Oyun değiştirici veri…
Global piyasalarda bugün gözler TSİ 15:30’da açıklanacak ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verisinde olacak. Hatırlanacağı üzere enflasyon yılın başından bu yana açıklanan 3 veride de yukarı meyil gösterdi. Enflasyon tarafında yaşanan inatçılık FED’in bu yıl borçlanma maliyetlerini düşürme zamanlamasının ertelenmesine neden oldu. Son nokta grafiklerde FED faiz indirim beklentilerini üç adet olacak şekilde korudu. Yarın açıklanacak enflasyon verisinde yukarı yönlü sürpriz gelirse FED nokta grafiklerde değişikliğe gidebilir. Riskli varlıklarsa satış baskısı görülebilir. Beklentilerden düşük gelebilecek veri ise reel getirilerin azalmasına neden olabilir. Bu durumda riskli varlıklarda risk iştahının artmasıyla birlikte yukarı hareket görebiliriz.
Son FED toplantısı sonrasında verilen iki mesaj önemliydi. Bilanço daraltma hızının beklenenden daha fazla yavaşlaması ve FED Başkanı Powell’ın faiz artırım ihtimalini dışlayarak görece şahin yönlendirmeden kaçınması. Son gelen İstihdam Veri Setinin ise tüm detaylarda soğumaya işaret etmesi ile birlikte FED’e yönelik endişeler azaldı. Pozitif fiyatlamanın devam etmesi için yarın açıklanacak ABD TÜFE verisi beklenti altında kalırsa katalizör etkisi yapabilir.
Dün açıklanan ABD'de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), Nisan’da aylık bazda yüzde 0,5 beklentilerin üzerinde gelirken, yıllık bazda yüzde 2,2 artışla beklentiler paralelinde gelerek bir değişim göstermedi. Dün FED Başkanı Powell yaptığı konuşmada, enflasyonun aylık bazda daha düşük seyretmesini beklediğini ancak ilk çeyrekteki rakamların güvenini zedelediğini açıkladı.
Avrupa tarafında, Almanya'da açıklanan yatırımcı güven endeksi (ZEW) Mayıs'ta 42,9'dan 47,1'e yükseldi. Yılın ilk çeyreğinde ekonominin beklenenden daha fazla büyümesi, cari koşullar ve ekonomik beklentilerin iyileşmesine neden oluyor.
Bugün için veri takviminde AB-1Ç büyüme verisi, TSİ ile 15:30’da ABD-TÜFE (beklenti: %3.4 önceki: %3.5), ABD - Perakende Satışlar (beklenti: %0.4 önceki: %0.7) verisi piyasaların takibinde olacak.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı sınırlı negatif. ABD vadelileri yüzde 0,15 civarında artı. Asya piyasalarında da seyir karışık. Hong Kong 0,2% civarında, , Çin 0,3% civarı aşağıda , Japonya 0,4% civarında artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,44, Dolar Endeksi 105, ons altın 2.359 Usd civarında işlem görüyor.
İç tarafta, normalleşme programı devam ediyor. Süreçte para politikası adımlarının yanına maliye politikası adımları da ekleniyor. Kamuda tasarruf paketi açıklanarak enflasyonla mücadelede vites yükseltildi. Mayıs ayında enflasyonun zirveye ulaşmasını sonrasında düşüş eğilimine geçmesini bekliyoruz. Sıkılaşmanın gecikmeli etkilerinin görülmek istenmesi nedeniyle, mayıs ayında PPK toplantısında TCMB'nin politika faizinde değişikliğe gitmesini beklemiyoruz.
Dün Katar Ekonomik Forumu'nda konuşan TCMB Başkanı Fatih Karahan, enflasyonda yukarı yönlü risklerin farkında olduklarını ve enflasyonu düşürmek için kararlı olduklarını açıkladı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, OVP'nin gözden geçirilmesinin yaz sonunda planlandığını söyledi. Şimşek Kamuda tasarruf paketinin bütçede ne kadarlık bir etki yaratacağı yaz sonunda yapılması planlanan OVP gözden geçirmesinin bir parçası olarak duyurulabileceğini belirtti.
Usd/TL:
Gözler bugün açıklanacak ABD TÜFE verisinde. Manşet ve çekirdekte hafif düşüş bekleniyor. Dün açıklanan ABD'de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), Nisan’da aylık bazda yüzde 0,5 beklentilerin üzerinde gelirken, yıllık bazda yüzde 2,2 artışla beklentiler paralelinde gelerek bir değişim göstermedi. Dolar endeksinde sınırlı düşüş görüldü.
Enflasyon verilerinde zayıflı sinyaller beklentilerin iyileşmesine neden olabilir. Aksi veri ise enflasyonda katılık sinyali üretebilir.
