Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Önceki gün açıklanan ABD TÜFE verisi açıklandı. Hem manşet hem çekirdek beklentilerin hafif altında geldi. Manşet yüzde 3,4’den 3,3’e, çekirdek yüzde 3,6’dan 3,4’e indi. Piyasa verideki düşüşü olumlu karşılamasına rağmen enflasyonda gelinen nokta FED tarafından yeterli görülmedi. Veri sonrasında açıklanan ve FED üyelerinin faiz indirimi beklentilerini yansıtan nokta grafiğe baktığımız zaman 2024 yılı faiz indirimi beklentisinin üç adetten bir adete indirildiğini görüldü. 2025 yılı için faiz indirim beklentisi ise dört adete çıkarıldı. Son zamanalar da temkinli tonda ilerleyen üyelerin kısa dönem için beklentilerine, bu tonun yansıdığına şahit olduk.

FED enflasyonla mücadelede dizginleri erken bırakmak istemiyor. Toplantının kısa bir özeti olarak FED, enflasyondaki düşüşü olumlu gördüğünü ancak yeterli görmediğini ve faiz düşüşü için yeterli güven oluşmadığını söyleyebiliriz. Yatırımcıların davranışlarına baktığımızda ise FED’in temkinli duruşuna rağmen enflasyonda yaşanan soğumanın ön plana alındığını görüyoruz. Önceki bültenlerimizde de belirttiğimiz gibi büyük merkez bankaları yılın ikinci yarısında faiz indirimi adımını atmaya başladılar. FED bu son düzlükte ince bir çizgide ilerliyor. Vaktinden önce ve vaktinden sonra hareket dengeleri bozabilir, endişeleri artırabilir. Gelecek olan makro veriler ise FED faiz indirim patikasının netleşmesini sağlayacak. Ezcümle makro veri odaklı seyrin giderek önemli olduğu bir döneme girdiğimizi düşünüyoruz.

Dün açıklanan ABD'de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), Mayıs’ta aylık bazda yüzde 0,2 gerileyerek ile beklentilerin altında gerçekleşti. Fiyat artış hızının beklentilerin altında kalması enflasyon endişelerinin azalmasına yardımcı oldu. Veri sonrasında ABD 10 yıllık tahvil faizinde %1’e yakın düşüş yaşandı. Verilerin zayıf tonda devam etmesi ve FED’in gereğinden fazla sıkılaşmayı yüksek tutması ise bir risk faktörü olarak karşımıza çıkabilir.

Asya tarafında, bugün Japonya Merkez Bankasının toplantısı sona erdi. Banka politika faizini değiştirmedi. Merak edilen konu tahvil alım programı idi. Tahvil alım programına dair (olası değişiklik) kararını bir sonraki toplantıda alacağını ilan etti. O yüzden bugünkü karar beklenenin altında etki yaratabilir diye düşünüyoruz.

Avrupa tarafında, Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa Birliği (AB) ve Euro Bölgesi'nin nisan ayı mevsimsellikten arındırılmış sanayi üretim verilerini açıkladı. Bu verilere göre, bölgenin sanayi üretimi, nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 0,1 düşüş kaydetti. Euro bölgesinde büyüme görünümü üzerinde belirsizlik devam ediyor. ECB bir sonraki gevşeme adımı için, toparlanmanın devam edip etmeyeceğine ve enflasyonda gerilemenin devamına odaklandığını düşünüyoruz. Diğer taraftan ECB gevşeme adımları ile birlikte tahvil talebine ilginin artacağı bir döneme girebiliriz.

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri hafif eksi-yatay. Asya piyasalarındaki seyir negatif. Hong Kong %0,4 civarında , Japonya %0,05 civarında, Çin %0,3 civarında satıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,26, Dolar Endeksi 105,2, ons altın 2.305 Usd civarında işlem görüyor.

İç tarafta, TCMB verilerine göre geçen hafta itibariyle pozitif bölgeye geçen swap hariç net rezervlerde de toparlanma devam etti. 7 Haziran haftasında swap hariç net rezervler 5,9 milyar dolara çıktı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ilgili taraflardan gelen geribildirimler doğrultusunda borsaya yönelik taslak vergi çalışmasını bir süreliğine ertelediklerini söyledi.

