Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Global piyasalarda, dün haftanın önemli verisi ABD TÜFE veri seti açıklandı. ABD'de enflasyon Şubat'ta aylık yüzde 0,4, yıllık yüzde 3,2 oldu. Enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek enflasyon aylık yüzde 0,3 beklenirken yüzde 0,4, yıllık bazda ise yüzde 3,7 beklentisine karşılık yüzde 3,8 oldu. Veri seti piyasa beklentilerinin hafif üstünde geldi. Enflasyon yüzde 3 seviyelerinde katılık göstermeye devam ediyor. Genel olarak piyasa FED’den ilk faiz indirimi hamlesinin Haziran ayında beklemeye devam ediyor. Veri sonrasında Haziran ayında faiz indirimi beklentilerinde çok az bir değişim yaşandı.
Dün gelen TÜFE verisi sonrasında piyasalarda biraz kafa karışıklığını olası görüyoruz. Ana tema olan FED’in ilk politika hamlesi olan’ faiz indirimi’ senaryosunun korunduğunu düşünüyoruz. İlk fiyatlamalarda Dolar Endeksi (DXY) ve ABD 10 yıllık faizleri yukarı yönlü tepki verirken değerli metallerde kar satışları görüldü.
Şubat ayı ortasında bu yana beklenti altı veri zinciri oluşmaya başlamıştı. Yavaşlayan ekonomik aktivite sinyali ile Dolar güç kaybederken ABD tahvil faizleri aşağı meyil gösteriyordu. Dün açıklanan ABD TÜFE verisi zayıf veri zincirine ara verilmesine yol açtı. Şimdilik ara verilmesi diye tanımlıyoruz zira gelecek veriler ara verildiğini yoksa sonlandığını söyleyecek. Piyasalar ara vermenin karşılığı olarak risk iştahını sınırlı azaltabilir. Gelecek veriler iştahın seyri için de belirleyici olabilir diye düşünüyoruz.
Konuya FED açısından baktığımızda, haftaya Çarşamba akşamı FED temkinli olmayı sürdürebilir. TÜFE beklenti altı gelseydi biraz rahatlamış FED görebilirdik. Mevcut durumda -büyük ihtimal- temkinli FED’i duymaya devam edeceğiz
Avrupa tarafında, Almanya’da enflasyon, enerji fiyatlarındaki gevşemeyle düşmeye devam ediyor. Ocak ayında yüzde 2,5 olan yıllık enflasyon, Şubat ayında beklentilere paralel olarak yüzde 2,5 seviyesinde kaldı. Enflasyon tarafında görünümün iyi yönde ilerlemesi ECB’den faiz indirim beklentilerinin artmasına neden olabilir.
Asya tarafında, BOJ’un 18-19 Mart tarihinde yapacağı toplantısı önemini koruyor. Japonya Merkez Bankası politika değişikliğinin arifesinde. Vadeli piyasalarda negatif faiz uygulamasına son verileceği ve politika faizinin %0 seviyesine yükseltilmesine yüzde 50 ihtimal veriliyor.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı negatif. ABD vadelileri 0,1-0,2% aralığında negatif. Asya piyasalarında, Çin 0,3% civarı eksi, Japonya 0,7% civarı satıcılı. Hong Kong 0,2% civarı artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,15, Dolar Endeksi 102,9, ons altın 2.160 Usd civarında işlem görüyor
Lokal tarafta, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) verilerine göre, cari açık Ocak ayında 2,56 milyar dolar oldu. Yıllıklandırılmış cari açıkta iyileşme sürdü. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı Ocak'ta 3,6 milyar dolar fazla verdi.
Ocak sanayi üretimi yıllık bazda 1,1% seviyesine geriledi. Üretim artışı, beklentilerin ve önceki verinin altında kaldı.
Hazine, 6 yıl vadeli (değişken faizli) ve 10 yıl vadeli (sabit faizli) kıymetlerde ROT dahil 28 milyar TL satış yaptı. İhale faizleri sırasıyla 45,79% ve 26,94% oldu. İhalelere gelen talep ise sırasıyla 2,5 ve 4 kat civarında gerçekleşti.




