Günlük Bülten (Yapı Kredi Bankası)

Sistematik risk ile FED faizi artışı arasında denge aranıyor.
Bu arayış hem piyasalar tarafından hem de FED tarafından zaruri olarak görüldü. Bunu ABD'nin 16. büyük bankası olan SVB'nin zor duruma düşmesi ve ardından batması tetikledi.
Bir süredir piyasalar ve merkez bankaları makro verilere bakarak hareket ediyorlar. Geldiğimiz noktada makro verilerin yavaşlamaya işaret etmemesi ve bunun karşılığında merkez bankasının daha şahin konuşması dönemi sonlanmış olabilir. Çünkü sıkılaşmanın da bir sonu olduğu, aşırı ve/veya hızlı sıkılaşmanın yan etkileri olabileceği bugün açıkça ortaya çıkmış halde.
Özetle enflasyonla mücadelenin yeni evreye girdiğini söylemek mümkün.
Bundan sonra açıklanacak makro veriler daha hassas bir zeminin üzerine gelecek. Misal bugün açıklanacak ABD TÜFE verisini ele alalım. Geçtiğimiz haftaya kadar şu bakış vardı; 'enflasyon direnç gösterirse FED daha şahin olur'. Ancak bu hafta aynı cümle söylenemiyor. Çünkü faiz artışının başka parametreleri bozduğu görüldü. O yüzden artık direnç gösteren bir veri geldiğinde piyasanın/FED'in daha karmaşık bir yapı ile baş etmek zorunda kalacağı aşikar. Bugün enflasyon düşük gelirse hem piyasa hem FED rahatlar. Aksi halde ise dirençli enflasyon karşısında FED'in sesi eskisi gibi çıkamayabilir. Enflasyonla mücadelede başarıya erişmek kolaylaşmayabilir.
Veri tarafı hakkındaki fikrimizi ifade ettikten sonra ABD yönetimine bir parantez açalım. SVB'nin zora girmesine ve batmasına ABD ekonomi yönetimi daha proaktif karşılık verdi diyebiliriz. 2008 krizinin tecrübeleri bugün pratiğe dönüşüyor. 2008'de Bear Stearns batışının 2023 versiyonu bir anlamda SVB oldu. Arkasından diğer bankaların daha fazla tehlikeye girmemesinin önü alınıyor bir anlamda.
Dün risk iştahı güne iyi başladı ama günün sonunda tekrar baskı oluştu. Kıymetli madenler ise günü kazananı oldu.
ABD borsaları dar bantta artı-eksi kapanış yaptı. Avrupa borsaları ise derin düşüş yaşadı; yüzde 3 satış görüldü.
Bu sabah globalde risk iştahı karışık. Asya belirgin satıcılı, ABD biraz alıcılı. ABD vadelileri yüzde yarım civarında primli. Asya'da Hong Kong yüzde 1,5, Çin yüzde 1'e yakın, Japonya yüzde 2'nin üzerinde satıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,57%, Dolar Endeksi 103,8, ons altın 1.903 Usd civarında işlem görüyor.

Lokal tarafta borsa 1% civarı düştü. TL Tahvillerde kısa taraf yükseldi, uzun tarafta hafif düştü. Eurobond fiyatları sınırlı arttı. TL ise günü yatay tamamladı (geniş resimde TL'nin çok ılımlı hızda değer kaybı söz konusu).
Depremin etkilerini gidermek için çalışmalar, insani ve ekonomik boyutta devam ediyor. Seçim yaklaşıyor. Seçim sonrası ekonomi politikalarının nasıl olacağı lokal varlıklar için kritik.
Ocak cari açık verisi beklentilerden hafif iyi geldi ama önceki veriye göre ciddi artış kaydetti. Haftanın devamında önemli bir veri bulunmuyor. Cuma günü TCMB beklenti anketini; Fitch ise gözden geçirmesini açıklayacak.



Usd/TL:
ABD'de 2 bankanın batması piyasaların odağında duruyor. Yatırımcılar sistematik risk konusunda endişe taşıyorlar. ABD kamu yönetimi ise soruna müdahil oluyor. Bir yandan hesap sahibi mudilere ödeme yapılacağı ifade edilirken diğer yandan olayın araştırılması yapılıyor.
Piyasalar açısından 2 başlık öne çıkıyor. Diğer bankalarda sorun var mı sorusuna cevap aranıyor. FED konusunda ise FED yüksek faiz artışları yapamaz düşüncesi öne çıkıyor.
Dünkü seyre baktığımızda piyasanın yön konusunda zorlandığını söylemek mümkün. Dolar Endeksi gün içinde zayıflasa da günü güne başladığı seviyelere yakın tamamladı.
Bugün ABD TÜFE verisi açıklanacak. Beklentiden zayıf gelen veri bugünü ilacı olabilir. Aksi halde fotoğraf daha karmaşık hale gelebilir.
Lokalde deprem sonrası süreç devam ediyor. Gerek insani gerek ekonomik alanda adımlar atılıyor.
Seçim az bir süre kaldı. Haber akışı yatırımcılar açısından önem arz ediyor. Özellikle ekonomik politikaların seçim sonrası nasıl olacağı merak ediliyor.
Kur bu sabah 18,98 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,95 ve 18,93; yukarıda 19,00 ve 19,05 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono:
İç tarafta seçim yaklaşıyor. Seçime kadar olan dönemde mevcut piyasa yapısının korunacağı öngörülüyor. Diğer taraftan ise seçim sonrası ekonomi yönetimi anlayışının nasıl olacağı sorusu netlik bekliyor.
Para politikası faizinde olası yükseliş kararı tahvil faizleri açısından da yükseliş anlamına gelebilir. O yüzden tahvil pozisyonlarında zarar riski bulunuyor.
Seçim sonrası para politikasının nasıl olacağı önemli. Tahvil faizleri buna göre yön bulabilir.
Globalde ABD kaynaklı haber akışı yönü belirliyor. 2 bankanın batması piyasaların ana konusu haline geldi diyebiliriz. Tahvil faizleri hızlı düşüş kaydedildi. Dün biraz sakinlik görüldü.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 29 baz puan artışla %10,82 ve 34 baz puan düşüşle %11,24 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
5,500 direncinin oluşturduğu baskı sürüyor... Kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki harekette kritik direnç noktası olarak izlediğimiz 5,500 seviyesinin oluşturduğu aşağı baskının, haftanın ilk işlem gününde etkisini sürdürdüğünü gözlemliyoruz.

Pazartesi gününü -% 1.14 oranında değer kaybıyla 5,323 puandan tamamlayan piyasada, kısa vadeli teknik yapı içerisinde yakından izlediğimiz 5,500 seviyesinin baskı oluşturmaya devam edeceğini düşüyoruz. Piyasada yukarı atakların yeniden güç kazanması için 5,500 ara direncinin aşılması gerekiyor. Bu durumda endekste sırasıyla 5,568 ve 5,704 seviyelerini hedefleyecek alım eğiliminin devam edebileceğini düşünüyoruz.
Aşağı baskı kapsamında ise 5,350 ara desteği altındaki seyri zayıflama sinyali olarak değerlendiriyoruz. Bu kapsamda piyasadaki zayıf seyrin ilk etapta 5,250 olmak üzere, 5,150 ve 5,000 ana desteğine yönelik baskıyı sürdürebileceğini göz önünde bulunduruyoruz.



Eur/Usd:
Sorun çözüldü mü yoksa daha da büyüyecek mi? Dün piyasalardaki hava biraz böyle idi. İki sonuçtan hangisinin tercih edileceği netlik kazanmadı. Günün ilk bölümünde bardağın dolu tarafı (sorun çözüldü + FED daha agresif olamayacak) fiyatlandı. Günün devamında ise bardağın boş tarafı fiyatlara tesir etti.
Yeni gün dün ile aynı ajanda ile başlıyor. Makro veriler önemli. Özellikle bugün açıklanacak TÜFE önemli. Zayıf veri piyasaları rahatlatabilir. Aksi halde görüntü iyice bulanıklaşabilir.
FED endişeleri azaldı. Piyasa FED'in bu ay 50 bp değil 25 bp faiz artışı yapabileceği ihtimaline belirgin yönelme sağlamış durumda.
Hafta boyunca makro veriler takip edilecek. Yani yaptığımızı yapmaya devam edeceğiz. Dolar Endeksi 104 seviyesinin biraz altında bulunuyor.
Bu sabah 1,07 seviyesindeki paritede 1,067 ve 1,064 seviyeleri gün içi destek; 1,073 ve 1,076 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün veri öncesi yatay seyir bekliyoruz. ABD TÜFE verisinin beklenti üstü-altı gelmesine bağlı olarak yönünde tayin olacağını düşünüyoruz (saat 16:30).


Gbp/Usd:
FED'in bu ay 50 bp faiz artışı yapamayacağına olan inanç artıyor. Piyasa 25 bp artışı öne çıkarmış durumda. Arka planda ise ABD'de 2 bankanın batması ile oluşan endişeler etkili. Hem bankacılık sektörü için endişe duyuluyor hem de FED'in agresif olamayacağı konuşuluyor.
Bugün ABD TÜFE verisi açıklanacak. Verinin sonucu havayı etkileyebilir. İyi ihtimal beklenti altı gelen veri. Böylece piyasada olumlu algı oluşabilir. Diğer türlü tatsız bir algı oluşması mümkün.
İngiltere'de ise işsizlik verileri açıklanacak. Ama günü ABD verileri domine edecek diye değerlendiriyoruz.
Bu sabah 1,215 seviyesinde bulunan paritede 1,21 ve 1,207 seviyeleri gün içi destek; 1,218 ve 1,222 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün veri öncesi yatay seyir bekliyoruz. ABD TÜFE verisinin beklenti üstü-altı gelmesine bağlı olarak yönünde tayin olacağını düşünüyoruz (saat 16:30).
Altın:
Son dönemin en büyük değer kazancını sağladı kıymetli madenler. Haber akışı sistematik risk endişesi doğuruyor. O yüzden güvenli liman arayışı artıyor. Altın dün yüzde 2, gümüş ise yüzde 6 civarında primlendi.
Bugün ABD TÜFE verisi beklentilerden güçlü gelirse gündem daha karmaşık hale gelebilir. Bunun anlamı yatırımcıların güvenli liman araçlarına biraz yönelmesi olabilir. Bugünün iyi senaryosu ise enflasyonun düşmesi. Hem piyasaların hem FED'in rahatlaması.
İçinde bulunduğumuz günlerde Usd ve ABD tahvil faizlerinde hızlı geri çekilmeler oldu. Kıymetli madenlerin lehine bu. Geri çekilmenin devamı yine ABD kaynaklı haber akışına bağlı.
Bu sabah 1.904 Usd seviyesindeki ons altında 1.895 ve 1.882 Usd seviyeleri gün içi destek 1.915 ve 1.928 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün veri öncesi yatay seyir bekliyoruz. ABD TÜFE verisinin beklenti üstü-altı gelmesine bağlı olarak yönünde tayin olacağını düşünüyoruz (saat 16:30).


Eurobond:
Son günlerde çok hızlı hareket yaşayan ürünlerden biride tahviller. ABD 2 yıllık tahvil faizi son 40 yılın en büyük değişimlerini yaşadı. FED'in elinin sıkıştığı algısı ve güvenli liman algısı tahvil faizlerini aşağı çekiyor. Hızlı düşüşün ardından dün bir miktar dengelenme oluştu.
FED'in haftaya faiz artışı için 25 baz puanı tercih edeceği ihtimali öne çıktı. 50 bp artış ihtimali oldukça azaldı. Yatırımcıların bu konudaki görüşü ABD enflasyon verilerinden etkilenebilir. O yüzden bugün açıklanacak ABD TÜFE verileri kıymetli. TÜFE verisi yüksek gelir ise hem piyasa hem FED öngörü konusunda zorluk yaşayabilir.
Lokal tarafta siyasi tarafta oldukça hareketli günler yaşanıyor. 5 yıllık CDS günü 538 seviyesinde tamamladı.
Eurobondlar dün sınırlı alıcılı seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 17-22 cent; orta vadelilerde 58-63 cent; uzunlarda 36-44 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 8,03%, 8,12 ve 8,62% oldu.



Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.