Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Ana Tema: Daha yüksek daha uzun süre sıkı duruş
Ara Tema: Uzun vadeli tahvil faizlerinde yaşanan yükseliş, bunun finansal koşulları sıkılaştırma ve enflasyona destek olabilme olasılığı.
FED 20 Eylül toplantısında ana tema yaklaşımına vurgu yapmış, piyasanın beklentisinin aksine faizleri daha uzun süre yüksek seviyelerde tutacağını işaret etmişti. Toplantı projeksiyonlarında ise büyüme verilerini yukarı doğru revize etmişti. Hafta sonundan itibaren FED üyelerinden sözlü yönlendirme adına ara tema konusu işlenmeye başlandı. Bu noktadan sonra artan tahvil faizlerinin toplantılarda ve piyasa gündeminde daha sık yer alacağını düşünüyoruz. Dün ABD TÜFE veri seti açıklandı. ABD’de manşet enflasyon beklentilerin hafif üzerinde çıkarken çekirdek enflasyon beklentiler dahilinde geldi. Gelen verileri özetlemek gerekirse enflasyonda katılıklar devam ediyor, artan petrol fiyatlarının çekirdek enflasyon kalemlerine sıçramaması ise görece olumlu olduğunu düşünüyoruz. Gelen veri özelinde düşünürsek sıkılaşmanın süresinin azalmasını destekleyecek bir görüntü olmadığını ve FED’in veri odaklı yaklaşımının devam edeceğini düşünüyoruz.
Veri sonrasında piyasalarda Dolar Endeksi (DXY) kritik destek seviyesinden yukarı yönlü hareket ederken, ABD 10 yıllık tahvil faizinde artışlar görüldü.
Diğer taraftan petrol fiyatları ekonomilere genel bakış açısından özet bir görüntü içeriyor. Jeopolitik riskler eşliğinde artış yaşanan petrol fiyatlarında, talep tarafında yaşanan düşüşün Jeopolitik risklere karşı yükselişleri sınırladığını düşünüyoruz. Merkez bankalarının uyguladığı ve beklentilerden uzun süre sürmesi olası olan ‘sıkı duruş’ ekonomilerde yavaşlama olarak karşımıza çıkıyor.
Avrupa tarafında, nispeten ajanda sakin. Kıtayı etkileyen majör sorun resesyon ve beraberinde deflasyon riski olarak karşımıza çıkıyor. Ekonomik veriler genele yayılarak daralma bölgesinde geliyor. Diğer taraftan Çin tarafından gelen olumsuz haber akışı ve deflasyon riskleri Avrupa ile olan ticareti etkilemeye devam ediyor. Düzelmenin Çin tarafından başlaması gerektiğini düşünüyoruz. Piyasalar, Çin hükümetinden talebi artırıcı mali teşvikler beklemeye devam ediyor.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı negatif. ABD vadelileri yüzde 0,10 civarı artı. Asya satıcılı, Hong Kong yüzde 2,1 civarı, Japonya yüzde 0,6 civarı, Çin yüzde 0,6 eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,68, Dolar Endeksi 106,4, ons altın 1.873 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, Fas'ın Marakeş şehrinde düzenlenen Dünya Bankası-IMF toplantısında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ‘Pozitif reel faiz enflasyon beklentilerini dizginlemek için olmazsa olmazımız, buna yaklaşmış durumdayız’ açıklamasını yaptı. Yeni ekonomi ekibinin pozitif reel faiz tarafında olması ve kademeli sıkılaşmanın bu doğrultuda ilerlemesini, enflasyon ile mücadelede önemli nokta olarak görüyoruz. Pozitif reel faiz ile birlikte TL’nin daha cazip hale geleceğini düşünüyoruz.



Usd/TL:
Global tarafta, dün ABD TÜFE veri seti açıklandı. Manşet enflasyon beklentilerin hafif üstünde gelirken çekirdek enflasyon beklentilere paralel geldi. Veri sonrasında FED’in sıkılaştırmanın süresinin beklenenden uzun olabileceği beklentileri-endişeleri piyasalarda risk iştahını baskıladı.
Lokal tarafta, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ‘pozitif reel faiz enflasyon beklentilerini dizginlemek için olmazsa olmazımız, buna yaklaşmış durumdayız’ açıklamasını yaptı. Bu açıklamalar eşliğinde 26 Ekim’de yapılacak PPK toplantısında kademeli faiz artışlarının devamını bekliyoruz.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 27,85 civarında işlem görüyor. Aşağıda 27,50 ve 27,30; yukarıda 28,00 ve 28,50 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
Merkez Bankası enflasyon ile mücadelede kademeli faiz artışlarına devam ediyor. Enflasyona karşı TL’nin cazibesini artırmak için pozitif reel faiz elde edilene kadar faiz artırım sürecinin devamını bekliyoruz. Bu süreç devam ederken tahvil faizlerinin yukarı yönlü denge arayışı içinde olacağını düşünüyoruz.
Globalde, FED üyeleri tarafından yapılan güvercin söylemler ile yapılan pozitif fiyatlamalar, ABD TÜFE verisi sonrasında yerini satış baskısına bıraktı. Beklentilerden yüksek gelen manşet enflasyon piyasada risk iştahını baskıladı. ABD 10 yıllık tahvil faizi günü yüzde 3’e yakın yükseliş ile %4,70 seviyelerinden kapadı.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 59 baz puan artarak ve 10 baz puan artarak %27,51 ve %27,15 seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Endekste 8,560 zirve bölgesi baskı oluşturmayı sürdürüyor... 8,560 zirve bölgesinin oluşturduğu baskının seans içerisinde kritik destek noktası olarak izlediğimiz 8,150 seviyesi altına gerileyerek 8,054 puanı test etiği piyasada, kapanışa doğru tepki alımları ön plana çıktı.
Perşembe gününü -%0.86 oranında değer kaybıyla 8,259 puandan tamamlayan piyasada, böylece kısa vadeli periyotta 8,150/8,560 bandında yaşanan hareketin sürdüğünü gözlemliyoruz. Endekste yaşanacak geri çekilmelerde 8,150 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. 8,150 üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketlerin sürdüreceği alım eğiliminin ise 8,560 zirve bölgesini aşma denemelerinin devamını getireceğini düşünüyoruz. Endeksin yukarı ataklarında yeniden güç kazanabilmesi için 8,560 zirve bölgesinin aşılması gerekiyor. Bu durumda ise 8,750 ve 9,000 hedefleri gündeme gelecektir.
Bu kapsamda 8,150 altındaki olası hareketlerin ise piyasada düzeltme bir sinyalini oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Bu durumda sırasıyla 8,050 , 7,900 ve 7,650 riskleri gündeme gelecektir.



Eur/Usd:
Dün ABD TÜFE verisi açıklandı. Manşet enflasyon beklentilerin biraz üstünde gelirken, çekirdek enflasyon verisi beklentilere paralel geldi. Veri beklentilere yakın gelmekle birlikte FED’in sıkılaştırma sürecinin ‘daha uzun’ süreceği noktasını değiştirecek bir veri olarak görünmüyor. Enerji fiyatlarında yaşanan gelişmeler önemli olmayı sürdürebilir (maliyet enflasyonu etkisi). Diğer taraftan ABD büyüme verilerde piyasalar tarafından yakından takip edilecektir (talep enflasyonu etkisi).
Dolar Endeksi için teknik olarak 105,5 seviyesini destek noktası olarak görüyoruz. Dün gelen ABD TÜFE verisi sonrasında destek noktasının korunduğunu görüyoruz.
Özetlemek gerekirse teknik olarak 105,5 seviyesi üzeri 110 seviyesi hedef olabilir. 105,5 seviyesi altında fiyatlamalara geçiş olursa 200 günlük ortalama seviyesi 103,7 seviyesi ile 105,5 seviyesi arasında fiyatlamalara kapı açılabilir.
Bu sabah 1,055 seviyesindeki paritede 1,053 ve 1,05 seviyeleri gün içi destek; 1,06 ve 1,067 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı negatif seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
ABD‘nin nominal faiz seviyesi enflasyondan korunmak için İngiltere'nin bonolarından daha iyi koruma sağlıyor. ABD dün gelen ABD TÜFE verisi sonrasında tahvil faizlerinde yaşanan yükseliş pariteye olumsuz yansıma yaptı.
Dolar Endeksi’nde (DXY) kuvvetli direnç noktası 105,5’i teknik olarak artık destek noktası olarak takip ediyoruz. Dolar Endeksini 105,5 üzeri yükseliş yönlü takip ediyoruz. 110 seviyesi hedef olabilir diye düşünüyoruz.
Bu sabah 1,22 seviyesinde bulunan paritede 1,215 ve 1,21 seviyeleri gün içi destek; 1,235 ve 1,24 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı negatif seyir bekliyoruz .



Altın:
Dün ABD TÜFE verisi açıklandı. Manşet enflasyon beklentilerin biraz üstünde gelirken, çekirdek enflasyon verisi beklentilere paralel geldi. Jeopolotik riskler Altını desteklerken ana tema ‘yüksek faiz ve sıkı duruşun süresi’ altın üstünde baskı kurmaya devam ediyor. Enflasyon endişeleri ile birlikte artan reel getiriler Altın üzerinde ana baskı unsuru olmaya devam edebilir.
Altın için 200 günlük ortalama 1.900 Usd ile 1.810 Usd arasını teknik olarak ticaret aralığı olarak görüyoruz. Haftalık kapanışlar 200 günlük ortalama 1.900 Usd üstü olması durumunda Altın yükseliş yönlü takip edilebilir.
Bu sabah 1.873 Usd seviyesindeki ons altında 1.845 ve 1.832 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.875 ve 1.880 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz. Veri sonrası hareketlilik yaşanabilir.



Eurobond:
Global piyasalarda, dün açıklanan enflasyon verisinin manşet tarafında beklentilerin biraz üstünde gerçekleşti. Detaylarda enerji dışı hizmet enflasyonunda yükseliş dikkat çekti. Veri özelinde FED’in uyguladığı sıkı duruşu değiştirecek bir durum olmadığını düşünüyoruz.
ABD TÜFE verisi sonrasında ABD 10 yıllık tahvil faizi yükseliş kaydetti. ABD 10 yıllık faizleri için yüzde 4,40 destek seviyesini önemli görüyoruz.
Yurtiçi piyasalarda, dün ABD TÜFE verisi sonrasında ABD 10 tahvil faizinde yukarı yönlü hareket gerçekleşti. Yükseliş Türk eurobondlarında baskıya neden oluyor. Normalleşme ile birlikte Türk eurobonların da yurtdışına paralel hareketler yaşanıyor.
Global tarafta yaşanan jeopolitik risk ve son FED toplantısında alınan şahin duruşa rağmen Türkiye risk priminin görece güçlü durmasını olumlu yorumluyoruz. Eurobond için olumlu görüşümüzü koruyoruz.
CDS 398 ile dünü tamamladı. Eurobondlar sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 14-16 cent; orta vadelilerde 40-44 cent; uzunlarda 53-59 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,48%, 8,78% ve 9,26% oldu.
 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.