Dün, doğrudan satış yöntemiyle 14 Haziran 2024 valörlü, 12 Haziran 2026 itfa tarihli, 6 ayda bir yüzde 0,85 kupon ödemeli 2.037 kilogram altın karşılığı altın tahvili ihraç edildi. Aynı vadeli, aynı faizli sukuk da ise 12.894 kilo satış yapıldı. Haziran ayı borçlanma programı tamamlanmış oldu.

 

 

 

 

 

Usd/TL:

ABD TÜFE verisi beklentilerin biraz altına indi. Piyasa bunun rahatlığını yaşadı. Ancak akşam FED piyasaları tekrar baskıladı. Dün açıklanan ÜFE ise beklenti altında kaldı. Üretici fiyat artışında hız kaybına işaret etti. Zayıf veri dolar talebinin azalmasına neden olurken ABD 10 yıllık tahvil faizinde geri çekilme görüldü.

Dolar Endeksi dün sabahki seviyesinin biraz altında. 104,8 civarında güne başlıyor.

İç tarafta, normalleşme süreci devam ettikçe hava TL lehine gelişmeye devam ediyor. Yatırımcı algısında TL lehine değişim görülüyor.

Uygulanan sıkı para politikası ve TL enstrümanların cazip hale getirilmesi Dolar talebinin azalmasına neden oluyor. TL’de geçiş ilgisi devam ediyor. Rezerv artışında olumlu seyir de sürüyor.

Kurun yukarı eğilimi zayıflıyor. Bu sabah 32,51 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,00 ve 31,50; yukarıda 33,00 ve 33,50 öne çıkan teknik seviyeler.

 

 

 

 

TL Tahvil/Bono:

Dün, doğrudan satış yöntemiyle 14 Haziran 2024 valörlü, 12 Haziran 2026 itfa tarihli, 6 ayda bir yüzde 0,85 kupon ödemeli 2.037 kilogram altın karşılığı altın tahvili ihraç edildi. Aynı vadeli, aynı faizli sukuk da ise 12.894 kilo satış yapıldı. Haziran borçlanma programını dün başarıyla tamamlandı.

Enflasyonda Mayıs ayında zirvenin tayin edilmesi ardından düşüşün başlaması konsensüs olmaya devam ediyor. Buradan hareketle tahviller için olumlu dönem başlıyor diyebiliriz.

Globalde, makro veri odaklı seyir sürüyor. ABD enflasyonu beklentilerin biraz altına indi. Ancak akşam FED beklenenden daha şahin bir görüntü çizdi. O yüzden tahvil faizleri enflasyonla düştü, FED ile tekrar yükseldi. Dün açıklanan ABD ÜFE verisi ise zayıf sinyal üretti. Veri sonrasında ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,24 seviyelerine çekildi.

2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 6 baz puan artış ile %43,16 ve 13 baz puan artış ile %28,60m seviyesinden tamamladı.

 

 

 

 

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):

Yukarı hareketin güç kazandığı piyasada ilk önemli direnç 10,500 seviyesinde ...

Endekste 21 Mayıs tarihinde başlayan kısa vadeli düzeltme hareketi içerisinde hedef destek noktası olarak izlediğimiz 10,000 seviyesinin korunmasıyla birlikte tepki alımlarının ön planda olduğunu gözlemliyoruz. Perşembe gününü yukarı hareketin ardından %2.23 oranında değer artışıyla 10,391 puandan tamamlayan piyasada, seans içi kritik direnç noktası olarak izlediğimiz 10,350 seviyesi yukarı geçildi. Böylece yukarı hareketin güç kazanarak kısa vadeli yeni bir yükseliş potansiyelinin oluştuğu piyasada, seans içi ilk önemli direnç noktası olarak 10,500 seviyesini izliyoruz. 10,500 direncinin aşılması durumunda devam edecek alım eğiliminin ise ilk etapta 10,600 olmak üzere 10,750 seviyesini hedefleyebileceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla 10,000 üzerinde oluşan tepki alımlarının kısa vadeli olarak oluşturduğu yükseliş eğiliminin devam edebileceği piyasada, seans içi ilk önemli destek noktası olarak 10,250 seviyesini alıyoruz. Bir alt noktada 10,000 ise ana destek konumunu sürdürecektir.