Usd/TL:
Dün açıklanan ABD TÜFE veri seti beklentilerin hafif üstünde geldi. Dolar endeksi sınırlı yükseliş yaşadı. Dezenflasyon süreci gelen veride de sürerken hızında yavaşlama (katılık) görüldü. Gelen veri seti FED faiz indirim beklentilerinde majör bir değişiklik yaratmadı.
Gözler önümüzdeki hafta yapılacak FED toplantısı ve verilecek mesajlara çevrildi (19-20 Mart).
Lokal tarafta, cari denge Ocak ayında 2,56 milyar dolar açık vererek beklentilerin altında kaldı. Cari açıkta yaşanan yavaşlama döviz talebinin azalması açısından olumlu buluyoruz. Ekonomi Ekibinin aldığı önlemlerin ana çerçevede TL lehine sonuç üretmeye devam edeceği yönündeki görüşümüzü koruyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 32,09 civarında işlem görüyor. Aşağıda 31,50 ve 31,00; yukarıda 32,50 ve 33,00 öne çıkan teknik seviyeler.




TL Tahvil/Bono:
TCMB bankasının politika faizinde (şimdilik) zirve noktaya ulaştığını düşünüyoruz. TCMB şimdilik faiz silahını kullanmayı tercih etmiyor. Miktarsal sıkılaşma adımları ve dinamik müdahale ile süreci takip ediyor. TCMB sının duruşunu koruması ile birlikte atılan adımların dezenflasyon sürecine destek olabileceğini düşünüyoruz.
Dün, Hazine 10 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihalesinde ROT dahil 17,8 milyar TL, 6 yıl vadeli kıymette ise 10,11 milyar TL satış yaptı. İhale faizleri sırasıyla 26,94% ve 45,79% oldu.
Global tarafta dün gelen ABD TÜFE veri seti hem manşet hem çekirdek tarafta beklentilerin hafif üstünde geldi. Enflasyonun yüzde 3 seviyelerinde katılık gösterdiği görülüyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla yatay %45,01 ve 57 baz puan azalarak 26,98% seviyesinden tamamladı.




Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
9,000 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz... Haftanın ilk işlem gününde güçlü açılışın ardından 9,368 seviyesini test eden piyasada, bu noktadan itibaren satıcılı bir seyrin hakim olduğunu gözlemliyoruz. Salı gününü devam eden aşağı baskının ardından -% 0.69 oranında değer kaybıyla 9,069 puandan tamamlayan piyasada, güne zayıf bir seyirle başlanacağını düşünüyoruz. Seans içi hareket kapsamında ise 9,000 seviyesini geri çekilmelerde ara destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. Endeksin 8,750 desteği üzerinde başladığı yükselişini sürdürebilmesi ve yukarı potansiyelini koruyabilmesi için 9,000 desteği üzerinde dengelenmesi gerekiyor. Bu durumda önce 9,350 olmak üzere 9,400/9,450 zirve bölgesini aşma denemelerinin etkisini sürdürebileceğini düşünüyoruz.
9,000 altındaki olası hareketlerin ise piyasada aşağı baskıyı sürdürebileceğini düşünüyoruz. Böyle bir gelişmenin ise ilk etapta 8,900 olmak üzere 8,750 ve 8,550 risklerini yeniden gündeme getirebileceğini göz önünde bulunduruyoruz.





