Piyasalar açısından ABD bankacılık sektörünün sağlıklı olduğunu duymak önemli. Böylece son günlerde oluşan sistematik risk endişeleri azalabilir. Piyasa ufku üzerinde oluşturduğu belirsizlik zayıflayabilir.
Diğer bir konu ise enflasyonla mücadele edilirken makro verilerin çizeceği patika-trend. Verilerin yavaşlama olduğuna işaret etmeleri ideal senaryo. Bu durumda hem piyasa hem merkez bankaları (FED…) rahat nefes alıyor.
Geçtiğimiz haftadan beri piyasaların sistematik risk ile makro veriler ve FED üçgeninde fiyatlama yaptığını söyleyebiliriz. Bankacılıktaki risk FED'in yavaşlamak zorunda kalacağı düşüncesini güçlendirdi. Ancak burada makro verilerin güçlü gelmemesi gerekiyordu. Cuma istihdam, dün TÜFE bunu sağladı (ABD verileri bunlar). Dolayısı ile veriler gevşek gelip bankacılık sektörüne dair endişeler azalma kaydedince piyasalar riskli varlıklara yöneldi.
Gelinen noktada sistematik risk endişesinin geride bırakılması, masadan kalkması pek mümkün değil. Fiyatlamada konuşulmaya devam edileceğini düşünüyoruz. Ama az ama çok gündemde olacağını düşünüyoruz. Zira FED hep yaptığı faiz artışları hem de yapacağı faiz artışları bankaların maliyetlerini artırmaya, bilançolarını zorlamaya devam edeceği kanaatindeyiz.
Makro verilerin verecekleri sinyal piyasanın tüm tarafları için dikkate değer. Verilerin ideal senaryoda ilerlemesi risk iştahını destekleyeceği gibi öngörü ufkunu genişletebilir.
Dünün diğer bir konusu da jeopolitik taraftan geldi. ABD İHA'sına bir Rus uçağının çarptığı ve İHA'nın düştüğü haberi varlıklar üzerinde baskı yarattı.
Dün risk iştahı dalgalansa da gün boyu varlığını korudu. Ancak varlıklar farklı reaksiyon verdiler. Örneğin hisseler talep gördü, tahviller satıldı.
ABD borsaları yüzde 1-2 civarında primle kapandı. Avrupa borsaları da benzer kapanışlar yaptı.
Bu sabah globalde risk iştahı sınırlı olumlu. ABD vadelileri yatay. Asya'da hava biraz daha iyi. Hong Kong yüzde 1,5, Çin yüzde yarım civarında, Japonya hafif alıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,68%, Dolar Endeksi 103,5, ons altın 1.903 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta borsa 2%'den biraz fazla düştü. TL Tahviller yatay kapandı. Eurobond fiyatları sınırlı arttı (uzun taraf negatif ayrışarak hafif düştü). TL ise günü yatay tamamladı (geniş resimde TL'nin çok ılımlı hızda değer kaybı söz konusu).
Depremin etkilerini gidermek için çalışmalar, insani ve ekonomik boyutta devam ediyor. Seçim yaklaşıyor. Seçim sonrası ekonomi politikalarının nasıl olacağı lokal varlıklar için kritik.
Cuma günü TCMB beklenti anketini; Fitch ise gözden geçirmesini açıklayacak.
Usd/TL:
ABD'de de 2 bankanın batması ile daha hassas bir hale gelen TÜFE verisi beklentilere paralel geldi. Çekirdek TÜFE ise aylık bazda çok az yüksek geldi.
Günün sonunda piyasa çekirdekteki farktan biraz rahatsız olsa da Usd talebi bir miktar azaldı.
Enflasyonun beklentileri karşılaması hem piyasa için hem FED için kritik idi. Sonuçların yüksek çıkması mevcut koşulların daha karmaşık hale gelmesine yol açabilirdi. Gözler bugün açıklanacak ÜFE verisinde olacak.
