Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Bugün veri yoğun haftadaki ilk gün. ABD TÜFE veri seti ve perakende satışlar verisi saat 15:30’da açıklanacak. Veri odaklı piyasada açıklanacak enflasyon rakamları FED’in uyguladığı sıkılaşma sürecinin yeterliliği hususunda yön gösterici olabileceğini düşünüyoruz. Piyasalar için en olumlu senaryo FED’in uyguladığı sıkılaşma sonucunda ekonominin yumuşak bir iniş göstermesi ve enflasyonun hedeflenen seviyeye yakınsaması olacağı fikrindeyiz. Artan enerji fiyatları, manşet enflasyon beklentilerini bir miktar yukarı çekiyor. Çekirdek enflasyondaki beklentilerin ise düşüş yönlü oluştuğunu belirtelim.
Avrupa tarafında beklenti altı gelen ekonomik veriler ve resesyon korkuları nedeniyle piyasalar 14 Eylül’de yapılacak ECB toplantısı öncesinde faizlerin 4,25 seviyesinde sabit bırakılacağını düşünüyor. Yükselen enerji fiyatları, işgücü ve ücret artışlarındaki sıkılık enflasyon üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor. Bu noktada ECB üyeleri resesyon ve enflasyon ana başlıkları içinde toplantıya girecekler. Toplantı öncesi piyasalarda son fiyatlamalar yapılıyor. ECB tarafından olası bir faiz artırımı Eur alımlarını destekleyebilir. İngiltere'de işsizlik, bu yılın Temmuz ayında yüzde 4,3'e yükseldi. Böylelikle, Eylül 2021'den bu yana ülkedeki en yüksek işsizlik kaydedildi. Almanya'da yatırımcı güveni, enflasyona karşı faiz artırımlarının duracağına yönelik beklentilerin artmasıyla Eylül'de yükseldi.
Asya piyasalarında hareketlilik-değişim dikkat çekiyor. Japonya negatif faiz politikasına son verebileceği sinyali verdi. Tahvil piyasası, bunu daha fazla fiyatlıyor. Kısa vadeli borçlanma maliyetlerinin de yükselmesine neden oluyor. Politika değişim sinyalini önemli görüyoruz. Değişimin etkisi olarak, ABD tahvil faizlerinde yukarı yön hareketinin bir bacağını oluşturduğunu düşünüyoruz.
Piyasalar dün, Apple’ın heyecan yaratmayan yeni ürünleri tanımını, Oracle’ın zayıf finansallarını, artan petrol fiyatlarını, ABD TÜFE verisi endişelerini fiyatladı. Risk iştahının baskılandığı, Usd’nin güçlendiği, tahvil faizlerinin yükseldiği seyir, hisselere satış getirdi. Bugün ABD TÜFE verisi yön-hareketlilik konusunda belirleyici olabilir.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı sınırlı negatif. ABD vadelileri yüzde 0,15 eksi seyrediyor. Asya borsaları da satıcılı. Çin yüzde 0,9 civarı, Hong Kong yüzde 0,2, Japonya 0,4 civarı eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,29%, Dolar Endeksi 104,6 ons altın 1.915 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, Değişim-Dönüşüm-Sadeleşme (DDS) ana konu olmayı sürdürüyor. OVP sürecin önemli bir parametresi. Haftaya Sn Şimşek ABD’de yatırımcılarla bir araya gelecek. TCMB ise faiz kararını açıklayacak. Sıcak bir haftaya yaklaşıyoruz. DDS, uzun bir yol. Vakit alacak, çaba gerektirecek. O yüzden zaman zaman tempoda düşüşler olsa da yolda kalmak ve ilerlemek lokal varlıklar için kritik önemde. Böylece lokal varlıklar için süreç lehte olmayı sürdürebilir diye değerlendiriyoruz.
OVP planında enflasyon hedefi yükseltilirken büyüme hedefi düşürülmüş olması ve sıkı para politikasının devam edeceğinin açıklanması ve regülasyonlarda sadeleşme, tahvil faizlerinin yukarı noktalarda dengelenme isteğini öne çıkarıyor. Bu hafta yapılan tahvil ihaleleri de bunu ortaya koydu diye düşünüyoruz.
Hazine, 4 yıl vadeli TLREF tahvil ihalesinde 19,8 milyar TL, 5 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihalesinde ise 27,5 milyar TL finansman sağladı (ROT dahil). İhale faizleri ise sırasıyla 15,87% ve 28,09% oldu.



Usd/TL:
Global tarafta gözler bugün açıklanacak ABD TÜFE veri setinde olacak. Beklentilerden düşük gelebilecek enflasyon yumuşak iniş senaryoları ile birlikte Dolar Endeksi’nde yaşanan yükselişi frenleyici etki yapabilir. Aksi yönlü data verisi ise Usd talebinin artmasına yol açabilir.
Lokal tarafta, artan cari açık ve dış finansman kalemini dengelemek için bir dizi önlemler alınmaya devam ediyor. Bakan Şimşek kredi kartı, konut kredileri ve taşıt kredilerini hem fiyatlama hem miktar olarak sınırlayacaklarını belirtti. Talep enflasyonuna karşı atılan adımlar ile birlikte kademeli sıkılaştırma devam ediyor. Uygulanan politikalar ve parasal sıkılaşma döngüsü usd talebini sınırlayıcı bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. 21 Eylül tarihinde yapılacak PPK toplantısında sıkılaşmanın devamını bekliyoruz.

Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 26,91 civarında işlem görüyor. Aşağıda 26,60 ve 26,50; yukarıda 27 ve 27,50 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
Hazine, 4 yıl vadeli TLREF tahvil ihalesinde 19,8 milyar TL, 5 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihalesinde ise 27,5 milyar TL finansman sağladı (ROT dahil). İhale faizleri ise sırasıyla 15,87% ve 28,09% oldu. Bu haftanın takvimi tamamlandı.
OVP ile vurgulanan sıkı para politikası duruşu tahvil faizlerin yukarı yönde yeni denge arayışına girmesine neden olabilir. tabii bunun için regülasyonlarda sadeleşmenin de gerekli olduğunu ekleyelim. Bu hafta yapılan ihalelerde faizlerin yukarı seviyelere çıkmasının önemli olduğunu belirtelim.
Globalde, veri odaklı günler hızlanıyor. Bugün ABD TÜFE verisi, yarın ECB faiz kararı açıklanacak. Sonuçların, risk barometresi olan ABD 10 yıllık tahvilindeki hareket için önemli olacağını düşünüyoruz.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller dün günü sırasıyla 8 baz puan artışla 24,24% ve yatay %20,76 ile tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
8,100 seviyesini kısa vadeli trend desteği olarak izliyoruz... Kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyrin 8,403 ile tarihi zirve seviyesini yenilemesinin ardından önceki gün baskı altında kalan BIST 100 Endeksi'nde, dün yatay bir seyir hakim oldu.
Salı gününü %0.16 oranında hafif bir değer artışıyla 8,159 puandan tamamlayan piyasada, seans içerisinde 8,100 seviyesini kısa vadeli trend desteği olarak izliyoruz. Endeksin 26 Mayıs tarihinde 4,436 seviyesinde başladığı yükseliş trendi çerisindeki seyrini sürdürebilmesi için 8,100 desteği üzerinde dengelenmesi gerekiyor. Bu durumda ilk etapta 8,403 zirve seviyesi olmak üzere yeniden 8,500 ve 8,750 seviyelerini hedefleyecek yükselişin devam edebileceğini düşünüyoruz.
8,100 desteğini aşağı kıracak seyrin ise TL bazında %90'a ulaşan yükseliş trendinin ardından piyasada ara bir düzeltme hareketini beraberinde getirebileceği unutulmamalıdır. Bu durumda ilk etapta 7,900/8,000 bandı olmak üzere piyasada 7,500 ve 7,250 seviyelerine yönelik düzeltme trendini başlatabileceğini göz önünde bulunduruyoruz.



Eur/Usd:
Global piyasalarda bugün ABD TÜFE veri seti açıklanıyor. Manşet enflasyonun enerji fiyatlarındaki artıştan ötürü yüzde 3,6’ya yükselmesi bekleniyor. Çekirdek enflasyonda ise olumlu beklenti söz konusu, yüzde 4,3’e düşmesi bekleniyor. Açıklanacak veriler FED‘in ilerlediği yolda ekonomiyi resesyona sokmadan enflasyon ile mücadelesinde ne ölçüde başarılı olduğunu gösterebilir. Piyasa sonuçlara bağlı olarak hareketlenebilir.
Dolar endeksinde (DXY) kuvvetli direnç noktası 105,5 seviyeleri olarak öne çıkmakta. 105,5 üzeri fiyatlamalar teknik olarak dolar endeksi(DXY) 110 fiyatlaması için kapı aralayabilir.
Bu sabah 1,075 seviyesindeki paritede 1,07 ve 1,065 seviyeleri gün içi destek; 1,078 ve 1,08 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün saat 15.30’a kadar yatay seyir bekliyoruz. 15:30 sonrasında ise ABD TÜFE verisinin beklentilerden hangi yönde ve ne oranda saptığına bağlı olarak yön-hareket görülebilir.



Gbp/Usd:
İngiltere Merkez Bankası Eylül ayı toplantısı 21 Eylül ayında yapılacak. Toplantı öncesinde ekonomik veriler gelmeye devam ediyor. İngiltere'de işsizlik, bu yılın Temmuz ayında yüzde 4,3'e yükseldi. Böylelikle, Eylül 2021'den bu yana ülkedeki en yüksek işsizlik kaydedildi. BOE/Breeden dün açıklamalarda bulundu. Bir resesyon riski görmediğini belirten Breeden, ücretler ve fiyatlar konusunda karışık sinyaller geldiğini belirtti.
Paritede 200 günlük ortalama 1,2430 civarından geçiyor. Kritik BOE toplantısından sonra hareketin ortalama üstü-altı karar vermesi beklenebilir.
Bu sabah 1,249 seviyesinde bulunan paritede 1,245 ve 1,235 seviyeleri gün içi destek; 1,255 ve 1,26 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün saat 15.30’a kadar yatay seyir bekliyoruz. 15:30 sonrasında ise ABD TÜFE verisinin beklentilerden hangi yönde ve ne oranda saptığına bağlı olarak yön-hareket görülebilir.



Altın:
ABD TÜFE veri seti bugün açıklanıyor. Piyasalarda son pozisyonlanmalar yapılıyor. FED’in önem verdiği bir veri olan TÜFE beklenti altı kalırsa riskli varlıklara ve değerli metallere alış getirebilir. Beklenti üstü gelecek enflasyon verisi ise sıkılaşma süresi ile ilgili endişeleri besleyip Usd talebinin artmasına, tahvil faizlerinin yükselmesine dolayısı ile kıymetli madenler için baskıya neden olabilir.
Altın için kısa vade önemli olan seviye 1.919 Usd. 200 günlük ortalaması 1.919 Usd civarında bulunuyor. 1.919 Usd altı fiyatlamalar teknik olarak görünümü olumsuza çevirebilir.
Bu sabah 1.915 Usd seviyesindeki ons altında 1.910 ve 1.900 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.935 ve 1.956 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün saat 15.30’a kadar yatay seyir bekliyoruz. 15:30 sonrasında ise ABD TÜFE verisinin beklentilerden hangi yönde ve ne oranda saptığına bağlı olarak yön-hareket görülebilir.



Eurobond:
Japonya merkez bankası BOJ’un negatif faiz politikasına son verme sinyalleri, artan enerji fiyatları ve beraberinde enflasyon korkuları ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükselişi desteklemeye devam ediyor. Bugün ABD’de açıklanacak enflasyon verisi beklenti altında kalırsa ABD tahvil faizlerindeki yukarı yönlü hareket baskı yaşayabilir. Piyasalarda risk algısını artırabilir.
Lokal tarafta yabancı yatırımcı bakışı temkinli-olumlu olmaya devam ediyor. OVP yol haritası ile birlikte Merkez Bankasının atacağı sıkılaştırıcı politikaların zorlu mücadelede bir bütünlük oluşturacağını düşünüyoruz.
OVP ile birlikte 21 Eylül’de PPK toplantısında alınacak kararlar ve kredi derecelendirme kuruluşlarından gelen olumlu değerlendirmeler, eurobond fiyatları için olumlu yönde katalizör görevi görebilir.
CDS 389 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 5-11 cent; orta vadelilerde 25-29 cent; uzunlarda 35-41 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,41%, 8,37% ve 8,80% oldu.
 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr


Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.