 

 

 

 

 

Eur/Usd:

ABD makro verilerde zayıflık sinyali gelmeye devam ediyor. Dün açıklanan ABD ÜFE beklenti altında kalarak aylık bazda yüzde 0,2 artışa işaret etti. Üretici fiyatlarında yıllık bazda artış Mayıs’ta yüzde 2,2 artış gösterdi.

Ağırlıklı olarak bu ay gelen veriler ABD ekonomisinin arka planda zayıfladığına işaret etmeye devam ediyor. Buna rağmen FOMC toplantısında görüldüğü üzere FED temkinli durmaya devam etmek istiyor.

Bundan sonrası yine datalara bağlı. FED’in biraz şahin olması baskı yaratıyor. Bu anlamda önümüzdeki datalara bağlı olarak FED’in duruşu yumuşama kaydedebilir. Yılın devamında faiz indirimi Eylül’e çekilebilir. İyi senaryo bu olabilir. Beklentilerin öne çekilmesi ise parite üzerinde oluşan baskının azalmasını sağlayabilir.

Dolar Endeksi aşağıda 104,9 yukarıda 105,9 aralığı sıkışmasının altına indi. TÜFE verisi sonrasında dün gelen ÜFE ile hava yumuşak kalmaya devam etti.

Bu sabah 1,0740 seviyesindeki paritede 1,073 ve 1,071 seviyeleri gün içi destek; 1,082 ve 1,089 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

Gbp/Usd:

İngiltere'de imalat verisi beklentilerden (1,5%) belirgin düşük (0,4%) geldi. Üretimdeki yavaşlamayı ortaya koydu. İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi'nin (ONS) açıkladığı Nisan ayına ilişkin öncü büyüme verilerine göre, ülke ekonomisi Nisan'da yatay seyir izledi. Gelen veriler ve İngiltere'nin seçim ekonomisinde olması ilk faiz indirim beklentilerinin ağustos ayında kümelenmesine neden olabilir.

Dolar Endeksi aşağıda 104,9, yukarıda 105,9 aralığı sıkışmasının altına indi. TÜFE verisi ile hava yumuşadı. Gelecek ilk önemli veri beklenti altı gelirse hava yumuşayabilir.

Bu sabah 1,276 seviyesinde bulunan paritede 1,274 ve 1,269 seviyeleri gün içi destek; 1,28 ve 1,289 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

Altın:

Dün açıklanan ABD'de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), Mayıs’ta aylık bazda yüzde 0,2 gerileyerek ile beklentilerin altında gerçekleşerek zayıf sinyal üretti. Gelen makro veri ABD ekonomisinin arka planda mevcut sıkılaşma oranlarında zorlandığını ortaya koyuyor. FED ise erken gevşeme adımı atmaktan çekiniyor. Karışık seyir altın fiyatlarına da yansıyor. Dün altın fiyatları günü %1’e yakın düşüş ile 2.302 Usd seviyelerinden kapadı. Teknik olarak altın tarafında konsolidasyon, dinlenme süreci içinde olduğumuzu düşünüyoruz.

FED faiz indirimi ne zaman başlar sorusunun cevabı net değil. O yüzden altın kısa vadede baskılı kalabilir. 2.275-2.440 Usd bandı bir süre daha geçerliliğini koruyabilir.

Bu sabah 2.305 Usd seviyesindeki ons altında 2.275 ve 2.255 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.310 ve 2.330 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

Eurobond:

ABD TÜFE ve FED piyasaları hareketlendirdi. TÜFE moral verdi, FED ise baskı yarattı. Dün açıklanan ABD ÜFE verisinin beklenti altında kalmasıyla birlikte ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,25% seviyesine kadar gevşedi. Yeni veriler beklenti altı kalırsa düşüş sürebilir.

İç tarafta, normalleşme süreci devam ettikçe daha iyi fiyatlama olacağını düşünüyoruz. Türkiye CDS için 250 seviyesini olası görüyoruz. Globaldeki dalgalanmalar fiyatlamayı etkiliyor.

Türkiye 5 yıllık CDS 269 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 2-4 cent; orta vadelilerde 18-24 cent; uzunlarda 29-31 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,32%, 7,14% ve 7,89% oldu.

 

 

 

 

 

 

 

Çağlar Kimençe

caglar.kimence@yapikredi.com.tr

 

İhsan Tunalı

ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş