakende satışlar ve ABD Perakende Satışlar ve Kapasite Kullanımı verileri piyasalar tarafından yakından takip edilecek. Cuma günü ise Michigan Tüketici Güven Endeksi ile ABD tüketicilerinin finansal durum ve beklentileri açıklanacak.

 

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı Asya piyasaları öncülüğünde ılımlı pozitif. ABD vadelileri yüzde 0,2 ile 0,5 aralığında artı. Asya piyasalarında Hong Kong %0,5 civarında, Çin %1,1 civarında, Japonya %1,2 civarında artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %3,85, Dolar Endeksi 102,6, ons altın 2.453 Usd civarında işlem görüyor.

 

İç tarafta, önceki gün Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz konuşmasında, enflasyonla mücadelenin en önemli politika hedeflerinden biri olduğunu, bunu maliye politikası ve yapısal reformlarla destekleyeceklerini belirtti. Enflasyonla mücadelede TCMB tarafından uygulanan sıkı para politikasının, maliye politikasıyla desteklenmesi elde edilecek somut kazanımların hızlanmasını sağlayabilir.

Bugün merkezi bütçe dengesi açıklanacak.

 

 

 

 

 

Usd/TL:

Bu hafta gelen ABD enflasyon verilerinde, fiyat artış hızında güç kaybı sinyalleri geldi. ABD ÜFE verisi sonrasında dün açıklanan TÜFE verisi de beklentilerin bir miktar altında geldi. Makro veriler, FED faiz indirim sürecini destekliyor. Faiz indirim beklentileri artıyor. Beklentilerin artması Dolar talebini azaltıcı etki olarak karşımıza çıkıyor. Dün Dolar Endeksinin 103 civarındaki desteğinin altında fiyatlamalara geçti. Haftalık kapanışın 103 altında olması düşüşün devamını getirebilir.

İç tarafta, mevcut sıkılaşma politikası devam ediyor. Önceki gün Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz konuşmasında, enflasyonla mücadelenin en önemli politika hedeflerinden biri olduğunu, bunu maliye politikası ve yapısal reformlarla destekleyeceklerini belirtti. Uygulanan programın sıkı maliye politikası ile desteklenmesi, kat edilmesi beklenen mesafenin süresinin kısalmasına ve somut kazanımların çabuklaşmasına neden olabilir.

Kurlarda sınırlı yükselişler olsa da enflasyon göz önüne alındığında TL güç kazanmaya devam ediyor.

Kurda ılımlı yukarı eğilim devam ediyor. Bu sabah 33,60 civarında işlem görüyor. Aşağıda 33,00 ve 32,50; yukarıda 34,00 ve 34,50 öne çıkan teknik seviyeler.

 

 

 

 

TL Tahvil/Bono:

Geçen hafta başında yaşanan volatilitenin etkileri azalma kaydediyor. Bu çerçevede TL tahvil faizlerinde görülen sınırlı yükseliş yerini sakin seyre bırakabilir. Hatta bir miktar alıcı etkisi görülebilir.

Globalde, bu hafta makro tarafta ABD makro verileri ön planda olmaya devam ediyor. Önceki gün açıklanan ÜFE verisinin ve dün açıklanan ABD TÜFE verisinin beklenti altında gelmesi risk iştahını destekledi. Bugün açıklanacak perakende satışlar verisi ve haftalık işsizlik verisinin sonuçlarının resesyon endişeleri nedeniyle piyasalar tarafından yakından takip edileceğini düşünüyoruz. ABD ekonomisinde tüketim, büyüme ve istihdam piyasası riskleri enflasyon endişelerinin önüne geçtiği bir dönemdeyiz.

2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 13 baz puan düşüş ile %42,41 ve 9 baz puan artış ile %28,72 seviyesinde tamamladı.

 

 

 

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):

9,750 desteği önemini koruyor... Endekste 18 Temmuz tarihinde 11,252 zirve seviyesinden itibaren etkili olan kısa vadeli düşüş trendi içerisindeki aşağı hareketin, ara destek noktası olarak izlediğimiz 9,750 üzerinde dengelenmeye çalıştığını gözlemliyoruz.

Önceki gün kapanışa doğru oluşan tepki sürdürmekte zorlandığını gözlemlediğimiz piyasada, Çarşamba gününü BIST 100 Endeksi -%0.90 oranında değer kaybıyla 9,832 puandan tamamladı. Gün içerisinde yaşanacak hareket kapsamında, 9,750 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. 9,750 üzerinde tutunmaya çalışacak olan piyasada, bu seviyenin korunmasıyla birlikte yukarı atakların devam edeceğini düşünüyoruz. Böyle bir gelişme ilk etapta 10,000 olmak üzere 10,200 dirençlerini hedefleyecek potansiyelin devamını getirecektir. Endeksin yukarı ataklarını kısa vadeli yeni bir yükseliş trendine dönüştürebilmesi için 10,200 direncinin aşılması gerekiyor. Talep tarafındaki zayıflığın devam ettiği piyasada, 9,750 altında ise 9,500 riskinin henüz devam ettiğinin göz önünde bulundurulması gerektiğini düşünüyoruz.

