Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Mart ayı ABD manşet TÜFE verisi yıllık bazda önceki son 5 verinin üzerine çıktı. Çekirdek verisi ise Şubat verisinin üzerine çıkmış durumda. Manşetteki kıpırdanma enflasyonun düşüş hattında ilerlemesine ara verdiğini işaret ediyor. Çarşamba günü açıklanacak Nisan ayı verileri bu sebeple önem arz ediyor. Mart ayı manşet verisi 3,5%, Nisan beklentisi 3,4%. Çekirdekte ise önceki 3,8%, beklenen 3,6%. Hafif düşüş bekleniyor.
Sonuç beklentiler gibi düşüş yönlü olursa bu piyasanın ve FED’in rahatlamasını sağlayabilir. Piyasa fiyatlamasına yansıması ise Dolar’ın güç kaybetmesi (Eur, Gbp… talep görmesi), tahvil faizlerinde gevşeme (=fiyatlarında artış), hisse senetlerinde yükseliş, altın-gümüşte talep artışı şeklinde oluşabilir.
Eğer veri seti olumsuz sürpriz yapar ise piyasa fiyatlaması yazdıklarımızın tersi yönünde oluşabilir.
Hafta boyunca FED yetkililerinin açıklamaları olacak. Mevcut durumda ‘faiz indirimi yakın değil, faizler uzun süre yüksek kalabilir, faiz indirmek için ikna değiliz’ çerçevesindeki FED söylemelerini duyuyoruz. Enflasyon verisi sözlü yönlendirmedeki tonu değiştirebilir. Bu sebeple TÜFE verisi öncesi yapılacak konuşmaların mevcut tonda olmasını bekliyoruz. Çarşamba sonrasında ton değişebilir. Eğer Çarşamba TÜFE verisi düşük gelirse bu FED yetkilerinin sözlerinin yumuşamasını-güvercinleşmesini sağlayabilir. Olurda TÜFE yüksek gelirse sözler sertleşebilir-şahinleşebilir.
Özetle TÜFE verisinin sonucuna göre piyasa risk iştahı (düşüşe olumlu reaksiyon, yükselişe olumsuz reaksiyon), FED söylemi değişebilir (düşüşe güvercin, yükselişe şahin reaksiyon). Enflasyonun düşüş kaydetmesi FED’in bu yıl faiz indireceğine dair beklentiyi güçlendirebilir; beklenti zamanı daha erkene çekilebilir, indirim miktarı artabilir. Bu ihtimal piyasaya moral verici olabilir.
Piyasalar bu hafta ayrıca ABD perakende satışlar verisini karşılayacak. Takip edilecek başka bir başlık ise ABD şirketlerinin 1Ç finansalları. Büyük perakendecilerde Salı Home Depot, Çarşamba Cisco, Perşembe Wallmart dikkat çekenler. Bilanço sezonu şu ana kadar güçlü ilerliyor, yapay zeka teması öne çıkıyor, risk iştahı destek buluyor.
İngiltere istihdam verisi Salı gününün diğer bir dikkat çekeni iken haftanın son günü Çin perakende satışları ve sanayi üretimi verileri önem arz ediyor.
Geçtiğimiz Cuma günü ABD Michigan hanehalkı ekonomik aktive beklentisi son 5 verinin en düşüğüne indi, 1 yıllık enflasyon beklentileri ise son 5 verinin en yükseğine çıktı. Piyasalar yeni haftaya yönsüz-moralsiz başlıyor. ABD verilerini, FED açıklamalarını, ABD şirket bilançolarını takip edeceğimiz kapanışı ise Çin verilerinin yapacağı, risk iştahının verileri göre şekilleneceği bir hafta olmasını bekliyoruz. Geçtiğimiz hafta ajanda boştu, sakin geçti. Bu hafta daha dolu, hareketli seyir görebiliriz.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı nötr. ABD vadelileri yüzde +/- 0,05 bandında yatay. Asya piyasalarında seyir yatay-karışık. Hong Kong 0,4% civarında, Japonya 0,05% civarında artı, Çin 0,2% civarı eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,50, Dolar Endeksi 105,4, ons altın 2.355 Usd civarında işlem görüyor.
İç tarafta, normalleşme programı devam ediyor. Süreçte para politikası adımlarının yanına maliye politikası adımları da ekleniyor. Sayın Şimşek’in bugün kamuda tasarruf tedbirlerini içeren bir dizi karar açıklaması bekleniyor. Programın somutlaşması yatırımcı ilgisini artmasını sağlayabilir.
Bu hafta veri trafiği yoğun değil. TCMB bugün Mart ayı cari denge verisini (beklenti -3,75 milyar$), Cuma günü Piyasa Katılımcılar Anketi’ni açıklayacak. TCMB’nin yıl sonu enflasyon tahminini 36%’dan 38%’e revize ettiğini belirtelim.





Usd/TL:
Cuma günü açıklanan ABD Michigan Üniversitesi ekonomik aktivite ve enflasyon beklentileri verileri moralleri biraz bozdu. Ekonomik aktiviteye dair algı zayıfladı, enflasyon beklentileri ise hafif yükseliş kaydetti.
Yeni hafta yönsüz başlıyor. Gözler Çarşamba günü açıklanacak ABD TÜFE verisinde. Manşet ve çekirdekte hafif düşüş bekleniyor. Öncesinde yarın manşet ve çekirdek ÜFE verilerini karşılayacağız.
Hafta boyunca ABD şirket bilançolarının yanı sıra FED yetkilerinin açıklamaları da takip edilecek, fiyatlanacak diğer başlıklar.
Dolar Endeksi haftaya 105’in üzerinde başlıyor, gücünü koruyor. Enflasyon gevşeme kaydederse Endeksi aşağı gelebilir. Aksi halde 107 seviyesine doğru potansiyelini ortaya çıkarabilir.
İç tarafta, normalleşme süreci devam ediyor. Başta enflasyon olmak üzere metrikler takip ediliyor. Yeni haftada ajanda yoğun değil. Bugün cari denge açıklanacak.
Normalleşme süreci devam ettikçe hava TL lehine gelişmeye devam ediyor.
Kurun yukarı eğilimi zayıflıyor. Bu sabah 32,23 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,20 ve 32,00; yukarıda 33,00 ve 33,50 öne çıkan teknik seviyeler.




TL Tahvil/Bono:
İç tarafta normalleşme adımları sürdükçe yatırımcı ilgisi artıyor. Bu kapsamda TL sabit getirili kıymetlere iştah da güçleniyor. Tahvil verim eğrisi genel olarak aşağı gelirken kısa taraf görece daha fazla gevşeme kaydediyor.
Enflasyonun beklenen zirvesine yakınız. Bu ayın enflasyonu ile zirvenin oluşması bekleniyor. Bu sebeple Haziran ayı başından itibaren ‘enflasyonda düşüş’ sözlerini çokça duyacağımızı düşünüyoruz. Bu sebeple tahvil yatırımı için uygun zamanlarda olduğumuzu değerlendiriyoruz.
Globalde, yeni hafta ABD enflasyon verileri manşeti atabilir. Son 3 aydır kıpırdayan enflasyonun Nisan ayındaki tavrı tahvil faizlerini etkileyebilir. Güçlü sonuç tahvil faizlerinin yükselmesine yol açabilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 85 baz puan azalış ile %43,15 ve 30 baz puan azalarak 27,23% seviyesinden tamamladı.




Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Geçtiğimiz hafta oluşan seans içi geri çekilmelerini ilk önemli destek noktası olarak izlediğimiz 10,100 seviyesi üzerinde karşılama eğiliminin hakim olduğu piyasada, yatay bir seyir ön plandaydı. Haftalık periyotta -%0.57 oranında değer kaybının oluştuğu piyasada, seans içi geri çekilmelerde ilk önemli destek noktası olarak 10,100 seviyesini izlemeyi sürdürüyoruz. Piyasada, 10,100 üzerinde tutunacak seyrin ise yükseliş hareketini sürdüreceğini düşünüyoruz. Bu durumda ilk etapta USD bazlı analizde karşımıza çıkan ve 324/326 USD aralığına denk gelen 10,500 bölgesi hedeflenecektir. Bu önemli seviyenin üzerinde ise, TL bazındaki kısa vadeli yükselen trend kanalının hedefinin bulunduğu 11,000 bölgesinin hedef konumunu alması beklenebilir. Şu aşamada kısa vadeli yükseliş potansiyelini sürdüren piyasada, 10,100 seviyesini kısa vadeli kritik destek noktası olarak alıyor ve üzerindeki hareketlerin yükselişi sürdüreceğini düşünüyoruz. 10,100 altındaki olası hareketleri ise kısa vadeli yükseliş trendinin ilk zayıflama sinyalini oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz.




Eur/Usd:
Çarşamba günü ABD TÜFE verisi açıklanacak. Manşetin 3,5%’den 3,4%’e, çekirdeğin ise 3,8%’den 3,6%’ya inmesi bekleniyor. Enflasyon yılın başından bu yana açıklanan 3 veride de yukarı meyil gösterdi, piyasayı olumsuz yönde şaşırttı. Nisan ayı verisi bu anlamda önemli. Öncesinde Salı günü ÜFE verisi açıklanacak.
Piyasalar haftaya, Cuma günü açıklanan ABD Michigan ekonomik aktivite beklentilerinin ve enflasyon beklentilerinin moralsizliği ile başlıyor. Ekonomik aktivite beklentileri son 5 verideki kazanımların geri verildiğini işaret etti. 1 yıllık enflasyon beklentileri de son 5 verinin en yükseğine çıktı. Resmi yavaşlayan ekonomi, artan enflasyon diye özetleyebiliriz.
Salı ve özellikle Çarşamba, verilerin sonucuna göre piyasa fiyatlaması hareketlenebilir. Verilerin sonuçları haftanın nasıl geçeceğini de ortaya koyabilir. Risk iştahını tayin edebilir.
Hafta boyunca ayrıca, FED yetkililerinin açıklamaları (örneğin bugün FED-Mester) takip edilecek. Bir de ABD şirketlerinin 1. çeyrek bilançoları hareket yaratabilir.
Teknik olarak Dolar Endeksi’nde 105 altı kapanışlar, Dolar talebinde zayıflık sinyali üretebilir. Paritede 1,08 üzeri fiyatlamalara kapı açabilir. Dolar Endeksi’nde 105 seviyesinin üzerinde yaşanacak tutunma 107,2 seviyesini hedef haline getirebilir (öncesinde 105,6 hedeflenebilir).
Bu sabah 1,077 seviyesindeki paritede 1,071 ve 1,066 seviyeleri gün içi destek; 1,079 ve 1,085 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.




Gbp/Usd:
BOE faiz patikasına değişikliğe gitmemesinin ardından Cuma günü açıklanan veriler İngiltere ekonomisi için olumlu sinyal verdi. 1Ç büyüme 0,2% ile beklentilerin (0,0%) üzerinde sonuçlandı. Sanayi üretimi ve imalat verileri de beklentilerden iyi geldi. Pound sınırlı kazanım sağladı. Bu hafta ABD ajandası daha belirleyici olabilir. ABD enflasyon verileri yarın ve Çarşamba günü açıklanacak. Fiyatlamayı etkileme potansiyelleri bulunuyor.
Teknik olarak Dolar Endeksi’nde 105 altı kapanışlar, Dolar talebinde zayıflık sinyali üretebilir. Paritede 1,08 üzeri fiyatlamalara kapı açabilir. Dolar Endeksi’nde 105 seviyesinin üzerinde yaşanacak tutunma 107,2 seviyesini hedef haline getirebilir (öncesinde 105,6 hedeflenebilir).
Bu sabah 1,252 seviyesinde bulunan paritede 1,247 ve 1,241 seviyeleri gün içi destek; 1,257 ve 1,262 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.




Altın:
Perşembe ve Cuma günü talep gördü. Perşembe güçlü kapanış yaptı, Cuma gücü azaldı. Altın tarihi zirvesine erişme çabası ortaya koysa da yeni haftaya güç kaybı ile başlıyor. Asya’da yaşanan jeopolitik gelişmeler destekleyici olurken Cuma günü açıklanan ABD Michigan enflasyon beklentisi verisi baskı yarattı.
Bu hafta ABD enflasyon verileri yön tayin edebilir. Diğer yandan FED yetkilileri açıklamaları ile etki yaratmak isteyebilir. Yine ABD şirket finansallarının etki potansiyeli taşıdığını belirtelim. Cuma günü ise Çin verileri önem arz ediyor.
Kısa dönem yatay-bant, orta dönem yön yukarı şeklindeki görüşümüzü koruyoruz.
Teknik olarak 2.290-2.400 Usd bant aralığında fiyat hareketlerinin devamını bekliyoruz. Orta-uzun vadeli olumlu görüşümüzü koruyoruz. 2.400 Usd üzeri kapanışlar yukarı hareketin kaldığı yerden devam etmesini sağlayabilir
Altında teknik olarak 2.290-2.400 Usd bant aralığının devam edeceğini düşünüyoruz. Çarşamba günü ABD enflasyonu bandı sonlandırabilir.
Bu sabah 2.355 Usd seviyesindeki ons altında 2.325 ve 2.300 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.360 ve 2.375 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.




Eurobond:
ABD istihdamı yavaşladı, tahvil ihaleleri başarılı geçti. Bu iki unsur tahvil faizlerinin aşağı gelmesini sağlıyor. Şimdi sırada ABD TÜFE verisi yer alıyor. Çarşamba günü açıklanacak veri endişeye yol açmaz ise tahvil faizleri düşüş eğilimini sürdürebilir. Teknik olarak ABD 10 yıllık tahvil faizinde yüzde 4,40 seviyesini önemsiyoruz. Bu seviyenin altında fiyatlamalara geçilmesi risk iştahını destekleyebilir (bu sabah 4,50% seviyesinde bulunuyor).
İç tarafta, normalleşme süreci devam ettikçe daha iyi fiyatlama olacağını düşünüyoruz. Seyir ayrıca ABD tahvil faizlerine (esasında verilere, FED’e) bağlı olmaya devam edebilir. Türkiye CDS için 250 seviyesini olası görüyoruz. Zayıf ABD TÜFE verisi bu çabayı destekleyebilir.
Türkiye 5 yıllık CDS 283 ile günü tamamladı. Eurobondlar hafif negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-4 cent; orta vadelilerde 7-8 cent; uzunlarda 4-7 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 5,64%, 7,31% ve 8,10% oldu.
 

Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.