ABD manşet ve çekirdek ÜFE verileri düşüşe işaret ettiler. Maliyet enflasyonu tüketici enflasyonuna göre daha fazla zayıflama sinyali verdi.
Dün açıklanan manşet veriye göre ÜFE hem geçen ayın hem bu aya ait beklentilerin altında geldi. Çekirdek ise geçen ayın altında bu aya ait beklentilere paralel sonuçlandı.
Böylece önceki gün TÜFE’nin yarattığı iyimserlik ÜFE ile güçlenmiş oldu. Önceki hafta zayıf istihdam verisinin ardından enflasyon verilerinin de zayıf gelmesi piyasalar ve FED açısından gayet olumlu gelişmeler olarak tanımlanabilir. Dolayısı ile piyasalar ve FED için dinamiğin ılımlılaştığını söyleyebiliriz. İstihdam verileri kapı aralamıştı, enflasyon verileri ise biraz daha belirginlik sağlamış oldu.
FED bir süredir, Mayıs ayında 25 bp faiz artışı yapıp sonra durma sinyali veriyordu. Son veriler bunu daha mümkün ve daha olası hale getirdi diyebiliriz. Bunun piyasalara yansımasını ise yatırım ikliminin bir süre daha uygun koşullara evrilmesi olarak yorumluyoruz.
Piyasalardaki iyimserliğe haftalık ABD istihdam verisinin de zayıflama sinyali vermesinin katkı sağladığını söyleyebiliriz. Bir de ABD bankalarının FED’den aldığı acil nakit desteğinin son 4 haftadır düşüş kaydetmesi de moral verici olduğunu belirtelim.
Piyasaların dünkü fiyatlamasında hisse senetleri talep gördü, tahviller sınırlı satışla karşılaştı. Kıymetli madenler iyi bir gün geçirdi. Usd günün kaybedeni oldu.
ABD’de banka bilanço sezonu bugün başlıyor. Bilanço sonuçları hareket yaratma potansiyeli taşıyor. Hem mevcut kar hem gelecek beklentileri önem arz ediyor. Bir de son günlerde öne çıkan bankalardan mevduat çekimi konusuna ayrıca dikkat edebilir yatırımcılar.
Bu sabah globalde risk iştahı karışık. ABD vadelileri hafif eksi - yatay. Asya’da da hava karışık. Japonya yüzde 1 civarında, Çin yüze çeyrek civarında artı. Hong Kong ise olumsuz ayrışıyor, hafif eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,404, Dolar Endeksi 100,8, ons altın 2.045 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta borsa yüzde 0,2 civarında düştü. TL Tahvillerde faizler kısa tarafta hafif yükseldi, uzun tarafta hafif düştü. Eurobond fiyatları sınırlı pozitif bir gün geçirdi. TL ise yatay kaldı (geniş resimde TL’nin değer kaybı söz konusu).
Seçim yaklaşıyor. Seçim sonrası ekonomi politikalarının nasıl olacağı lokal varlıklar için kritik. Seçime dair beklentiler-anketler piyasalarda hareket yaratabiliyor.
Usd/TL:
ABD TÜFE verisinin ardından ÜFE verisi de düşük geldi. Hatta ÜFE beklentilerin epey altına indi. Çekirdek ise tıpkı TÜFE’de olduğu gibi beklentilere paralel sonuçlandı. Ayrıştığı nokta ise geçen ayın belirgin altına inmesi oldu. Bu sonuçlar küresel piyasalarda havanın yumuşamasını sağladı. Usd talebi azalma kaydediyor. Dolar Endeksi 101 seviyesinin altına indi.
Enflasyon verilerinin olumlu algılanması FED faiz artışının sonuna gelindiği düşüncesine destek oldu. Bu görüş piyasaların bir süre olumlu fiyatlama yapmasını sağlayabilir. Abd’de banka bilanço sezonu bugün başlıyor. Bilanço sonuçları biraz hareket yaratabilir.
Lokal tarafta seçime az bir süre kaldı. Haber akışı yatırımcılar açısından önem arz ediyor. Özellikle ekonomik politikaların seçim sonrası nasıl olacağı merak konusu.
Kur belli bir ivme ile yükselişini sürdürüyor. Bu sabah 19,33 civarında işlem görüyor. Aşağıda 19,30 ve 19,26; yukarıda 19,35 ve 19,38 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Bu hafta TL tahvil faizlerinde yaşanan yükseliş dikkat çekti. Ancak gelinen seviyeler ile mevduat faizleri ve enflasyon arasındaki fark hala yüksek kalmayı sürdürüyor. Bu sebeple seçim sonrası uygulanacak ekonomi anlayışı mevcut anlayıştan farklı olacak ise (örneğin ortodoks) o vakit tahvil faizlerindeki yükseliş biraz daha devam edebilir. Seçim öncesi süreçte, seçim sonrasına dair netlik görülmesi beklentimizin pratiğe dönüşmesini öne çekebilir.
Global tarafta tahvil faizlerinde biraz yükseliş söz konusu. Birkaç haftadır güvenli liman ve yavaşlama nedeniyle aşağı gelen tahvil faizleri düşen ABD enflasyon verileri ile biraz yukarı yapıyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 24 baz puan düşüşle %16,38 ve 32 baz puan artışla %13,00 ile tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Hisse Senedi piyasında yatay seyir etkili oluyor… Perşembe günü yatay bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksinin günü %0,21'lik kayıpla 5,135 seviyesinden tamamladığını görüyoruz.
Genel olarak baktığımızda, ÜÇEN formu içindeki konsolidasyon sürecinin devam etmekte olduğunu söyleyebileceğimiz piyasada, daha kısa sürece yönelik olarak 5,500-4,675 gerilemesinin %61,8 fibo geri alma bölgesi olan 5,200 lere doğru hızlı bir toparlanmanın ardından kar satışlarının etkili olduğunu söyleyebiliriz.
Önümüzdeki sürece yönelik beklentimiz 5,200 direncinden itibaren etkili olan kar satışlarının 5,070 bölgesinde yeniden alıcılarla karşılaşma ihtimalinin yüksek olduğu ve bu bölgenin destek olarak korunabilmesi halinde yukarı yönde başlaması muhtemel 2. yükseliş bacağının 5,300 bölgesini hedefleyebileceği şeklindedir.
Kısa döneme yönelik uzun pozisyonlarda ise 5,000 psikolojik sınırının önemli bir stop-loss seviyesi olarak kullanılabileceğini düşünüyoruz.
Eur/Usd:
ABD’de enflasyon aşağı geldiğine dair işaretler piyasaları olumlu tarafa çekiyor. Dün açıklanan ABD ÜFE verileri TÜFE’ye göre daha zayıf görünüm verdi. Manşet ve çekirdek ÜFE önceki ayın belirgin altına indiler. Manşet ÜFE ayrıca beklentilerden de düşük geldi. Gerek TÜFE gerek ÜFE’nin düşüş hattını koruması yatırım ortamını rahatlama sağlıyor. Zira FED’in faiz artışının sonuna geldiğine dair düşünce güç kazanıyor. Üretici fiyatlarındaki aşağı geliş TÜFE’nin seyri için de olumlu.
Dün enflasyonun dışında haftalık işsizlik başvuruları da istihdamda zayıflığa işaret etti. Diğer yandan bankaların FED’den çektikleri acil nakit ihtiyacının 4 haftadır azaldığının görülmesi de bankacılık sektörüne olumlu sinyal verdi.
Haber akışı Usd talebinin azalmasını sağlıyor. Dolar Endeksi 101 seviyesinin altına indi. Endeks bu hafta başında 103 civarına yaklaşmıştı. Yüzde 2 civarında değer kaybı söz konusu.