Lokalde deprem sonrası süreç devam ediyor. Gerek insani gerek ekonomik alanda adımlar atılıyor.
Seçim az bir süre kaldı. Haber akışı yatırımcılar açısından önem arz ediyor. Özellikle ekonomik politikaların seçim sonrası nasıl olacağı merak ediliyor.
Kur bu sabah 18,98 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,95 ve 18,93; yukarıda 19,00 ve 19,05 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Tahvil faizleri iki haneli seviyelerin alt kısmında işlem görmeyi sürdürüyor. Diğer taraftan enflasyon gösterge tahvil faizlerinin yaklaşık 5 katı seviyelerde bulunmaya devam ediyor.
Seçim sonrası ekonomi politikasının ne olacağı bu anlamda çok önemli. Tahvil faizlerinin seyri buraya bağlı.
Globalde ABD kaynaklı haber akışı yönü belirliyor. Dün açıklanan TÜFE beklentilere paralel geldi. Piyasa biraz rahatladı. Veri yüksek gelse idi piyasa koşulları daha tatsız hale gelebilirdi. 2 bankanın batmasının ardından veri-FED ilişkisi daha hassas bir hale geldi. Bugün ise gözler ABD ÜFE verisinde olacak.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla yatay %10,82 ve 1 baz puan artışla %11,25 ile tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Aşağı baskı devam ediyor... Endeksin kısa vadeli teknik yapısı içerisinde önemli bir teknik seviye olarak izlediğimiz 5,500 direncinin oluşturduğu aşağı baskı devam ediyor. Bu kapsamda dün seans içerisinde ilk önemli destek olarak aldığımız 5,250 seviyesi altına gerileyen piyasa, günü -%2.18 oranında değer kaybıyla tamamladı.
Piyasada kısa vadeli teknik yapı içerisinde yakından izlediğimiz 5,500 seviyesinin baskı oluşturmaya devam edeceğini düşüyoruz. Piyasada yukarı atakların yeniden güç kazanması için 5,500 ara direncinin aşılması gerekiyor. Bu durumda endekste sırasıyla 5,568 ve 5,704 seviyelerini hedefleyecek alım eğiliminin devam edebileceğini düşünüyoruz.
Aşağı baskı kapsamında ise ilk önemli destek noktası olarak 5,150 seviyesini almaya devam ediyoruz. İlk etapta 5,150 desteğini korumaya çalışacak piyasada, bu nokta altında ise 5,000 ana desteğine yönelik baskının sürdürebileceğini göz önünde bulunduruyoruz.
Eur/Usd:
ABD TÜFE verisi manşette tam olarak beklentiler dahilinde, çekirdek TÜFE verisi ise beklentinin (0,4%) çok az üzerinde (0,5%) geldi. Yıllık bazda ise düşüş hattı korundu.
Piyasa bu veriye genel olarak iyimser reaksiyon verdi. Çekirdek biraz rahatsızlık yaratsa da hava risk iştahından yana oldu. Bankacılık sektöründeki sorun FED'in daha az faiz artışı yapacağı yönünde beklenti oluşturdu.25 bp faiz artışı ana beklenti haline geldi. Hatta faiz artışı olmaz diyenler de azımsanamayacak orana yükseldi.
Ekonomi dışında bir de ABD İHA'sı ile Rus uçağının çarpışma haberi hareket-endişe yarattı. Haber risk iştahına biraz baskı yaptı.
Yeni günde yine ABD verileri takip edilecek. Bugün ÜFE verisi kritik. Verinin yüksek gelmesi kimseyi memnun etmeyecektir diye düşünüyoruz.
FED endişeleri azaldı. Piyasa FED'in bu ay 50 bp değil 25 bp faiz artışı yapabileceği ihtimaline belirgin yönelme sağlamış durumda. Dolar Endeksi 103,5 seviyesinde işlem görüyor.
