Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

ABD kapanma riski, not görünümü değişikliği ve ABD TÜFE verisi
Geçtiğimiz Cuma günü piyasalar kapandıktan sonra uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s mali gücüne yönelik aşağı yönlü riskler nedeniyle ABD’nin kredi not görünümünü negatife çekti. ABD’nin mevcut borç yükü ve Cumhuriyetçiler ile Demokratlar arasında süre gelen anlaşmazlık görünüm değişikliğinde temel sebep olarak Moody’s tarafından belirtildi. ABD’de Cumhuriyetçiler ile Demokratlar arasında federal ödemelerin devam etmesinin önünü açan geçici yasa tasarısının süresi bu hafta itibarıyla sona eriyor. Bu noktada çıkabilecek sorunlar piyasada risk algısını baskılayıcı bir neden olarak karşımıza çıkabilir.
Ekonomik ajanda bakımından bugün açıklanacak ABD TÜFE verisinin piyasalar açısından önemli olacağını düşünüyoruz. ABD TÜFE (beklenti: %3.3 önceki: %3.7). Geçen hafta FED Başkanı Powell ‘yeterince kısıtlayıcı duruş sergilediğimizden emin değiliz’ açıklamasında bulundu. Açıklamadan sonra piyasada risk iştahı yerini sınırlı FED endişesine bıraktı. Bugün gelecek ABD TÜFE verisi, enflasyon ile mücadelede para politikasının mevcut halinin kısıtlayıcı olup olmadığı konusunda piyasalara ve FED’e sinyal gösterebilir. Çarşamba günü açıklanacak perakende satışlar ve ÜFE verileri ABD ekonomisinde genel gidişat hakkında bilgi sunabilecek diğer veriler.
Avrupa tarafında, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkan Yardımcısı Luis de Guindos Euro Bölgesi'nde enflasyonunun geçici bir süre yükselebileceği uyarısında bulundu. Avrupa Merkez Bankası’nın para politikası sıkılaştırma sürecinde faizde plato aşamasına geldiğini düşünmeye devam ediyoruz. Avrupa ekonomisinde yaşanan sıkıntıların büyüklüğü sıkılaşmanın süresi üzerinde etkili olabilir. Mevcut verilerle baktığımız zaman ECB’nin sıkılaşma süresini FED kadar uzun tutamama olasılığını göz ardı etmiyoruz.
Asya tarafında yarın Çin öncü göstergeleri açıklanacak (Ekim ayı sanayi üretimi, perakende satışlar). Verilerin sonucu piyasalarda olumlu-olumsuz olacak şekilde risk iştahını etkileyebilir.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı sınırlı pozitif. ABD vadelileri yatay. Asya’da piyasalar pozitif seyrediyor. Hong Kong 0,1% civarı, Çin yüzde 0,2 civarı, Japonya yüzde 0,5 civarı artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,63, Dolar Endeksi 105,6 ons altın 1.945 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, TCMB ödemeler dengesi Eyül’de 1,88 milyar dolar fazla verdi. Yıllık cari açık 56,6 milyardan 51,7 milyar dolara geriledi. Cari açıkta yaşanan iyileşme uygulanan politikaların olumlu etkilerini gösteriyor.
Hazine dün iki tahvil ihracında toplam 24,2 milyar TL borçlandı (ROT dahil). 5 yıl vadeli sabit kuponlu tahvilin ilk ihracına 12,5 milyar TL teklif gelirken, satış tutarı 3,65 milyar TL oldu. Bu tahvilde bileşik faiz yüzde 35,68 oldu. 7 yıl vadeli değişken faizli tahvilin yeniden ihracına 16,6 milyar TL teklif gelirken, satış tutarı 8,03 milyar TL oldu. Bu tahvilde dönemsel faiz yüzde 9,43 oldu.




Usd/TL:
FED sözlü yönlendirme ile piyasaların kontrollü bir şekilde ilerlemesini sağlıyor. Bugün ABD TÜFE verisi açıklanacak. Manşet enflasyonun yüzde 3,7’den 3,3’e gerilemesi beklenirken çekirdek enflasyon yüzde %4,1 seviyesinde kalacağı öngörülüyor. Veri gerek FED gerek piyasalar için yön gösterici olabilir diye düşünüyoruz. Zayıf gelen veri, globalde Usd talebinin azalmasını sağlayabilir.
Lokal tarafta, Merkez Bankası’nın uyguladığı kademeli sıkılaşma adımları ile birlikte paritede öngörülebilirliğin artığını düşünüyoruz. Ürün ve hizmet fiyatlarının Usd bazlı fiyat artışlarını baskılayabileceğini düşünüyoruz. Dün cari açık açıklandı. Yıllık cari açık 56,6 milyar Usd’den 51,7 milyar Usd’ye geriledi.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 28,69 civarında işlem görüyor. Aşağıda 28,00 ve 27,50; yukarıda 29,00 ve 30,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
Kısa dönem enflasyon beklentileri devam ederken bu beklenti kısa vadeli tahvil faizlerini yukarı doğru itiyor. Diğer taraftan uzun dönem tahvile talebin kısa vadeli tahvile göre fazla olması piyasanın enflasyon ile mücadelede uzun vadede düşüş beklediğini gösteriyor. Negatif tahvil eğrisinin oluşması fiyatlarda sağlıklı ilerleyişin oluştuğunu gösteriyor.
Tahvil faizlerinde yukarı yönlü dengelenme devam ediyor
Hazine dün düzenlediği 5 ve 7 yıl vadeli tahvil ihalelerinde sırasıyla 9 ve 15 milyar TL borçlanma sağladı (ROT dahil). İhale faizleri sırasıyla 35,68% ve 19,75% oldu. Bugün 5 yıl vadeli tahvil ve 5 yıl vadeli sukuk üzerinden borçlanma sağlanacak.
Globalde, FED piyasaları tetikte tutmayı sürdürüyor. Tahvil faizleri bu sebeple zirve seviyelerinde geri çekilmekte zorlanıyor. Kısa bant yüzde 4,50 ile 4,75 arasında fiyatlamalar sürebilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 2 baz puan düşerek ve 36 baz puan artarak, %41,67 ve %29,06 seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Zayıf yükseliş denemeleri satış baskının devamını getiriyor... 7,297 üzerinde oluşan yukarı hareketin geçtiğimiz hafta 7,950 hedef direnç noktasını aşma denemelerinde zayıf kaldığını gözlemlediğimiz piyasa, haftaya satıcılı bir seyirle başladı. Haftanın ilk işlem gününü -%2.61 oranında değer kaybıyla 7,568 puandan tamamlayan BIST 100 Endeksi'nde, seans içi yükseliş denemeleri zayıf kalmayı sürdürüyor. Bu kapsamda 7,400 seviyesini geri çekilmelerde ana destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. Satış baskısını 7,400 desteği üzerinde karşılama çabasını sürdürecek olan piyasada, yukarı ataklarda ise 7,950 seviyesini kritik direnç noktası olarak almaya devam ediyoruz. Endeksin satış baskısını tamamlayarak yukarı ataklarında yeniden güç kazanabilmesi ancak 7,950 direncinin aşılmasıyla mümkün olacaktır. Aşağı yönde baktığımızda ise 7,400 ana desteği altındaki olası hareketlerin piyasadaki satış baskısını derinleştirebileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Böyle bir gelişmenin ise 7,297 ve 7,000 hedefleriyle kısa vadeli aşağı hareketin devamını getirebileceği unutulmamalıdır.



Eur/Usd:
Powell ve FED üyelerinden gelen son sözlü yönlendirmeler şahin tonda oldu. FED faiz artırmak istemese bile piyasalara ‘faiz artışını sonlandırdığı’ sinyalini vermek istemiyor. Bugün 15:30’da açıklanacak ABD TÜFE verisi önemli bir veri olarak karşımıza çıkıyor. Tüketici fiyat enflasyonu verisi sonucuna göre paritede hareketlilik yaşanabilir. Beklentilerin üstünde açıklanacak veri risk iştahını olumsuz etkileyebilir. Beklenti altı gelecek veri risk iştahını destekleyebilir; Usd zayıflayabilir. ABD - TÜFE (beklenti: %3.3 önceki: %3.7) bugün saat 15:30’da açıklanacak.
Bugün AB 3Ç büyüme, Almanya ZEW açıklanacak diğer veriler. Ayrıca ECB’den Villeroy konuşacak.
Dolar Endeksi’nde teknik olarak 105,5 kuvvetli destek noktasında alıcılar ile satıcılar arasında mücadele devam ediyor.
Bu sabah 1,069 seviyesindeki paritede 1,065 ve 1,062 seviyeleri gün içi destek; 1,073 ve 1,08 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün saat 15:30 ABD TÜFE verisine kadar yatay seyir bekliyoruz. 15:30 sonrasında TÜFE verisinin sonucuna bağlı hareket-yön oluşabilir.



Gbp/Usd:
İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi'nin (ONS) açıkladığı verilere göre, gayri safi yurt içi hasıla 3. çeyrekte, 2. çeyreğe göre değişiklik göstermedi. Uygulanan sıkı para politikasının etkileri ekonomileri zorlamaya devam ediyor. Enflasyon ile mücadele devam ederken artan mali koşullar büyüme tarafında baskı kurmaya devam edebilir.
Bugün ABD TÜFE, Çarşamba İngiltere TÜFE açıklanacak. Enflasyon sonuçları ve kat edilen mesafe piyasalara yön konusunda yardımcı olabilir.
Dolar Endeksi’nde teknik olarak 105,5 kuvvetli destek noktasının hemen üstünde. Kritik destek seviyesi 105,5 seviyesi altında dolar endeksinde baskı devam edebilir, üstünde dolar endeksi güçlü duruşunu sürdürebilir.
Bu sabah 1,227 seviyesinde bulunan paritede 1,22 ve 1,215 seviyeleri gün içi destek; 1,23 ve 1,238 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün saat 15:30 ABD TÜFE verisine kadar yatay seyir bekliyoruz. 15:30 sonrasında TÜFE verisinin sonucuna bağlı hareket-yön oluşabilir.



Altın:
Jeopolitik riskler zayıflıyor. Çevresel yayılma riski azalıyor. Jeopolitik risk algısının finansal piyasalarda göstergesi altın ve petrol fiyatları olarak karşımıza çıkıyor. Risklerin azalması değerli metal talebini olumsuz etkiliyor. Merkez bankalarının uyguladığı sıkı para politikası ve yatırımcılara sunulan reel faiz, faiz getirisi olmayan Altının üstünde baskı oluşmasına neden oluyor. Bu noktada FED‘in sıkılaşmaya son vereceği beklentisi ve sıkılaşmanın süresi Altın fiyatları için belirleyici olacaktır.
Bugün açıklanacak ABD TÜFE verisi sıkılaşmanın yeterliliği hususunda piyasalara ışık tutacağını düşünüyoruz. Piyasa fiyatlamaları verinin sonucuna göre değişiklik gösterebilir.
Ana resimde ise 200 günlük ortalama üstünde kalınması ve haftalık kapanışlar oluşması yukarı yönlü görünümü sağlamlaştırıyor 200 günlük ortalama 1.933 Usd seviyelerinde.
Bu sabah 1.945 Usd seviyesindeki ons altında 1.925 ve 1.910 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.950 ve 1.965 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. . Bugün saat 15:30 ABD TÜFE verisine kadar yatay seyir bekliyoruz. Sonrasında TÜFE verisinin sonucuna bağlı hareket-yön oluşabilir.



Eurobond:
ABD tahvil faizlerinde fiyat hareketleri azaldı. ABD Hazinesinin borçlanma takviminde kısa vadeye yönelmesi ABD 10 yıllık tahvil faizi üzerinde yaşanan baskıyı azalttı. Hükümetin kapanma olasılığı, borçlanmalarda talep azlığı ile karşılaşılsa bile zirve noktaları görmüş olabileceğimizi düşünüyoruz.
ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yön değiştirici seviye olarak yüzde 4,40’ı önemsiyoruz.
Lokal tarafta, eurobond faizleri ile ABD tahvil faizleri arasında korelasyon devam ediyor. ABD TÜFE verisi önemli. Yeni Ekonomi Yönetimi yeni süreçte ilerlemeyi sürdürüyor. Bu hafta sınırlı negatif seyir izleyebiliriz.
Eurobond piyasasında temkinli iyimser duruşumuzu sürdürüyoruz.
CDS 378 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 10-13 cent; orta vadelilerde 27-38 cent; uzunlarda 50-55 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,36%, 8,74% ve 9,25% oldu.
 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.