Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

New York FED anketi enflasyon beklentilerinin kısa ve orta vadede düşüş kaydettiğine işaret etti.
Son dönemde hem FED hem ECB enflasyon beklentilerinin bozulmaması gerektiğine dikkat çekiyorlar. Zira beklentilerdeki bozulma enflasyonla mücadeleyi zorlu hale getirebilir. Diğer türlü ise mücadele kolaylaşabilir. O yüzden dünkü anket olumlu olarak yorumlanabilir. Ancak tek anket üzerinden piyasaların umutlanması kolay değil. Bu sebeple anketin piyasalar üzerindeki etkisi ‘belli belirsiz bir tebessüm’ şeklinde oldu. ABD TÜFE verisi ve FED karar seti öncesi iyimser olmak kolay değil. Yatırımcıların havası sınırlı iyileşti. Finansal varlıklar ise aynı reaksiyonu göstermedi. Hisse senetleri daha fırsatçı davrandı. Ama tahviller, kıymetli madenler daha temkinli hareket ettiler. Hatta daha çok bugün ve yarın açıklanacaklar akıllardaydı diyebiliriz.
Gelelim bugüne. ABD manşet ve çekirdek TÜFE verileri açıklanacak. Her iki veride de piyasa düşüş olmasını bekliyor. Beklentiler karşılanırsa FED karar daha konforlu şekilde beklenebilir. Aksi halde ise piyasa tatsız modda FED kararına doğru ilerleyebilir.
Merkez bankaları… yarın FED, iki gün sonra ECB ve BOE. Her üçünün de 50 bp faiz artırması -büyük ihtimalle- bekleniyor. O yüzden daha kritik olan sözlü yönlendirme diye düşünüyoruz.
ABD borsaları yüzde 1,5 civarında yükseldi. Avrupa’da ise endeksler yüzde yarım civarında düştü. Cuma günü ise ABD borsaları düşmüş, Avrupa borsaları yükselmişti. Tahvil faizleri ise hafif yükseldi. Kıymetli madenler ise sınırlı kayıp yaşadı.
Bu sabah globalde risk iştahı nötr-karışık. ABD vadelileri hafif eksi. Asya yatay-karışık. Hong Kong yüzde yarım, Japonya yüzde çeyrek artı; Çin hafif eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,60%, Dolar Endeksi 105, ons altın 1.782 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta dün Borsa yüzde 4’e yakın arttı. TL Tahviller karışık seyir izledi; kısa taraf sınırlı alıcılı, uzun taraf sınırlı satıcılı. Eurobond birim fiyatları sınırlı kayıp yaşadı. TL ise günü yatay tamamladı.
Bu hafta 3 ihale düzenleyecek olan Hazine ilkini dün yaptı. 10 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil faizi 11,28% olurken toplam satış 6,9 milyar TL oldu. Bugün ise 3 yıl vadeli TLREF, 10 yıl vadeli TÜFE kağıtları ihraç edilecek.
Cari açık beklentilerden daha iyi geldi. İşsizlik oranı ise önceki veriye göre hafif yükseldi. Bugün yarın sanayi üretimi, Perşembe merkezi bütçe dengesi haftanın verileri.


Usd/TL: Dalgalı, kararsız seyir. Dün Dolar Endeksi için bunu söyleyebiliriz. Yatırımcıların ABD TÜFE ve FED öncesi kararsız kaldıklarını düşünüyoruz. Dünkü haber akışında New York FED’in enflasyon beklentilerinin düştüğüne işaret eden anket yayımlaması öne çıktı. Piyasalar bunu kaldıraç olarak kullanıp risk iştahını artırdılar.
Günün ilk bölümünde değer kaybeden Usd, devamında güne başladığı yere geri geldi, hatta hafif primlendi. Dolar Endeksi bu sabah 104,9 civarına gevşemiş durumda.
Bugün ABD TÜFE verisi açıklanacak. Manşet ve çekirdekte düşüş bekleniyor. Veri hem piyasalar için hem FED için önem arz ediyor.
Yarın ise FED faiz karar seti açıklanacak. 50 bp faiz artışı cepte gibi. Sözlü yönlendirme daha kritik.
Lokal tarafta makro verinin az olduğu bir hafta geride bırakıldı, bu hafta da benzer bir ajanda söz konusu.
Kur bu sabah 18,64 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,60 ve 18,58; yukarıda 18,67 ve 18,70 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.

TL Tahvil/Bono: Hazine dünkü 10 yıl vadeli sabi kuponlu tahvil ihracında toplam 6,9 milyar TL fonlama sağladı. İhalenin faizi 11,28% oldu.
Bugün ise 3 yıl vadeli TLREF, 10 yıl vadeli TÜFE kağıtları ihraç olacak. Geçen hafta yapılan ve bu hafta yapılacak ihaleler ile Aralık ayı finansman programı tamamlanmış olacak.
2 yıllık gösterge tahvil yeniden tek haneye indi. Regülasyonlara dayanan talep tahvil piyasasında talebin canlı ve güçlü olmasını sağlıyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller dün günü sırasıyla 53 baz puan artışla %9,66 ve 51 baz puan düşüşle %10,24 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım): 5,050 direncinin aşılmasıyla yükseliş yeniden güç kazanıyor... 5,091 zirvesinin oluşturduğu realizasyon eğilimini geçtiğimiz hafta 4,750 seviyesinde bulunan hedef destek noktası üzerinde karşılamayı başaran piyasada, cuma yaşanan tepki yükselişinin haftanın ilk işlem gününde 5,050 direncini yukarı geçtiğini gözlemliyoruz.
5,050 direncinin aşılmasıyla güç kazanan yükseliş hareketinin ardından günü % 3.76 oranında değer artışıyla tamamlamayı başaran piyasada, böylece alım eğiliminin ilk önemli hedef noktası olarak izlediğimiz 5,250 seviyesini test ediyor. Seans içi geri çekilmelerde 5,050 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izleyeceğimiz piyasada, bu nokta üzerinde alım eğilimi etkisini sürdürecektir. Bu durumda 5,250 ara hedefini aşmayı başaracak hareketlerin ilk etapta 5,400 olmak üzere 5,500 ve 5,750 seviyelerini test edebileceğini düşünüyoruz.
Bu kapsamda 5,050 ara desteği üzerindeki hareketlerin şu aşamada kısa vadeli yükseliş eğilimini desteklemeyi sürdürmesini bekliyoruz.


Eur/Usd: ABD New York FED anketi, enflasyon beklentilerinin kısa ve orta vadede düşüş kaydettiğine işaret etti.
Haberin etkisi TÜFE ve FED kararı öncesinde biraz iyimserlik oluşması şeklinde oldu. Haber öncesinde dalgalı seyir izleyerek önce kayıp yaşayan devamında kayıplarını yerine koyan Dolar Endeksi’ne biraz gevşeme olarak yansıdı. Dolar Endeksi 104,7 civarına kadar indi, devamında 105,3 civarına yükseldi. Devamında sınırlı düşüş kaydetmeye başladı.
Bugün ABD manşet ve çekirdek TÜFE verileri odakta olacak. Her ikisinin de geçen aya göre düşüş kaydetmesi bekleniyor. Beklentinin karşılanıp karşılanmayacağı kritik. Olumlu algı yaratacak veri piyasaların riskli varlıklara yönelmesini sağlayabilir. Bu Usd’ye güç kaybı olarak yansıyabilir. Verinin güçlü gelmesi ise piyasanın biraz bozulmasına, Usd’nin güç kazanmasına yol açabilir.
Yarın ise FED kararı açıklanacak. Sözlü yönlendirme piyasaların yakın vade hareketi için majör etki yaratabilir. Perşembe günü ECB ve BOE sürpriz yaptıkları ölçüde fiyatlamaya tesir edebilirler.
AB tarafında ise bugün Almanya TÜFE ve ZEW endeksi açıklanacak.
 
ABD TÜFE ve FED öncesi piyasalar temkinli olmayı tercih edebilir. Sonrasında ise veriye, FED’e bağlı yön tayini oluşabilir.

Bu sabah 1,054 seviyesindeki paritede 1,051 ve 1,048 seviyeleri gün içi destek; 1,057 ve 1,06 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün başlangıçta yatay seyir bekliyoruz. ABD TÜFE verisi ile hareketli seyir oluşabilir.


Gbp/Usd: Dün İngiltere’de sanayi üretimi beklentiye paralel gelirken imalat endeksi oldukça iyi sonuçlandı. Ekim ayındaki toparlanma, eksi olan yıllık trendin görünümünü biraz iyileştirdi.
ABD tarafında ise New York FED’in anketi, TÜFE ve FED kararı öncesi havayı biraz yumuşattı. Enflasyon beklentilerinin aşağı gelmesi yatırımcıların iştahına olumlu yansıdı. Dolar Endeksi ise sınırlı bir gevşeme kaydetmeye başladı. Yine de FED öncesi piyasalar temkinli olmayı seçebilir. Bu ise bugün bekle gör ile başlayan bir seyri sağlayabilir. ABD TÜFE verisi güne hareket katabilir.
Bu sabah 1,222 seviyesinde bulunan paritede 1,22 ve 1,217 seviyeleri gün içi destek; 1,225 ve 1,229 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün başlangıçta yatay seyir bekliyoruz. ABD TÜFE verisi ile hareketli seyir oluşabilir.


Altın: Dün piyasalarda dikkat çekici haber New York FED’in anketi oldu. Ankete göre enflasyon beklentilerinde kısa ve orta vade öngörüleri düşüş kaydetti. Beklentilerde düşüş, enflasyonun düşüş hattında daha kolay ilerlemesi anlamına gelebilir. Oluşan iyimserlik ile hava biraz yumuşadı. Ama TÜFE verisi ve FED karar seti öncesinde yumuşamanın cılız kaldığını söyleyebiliriz. Zira bugün ve yarın daha kritik.
Bugün ABD manşet ve çekirdek TÜFE verileri açıklanacak. Piyasaların tavrı ise tedbirli-temkinli olmaktan yana. O yüzden dünkü New York FED anketi pek heyecan yaratamadı.
Kıymetli madenler dün dalgalı seyrettiler, yatay kapanış yaptılar. Gümüş altına göre biraz daha dirayetli idi. Bugün ise ABD TÜFE verisi fiyatlamada belirleyici olabilir. Yarın ise FED günü.
Bu sabah 1.784 Usd seviyesindeki ons altında 1.779 ve 1.771 Usd seviyeleri gün içi destek 1.791 ve 1.799 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün başlangıçta yatay seyir bekliyoruz. ABD TÜFE verisi ile hareketli seyir oluşabilir.


Eurobond: ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,60% civarında güne başladı, günün devamında 3,52% civarına gevşedi, günün sonunda ise 3,60%’ın üzerine çıktı. New York FED’in enflasyon beklentilerinin düşüş kaydettiğini gösteren anketi ise oldukça sınırlı etki yaptı diyebiliriz. Zira yatırımcıların aklında ABD TÜFE verisi ve FED karar seti var. Bekle gör, temkinli ol şeklindeki tavrın sürdüğünü düşünüyoruz.
Haftanın ilk önemli parametresi bugün netleşecek. ABD manşet ve çekirdek TÜFE verisinin düşmesi bekleniyor. Beklentilerin karşılanması tahvil faizlerinin düşüşünü sağlayabilir. Diğer türlü ise tahvil faizleri biraz yukarı gelerek FED kararını bekleyebilir.
Türkiye 5 yıllık CDS’inin aşağı yönlü çabası sürüyor. CDS’te 500-550 bölgesi biraz kalabalık bir bölge. O yüzden buralarda biraz zaman geçirebilir. Daha aşağısı için yeni bir tetikleyiciye ihtiyaç olabilir diye düşünüyoruz. FED bu noktada belirleyici olabilir.
Türkiye 5 yıllık CDS dün günü 522 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı satıcılı seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-7 cent; orta vadelilerde 11-26 cent; uzunlarda 18-21 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,07%, 7,72% ve 8,77% oldu.

  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.