Eur/Usd:
Dün ABD TÜFE veri seti açıklandı. ABD manşet ve çekirdek TÜFE verileri beklentilerinin hafif üzerinde geldi. ABD'de enflasyon Şubat'ta aylık yüzde 0,4, yıllık bazda yüzde 3,2 arttı. Enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek enflasyon aylık yüzde 0,3 beklenirken yüzde 0,4, yıllık bazda ise yüzde 3,7 beklentisine karşılık yüzde 3,8 oldu.
Beklentilerin hafif üstünde gelen veri seti sonrasında sınırlı kar satışları görüldü. Piyasalarda en erken faiz indirimi Haziran ayında yapılmasına yönelik beklenti devam ediyor. Dezenflasyon görünümünde hız kaybı yaşanmakla birlikte fiyat artış hızında gerileme devam ediyor.
Enflasyonun beklentilerin hafif üzerinde gelmesinin FED’deki yankılarını haftaya Çarşamba akşamı göreceğiz. İniş hızındaki yavaşlama FED tarafından öne çıkarılabilir.
Tek bir veri ile piyasaların yönü değişmeyebilir. Ancak Şubat ayı ortasından beri izlediğimiz zayıf veri zincirine ara verildi diyebiliriz.
Almanya enflasyonu beklentilerle aynı geldi (2,5%). Önceki verinin de aynı olduğunu belirtelim.
Dolar Endeksi’nin yukarı yönlü hareket inde 200 günlük ortalama 103,8-104 bant aralığı direnç bölgesinden geri dönüyor. 103,7 altında kapanışlarda paritede yukarı hareket yaratabilir.
Bu sabah 1,093 seviyesindeki paritede 1,086 ve 1,08 seviyeleri gün içi destek; 1,096 ve 1,099 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.




Gbp/Usd:
İngiltere'de işsizlik oranı Kasım 2023 - Ocak 2024 dönemini kapsayan 3 ayda yüzde 3,9'a yükseldi. Bu durum istihdam piyasasının soğuduğuna ve enflasyonist baskıların azaldığına işaret etti. ABD TÜFE verisinin de beklentilerin hafif üstünde gelmesi ile paritede sınırlı kar satışı görüldü.
Dolar Endeksi’nde 200 günlük ortalama 103,8-104 seviyesindeki kuvvetli direncinin üzerine çıkmayı başaramadı. 103,7 seviyesi altı kapanışlar paritede yukarı istediği destekleyebilir.
Bu sabah 1,28 seviyesinde bulunan paritede 1,27 ve 1,266 seviyeleri gün içi destek; 1,29 ve 1,293 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.




Altın:
Dün açıklanan ABD TÜFE veri seti manşet ve çekirdekte beklentilerinin hafif üzerinde geldi. ABD'de enflasyon Şubat'ta aylık yüzde 0,4, yıllık yüzde 3,2 oldu. Enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek enflasyon aylık yüzde 0,3 beklenirken yüzde 0,4, yıllık bazda ise yüzde 3,7 beklentisine karşılık yüzde 3,8 oldu.
Piyasanın ‘FED’in ilk faiz indirim beklentisini’ değiştirecek bir veri olmadığını düşünüyoruz. FED faiz indirimi beklentilerinde majör bir değişiklik olmadığı sürece kar satışları görülse bile değerli metallerde yukarı yönlü seyirin devamını bekliyoruz.
Teknik göstergelerin aşırılaşması, bir kar satışı gündeme getirse bile biz olumlu trendin devam edeceğini düşünüyoruz.
Altında teknik olarak kritik direnç seviyesi olarak gördüğümüz 2.070 Usd seviyesini artık kritik destek seviye olarak takip ediyoruz.
Bu sabah 2.160 Usd seviyesindeki ons altında 2.150 ve 2.125 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.185 ve 2.200 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.




Eurobond:
ABD enflasyon verisi hem manşet hem çekirdek tarafında beklentilerin hafif üstünde geldi. Dezenflasyon devam ediyor fakat hızında bir yavaşlama söz konusu. ABD 10 yıllık tahvil faizleri sınırlı yukarı gitse de veri faiz indirim beklentilerini değiştirmedi. ABD 10 yıllık faizlerinde geri çekilmenin devamını bekliyoruz.
Lokal tarafta, Fitch’in not artırım kararı, normalleşmeye yönelik politikada bugüne kadar ortaya konulanların ve geleceğe dair beklentilerin bir yansıması bizce. Biz olumlu görüşümüzü koruyoruz.
Türkiye 5 yıllık CDS 314 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-2 cent; orta vadelilerde 3-5 cent; uzunlarda 6-12 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,24%, 7,47% ve 8,10% oldu.

Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.