 

 

 

 

Eur/Usd:

ABD makro veri ajandasına öncülüğünde fiyatlamalar devam ediyor. Beklenti altında kalan ABD ÜFE verisi sonrasında dün ABD TÜFE verilerini aldık. ABD‘de TÜFE manşet enflasyonu 2021’den sonra ilk kez yüzde 3 seviyesinin altında yüzde 2,9 olarak açıklandı. Gelen veri seti fiyat artış hızında yavaşlamanın devam ettiğini gösterirken, FED’in Eylül ayında faiz indirim sürecine başlaması için uygun ortamın oluştuğunu destekliyor.

Parite 1,09 seviyesini taban yapma çalışmasını tamamladıktan sonra 1,10 seviyelerine doğru atak gerçekleştirdi. FED faiz indirim beklentilerinin artması paritenin yukarı seyrinde etkili olmaya devam ediyor. Dolar Endeksinin 103 civarındaki desteğinin altında fiyatlamalara geçtiği görülüyor. Haftalık kapanışın 103 altında olması düşüşün devamını getirebilir.

Bu sabah 1,101 seviyesindeki paritede 1,096 ve 1,091 seviyeleri gün içi destek; 1,102 ve 1,109 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

Gbp/Usd:

Dün İngiltere tarafında gelen enflasyon verilerinde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Temmuz'da yıllık bazda yüzde 2,2'ye yükselerek bu yıl ilk kez artış gösterdi. Hizmet enflasyonunda ve çekirdek enflasyonda beklenenden daha fazla düşüş görülmesi ise İngiltere Merkez Bankası’nın Eylül ayında faiz indirimine gitme olasılığını artırıyor. Faiz indirim beklentilerinin artması parite tarafında baskıya neden oluyor

Dolar Endeksi’nin 103 civarındaki desteğinin altında fiyatlamalara geçtiği görülüyor. Haftalık kapanışın 103 altında olması düşüşün devamını getirebilir. Teknik olarak paritede 1,2850 önemli üstünde fiyatlamalar paritede yukarı isteği artırabilir.

Bu sabah 1,283 seviyesinde bulunan paritede 1,28 ve 1,274 seviyeleri gün içi destek; 1,29 ve 1,293 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

 

Altın:

Geçen hafta yaşanan piyasa hareketlerinin yatışması sonrasında piyasada gözler ABD makro verilerine çevrildi. Önceki gün açıklanan ABD ÜFE verisinin beklenti altında kalması risk iştahını destekledi. Dün açıklanan ve manşet tarafta beklenti altında kalan TÜFE verisi sonrasında altın fiyatlarında sınırlı kar satışı görüldü.

Teknik olarak altın fiyatları 2.440 Usd seviyesi üzerinde kalıcılık sağlama çabasında. Bugün açıklanacak ABD perakende satışlar verisi ve haftalık istihdam verisi fiyatlamalarda hareketlilik yaratabilir. Kısa vade de 2.440 Usd üstünde fiyatlamaların kalıcı olması halinde 2.600 Usd seviyesini gündeme gelebilir.

Bu sabah 2.453 Usd seviyesindeki ons altında 2.450 ve 2.425 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.470 ve 2.490 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

Eurobond:

Önceki gün açıklanan ABD ÜFE verisinin ve dün açıklanan ABD TÜFE verisinin dezenflasyon görünümünü desteklemesiyle birlikte ABD 10 yıllık faizinde geri çekilme yaşandı, tahvil talebi arttı. FED’in faiz indirim patikasına yaklaşıldıkça pozisyonlanmalar da devam ediyor. Faiz indirim beklentilerinin artması tahvil talebini canlı tutuyor. ABD 10 yıllık faizinde gerilemenin devamını bekliyoruz.

İç tarafta, global piyasalarda yaşanan türbülansın yatışması CDS’de bir miktar geri çekilmeyi de beraberinde getiriyor. İç tarafta ajandanın dolu olmaması global fiyat hareketleri ile korelasyonu artıyor. Türkiye eurobondları için olumlu görüşümüzü koruyoruz (örneğin CDS’te 250 seviyesi). Bir süre yatay fiyatlama görebiliriz.

Türkiye 5 yıllık CDS 280 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 3-7 cent; orta vadelilerde 30-46 cent; uzunlarda 41-42 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 5,39%, 6,81% ve 7,77% oldu.

 

Çağlar Kimençe

caglar.kimence@yapikredi.com.tr

 

İhsan Tunalı

ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş