Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

yi veri, iyi piyasa

Global piyasalarda bu hafta açıklanacak ABD makro verileri önemli olabilir. Gözler yarın açıklanacak ABD TÜFE veri setinde olacak. ABD tarafında son gelen makro veriler, ekonominin beklenenden hızlı soğuduğuna ve iş gücü piyasasının da buna eşlik ettiğini gösterdi. ABD işsizlik oranı %4,3 açıklandı. Bu oran FED’in beklentilerinin üstünde. Verilerin sonrasında piyasa resesyon endişelerinin arttığı görüldü.

Resesyon endişeleri, enflasyon endişelerinin önüne geçtiği bir dönemdeyiz. Bu yüzden gelen makro verilerin etkilerini iyi veri=iyi piyasa şeklinde göreceğimizi düşünüyoruz. Enflasyon ile mücadelede ekonominin yavaşlaması arzu edilen bir durum olsa da ABD üretim tarafında yaşanan zayıflık korkuların artmasına neden oluyor. Sıkılaşma döneminin beklenenden uzun sürme riski ise resesyon riskinin bizlere masada olduğunu düşündürüyor. Pandemi dönemi, tüketicilerin harcama yapmadığı bir dönemdi. Pandemi sonrası biriken tasarrufların harcanmaya başlanması hızlı bir şekilde talebin artmasına, bunun sonucunda ise enflasyonun tırmanmasına neden olmuştu. Son gelen ABD bilançolarında ise hizmet sektörü ağırlıklı şirketlerin bilançolarında zayıflıklar görülüyor. Bu nokta da bize tüketicilerin mevcut politikada yorulduğunu ve tüketim isteklerinin azaldığını düşündürüyor.

 

Yaşanan bu gelişmelere FED’in bir cevap hazırlığı içinde olduğunu düşünüyoruz. Eylül ayında gevşeme adımının atılacağı, piyasalar tarafından nerdeyse kesin olarak fiyatlanmış durumda. ABD tarafı makro verilerde zayıflık sinyallerinin devam etmesi ise FED’i beklenenden hızlı adım atmaya itebilir. Bugün ABD ÜFE ve yarın gelecek olan TÜFE verisi piyasalarda hareketlilik yaratmaya aday. Resesyon endişeleri hafızalarda henüz tazeyken, makro verilerde yaşanabilecek aşağı yönlü bir sapma endişelere neden olabilir. Bizce piyasa dostu olacak ve önceki dönemlerden farklı en iyi senaryo, beklentiler dahilinde ya da çok az üstünde gelebilecek bir veri seti olacaktır.

 

Asya tarafında, Japonya Merkez Bankası politika değişikliğinde ağır adım atacağına yönelik sözlü yönlendirmeler, şimdilik toz bulutunun azalmasına yardımcı oldu. Diğer taraftan BOJ’un uygulamaya çalıştığı miktarsal sıkılaşmanın (bilanço küçültülme programı) da küresel fonların borçlanma kaynağı olan Japon Yeni değerlenmesi açısından olumsuz bir faktör olduğunu da göz ardı etmemek gerekiyor.

Bugün makro tarafta ABD ÜFE açıklanacak. Beklenti aylık %0,10 artış yönünde.

 

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı sınırlı pozitif. ABD vadelileri yüzde 0,10 ile 0,20 aralığında artı. Asya piyasalarında da endeksler karışık seyrediyor. Hong Kong %0,1 civarında artı, Çin %0,10 civarında eksi, Japonya %2,7 civarında artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %3,91, Dolar Endeksi 103,1, ons altın 2.463 Usd civarında işlem görüyor.

 

 

İç tarafta, dün açıklanan TÜİK verilerine göre Türkiye'de işsizlik oranı Haziran'da yüzde 9,2'ye yükseldi.

Hazine, dün gerçekleştirdiği devlet tahvili ihalesiyle 31,9 milyar lira borçlanmaya gitti. İhalede, 2 yıl (728 gün) vadeli, 6 ayda bir yüzde 18 kupon ödemeli, sabit kuponlu devlet tahvilinin ilk ihracı gerçekleştirildi. İhalenin basit faizi yüzde 37,69, bileşik faizi yüzde 41,24 oldu.

 

 

 

 

 

Usd/TL:

Küresel piyasalarda oynaklığın azalması dengelenmeyi de beraberinde getiriyor. ABD'de enflasyon haftası, bugün ÜFE, 14 Ağustos Çarşamba TÜFE verilerini alacağız. Makro verilerin öneminin arttığı bir dönemde olduğumuzu düşünüyoruz. Makro verilerde yaşanabilecek sapmalar piyasalarda +- oynaklığın artmasına neden olabilir. Resesyon endişelerinin devam ettiği bir dönemde makro verilerde zayıflık sinyali, endişelerin artmasına neden olabilir.

İç tarafta, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, yılın üçüncü enflasyon raporunun sunumunda 2024, 2025 ve 2026 yıl sonu enflasyon tahminlerini değiştirmediklerini belirtti. Mevcut sıkılaşma politikası devam ediyor. Politika TL’nin tercih edilen bir yatırım aracı olmasını destekliyor.

Kurlarda sınırlı yükselişler olsa da enflasyon göz önüne alındığında TL güç kazanmaya devam ediyor.

Kurda ılımlı yukarı eğilim devam ediyor. Bu sabah 33,52 civarında işlem görüyor. Aşağıda 33,00 ve 32,50; yukarıda 34,00 ve 34,50 öne çıkan teknik seviyeler.

 

 

 

 

TL Tahvil/Bono:

Geçen hafta başında yaşanan volatilitenin etkileri azalma kaydediyor. Bu çerçevede TL tahvil faizlerinde görülen sınırlı yükseliş yerini sakin seyre bırakabilir. Hatta bir miktar alıcı etkisi görülebilir.

Hazine, dün gerçekleştirdiği devlet tahvili ihalesiyle 31,9 milyar lira borçlanmaya gitti. İhalede, 2 yıl (728 gün) vadeli, 6 ayda bir yüzde 18 kupon ödemeli, sabit kuponlu devlet tahvilinin ilk ihracı gerçekleştirildi. İhalede basit faiz yüzde 37,69, bileşik faiz yüzde 41,24 oldu.

Globalde, bu hafta makro tarafta ABD makro verileri ön planda olacak. ÜFE, TÜFE ve perakende satışlar verileri takip edilecek. ABD ekonomisinde tüketim, büyüme ve istihdam piyasası riskleri enflasyon endişelerinin önüne geçtiğini düşünüyoruz.

2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 53 baz puan azalış ile %42,36 ve 1 baz puan artış ile %28,33 seviyesinden tamamladı.

 

 

 

 

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):

İlk önemli destek noktası olarak 9,750 seviyesini izliyoruz ...

Endekste 18 Temmuz tarihinde 11,252 zirve seviyesinden itibaren etkili olan kısa vadeli düşüş trendi içerisindeki aşağı hareket etkisini sürdürüyor. Seans içi başarısız yükseliş denemelerinin satış baskısının devamını getirdiği piyasada, şu aşamada kısa vadeli taban oluşumunun tamamlandığı yönünde oluşmuş teknik bir sinyal bulunuyor. Haftanın ilk işlem gününde 9,750 desteğini koruma çabası içerisinde zayıf seyrin hakim olduğu piyasada, BIST 100 Endeksi günü -%0.80 oranında değer kaybıyla 9.828 puandan tamamladı. Gün içerisinde yaşanacak hareket kapsamında, 9,750 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. 9,750 üzerinde tutunmaya çalışacak olan piyasada, bu seviyenin korunmasıyla birlikte yukarı atakların oluşabileceğini düşünüyoruz. Böyle bir gelişme ilk etapta 10,000 olmak üzere 10,200 dirençlerini hedefleyecek bir potansiyel oluşturacaktır.

Talep tarafındaki zayıflık nedeniyle aşağı risklerin devam ettiği piyasada, tepki ataklarının kısa vadeli yeni bir yükselişi başlatabilmesi için 10,200 direncinin aşılması gerekiyor.

 

 

 

 

 

Eur/Usd:

Piyasalarda yaşanan türbülansın etkileri azalması gözleri makro verilere çeviriyor. ABD'de enflasyon haftası, bugün ÜFE, 14 Ağustos Çarşamba TÜFE verilerini alacağız. TÜFE'de en son açıklanan haziran ayı verileri aylık bazda yüzde 0,1 azalırken, yıllık bazda yüzde 3,0 artış kaydetmişti. Fiyat artış hızında yavaşlamanın görülmesi FED’in eylülde faiz indirimi patikasına itebilir. Faiz indirim sürecinin hızı ve büyüklüğü parite fiyatlamalarında öne çıkabilir.

Parite 1,09 seviyesini taban yapma çalışması devam ediyor. ECB ile FED arasında yaşanan faiz ayrışmasının kapanması paritede yukarı isteğin artmasına neden olabilir.

Dolar Endeksi 103 civarındaki desteğine geldi. Bir süre bu civarda seyri görebiliriz. Haftalık kapanışın 103 altında olması düşüşün devamını getirebilir.

Bu sabah 1,0935 seviyesindeki paritede 1,089 ve 1,086 seviyeleri gün içi destek; 1,095 ve 1,099 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

Gbp/Usd:

İngiltere'de bugün iş gücü istatistikleri, Çarşamba temmuz ayı enflasyonu, Perşembe ikinci çeyrek büyüme Cuma perakende satışlar verileri takip edilecek. İngiltere makro ajandası bu hafta dolu. Aynı zamanda ABD tarafında enflasyon verilerini karşılayacağız. Makro veriler ve sonuçları parite de hareketlilik yaratabilir.

Dolar Endeksi 103,1 seviyelerinde. 103’ü destek olarak izliyoruz. Bu haftanın kapanışı önemli. Teknik olarak 1,2850 önemli üstünde fiyatlamalar paritede yukarı isteği artırabilir.

Bu sabah 1,277 seviyesinde bulunan paritede 1,274 ve 1,27 seviyeleri gün içi destek; 1,278 ve 1,281 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

 

Altın:

Geçen hafta yaşanan piyasa hareketlerinin yatışması sonrasında geçen hafta ABD’de haftalık işsizlik başvurularının beklentilerden daha iyi gelmesiyle piyasaların eylül ayında 50 baz puan faiz indirim beklentisi %50 bandına kadar geriledi. Mevcut durumda piyasalar FED’den Eylül ayında %50 ihtimalle 50 baz puan, %50 ihtimalle 25 baz puan faiz indirimi öngörülürken beklentiler sürekli değişim gösteriyor. Beklentilerde dengelenme ile birlikte yaşanan bu gelişmelerin ortak noktası, FED’in Eylül ayında faiz indirim döngüsüne gireceği şeklinde özetleyebiliriz. Reel getirilerin azaldığı bir dönemde altın talebi artabilir.

Çarşamba günü (yarın) açıklanacak ABD TÜFE veri seti önemli olabilir. Enflasyon tarafında bir tehlike olmaması durumunda FED resesyon endişelerinin önüne geçmek için faiz indirim adımlarında hızlanabilir. Reel getirilerin düşmesi ise altın fiyatlarını yukarı yönlü destekleyebilir.

Teknik olarak altın bandın üzerine kalıcılık sağlaması halinde 2.605 Usd seviyesi potada olabilir.

Bu sabah 2.463 Usd seviyesindeki ons altında 2.450 ve 2.425 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.470 ve 2.490 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

Eurobond:

Önümüzdeki iki ay ABD’de başkanlık seçiminin yarattığı belirsizlik, ABD ekonomisindeki soğumanın derecesi, FED’in para politikasında gevşeme adımları ABD 10 tahvil faizinin yukarı ataklarında taleple karşılanmasına neden olabilir. Teknik olarak %3,90-%4,25 bant aralığında bir süre hareket bekliyoruz.

İç tarafta, global piyasalarda yaşanan türbülansın yatışması CDS’de bir miktar geri çekilmeyi de beraberinde getirdi. İç tarafta ajandanın dolu olmaması global fiyat hareketleri ile korelasyonu artıyor. Türkiye eurobondları için olumlu görüşümüzü koruyoruz (örneğin CDS’te 250 seviyesi). Bir süre yatay fiyatlama görebiliriz.

Türkiye 5 yıllık CDS 279 ile günü tamamladı. Eurobondlar hafif pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 3-6 cent; orta vadelilerde 8-13 cent; uzunlarda 7-14 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 5,59%, 6,89% ve 7,85% oldu.

 
 

Çağlar Kimençe

caglar.kimence@yapikredi.com.tr

 

İhsan Tunalı

ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.