Günlük Bülten (Yapı Kredi Bankası)

Bu akşam FED faiz karar setini (faiz kararı, nokta grafik, başkanın konuşması) açıklayacak. Haziran ayı toplantısında faiz artışı olmasına piyasa sadece 5% civarı olasılık veriyor. Yani piyasanın neredeyse tamamı 'sabit kalacak'tan yana, pozisyonlar da ona göre alınmış durumda. Ancak Haziran pas geçilse bile Temmuz'da faiz artışı olma ihtimali masada. O yüzden piyasalar çok rahat olamıyor.
Bu akşam FED'in faiz patikasına netlik sağlaması piyasaların yön tayinini kolaylaştırabilir. FED piyasa komitesinin faizde tepe noktaya ulaşılıp ulaşılmadığına, politika faizinin gelecekteki seviyesine, enflasyon ve enflasyon beklentilerinin yeterli olup olmadığına gibi hususlara netlik kazandırması önemli. Bunu gerek toplantı metninden gerek Powell'ın sözlerinden çıkarmaya çalışacağız.
Dün açıklanan ABD tüketici enflasyonu düşüş kaydetti. Manşet ve çekirdek ayrıştı. Şöyle ki manşet belirgin düşerken çekirdek sınırlı düşüş kaydetti. Her ikisi de beklentilere çok yakın geldi. Hal böyle olunca (yani çekirdek az düştü, sonuç beklentilere yakın oldu) piyasanın tepkisi de sınırlı kaldı. Risk iştahı çok artamadı. Verinin beklentilere yakın gelmesinin yanında üst kısımda ifade ettiğimiz Temmuz'a dair endişeler de iştahın artışını sınırlayan diğer bir faktöre dönüştü.
Gelelim bugüne… FED'in enflasyon düşüşü konusunda ne kadar tatmin olduğunu göreceğiz. İşi sıkı tutmak isteyeceği için (ki hedefine hala var) dengeli bir çerçeve çizmesi mümkün diye düşünüyoruz. Piyasa bu akşam faiz artışı olmaz noktasında, o yüzden olası bir artış dalgalanmaya, risk iştahının baskılanmasına yol açabilir. Dengeli bir yaklaşım içinde olabilir diye düşünüyoruz. Şahin karar-güvercin başkan, güvercin karar-şahin başkan ile bunu sağlayabilir. Piyasa ikinci olasılığı baz almış durumda. Karar akşam 9'da açıklanacak, başkan Powell 30 dakika sonra mikrofonların karşısına geçecek.
ABD hisse endeksleri dün yüzde 1'in altında primlendi. Avrupa borsalarında da benzer yükselişler oldu. Tahvil faizleri biraz yükseldi. Kıymetli madenler sınırlı baskı gördü. Usd biraz güç kaybı yaşadı.
Bu sabah globalde risk iştahı sınırlı pozitif. ABD vadelileri sıfıra yakın yatay. Asya borsaları ise çoğunlukla artı. Japonya yüzde 1,7'ye yakın, Çin yüzde çeyrek civarı artı. Hong Kong hafif eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,80%, Dolar Endeksi 103,2, ons altın 1.949 Usd civarında işlem görüyor.

Lokal tarafta dün borsa yüzde 3'e yakın düştü. TL Tahvillerde faizler kısa ve uzun tarafta yükseldi. Eurobondlar hafif alıcılı idi. TL ise zayıfladı (geniş resimde TL'nin değer kaybı söz konusu).
Lokal varlıklar ekonomi yönetimi isimlerinin ve ekonomi yönetimi yaklaşımının netleşmesini bekliyor. Bu beklenti ise iyimser bir havada geçiyor. Olumlu havanın sürmesi beklentilerin ne oranda karşılanacağına bağlı diye değerlendiriyoruz.
Hazine dünkü 7 ve 9 yıllık ihalelerde toplam 20,8 milyar TL finansman sağladı. Pazartesi yapılan ihaleyi de dahil ettiğimizde bu hafta ROT dahil toplam 21,8 milyar TL finansman sağlanmış oldu.
Bugün merkezi bütçe dengesi açıklanacak.



Usd/TL:
ABD enflasyon verisi piyasaların biraz rahatlamasını sağladı. Zira manşet beklenti altı, çekirdek beklenti üstü geldi. Günün sonunda piyasalar (ve FED) enflasyon endişelerinin azaldığı bir noktaya erişmiş oldu.
Verinin piyasalara etkisi risk iştahında artış şeklinde oluştu. Para piyasalarında ise etki görece daha sınırlı kaldı diyebiliriz. Dolar Endeksi 103,2 civarında güne başlıyor. Dünün hafif altında.
Verinin FED'e etkisinin sınırlı olumlu olduğunu düşünüyoruz. Tedbirli hareket eden FED'in düşen enflasyon verisi ile bu akşam biraz daha güvercin olma şansı tanıdığı kanaatindeyiz. Faizin sabit kalma ihtimali arttı diye öngörüyor piyasa. Karar kadar başkan Powell'ın konuşması da önemli.
Lokal tarafta yeni ekonomi yönetiminin oluşması ve aksiyon alması bekleniyor. Tabii bu bekleme süreci iyimser modda gerçekleşiyor.
Kur yukarı yönde hareketi koruyor. Bu sabah 23,64 civarında işlem görüyor. Aşağıda 23,50 ve 23,40; yukarıda 24,00 ve 25,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono:
Hazine dün düzenlediği 7 yıl vadeli değişken kuponlu ve 9 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihalelerinde ROT dahil sırasıyla 5,4 milyar TL ve 15,4 milyar TL finansman sağladı. İhale faizleri ise 17,2% ve 18,09% oldu. Pazartesi yapılan ihale dahil toplam 21,8 milyar TL fon sağlandı.
Tahvil faizlerinde hareketlilik arttı. 2 yıllık gösterge 17% civarında iken 10 yıllık gösterge 18% civarında günü tamamladı. Yeni ekonomi yönetimi ile tahvil faizlerinde yukarıya doğru hareketin sürme ihtimali söz konusu.
Globalde dün açıklanan ABD TÜFE verisi piyasaları biraz rahatlattı. Zira FED'in faizi sabit tutma ihtimali arttı. Ancak Temmuz ayında faiz artışı olma riski hala konuşuluyor. O yüzden tahvil faizleri günü yukarıda tamamladı.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 1 baz puan artışla %16,88 ve 135 baz puan artışla %18,05 ile tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım:
TL Zirve 5,730'lardan başlayan düzeltme derinlik kazanıyor...
Pazartesi günü satıcılı bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksi günü %2,86'lık kayıpla 5,429 seviyesinden tamamladı.
Genel olarak baktığımızda TL zirve 5,700 bölgesinden itibaren etkili olan kar satışlarının dün itibarıyla derinlik kazandığını söyleyebileceğimiz piyasada ilk önemli destek bölgesi olarak izlediğimiz 5,450/500 aralığının aşağı yönde kırıldığını görüyoruz.
Önümüzdeki sürece baktığımızda ise, ilk önemli destek olarak dün seans içinde test edilen düşük seviye 5,390 bölgesini takip ediyoruz. Bu seviyenin destek olarak korunabilmesi halinde, yukarı yöndeki çabalarının yeniden güç kazanması beklenebilir.
Diğer taraftan belirtilen desteğin altına gelinmesi halinde ise, endeksin son yükselişte yukarı yönde kırdığı TL zirve 5,700'lerden gelen eski alçalan trend direncinin bulunduğu 5,250 bölgesini destek yapmak üzere aşağı yönlü düzeltme hareketine devam etme ihtimali öne çıkacaktır. Ancak, her iki ihtimalle de son yaşanan gerilemeyi bir düzeltme hareketi olarak görüyor ve makul bir dinlenme/güç toplama sürecini takiben endeksin yeni zirve hedefiyle yönünü yukarı çevirme ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyoruz.


Eur/Usd:
ABD tüketici enflasyonu açıklandı. Manşet belirgin düştü, çekirdek sınırlı düştü. Beklentiler de bu şekilde idi o yüzden sürpriz etkisi oluşmadı. Yalnız beklentilerden hafif sapmalar oldu. Manşet 0,1% düşük geldi, çekirdek 0,1% yüksek geldi. Manşet yıllıkta 4,0% seviyesine indi, çekirdek ise 5,3%. Gelelim yansımasına…
Piyasa tarafında sınırlı bir rahatlama sağladı. Zira beklentilere yakın sonuçlar geldi. Bir de çekirdeğin yavaş düşmesi biraz tatsızlık oluşturdu. O yüzden risk iştahı çok artmadı.
FED tarafında da verinin olumlu etki yapma ihtimali var. Nihayetinde enflasyon düşüyor. Ancak düşüş hızı az. Bir de çekirdek dirençli gibi. O yüzden bu akşam FED tedbiri elden bırakmayabilir. Faizde tepe noktaya gelinip gelinmediği, faiz patikasının nasıl olacağı gibi konular kritik. Enflasyonun aşağı geldiğini ancak hedefe hala çok yol olduğunu söylemesi olası.
Perşembe günü ECB faiz kararını açıklayacak. 25 baz puan faiz artışı bekleniyor. Başkan Lagarde'ın konuşması da önemli.
Bugün temkinli iyimser modla başlıyor. Günün devamını FED tamamlayacak.
Bu sabah 1,079 seviyesindeki paritede 1,075 ve 1,071 seviyeleri gün içi destek; 1,082 ve 1,086 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün ilk etapta yatay seyir bekliyoruz. Saat 21 sonrası FED'in hamlesine göre yön tayini oluşabilir.


Gbp/Usd:
İngiltere'de işsizlik oranı beklenenden iyi geldi. Ortalama saatlik kazançlar da beklenenden iyi sonuçlandı. Canlılık işaretleri hem İngiliz tahvil faizlerini yukarı çekti hem de Gbp güç kazandı.
ABD tarafında TÜFE verisi beklentiler civarında geldi. O yüzden etkisi sınırlı kaldı. Kaldı ki FED kararı bekleniyor. Tabii enflasyon sorun yaratmayınca FED'e dair iyimserlik de arttı. Piyasa FED'in faizi sabit bırakacağına daha da fazla ihtimal verir hale geldi.
Yeni günün konusu FED. Faiz kararı kadar ne söyleyeceği de önemli. Güvercin bir FED piyasaları rahatlatır. Ancak FED'in işi sıkı tutma gayreti içinde olacağı kanaatindeyiz. Dengeli bir FED şaşırtıcı olmaz.
Bu sabah 1,253 seviyesinde bulunan paritede 1,25 ve 1,246 seviyeleri gün içi destek; 1,257 ve 1,263 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün ilk etapta yatay seyir bekliyoruz. Saat 21 sonrası FED'in hamlesine göre yön tayini oluşabilir.


Altın:
Piyasalar Haziran toplantısında FED faiz artışı beklemese de Temmuz'dan çok emin değiller. Dün açıklanan ABD TÜFE verisi beklentiler dahilinde geldi. Küçük sapmalar tolere edilebilir. O yüzden piyasaların tepkisi sınırlı kaldı. Tahvil faizleri ise Temmuz endişeleri ile yükseldi. Para piyasalarında Usd çok az kayıp yaşayınca kıymetli madenler için lehte bir fiyatlama zorlaştı. Bir miktar baskı hissedildi.
Bugün FED karar seti açıklanacak. Dip toplamda piyasalar üzerinde baskı yaratmayacak bir sonuç kıymetli madenler için de olumlu fiyatlama sağlayabilir.
Bu sabah 1.949 Usd seviyesindeki ons altında 1.941 ve 1.930 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.961 ve 1.976 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün ilk etapta yatay seyir bekliyoruz. Saat 21 sonrası FED'in hamlesine göre yön tayini oluşabilir.


Eurobond:
Piyasalar FED faiz patikası hakkında çok emin değiller. Bu sebeple dün açıklanan ve beklentiler dahilinde gelen ABD TÜFE verisine rağmen tahvil faizleri yükseldi. Haziran ayında faiz artışı olmasa bile Temmuz ayında faiz artışı olma ihtimali masada. Bu akşam FED'in faiz patikası ile ilgili sürece netlik sağlaması yatırımcılara öngörü imkanı verebilir. Bu çerçevede tahvil faizleri de yönünü tayin edebilir.
Lokal tarafta yeni ekonomi kadrosunun oluşması ve yeni ekonomi yaklaşımının ortaya konulması bekleniyor. Bu süreçte Türkiye eurobondları da olumlu fiyatlama ile geçiriyor. Türkiye 5 yıllık CDS'i dünü 493 baz puan ile tamamladı.
Eurobondlar dün sınırlı alıcılı seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 19-22 cent; orta vadelilerde 48-54 cent; uzunlarda 51-67 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 8,15%, 8,53% ve 8,83% oldu.



Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.