Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Mevsimsel olarak ABD piyasalarının hacmin azaldığı genelde kar satışlarının görüldüğü Ağustos ayının ortalarına geldik. Genel bir özet yapmak gerekirse, FED açısından işler yolunda gitmekte, TÜFE verilerinin beklentilerden düşük gelmesi, resesyon riskinin ajandadan çıkarılması ve yumuşak iniş senaryolarının konuşulması FED’in elini rahatlatan bir dinamik oluşturuyor. Diğer taraftan ABD ÜFE verilerinin beklentilerden biraz yüksek gelmesi, enerji fiyatlarındaki artış enflasyon endişelerinin tekrar alevlenmesine yol açıyor. Dünyanın doğusundan gelen haberler de iç açıcı değil. Çin’in beklenenden düşük sanayi, perakende, işsizlik, enflasyon verileri deflasyon-küçülme endişelerini artırıyor. Bu noktada piyasaların yukarı iştahı için bir katalizöre ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Genel trendde bir bozulma görmüyoruz fakat veri odaklı piyasada gelecek olan verilere bağlı olarak Eylül ayına kadar olan sürede kar satışları ve oynaklık görebiliriz.
ABD tahvil faizlerinin yukarı gitme isteği hem enflasyon endişeleri hem de tahvil ihraç takviminin etkisi ile korunuyor. Tahvil faizlerindeki yukarı eğilim risk iştahını olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Piyasa güvenli liman olarak Usd’yi tercih ediyor. Dolar Endeksi bu yaklaşımlar ile kazanımlarını korumaya devam ediyor.
Ana resimde FED sıkılaşmasının sonlarına yaklaştığımızı düşünmeye devam ediyoruz. Piyasanın bu süreci fiyatlama isteğinde bir yavaşlama görülüyor. Bu noktada yeni bir beklenti piyasada risk iştahını olumlu yönde etkileyebilir. Özetlemek gerekirse veri odaklı piyasada hareketler volatil-testere ucu gibi olabiliyor. Ana resimde FED ’in plato noktasına yakın olduğunu düşünüyoruz.
Yeni bir beklenti ne olabilir, piyasanın algısını ne olumluya çevirebilir? Bu hafta veri trafiği yoğun. Ilımlı birkaç veri havanın yumuşamasını sağlayabilir. En azından piyasa soluklanabilir. Çin ekonomisindeki zayıflamaya karşı Çin yönetimi hızlı bir adım atabilir. Tabii bu sabah yapılan sürpriz faiz indirimi bunun için çok yeterli olmadı. Daha geniş kapsamlı bir aksiyona ihtiyaç olduğu kanaatindeyiz. Çin tarafından gelen veriler risk iştahını olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Pekin tarafından açıklanabilecek teşvikler beklentisi piyasalarda risk iştahını destekleyebilir.
Avrupa tarafında, piyasalar Eylül ayında Avrupa Merkez Bankası’nın son bir defa yüzde 25 faiz artırıma olasılığını piyasa yüzde 40 civarında ihtimal veriyor. Enflasyon verileri ılımlı gelirken Avrupa tarafında resesyon korkuları da devam etmekte.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri yüzde 0,20 civarı artı seyrediyor. Asya borsaları karışık. Japonya yüzde 0,8 artı. Çin yüzde 0,3, Hong Kong yüzde 1 civarında eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,20%, Dolar Endeksi 103, ons altın 1.910 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, Orta Vadeli Program’ın (OVP) Eylül ayının ilk yarısında açıklanması bekleniyor. Lokal piyasalarda bir süredir olumlu fiyatlama devam ediyor. Yeni ekonomi yönetiminin uyguladığı sıkı mali politika ve kademeli faiz artışı yabancı algısının temkinli-olumluya dönmesini sağladı. Bu sürecin kalıcılığının sağlanmasını önemli buluyoruz. Piyasa bu pozitif fiyatlamalar sonrasında atılan somut adımları görmek isteyecektir diye düşünüyoruz. Olumlu havanın devamı için OVP’nin kritik rolde olduğunu değerlendiriyoruz.
TCMB Para Politikası Kurulu, Hafize Gaye Erkan başkanlığında 24 Ağustos Perşembe günü toplanacak. Toplantıda alınacak kararlar ve kademeli faiz artırım hızı, somut adımlar açısından önemli olacaktır.
Hazine dün 7 yıl vadeli değişken faizli devlet tahvilinin ihracında toplam 2,6 milyar TL borçlandı, ihale faizi 18,82% oldu. Bugün 2 ihale ile takvim devam edecek.
Memur ve memur emeklileri maaş artışı için hükümet teklif sundu. Buna göre 2024’ün ilk 6 ayı için enflasyon farklı ile birlikte 42% civarı artış öngörülüyor.
 

Usd/TL:
ABD tahvil faizlerinin yukarı yönde ilerlemesi global piyasalarda ve risk iştahında baskı yaratmaya devam ediyor. Bununla birlikte enerji fiyatlarındaki artış enflasyon korkularını besliyor. Sonuç olarak güvenli liman Dolar talebi artıyor. Çin’de sürpriz faiz indirim kararı alındı. Piyasalar Çin’den daha geniş kapsamlı destek bekliyor.
Dün veri trafiği yoğun değildi. Ancak haftanın diğer günleri yoğun. Bugün Asya’dan, Avrupa’dan, Amerika’dan gelecek veriler hareket yaratabilir. Dolar Endeksi 103 civarındaki kritik eşiğinde hareket ediyor.
Lokal tarafta, OVP planı beklentileri ve CDS priminin düşmesi yabancı bakış açısının temkinli-olumlu olması USD talebini azaltıcı rol oynamaya devam ediyor. 24 Ağustos’ta yapılacak Merkez Bankası toplantısı ve alınacak kararların önemli olacağını düşünüyoruz. Turizm gelirlerinin cari açığa, TL’ye destek verdiğini not edelim.
Kur yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 27,05 civarında işlem görüyor. Aşağıda 26,80 ve 26,50; yukarıda 27,50 ve 27,80 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono:
Maliye Bakanlığı 7 yıl vadeli değişken faizli 6 ayda bir kupon ödemeli devlet tahvilinin yeniden ihracında ihale ve ihale öncesi satışlarla toplamda 2,6 milyar TL borçlandı. İhale faizi 18,82% oldu. Bugün 5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli, 10 yıl vadeli sabit kuponlu kıymetlerin ihracı yapılacak.
Enflasyon yüksek seyretmeye devam ediyor. Enflasyonla mücadelede piyasa somut adımlar görmek isteyebilir. 24 Ağustos’ta yapılacak PPK toplantısında atılacak adımlar önemli olacaktır. Faiz artırımları ve menkul kıymet tesisinin sadeleşmesi ile birlikte Tahvil ve Bono piyasası faizlerinin yukarı yönde yeni denge noktalarına yükselmesine neden olabilir.
Globalde, ABD tahvil getirilerinde yaşanan yükseliş global piyasaların fiyatlamalarında majör neden. Yükseliş piyasaların risk algısını negatif yönde etkiliyor. ABD’de yeni bono ve tahvil ihraçları ve enflasyon beklentilerindeki bozulma ABD 10 yıllık faizlerini yukarı çekiyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 22 bps artış ile %17,30 ve 49 bps artış ile %18,93 ile günü tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
TL zirvesini yenileyen piyasada, 7,350 desteği üzerinde yükselişin devamını bekliyoruz... Geçtiğimiz hafta oluşan seans içi realizasyonları ilk önemli destek noktası olarak izlediğimiz 7,350 üzerinde karşılamayı başaran piyasada, kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyir devam ediyor.
Haftanın ilk işlem gününü %0.3 oranında değer artışıyla 7,737 puandan tamamlayan ve 7,868 ile tüm zamanların en yüksek kapanış rekorunun yenilendiği piyasada, gün içerisinde 7,350 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. 7,350 üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketlerin ise ilk etapta 7,868 olmak üzere 7,950 ve 8,000 seviyelerini hedeflemeye devam edeceğini düşünüyoruz.
Şu aşamada kısa vadeli yükseliş potansiyelini koruyan piyasada, 7,350 altındaki olası seyrin ise yükseliş hareketinin ilk zayıflama sinyalini oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz.
Bu durumda piyasada 7,100 ve 6,800 seviyesine yönelik baskı oluşturabileceği unutulmamalıdır. Dolayısıyla 7,350 seviyesini aynı zamanda stop loss noktası olarak almaya devam ediyoruz.


Eur/Usd:
ABD tarafından gelen ılımlı TÜFE verileri sonrasında ÜFE sonuçları hem çekirdek hem manşet enflasyonda beklenenden yüksek geldi. Enerji fiyatlarında Temmuz ayından itibaren yaşanan yükseliş enflasyon üzerinde olumsuz bir baskı yaratacağı beklentisi ile birlikte piyasanın algısı pozitif taraftan uzaklaşmaya başladı. Yatırımcıların Usd talebi güçlü seyrediyor.
Piyasa güvenli liman olarak Usd talebini artırıyor. FED’in uyguladığı sıkılaştırma oranı reel getiri sağladığı noktada piyasa tercihini Usd tarafından kullanıyor. Bu da majör para birimleri üzerindeki baskıyı artırıyor.
Dolar Endeksi’nde 103 seviyesini önemli görüyoruz. 103 altı fiyatlamalarda Euro lehine 103 üstü fiyatlamaları teknik olarak Usd lehine yorumlamayı sürdürüyoruz.
Bu sabah 1,091 seviyesindeki paritede 1,09 ve 1,085 seviyeleri gün içi destek; 1,108 ve 1,115 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz. Bugün veri akışı yoğun. Beklenenden farklı gelen (zayıf, güçlü) veriler hareket yaratabilir.


