Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

ABD perakende satışlar verisinden beklediğimiz sürprizi ÜFE verisi yaptı. Dünkü bültenimizde 'Karışık sinyal veren ABD istihdam verisi, beklentilerin hafif üzerinde gelen ABD TÜFE verisi… olumlu hava biraz baskılandı. Yaklaşık Şubat ayı ortasından beri açıklanan veriler beklenti altı gelerek risk iştahını destekliyorlardı. Son 2 veri havayı hafif bozdu. Bundan sonrası nasıl olacak sorusunun cevabı aynı, yeni makro verilere bağlı. Yön yeni verilere göre şekillenecek yine.' demiştik.
ABD'de açıklanan son 3 veri (istihdam, TÜFE, ÜFE) toplamda ekonomik canlılık sinyali verdi demek pek yanlış olmaz. 3 veri bir zincire dönüşmüş durumda. Kısa vadeli. Peki geçici mi sorusunun yanıtını yine yeni veriler verecek.
Geçen haftaya kadar hava olumlu idi (çünkü ABD verileri beklentilerin altında geliyordu) bu hafta ise hava biraz olumsuz (çünkü ABD verileri beklenti üstü geliyor).
FED'in bu yıl faiz indirimi yapması çatı görüşü oluşturuyor. Ekonomik aktivite bu görüşü geçersiz kılacak resim çizmiyor. Sadece zamanlaması konusunda belirsizlik yaratıyor. Bir de bu yıl toplamda kaç puan faiz indirim olur belirsizliği söz konusu. Piyasalar çatı görüşte mutabakat halinde ancak alt başlıklar verilere bağlı değişiyor. Piyasa risk iştahı da bunu takip ediyor, etkileniyor.
Özetle, makro verilere bağlı, dalgalı, kısa periyotlu olumlu-olumsuz seyirle ilerleyen piyasa yapısı varlığını koruyor.
Önümüzdeki Çarşamba günü FED faiz kararını açıklayacak. Son açıklanan veriler FED'in temkinli tavrını sürdürmesine yol açabilir.
Şirketler tarafında ABD teknoloji şirketleri yorgunluk sinyali veriyor. Sektörünü ve piyasaları domine eden Nvidia bir haftadır momentum kaybı yaşıyor.
Çin'de merkez bankası 1 yıl vadeli borçlanma faizini sabit tuttu. Negatif faizden çıkmaya hazırlanan Japonya'da ise bahar dönemi maaş artışlarının netleşmesi bekleniyor.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı hafif negatif. ABD vadelileri 0,1-0,2% aralığında artı. Asya piyasalarında, Çin 0,2% civarı, Japonya 0,2% civarı, Hong Kong 2% civarı eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,28, Dolar Endeksi 103,4, ons altın 2.162 Usd civarında işlem görüyor
Lokal tarafta, normalleşme politikası devam ediyor. Son günlerde oluşan hareketliliğin, spekülasyonların seçim sonrası yerini sükûnete bırakacağını düşünüyoruz.
Merkez Bankası'nın rezervi 8 Mart haftasında 130,5 milyar Usd oldu (https://evds2.tcmb.gov.tr/index.php?/evds/dashboard/6346).
KKM toplam tutarı 2,3 trilyon TL seviyesine gevşedi (8 Mart haftası).





Usd/TL:
Dün açıklanan ABD ÜFE verisi, manşette ve çekirdekte beklentilerin belirgin üzerinde geldi. Son günlerde kararsızlaşan risk iştahı zayıflama kaydetti. Dolar güç kazanırken diğer para birimleri baskı hissediyor.
Son verilerin beklenen üstü gelmesi Dolar Endeksi'ndeki yukarı çabayı destekliyor. Endeks 103,8-104 direnç bölgesine ilerleyebilir.
Ajandada önümüzdeki hafta yapılacak FED toplantısı ve verilecek mesajlar öne çıkıyor (19-20 Mart).
Lokal tarafta, normalleşme yaklaşımı devam ediyor. Son günlerde iç tarafta yerel seçim öncesi hareketlilik artmış durumda. Seçim sonrası için yapılan spekülasyonlar biraz baskı yaratıyor. Biz müspet taraftayız, olumlu görüşümüzü koruyoruz.
Ekonomi Ekibinin aldığı önlemlerin ana çerçevede TL lehine sonuç üretmeye devam edeceği yönündeki görüşümüzü koruyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 32,20 civarında işlem görüyor. Aşağıda 31,50 ve 31,00; yukarıda 32,50 ve 33,00 öne çıkan teknik seviyeler.




TL Tahvil/Bono:
Tahvil faizleri enflasyon yükselişi ile yatırımcı iştahı arasında ilerliyor. Enflasyonla mücadele sürerken kararlılık sinyalinin güçlenmesi alıcıları iştahlandırabilir. Tahvil faizleri yönünü aşağıya çevirebilir. Şu aşama yukarı çaba hali de söz konusu. Muhtemelen seçim sonrası, Nisan ayı içinde tepe tayini mümkün olabilir (mevcut veri seti ile).
Global tarafta ABD ÜFE veri setinin beklentilerin belirgin üstünde gelmesi olumlu havayı zayıflatıyor. Yeni açıklanacak veriler güçlü-zayıf gelmesine bağlı olarak tahvil faizleri yön bulmaya devam edebilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 25 baz puan artarak %45,75 ve 1 baz puan artarak 26,92% seviyesinden tamamladı.




Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Pazartesi günü güçlü açılışın ardından 9,368 seviyesini test eden piyasada, bu noktadan itibaren satıcılı bir seyrin hakim olduğunu gözlemliyoruz. Perşembe gününü devam eden aşağı baskının ardından -% 0.30 oranında değer kaybıyla 8,883 puandan tamamlayan piyasada, güne zayıf bir seyirle başlanacağını düşünüyoruz. Seans içi hareket kapsamında ise 8,750 seviyesini geri çekilmelerde ara destek noktası olarak izliyoruz. Endeksin 8,750 üzerinde başladığı yükselişin şu aşamada kırdığı trende yönelik bir tepki olarak kaldığı piyasada, 8,750 desteği altındaki olası hareketlerin ise piyasada aşağı baskıyı sürdürebileceğini düşünüyoruz. Böyle bir gelişmenin ise ilk etapta 8,600 olmak üzere 8,550 risklerini yeniden gündeme getirebileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Seans içi zayıf yükseliş denemelerinin yeniden aşağı baskı yarattığı piyasada, ilk önemli direnç noktası olarak 9,000 seviyesini izliyoruz. Endeksin yukarı ataklarında yeniden güç kazanması ve bir yükseliş potansiyeli oluşturabilmesi için 9,000 direncinin aşılması gerekiyor.





