Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

- Her iki merkez bankası da enflasyondaki düşüşün kalıcı olduğundan emin olduktan sonra faiz indirebilir. FED ve ECB bu yıl 3 kez faiz indirebilirler (3*25=75 baz puan). FED Temmuzda, ECB Haziran ayında ilk indirimi yapabilir.
- Global ekonomi bu yıl önceki tahminden daha fazla büyüyebilir (2,1%’den 2,4%). Alt başlıklarda ise ABD kesin yukarı (1,2%’den 2,1%), AB aşağı (0,7%’den 0,6%), Çin aşağı (4,6%’dan 4,5%) yönde revizeler yapıldı.
Yukarıdaki öngörüler Fitch’e ait. Kurum yeni raporunda, ABD’nin geçen yılki büyümesinde (mali açık artışının etkisi ile) iç talebin belirleyici olduğunu ancak bu yıl sıkılaşmadan ötürü yavaşlama beklendiklerini ifade ediyor.
Raporda öne çıkan yukarıdaki unsurları göz önüne aldığımızda:
- 2024’de merkez kapital ülkelerde faiz indirimi bekleniyor,
- Zamanlama belirsizliği sürüyor. Fitch’in önceki raporunda daha evvelki aylar işaret edilmişti,
- ABD ekonomisi bu yıl daha canlı olabilir. ABD faiz indirimine geç başlayabilir. AB yavaşlayan ekonomisi nedeniyle erken harekete geçebilir.
Bu çıkarımlar görüşlerimize paralel. Bu kimin faiz indirimine erken başlayacağı konusu, yıl içinde toplam ne kadar faiz indirimi yapılacağı ve neden faiz indirimi yapacağı (enflasyon kalıcı düştüğü için, resesyon endişesi oluştuğu için) soruları gündemdeki yerini korumayı sürdürecek diye değerlendiriyoruz.
Karışık sinyal veren ABD istihdam verisi, beklentilerin hafif üzerinde gelen ABD TÜFE verisi… olumlu hava biraz baskılandı. Yaklaşık Şubat ayı ortasından beri açıklanan veriler beklenti altı gelerek risk iştahını destekliyorlardı. Son 2 veri havayı hafif bozdu. Bundan sonrası nasıl olacak sorusunun cevabı aynı, yeni makro verilere bağlı. Yön yeni verilere göre şekillenecek yine. Bu noktada ile olarak ABD perakende satışları önemsiyoruz. Bugün, saat 15:30’da açıklanacak.
Bir sonraki önemli konu ise FED faiz toplantısı. Haftaya Çarşamba akşamı kararı karşılayacağız. Son veriler FED’in yine temkinli kalmasına yol açabilir.
Dikkat çeken diğer bir konu, Japonya’nın negatif faizden çıkışa hazırlanması. Maaş artışları kuvvetli yapılıyor. Bunun sıkı politikaya geçiş hazırlığı olduğu belirtiliyor. Japon para biriminin maliyetindeki değişme global çapta etki yaratabilir.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı nötr / hafif pozitif. ABD vadelileri 0,1-0,2% aralığında artı. Asya piyasalarında, Çin 0,05% civarı, Japonya 0,05% civarı alıcılı. Hong Kong 0,6% civarı eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,20, Dolar Endeksi 102,9, ons altın 2.170 Usd civarında işlem görüyor
Lokal tarafta, normalleşme çabası sürüyor. Son açıklanan veriler sıkılaşmanın etkilerini yansıtıyor. Ancak bir yandan da sıkılaşmaya dair algı güçlendirilmeye çalışılıyor. TCMB’nin dinamik olduğunu değerlendiriyoruz. Politika faizinin seviyesinin değişmeyeceği yönündeki sinyal ek kararları almayı gerekli kılıyor.
Fitch, yeni raporunda Türkiye 2024 büyümesini 2,5%’den 2,8% seviyesine yükseltti.




Usd/TL:
ABD TÜFE verisi, Dolar Endeksi’nde son dönemde aşağı yönlü devam eden harekete ara verdirmiş durumda. Endeks yine de aşa yönlü meyil gösteriyor. Ancak kararsızlığı kıramıyor. Yön konusunun netleşmesi için yeni dataların yumuşak gelmesine ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Datalar aksi yönde gelirlerse Endeks yukarı tepki verebilir. Örneğin bugün açıklanacak perakende satışlar verisi etki yaratabilir.
Ajandada önümüzdeki hafta yapılacak FED toplantısı ve verilecek mesajlar öne çıkıyor (19-20 Mart).
Lokal tarafta, makro verilerde sıkılaşmanın etkileri görülüyor. Örneğin cari denge. Ancak enflasyon dirençli olmayı sürdürüyor. Özellikle hizmet sektöründeki katılık dikkat çekiyor. Tabii enflasyonun önümüzdeki 1-2 ayda 70-75% civarına çıkması konsensüs haline geldiği de göz ardı edilmemeli. Yine de mevcut sıkılaşma setinin güçlendirilmesi fayda sağlayabilir. Merkez Bankası’nın bu süreçte dinamik olması olumlu algının güçlenmesini sağlayabilir.
Ekonomi Ekibinin aldığı önlemlerin ana çerçevede TL lehine sonuç üretmeye devam edeceği yönündeki görüşümüzü koruyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 32,12 civarında işlem görüyor. Aşağıda 31,50 ve 31,00; yukarıda 32,50 ve 33,00 öne çıkan teknik seviyeler.




TL Tahvil/Bono:
Tahvil faizlere ara ara yükseliş kaydediyor. Zira alıcılar yükselişler olduğunda iştahlarını artırıyorlar. Yine de tahvil faizlerinin biraz yükselmesini daha olası görüyoruz. Enflasyonun Nisan-Mayıs aylarında zirve tayini yapacak olması da yükselişe imkan verebilir. Burada önemli olan diğer bir etken yatırımcıların algısı. Ekonomi yönetimi bu algıyı güçlendirmek için çaba gösteriyor.
Global tarafta ABD TÜFE veri setinin beklentilerin hafif üstünde gelmesi olumlu havayı biraz zayıflattı. Yeni açıklanacak veriler güçlü-zayıf gelmesine bağlı olarak tahvil faizleri yön bulabilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 49 baz puan artarak %45,50 ve 7 baz puan düşerek 26,91% seviyesinden tamamladı.




Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Haftanın ilk işlem gününde güçlü açılışın ardından 9,368 seviyesini test eden piyasada, bu noktadan itibaren satıcılı bir seyrin hakim olduğunu gözlemliyoruz. Çarşamba gününü devam eden aşağı baskının ardından -% 1.75 oranında değer kaybıyla 8,910 puandan tamamlayan piyasada, güne zayıf bir seyirle başlanacağını düşünüyoruz. Seans içi hareket kapsamında ise 8,900 seviyesini geri çekilmelerde ara destek noktası olarak izliyoruz. Endeksin 8,750 üzerinde başladığı yükselişin şu aşamada kırdığı trende yönelik bir tepki olarak kaldığı piyasada, 8,900 desteği altındaki olası hareketlerin ise piyasada aşağı baskıyı sürdürebileceğini düşünüyoruz. Böyle bir gelişmenin ise ilk etapta 8,750 olmak üzere 8,550 risklerini yeniden gündeme getirebileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Seans içi zayıf yükseliş denemelerinin yeniden aşağı baskı yarattığı piyasada, ilk önemli direnç noktası olarak 9,100 seviyesini izliyoruz. Endeksin yukarı ataklarında yeniden güç kazanması ve bir yükseliş potansiyeli oluşturabilmesi için 9,100 direncinin aşılması gerekiyor.




Eur/Usd:
Makro veriler güçlü-zayıf gelmelerine göre günlük fiyatlamayı etkiliyorlar. Bir de oluşturdukları trende bakarak daha geniş çerçevede merkez bankasının politikasını etkileyebiliyorlar.
Son ABD TÜFE verisi kendi başına risk iştahını biraz azalttı. Ancak FED politikasını değiştiremez. Bundan sonra açıklanacak veriler bir fikrin oluşmasına katkı sunabilir. Karışık istihdam veri seti sonuçlarına, hafif beklenti üstü enflasyon verisine ardından gelecek yeni veriler eşlik edecek mi? Eğer eşlik ederlerse (beklenti üstü gelirlerse) o vakit Dolar güçlenebilir, risk iştahı baskılanabilir. FED için temkinli olmak seçeneksiz kalabilir. Eğer yeni veriler beklentileri karşılayamaz ise o vakit Dolar zayıflayabilir, risk iştahı azalabilir. FED’in eli rahatlayabilir.
Dün ABD 30 yıllık tahvil ihalesinde, talep 2,5 kat ile (önceki 2,4), ihale faizi 4,33% ile (önceki 4,36%) daha olumlu sonuçlandı. Alıcıların iştahı, faizin düşüşü piyasa hissiyatı hakkında müspet sinyal veriyor.
TÜFE verisi sonrası bugün açıklanacak perakende satışlar verisinin nasıl sonuçlanacağı önemli. Güçlü sonuç piyasanın baskılanmasına yol açabilir. Bu Dolar için lehte olabilir.
Dolar Endeksi’nin yukarı yönlü hareket inde 200 günlük ortalama 103,8-104 bant aralığı direnç bölgesinden geri dönüyor. 103,7 altında kapanışlarda paritede yukarı hareket yaratabilir.
Bu sabah 1,094 seviyesindeki paritede 1,086 ve 1,08 seviyeleri gün içi destek; 1,096 ve 1,099 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz. ABD perakende satışlar verisi beklentilerden saparsa hareket yaratabilir (saat 15:30).




Gbp/Usd:
İngiltere'de işsizlik oranından sonra sanayi üretimi verisi de yavaşlamaya işaret etti. ABD’nin görece canlı oluşu dikkate alındığında paritenin yükseliş isteği zayıflayabilir.
Dolar Endeksi’nde 200 günlük ortalama 103,8-104 seviyesindeki kuvvetli direncinin üzerine çıkmayı başaramadı. 103,7 seviyesi altı kapanışlar paritede yukarı istediği destekleyebilir.
Bu sabah 1,279 seviyesinde bulunan paritede 1,275 ve 1,269 seviyeleri gün içi destek; 1,285 ve 1,29 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz. ABD perakende satışlar verisi beklentilerden saparsa hareket yaratabilir (saat 15:30).




Altın:
Yatırımcılar veriden veriye fiyatlama yapmayı sürdürüyor. ABD TÜFE verisi biraz moralsizlik yarattı. Takip eden verilerin güçlü-zayıf gelmelerine bağlı olarak altın fiyatları yön bulabilir. Bu noktada ilk etkili veri bugün açıklanacak ABD perakende satışlar verisi olabilir (saat 15:30).
Büyük resimde ise FED’in faiz indirim beklentisi varlığını koruyor. Söz konusu beklenti kıymetli madenler için orta vadede yukarı yön sinyali veriyor.
Kısa vadede ise teknik göstergelerin aşırılaşması, bir kar satışını ve-veya baskıyı gündeme getiriyor. Biz olumlu trendin devam edeceğini düşünüyoruz.
Altında teknik olarak kritik direnç seviyesi olarak gördüğümüz 2.070 Usd seviyesini artık kritik destek seviye olarak takip ediyoruz.
Bu sabah 2.170 Usd seviyesindeki ons altında 2.150 ve 2.125 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.185 ve 2.200 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz. ABD perakende satışlar verisi beklentilerden saparsa hareket yaratabilir (saat 15:30).




Eurobond:
ABD 30 yıllık tahvil ihalesine önceki ihaleye göre daha fazla teklif geldi ve ihale faizi biraz daha aşağıda oluştu. Yatırımcıların mevcut seviyeleri anlamlı görmeleri geleceğe dair beklentiler hakkında da sinyal veriyor. Genel olarak aşağı yönlü trend beklentisi yatırımcıların iştahını koruyor. Bugün açıklanacak ABD perakende satışlar verisi kısa vadeli seyri etkileyebilir.
Lokal tarafta, son günlerde hem global hem iç etkilerle CDS yukarı geldi. Biz mevcut ekonomi yönetiminin devam edeceği ön kabülü ile genel olarak iyimser görüşümüzü koruyoruz.
Türkiye 5 yıllık CDS 314 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-2 cent; orta vadelilerde 3-12 cent; uzunlarda 23-24 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,24%, 7,49% ve 8,13% oldu.
 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.