Gbp/Usd:
Yarın açıklanacak İngiltere Temmuz TÜFE verisinin, Eylül ayındaki toplantı öncesinde veri odaklı İngiltere Merkez Bankası için önemli olacağını düşünüyoruz. Beklentilerden yüksek gelecek TÜFE BOE’nin Eylül ayında sıkılaştırmaya devam etmesi ihtimalini artıracağı için GBP lehine hareketlilik sağlayabilir.
Global tarafta ABD tahvil faizlerindeki yükseliş piyasalar üzerinde baskının majör nedeni. Piyasa FED sıkılaşmada son noktaya yakın iyimserliğinin azaldığını düşünüyoruz. ABD 10 yıllık faizlerindeki yükseliş Usd’nin talep görmesine neden oluyor.
Bu sabah 1,268 seviyesinde bulunan paritede 1,262 ve 1,26 seviyeleri gün içi destek; 1,28 ve 1,285 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz. Bugün veri akışı yoğun. Beklenenden farklı gelen (zayıf, güçlü) veriler hareket yaratabilir.


Altın:
Global piyasalarda enerji fiyatlarının yükselişi enflasyonda tekrar yükseliş ve yapışkanlık korkusunu gündeme taşıdı. Cuma günü beklenti üstü gelen ABD ÜFE piyasalarda tedirginliğe neden oldu. Enflasyondaki yapışkanlık korkuları ve yeni tahvil ihraçları ABD tahvil getirileri üzerinde yukarı yönlü baskı kurmaya devam ediyor. Diğer yandan Usd’nin de değer kazanması kıymetli madenler için aleyhte fiyatlamaya yol açıyor. Mevsimsel olarak hacimlerin azaldığı Ağustos ayında piyasa dinamikleri veri odaklı olmayı sürdürüyor.
Altın için kısa vade önemli olan seviye 1.909 Usd. Altın 200 günlük ortalaması 1.900 Usd civarında bulunuyor. Bu seviye aynı zamanda Dolar Endeksi’nde 103 kritik direnç seviyesi ile benzerlik-paralellik göstermektedir. Altın tarafında 1.900 Usd altı fiyatlamalar teknik olarak görünümü olumsuza çevirebilir. Olumlu senaryoda ise Dolar Endeksi’nin 103 seviyesinin üstünde kalıcılık sağlamadan geri dönmesi durumunda, kıymetli madenlerde dip arayışı sonlanabilir.
Bu sabah 1.910 Usd seviyesindeki ons altında 1.900 ve 1.870 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.930 ve 1.950 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz. Bugün veri akışı yoğun. Beklenenden farklı gelen (zayıf, güçlü) veriler hareket yaratabilir.


Eurobond:
Global tarafta geçtiğimiz haftanın haber akışı risk iştahını baskılayıcı nitelikte oldu. Tahvil faizleri yükselişini sürdürdü. FED iyimserliği biraz azaldı. Zira ABD’de beklenti üstü gelen ÜFE verisi ve Temmuz ayından itibaren artan enerji fiyatlarının enflasyon üzerinde baskı yaratması, FED’in sıkılaştırmaya devam edeceği beklentisini oluşturuyor. Enflasyonda yapışkanlık korkusu ve yeni tahvil ihraçları ABD 10 yıllık faizlerini yukarı taşıyor. Global piyasalarda ABD tahvil faizlerinin yukarı yönlü çıkma isteği risk alma barometresini olumsuz yönde baskılayan majör neden olarak görüyoruz.
Lokal tarafta, OVP’nin Eylül ayının ilk yarısında açıklanması bekleniyor. Yeni ekonomi yönetimi yönetiminim izlediği sıkı maliye politikası ve kademeli faiz artırımı süreci yabancı yatırımcı tarafından temkinli-olumlu izlenmeye devam ediyor. CDS risk priminde 400 altı kalıcılık ilgili trendin devam ettiğinin sağlaması olacaktır. CDS’in dünkü kapanışı 410 oldu. ABD tahvil faizlerindeki yukarı yönlü eğilim eurobond piyasasına baskı oluşturuyor.
Eurobondlar dün negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 28-29 cent; orta vadelilerde 82-96 cent; uzunlarda 110-114 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,22%, 8,29% ve 8,72% oldu.
 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.