Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

ABD TÜFE veri seti beklentilere yakın sonuçlandı. O yüzden piyasa reaksiyonu sınırlı kaldı.
Aylık bazda, manşet TÜFE beklentiler ile aynı gelirken çekirdek TÜFE hafif artış kaydetti. Çekirdek 6 ay sonra yukarı yöne kıpırdamış oldu.
Yıllık bazda ise manşet enflasyon 3,2%'den 3,7%'ye yükseldi. Çekirdek ise 4,7%'den 4,3%'e indi.
Beklendiği gibi enerji fiyatlarındaki artış manşeti yukarı çekti. Çekirdekte ise süper çekirdek olarak ifade edilen (konut ve enerji hariç hizmet fiyatları) veri son 5 ayın en hızlı artışını kaydetti.
Verilerin etkisi piyasaya risk iştahının çok değişmemesi olarak yansıdı. FED için ise Eylül ayında faizi sabit bırakma ihtimalinin korunması, Kasım ve Aralık aylarındaki toplantılarda 1 faiz artışı ihtimalinin masada olması şeklinde yansıyor.
Haftaya FED'in faizi sabit bırakması neredeyse tamamen fiyatlarda diyebiliriz. O yüzden karar hareket getirmeyebilir. Tabii sözel yönlendirme tarafı hareket potansiyeline sahip. Kasım, Aralık toplantılarına olan sürede açıklanacak veriler hem faiz artışına ilişkini beklentileri etkileyebilir hem de eş zamanlı olarak piyasa risk iştahını belirleyebilir. Özetle verilere bağlı seyir devam edebilir.
FED'in politika faizinde zirveye yakın olduğunu düşünmeyi sürdürüyoruz. Bu ay artış beklenmiyor. Gelecek toplantılar için ise hala artış kapısı açık. Açıklanacak veriler belirleyici olacağından zayıf veriler zirvenin daha erken oluşmasını sağlayabilir. Güçlü veriler ise zirve tayininin-algısının ötelenmesine yol açabilir. Güçlü veri FED'i şahin söylemi sürdürmeye-korumaya itebilir. FED'in karar alma sürecinde Avrupa'nın, İngiltere'nin ekonomik gidişatı da önemli. Son açıklanan verilerin FED'in de dikkatini çektiğini düşünüyoruz.
Bugün Avrupa merkez bankası ECB faiz kararını açıklayacak. Bloomberg'deki anket faizin sabit kalacağını söylüyor. Ancak tam bir konsensüs oluşmuş değil. o yüzden artış ihtimali de söz konusu. Artış Eur, Gbp,… için destekleyici olabilir.
İngiltere'de dün açıklanan aylık büyüme verisi ve üretim verileri zayıf geldi. Ülke ekonomisi yavaşlayan aktivite, yüksek enflasyon, yüksek maaşlarla meşgul. Haftaya ülkenin merkez bankası faiz kararını açıklayacak.
Dün global piyasalarda risk iştahı belli belirsiz hissedildi. Varlıklar ayrıştı. Kıtalar arası ayrışma da oldu. Hisseler ABD'de olumlu tarafta meyil ederken Avrupa'da düştü. Tahvil faizlerinde ise ABD faizleri düşerken Avrupa'da artışlar görüldü. Kıymetli madenler sınırlı baskılandı. Usd biraz primlendi.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı sınırlı pozitif. ABD vadelileri yüzde 0,3 civarı alıcılı. Asya borsaları da benzer havada. Çin yüzde 0,1 civarı, Japonya 1,4 civarı artı. Hong Kong yüzde 0,2 ile negatif ayrışıyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,23%, Dolar Endeksi 104,6 ons altın 1.910 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, ajandada Sn Şimşek'in ABD ziyareti, PPK faiz kararı dikkat çekiyor. Her ikisi de lokal varlıkların seyri için önem arz ediyor.




Usd/TL:
Beklenen ABD TÜFE veri seti açıklandı. Manşet enflasyon beklentiler ile aynı sonuçlandı (yıllık 3,7%). Çekirdek ise beklentilerin hafif üzerinde geldi (yıllık 4,3%). Sonuçlara göre çekirdek enflasyon 6 sonra yukarı yönde kıpırdama göstermiş oldu. Piyasayı rahatsız eden taraf bu oldu. Tabii FED için de benzer sonuç oluşmuş olabilir.
Piyasa fiyatlaması çok değişmedi. Dolar gücünü koruyor. bu ay FED'in faizi sabit bırakması bekleniyor. Ancak dünkü veriler Kasım, Aralık aylarındaki toplantılarda bir artışı olabilir ihtimalinin masada kalmasına yol açtı. Açıklanacak veriler belirleyici olmayı sürdürebilir.
Dolar Endeksi 104,6 civarında fiyatlanmaya devam ediyor.
Lokal tarafta, haftaya PPK faiz kararı açıklanacak. Bugünlerin sıcak konusu bu. Faiz artışının kaç puan olacağına dair piyasada farklı raporlar, yorumlar konuşuluyor. Tahminler haftaya biraz daha netleşebilir.
Uygulanan mali ve para politikaları Usd talebini sınırlayıcı bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. 21 Eylül tarihinde yapılacak PPK toplantısında sıkılaşmanın devamını bekliyoruz. Artışın oranı TL'nin gücünü de belirleyebilir.

Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 26,95 civarında işlem görüyor. Aşağıda 26,8 ve 26,5; yukarıda 27,5 ve 28,0 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
Son 1 aylık periyotta 2 yıllık gösterge tahvil yaklaşık 700 baz puan, 10 yıllık gösterge tahvil ise yaklaşık 300 baz puan yukarı gelmiş durumda. Bu artışlar regülasyondaki değişimden, sadeleşmeden büyük destek buluyor. Tabii bir de faiz artışlarının da etkisinin olduğunu belirtelim. Sadeleşmenin ve faiz artışlarının süreceğini göz önüne aldığımızda tahvil faizleri yükselişlerini sürdürebilir. Zira mevcut seviyeler enflasyonun oldukça gerisinde.
Globalde, veri odaklı günler hızlanıyor. ABD TÜFE veri seti belirgin bir sapma göstermedi. Günün sonunda tahvil faizleri mevcut seviyelerinden çok uzaklaşmadı. Bugün ise ECB faiz kararı açıklanacak. ECB'nin faizi artırma ihtimali masada. O yüzden artış kararı çok sürpriz olmayabilir. Kararın, risk barometresi olan ABD 10 yıllık tahvilindeki hareket için önemli olacağını düşünüyoruz.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller dün günü sırasıyla 21 baz puan düşüşle 24,03% ve 162 baz puan artışla 22,38% ile tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Hisse Senedi piyasasında 4,400 bölgesinden başlayan yükselen trend aşağı yönde kırılmış durumda…
Salı günü satıcılı bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksinin kapanışı %1,79'luk kayıpla 8,013 seviyesinden yaptığını görüyoruz.
Genel olarak baktığımızda ise, geçen hafta TL zirve 8,400 bölgesinin test edilmesini takiben başlayan aşağı yönlü hareketin, 8,100 desteğinin altına gelerek, 4,400'lerden beri geçerli olan yükselen trend desteğini aşağı yönde kırdığını görüyoruz.
Bu gelişme teknik olarak önemli, zira, yaşanan aşağı yönlü kırılmayla, 4,400'lerden başlayan ve 73 iş gününde TL bazında %90 üzerinde bir getiriye imza atan yükseliş hareketinin ardından, önümüzdeki dönemde piyasada majör bir düzeltme sürecinin başlayabileceğine işaret ediyor. Bu paralelde, eski yükselen trendine dönüş yapabilmesi ve yeniden yukarı yönlü bir potansiyel kazanabilmesi için, endeksin 8,200/8,250 bölgesi üzerine kalıcı bir hareket yapması gerekiyor. Aksi halde, yukarıda bahsetmeye çalıştığımız düzeltme sürecinin ilk etapta 7,900 olmak üzere 7,500 desteklerine doğru devam etme ihtimalinin yüksek olduğunu söyleyebiliriz.



Eur/Usd:
ABD manşet TÜFE beklentilerle aynı sonuçlandı. Çekirdek TÜFE ise beklentilerin biraz üzerine çıktı. Verilerin beklentilerden çok uzaklaşmaması piyasa reaksiyonunun sınırlı kalmasını sağladı. Ancak çekirdekteki sınırlı yükseliş piyasa iştahının az da olsa baskılanmasına yol açtı. FED tarafında ise tatmin olma duygusunu azalttığını söyleyebiliriz.
Günün sonunda… makro verilere bağlı seyir devam edecek. FED kararı ve piyasa fiyatlaması verilere bağlı olacak. Bu yapı üzerinden şunu söyleyebiliriz, dünkü enflasyon verileri havayı çok değiştirmese de FED'in şahin tavrının-söyleminin sürmesine yol açabilir.
Eylül ayı toplantısında FED'in faiz artışı yapması beklenmiyor. Dünkü veriler FED'in Kasım, Aralık ayı için faiz artışı kapısını açık tutmasına yol açabilir.
Paritenin diğer yakasında ise bugün ECB faiz kararını açıklayacak. Bloomberg'deki anketlerde faiz artışı beklemiyor. Ancak faiz artışı olması sürpriz olmayabilir. Karara ilişkin tam bir konsensüs olmadığını belirtelim. Karar bizim saatimizle 15:15'de açıklanacak. Başkan Lagarde ise 30 dakika sonra konuşacak.
Dolar endeksinde (DXY) kuvvetli direnç noktası 105,5 seviyeleri olarak öne çıkmakta. 105,5 üzeri fiyatlamalar teknik olarak Dolar Endeksi (DXY) 110 fiyatlaması için kapı aralayabilir.
Bu sabah 1,075 seviyesindeki paritede 1,07 ve 1,065 seviyeleri gün içi destek; 1,078 ve 1,08 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün saat 15.15'e kadar yatay seyir bekliyoruz. 15:15 sonrasında ise ECB kararına bağlı olarak hareketlilik artabilir.