Bu sabah 1,075 seviyesindeki paritede 1,072 ve 1,068 seviyeleri gün içi destek; 1,078 ve 1,083 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün veri öncesi yatay seyir bekliyoruz. ABD ÜFE verisinin beklenti üstü-altı gelmesine bağlı olarak yönünde tayin olacağını düşünüyoruz (saat 15:30).
Gbp/Usd:
İngiltere'de işsizlik oranı geçen ay ile aynı geldi. Piyasa hafif artış bekliyordu. İş gücü piyasası güçlü kalmayı sürdürüyor.
Paritenin diğer yakası ise pariteyi domine etmeyi sürdürüyor. ABD TÜFE verisi beklentilere paralel geldi. Çekirdek TÜFE hafif yüksek gelse de piyasa iyimser modda işlem gördü.
ABD'de 2 bankanın batması ile makro verilerin beklentileri karşılamaları daha kritik hale geldi. Dirençli veri FED'in elini oldukça zayıflatabilir.
Bu sabah 1,217 seviyesinde bulunan paritede 1,215 ve 1,211 seviyeleri gün içi destek; 1,219 ve 1,223 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün veri öncesi yatay seyir bekliyoruz. ABD ÜFE verisinin beklenti üstü-altı gelmesine bağlı olarak yönünde tayin olacağını düşünüyoruz (saat 15:30).
Altın:
Son günlerde kıymetli madenler olumlu fiyatlanan araçlardan oldu. Altın, özellikle gümüş talep açısından şanslı oldu. Makro verilerin yavaşlama sinyali vermesi ideal koşul. Eğer tersi olursa (ABD'de 2 bankanın iflası sonrası) daha karmaşık bir piyasa dinamiği oluşabilir. Aynı hal FED için de geçerli. Şu ana kadar yükselmiş olan faizlerin daha da yükseleceğine dair FED eskisi kadar rahat değil. Sürecin daha zorlu hale gelmesi, yönetilmesinin zorlaşması güvenli liman ihtiyacını artırabilir.
Bugün sıra ABD ÜFE verilerinde. Manşet ve çekirdek ÜFE piyasaları rahatsız etmeyecek şekilde gelirlerse risk iştahında dün oluşan iyimserlik sürebilir.
Bu sabah 1.903 Usd seviyesindeki ons altında 1.895 ve 1.882 Usd seviyeleri gün içi destek 1.915 ve 1.928 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün veri öncesi yatay seyir bekliyoruz. ABD ÜFE verisinin beklenti üstü-altı gelmesine bağlı olarak yönünde tayin olacağını düşünüyoruz (saat 15:30).
Eurobond:
Tahvil faizleri hızlı ve aşırı düştükleri noktalardan tepki verdi dün. ABD TÜFE verisi beklentilere paralel geldi. ABD'de 2 bankanın batması ile FED'in yavaşlamak durumda kalacağı şeklinde algı oluştu. Tahvil faizleri hem buradan hem finansal varlıklar arasındaki geçişten düşüş yaşadı. Mevut yapının devamı makro verilere bağlı. Bir de ABD bankacılık sektörünün güven verip vermeyeceğine. Duyulan, sektörün güçlü olduğu.
FED'in haftaya faiz artışı için 25 baz puanı tercih edeceği ihtimali öne çıktı. Hatta faiz artışı olmayabilir diyenler de artmaya başladı. 50 bp artış ihtimali yok diyebiliriz. Dün açıklanan ABD TÜFE verisi biraz rahatlık sağladı. Gözler bugün ÜFE'de olacak.
Lokal tarafta siyasi tarafta oldukça hareketli günler yaşanıyor. Seçim yaklaşıyor. Seçim sonrası uygulanacak ekonomi politikası önemli. 5 yıllık CDS günü 538 seviyesinde tamamladı.
Eurobondlar dün karışık seyretti. Kısa ve orta vade hafif primlenirken, uzun taraf hafif kayıp yaşadı. Birim fiyatlar, kısalarda 8-17 cent; orta vadelilerde 16-30 cent; uzunlarda 11-34 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,94%, 8,10 ve 8,66% oldu
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.