İstihdamda zayıflık ile başlayan süreç enflasyondan destek buldu. Bu olumlu fiyatlama bir süre daha devam edebilir. Resmi ne bozabilir diye baktığımızda, ABD şirket bilançoları zayıf mevcut ve gelecek sinyali verirlerse baskı yaratabilirler. Özellikle banka bilançolarında karlar, kar beklentileri, mevduat tutarları dikkat çekebilir.
Bu sabah 1,107 seviyesindeki paritede 1,105 ve 1,101 seviyeleri gün içi destek; 1,11 ve 1,114 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz. Abd’de banka bilanço sezonu bugün başlıyor. Bilanço sonuçları biraz hareket yaratabilir.
Gbp/Usd:
ABD verilerindeki zayıflık piyasaların lehine sonuçlar üretiyor. Dün açıklanan enflasyon ve haftalık istihdam verisi zayıf sonuçlara işaret etti. Özellikle ÜFE’nin düşük gelmesi öne çıktı. TÜFE’nin ardından ÜFE’nin düşüş göstermesi risk iştahını destekliyor. Para piyasalarında ise Usd talebini azaltıcı etki yapıyor.
Enflasyondaki zayıflık FED’in de arzu ettiği gelişme. FED faiz artışlarının sonuna yakın olduğu sinyali veriyordu. Veri bu yaklaşımı destekler nitelikte.
Dolar Endeksi 101 seviyesinin altına indi. Usd’deki zayıflık mevcut şartlar altında biraz daha sürebilir. Yakın vadenin ajandasında ABD şirket bilançoları yer alıyor. Bilançolar hareket yaratabilir.
Bu sabah 1,254 seviyesinde bulunan paritede 1,25 ve 1,246 seviyeleri gün içi destek; 1,258 ve 1,263 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz. Abd’de banka bilanço sezonu bugün başlıyor. Bilanço sonuçları biraz hareket yaratabilir.
Altın:
Mevcut piyasa dinamiği kıymetli madenler lehine fiyatlama sağlıyor. Altın ve gümüş bu hafta sırasıyla yüzde 2 ve yüzde 4 civarında primlenmiş durumda. Dün açıklanan ABD verileri piyasalardaki olumlu havayı destekledi. Yatırımcıların FED’in duracağına dair beklentileri güçlendi. Son veriler FED’i de biraz rahatlatmış olabilir. Zira enflasyon zayıf bir görünüm çizdi.
Mevcut yapı kısa vadede etkili olabilir. Bunun kıymetli madenlere yansıması ise olumlu fiyatlamanın sürmesi şeklinde olabilir. ABD şirket bilançoları bugünlerin sıcak konusu olabilir. Zayıf görünüm, zayıf beklentiler havayı bozabilir.
Bu sabah 2.045 Usd seviyesindeki ons altında 2.034 ve 2.021 Usd seviyeleri gün içi destek 2.055 ve 2.071 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz. Abd’de banka bilanço sezonu bugün başlıyor. Bilanço sonuçları biraz hareket yaratabilir.
Eurobond:
Tahvil faizleri birkaç hafta önce resesyon endişeleri ve güvenli liman ihtiyacı ile aşağı geliyordu. Son gelişmeler ise resesyon endişelerinin ve güvenli liman talebinin azalmasını beraberinde getiriyor. Böylece tahvil faizlerinde sınırlı yükselişler görüyoruz şimdilerde. Sınırlı kalıyor, zira, aynı zamanda FED son faiz artışı adımının ardından beklemeye geçebilir. Bu yazdıklarımızın arka planını ABD istihdam ve enflasyon verilerinde görülen gevşemenin önemli payı olduğunu belirtelim.
Lokal tarafta seçim yaklaşıyor. Seçim sonrası uygulanacak ekonomi politikası önemli. Seçim öncesinde anket, beklentiler ve tabii ki dış gelişmeler eurobondları etkileyebilir. Cuma günü 5 yıllık CDS günü 543 seviyesinde tamamladı.
Eurobondlar dün sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 10-11 cent; orta vadelilerde 35-62 cent; uzunlarda 64-85 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,55%, 7,99% ve 8,66% oldu.
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.