Dolar Endeksi ABD TÜFE verisini kritik destek 105’in üzerinde karşılıyor. Enflasyon gevşeme kaydederse Endeks aşağı gelebilir. Aksi halde 107 seviyesine doğru potansiyelini ortaya çıkarabilir.
İç tarafta, veri akışı sakin hafta devam ediyor. Enflasyonla mücadelede atılan adımlar ve TCMB somut sonuçlar alınana kadar para politikasının sıkı kalacağı mesajları dolar talebinin azalmasını sağlıyor.
Normalleşme süreci devam ettikçe hava TL lehine gelişmeye devam ediyor.
Kurun yukarı eğilimi zayıflıyor. Bu sabah 32,25 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,20 ve 32,00; yukarıda 33,00 ve 33,50 öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
İç tarafta normalleşme adımları sürdükçe yatırımcı ilgisi artıyor. Mayıs ayı enflasyon verisinin zirve noktayı işaret etmesini sonrasında ise enflasyonda aşağı yönlü seyrin başlayacağını düşünüyoruz. Enflasyonun düşüş evresine gireceğine dair beklenti alıcıların cesaretlenmesini sağlıyor Tahvil piyasası üstünde uygulanan regülasyonların kaldırılması ile daha sağlıklı bir yapıya ulaştığını düşünüyoruz.
Bu sebeple Haziran ayı başından itibaren ‘enflasyonda düşüş’ sözlerini çokça duyacağımızı düşünüyoruz. Bu sebeple tahvil yatırımı için uygun zamanlarda olduğumuzu değerlendiriyoruz.
Globalde, bugün ABD enflasyon verisi açıklanacak. Son 3 aydır kıpırdayan enflasyonun Nisan ayındaki tavrı tahvil faizlerini etkileyebilir. Güçlü sonuç tahvil faizlerinin yükselmesine yol açabilir. TÜFE verisi öncesinde ABD 10 yıllık tahvili kritik destek noktasına yakın fiyatlamalara sahne oluyor. Dün günü yüzde 4,46 seviyelerinden kapadı
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 27 baz puan azalış ile %42,60 ve 19 baz puan azalış ile 27,24% seviyesinden tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyrin 10,383 zirve bölgesinde oluşturduğu realizasyon eğilimin, dün seans içerisinde 10,000 seviyesi üzerinde tutunmaya çalıştığını gözlemliyoruz. Salı gününü %1.17 oranında değer artışıyla 10,173 puandan tamamlayan piyasada, seans içi geri çekilmelerde ilk önemli destek noktası olarak 10,000 seviyesini izliyoruz. İlk etapta 10,000 üzerinde dengelenme çabasını sürdürecek olan piyasada, bu seviyenin oluşturacağı yukarı ataklarda ise 10,400 seviyesi direnç konumunda bulunacaktır. Endeksin ara realizasyon eğiliminin ardından yukarı ataklarında yeniden güç kazanabilmesi için 10,400 direncinin aşılması gerekiyor. Bu durumda ilk etapta 10,500 olmak üzere 10,750 ve 11,000 hedefleriyle yeniden yükseliş eğiliminin ön plana çıkabileceğini düşünüyoruz. 10,000 altındaki olası hareketlerde ise ilk etapta 9,850 olmak üzere kısa vadeli ana trend desteği olarak 9,550 seviyesini izliyoruz.
Eur/Usd:
Dün açıklanan ABD'de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), Nisan’da aylık bazda yüzde 0,5 beklentilerin üzerinde gelirken, yıllık bazda yüzde 2,2 artışla beklentiler paralelinde gelerek bir değişim göstermedi Verileri sonrasında parite 1,08 üstü fiyatlamalara geçti. Bugün açıklanacak enflasyon verisinin katılık sinyali üretmemesi halinde parite de 1,08 seviyesini destek alarak yukarı hareket hızlanabilir.
Parite fiyatlamalarında diğer önemli başlık ise Avrupa Merkez Bankası faiz indirim beklentileri ile FED arasında oluşan ayrışma. Piyasalar FED’in sıkılaşmayı AMB göre daha geç sonlandıracağını fiyatlıyor. Paritede yaşanan sıkışık süreç bu yüzden. Ayrışmanın kapanması pariteye itici güç olabilir. Makro veriler yönü tahin edebilir.
Bugün açıklanacak ABD TÜFE verilerinin sonucuna göre piyasa fiyatlaması hareketlenebilir. Verilerin sonuçları haftanın nasıl geçeceğini de ortaya koyabilir. Risk iştahını tayin edebilir.
Teknik olarak Dolar Endeksi’nde 105 altı kapanışlar, Dolar talebinde zayıflık sinyali üretebilir. Paritede 1,08 üzeri fiyatlamalara kapı açabilir. Dolar Endeksi’nde 105 seviyesinin üzerinde yaşanacak tutunma 107,2 seviyesini hedef haline getirebilir (öncesinde 105,6 hedeflenebilir).
Bu sabah 1,082 seviyesindeki paritede 1,071 ve 1,066 seviyeleri gün içi destek; 1,086 ve 1,09 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün TSİ 15:30’da açıklanacak ABD TÜFE verisine kadar paritede yatay seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
İngiltere ekonomisi, reel ücretlerde artış görülürken İngiltere'de işsizlik ocak-mart döneminde beklentilere paralel yüzde 4,3'e yükseldi. Piyasalar ilk faiz indirimini BOE’den ağustos ayında bekliyor.
Bugün ABD enflasyon verileri açıklanacak. Fiyatlamayı etkileme potansiyelleri bulunuyor.
Teknik olarak Dolar Endeksi’nde 105 altı kapanışlar, Dolar talebinde zayıflık sinyali üretebilir. Paritede 1,08 üzeri fiyatlamalara kapı açabilir. Dolar Endeksi’nde 105 seviyesinin üzerinde yaşanacak tutunma 107,2 seviyesini hedef haline getirebilir (öncesinde 105,6 hedeflenebilir).
Bu sabah 1,26 seviyesinde bulunan paritede 1,255 ve 1,25 seviyeleri gün içi destek; 1,264 ve 1,267 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün TSİ 15:30’da açıklanacak ABD TÜFE verisine kadar paritede yatay seyir bekliyoruz.
Altın:
Jeopolitik haber akışının zayıflaması ile Altın hareketlerinde ABD 10 yıllık tahvil faizi ve Dolar endeksi (DXY) ile ters korelasyon devam ediyor. ABD istihdamında yaşanan güç kaybı ve beklenti altında kalan hizmet ve imalat verileri sonrasında tahvil faizleri ve dolar talebi azalırken fiyatlarında yukarı hareket isteği artıyor.
Bugün ABD enflasyon verileri yön tayin edebilir. Diğer yandan FED yetkilileri açıklamaları ile etki yaratmak isteyebilir. Enflasyon verisinin beklenenden yumuşak gelmesi faiz indirim beklentilerini öne çekebilir. Bu da Altın fiyatlarında yukarı yönlü isteği artırabilir.
Aksi veri ise satış baskısı yaratabilir.
Kısa dönem yatay-bant, orta dönem yön yukarı şeklindeki görüşümüzü koruyoruz. Teknik olarak 2.290-2.400 Usd bant aralığında fiyat hareketlerinin devamını bekliyoruz. Orta-uzun vadeli olumlu görüşümüzü koruyoruz. 2.400 Usd üzeri kapanışlar yukarı hareketin kaldığı yerden devam etmesini sağlayabilir. Altında teknik olarak 2.290-2.400 Usd bant aralığının devam edeceğini düşünüyoruz. ABD TÜFE verisi bant hareketini sonlandırabilir.
Bu sabah 2.358 Usd seviyesindeki ons altında 2.325 ve 2.300 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.360 ve 2.375 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün TSİ 15:30’da açıklanacak ABD TÜFE verisine kadar yatay seyir bekliyoruz.
Eurobond:
ABD istihdamı yavaşladı, tahvil ihaleleri başarılı geçti. Bu iki unsur tahvil faizlerinin aşağı gelmesini sağlıyor. Bugün ABD TÜFE verisi sonuçları önemli. TSİ 15:30’da açıklanacak veri endişeye yol açmaz ise tahvil faizleri düşüş eğilimini sürdürebilir. Teknik olarak ABD 10 yıllık tahvil faizinde yüzde 4,40 seviyesini önemsiyoruz. Bu seviyenin altında fiyatlamalara geçilmesi risk iştahını destekleyebilir (bu sabah 4,45% seviyesinde bulunuyor).
İç tarafta, normalleşme süreci devam ettikçe daha iyi fiyatlama olacağını düşünüyoruz. Seyir ayrıca ABD tahvil faizlerine (esasında verilere, FED’e) bağlı olmaya devam edebilir. Türkiye CDS için 250 seviyesini olası görüyoruz. Zayıf ABD TÜFE verisi bu çabayı destekleyebilir.
Türkiye 5 yıllık CDS 276 ile günü tamamladı. Eurobondlar hafif negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-3 cent; orta vadelilerde 9-12 cent; uzunlarda 21-22 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 5,66%, 7,30% ve 8,10% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.