Gbp/Usd:
İngiltere büyüme verileri dikkat çekti. Aylık değişim belirgin zayıf oldu. Sanayi üretimi de zayıf geldi. BOE faiz toplantısı 21 Eylül'de yapılacak. Ekonomi yavaşlıyor, ücretler yüksek, enflasyon hedeften çok uzak. Son faiz artışı olası. Zira enerji fiyatları enflasyonda riskleri yukarı yöne itiyor.
Paritede 200 günlük ortalama 1,243 civarından geçiyor. Kritik BOE toplantısından sonra hareketin ortalama üstü-altı karar vermesi beklenebilir.
Bu sabah 1,25 seviyesinde bulunan paritede 1,245 ve 1,235 seviyeleri gün içi destek; 1,255 ve 1,26 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün saat 15.15'e kadar yatay seyir bekliyoruz. 15:15 sonrasında ise ECB kararına bağlı olarak hareketlilik artabilir.



Altın:
ABD enflasyon verileri beklentilerden çok sapmadı. Çekirdek enflasyonun hafif yüksek gelmesi piyasaları biraz baskılandı. Piyasa için, FED için çok değişim olmadığını düşünüyoruz. Ancak verinin rahatlama sağlamaması Usd talebinin canlı kalmasını, tahvil faizlerinin yüksek seyretmesine yol açabilir.
Yukarıda yazdıklarımız kıymetli madenler için baskı anlamına gelebilir. En iyi ihtimalle hava sınırlı iyimser olabilir.
Haftaya FED faiz kararını karşılayacağız. Piyasa faiz artışı beklemiyor. Ancak takip eden toplantılarda faiz artışı ihtimali hala canlı, speküle ediliyor. Kasım, Aralık ayındaki toplantılara kadar olan dönemde, açıklanacak makro veriler fiyatlamayı belirleyebilir.
Altın için kısa vade önemli olan seviye 1.921 Usd. 200 günlük ortalaması 1.921 Usd civarında bulunuyor. 1.921 Usd altı fiyatlamalar teknik olarak görünümü olumsuza çevirebilir.
Bu sabah 1.910 Usd seviyesindeki ons altında 1.900 ve 1.885 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.935 ve 1.956 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün saat 15.15'e kadar yatay seyir bekliyoruz. 15:15 sonrasında ise ECB kararına bağlı olarak hareketlilik artabilir.



Eurobond:
Dün açıklanan ABD TÜFE verileri piyasada risk iştahını artırmasa da bozmak için de yeterli olmadı diye düşünüyoruz. O yüzden piyasa olumlu tarafa doğru meyil gösterebilir bizce. Bu tahvil faizlerine sınırlı gevşeme olarak yansıyabilir. Haftaya FED faiz artırmayabilir ancak Kasım ve Aralık aylarındaki toplantılar için artış hala masada.
Lokal tarafta yabancı yatırımcı bakışı temkinli-olumlu olmaya devam ediyor. OVP yol haritası ile birlikte Merkez Bankasının atacağı sıkılaştırıcı politikaların zorlu mücadelede bir bütünlük oluşturacağını düşünüyoruz.
21 Eylül'de PPK faiz kararı piyasa algısı için önemli. Yatırımcıların iştahını etkiyebilir. Güçlü bir karar eurobond fiyatları için olumlu yönde katalizör görevi görebilir.
CDS 390 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 2-10 cent; orta vadelilerde 17-40 cent; uzunlarda 36-38 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,50%, 8,43% ve 8,85% oldu.





Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr



ÇEKİNCE: Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.




Çağlar Kimençe
Varlık Yönetimi ve Strateji Müdürü
Özel Bankacılık ve Varlık Yönetimi
Perakende Bankacılık Yönetimi


Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.