Eur/Usd:
Son bir haftalık periyotta açıklanan ABD verileri beklentilerin üzerinde sonuçlanıyor. Hal böyle olunca FED faiz indirimi beklentileri zayıflıyor, ötelenme ihtimali artıyor. Dolar değerleniyor.
Dün açıklanan ABD ÜFE veri seti, hem manşette hem çekirdekte beklentilerin belirgin üzerinde geldi. Maliyetlerdeki artış yatırımcıları tedirgin etti. Risk iştahı azaldı. Günün kazananı ise Usd oldu.
ÜFE dışında dün perakende satışlar, haftalık işsizlik maaşı başvuruları da açıklandı. ABD tüketicileri beklentilerden daha az harcama yaptılar. Haftalık istihdam verisi ise beklenenden güçlü geldi.
Fiyatlama davranışı olumludan olumsuza dönüyor. Sebebi son 3 ABD verisi demek çok da yanlış olmaz. Peki olumsuzluk kalıcı olur mu sorusuna ise olmayabilir cevabını verebiliriz. Zira geçen hafta olumlu tarafta idik. Makro veriler piyasaların iştahına rehber olmayı sürdürüyor. Bundan sonrası yine makro verilere bağlı.
Haftaya FED faiz kararını açıklayacak. Son veriler FED'in temkinli tavrının sürmesine yol açabilir.
Dolar Endeksi'nin yukarı yönlü hareket inde 200 günlük ortalama 103,8-104 bant aralığı direnç bölgesinden geri dönüyor. 103,7 altında kapanışlarda paritede yukarı hareket yaratabilir.
Bu sabah 1,088 seviyesindeki paritede 1,086 ve 1,08 seviyeleri gün içi destek; 1,096 ve 1,099 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
ABD'de makro veriler FED faiz indirimini ötelenmesi yönünde sinyal veriyor. En azından faiz indiriminin erken olmamasına yol açıyor diyebiliriz. İngiltere'de ise veriler görece daha zayıf. BOE'nin faiz indirimleri ise görece daha yakın olabilir. Bu dinamik Gbp lehine fiyatlama sağlamıyor. Dün açıklanan ABD ÜFE verisi de Usd'nin gücünü destekledi.
Dolar Endeksi'nde 200 günlük ortalama 103,8-104 seviyesindeki kuvvetli direncinin üzerine çıkmayı başaramadı. 103,7 seviyesi altı kapanışlar paritede yukarı istediği destekleyebilir.
Bu sabah 1,273 seviyesinde bulunan paritede 1,269 ve 1,264 seviyeleri gün içi destek; 1,278 ve 1,285 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.





Altın:
Altın tarihi zirve seviyelerine erişti. Sonrasında haber akışı lehte gelmeyince sınırlı geri çekilme kaydediyor.
ABD ÜFE verisi beklentilerin belirgin üzerinde sonuçları işaret etti. Maliyetlerdeki belirgin artış enflasyonun düşüşüne dair inancı biraz zayıflattı. FED'in faiz indirim sürecinde belirsizliği artırdı.
ABD para birimi ve ABD tahvil faizleri yükseliş kaydediyor. Bunun yansıması ise altın üzerinde baskı şeklinde oluyor.
Mevcut baskı kalıcı olur mu sorusu gelecek makro verilerin sonuçları ile netleşebilir. Güçlü veriler gelmesi baskının sürmesine yol açabilir.
Büyük resimde ise FED'in faiz indirim beklentisi varlığını koruyor. Söz konusu beklenti kıymetli madenler için orta vadede yukarı yön sinyali veriyor.
Kısa vadede ise teknik göstergelerin aşırılaşması, bir kar satışını ve-veya baskıyı gündeme getiriyor. Biz olumlu trendin devam edeceğini düşünüyoruz.
Altında teknik olarak kritik direnç seviyesi olarak gördüğümüz 2.070 Usd seviyesini artık kritik destek seviye olarak takip ediyoruz.
Bu sabah 2.162 Usd seviyesindeki ons altında 2.150 ve 2.125 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.185 ve 2.200 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.




Eurobond:
ABD 10 yıllık tahvil faizi yeniden 4,30% civarına yaklaşmış durumda. Dün açıklanan ÜFE verisi enflasyona dair endişe yarattı. 10 yıllık tahvilde 4,40% seviyesini önemli görüyoruz. Mevcut çabanın bu seviyeyi aşmasını beklemiyoruz. Genel olarak aşağı yönlü trend beklentisi yatırımcıların iştahını koruyor.
Lokal tarafta, son günlerde hem global hem iç etkilerle CDS yukarı geldi. Biz mevcut ekonomi yönetiminin devam edeceği ön kabulü ile genel olarak iyimser görüşümüzü koruyoruz.
Hazine'nin Eur cinsi 6 yıl vadeli eurobond ihracında getiri 6,125% seviyesinde oluştu.
Türkiye 5 yıllık CDS 307 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-3 cent; orta vadelilerde 45-63 cent; uzunlarda 77-84 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,16%, 7,58% ve 8,22% oldu.
 

Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş