Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Piyasalar ABD enflasyon verisinden beklediğini aldı. Manşet ve çekirdek enflasyon beklentilere paralel geldi. Manşet 6,5%, çekirdek 5,7% olarak 2022 tamamladı.
Veri olumsuz sürpriz yapmadı ama daha olumlu da gelmedi. Daha iyi gelmemesi piyasada iyimserliğin güçlü olmamasına yol açtı. Bir de alt başlıkta hizmet enflasyonun yüksek gelmesi biraz kafa karıştırdı. Nihayetinde enflasyon aşağı yönlü seyrini sürdürmüş oldu.
Günün kurtarıcısı biraz da FED oldu. Parker 25 bp faiz artışı sinyali verdi. Barkin bu yıl yüksek artışlara gerek olmadığını söyledi. Piyasalar FED’den gelen destekle daha moralli hareket etti.
Tabi enflasyonun düşmesi olumlu etki yaptı ama negatif etki eden unsurlar da oldu. Biri az evvel söylediğimiz hizmet enflasyonundaki yükselişti. Bir diğeri haftalık işsizlik maaşı başvurularının güçlü gelmesi oldu (istihdam güçlü hala). FED’den şahin sözler de geldi; Bullard bir an önce faizin 5% seviyesinin üzerine çıkması gerektiğini ifade etti.
Günün sonunda enflasyon beklentiler kadar düşmüş, FED’den karışık sinyaller gelmiş oldu. Bunlar iştahın güçlü olmamasına yol açtı. Enflasyon daha iyi gelse idi daha iyimser bir hava oluşabilirdi. Nihayetinde enflasyon verisi geride bırakılırken FED toplantısına giden yol sınırlı iyimser olabilir diye düşünüyoruz. Tabii bu süreçte gelecek makro veriler fiyatlamayı etkileyecek elbette. Diğer yandan bugün ABD bilanço sezonu başlıyor. Bilançolar ve gelecek öngörüleri de fiyatlamaya tesir edebilir.
Dün ABD borsaları yüzde yarım civarında primli kapandı. Avrupa’da yükselişler biraz daha fazla idi; yüzde 0,75-0,9 bandında kazanç sağlandı. Tahvil faizleri biraz aşağı geldi. Kıymetli madenler alıcılı idi. Usd ise günü kayıpla tamamladı.
Bu sabah globalde risk iştahı karışık. ABD vadelileri yüzde çeyrek eksi. Asya’da hem pozitif hem negatif seyir var. Çin ve Hong Kong yüzde yarım civarı artı; Japonya yüzde 1’in üzerinde eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,47%, Dolar Endeksi 102,3, ons altın 1.895 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta dün Borsa günler sonra belirgin yeşil kapandı; yüzde 5,2 civarında yükseliş oldu. TL Tahviller kısada yatay, uzun tarafta hafif yukarı yönde seyretti. Eurobondlar yatay kapandı. TL ise günü yatay tamamladı.
TCMB, Piyasa Katılımcılar Anketi’ni açıklayacak.


Usd/TL: ABD TÜFE verileri beklentilere paralel geldi. Olumlu veya olumsuz sürpriz yapmadı.
Diğer yandan FED’den gelen ‘piyasa dostu’ açıklamalar da risk iştahına destek sağladı.
Zıt tarafta ise enflasyonun alt kalemi hizmetlerdeki fiyat artışları biraz moral bozdu. Ek olarak haftalık işsizlik maaş başvuruları da beklentilerden iyi geldi.
Piyasa enflasyon verisi sonrası biraz kararsız kalsa de olumlu taraf daha ağır bastı. Riskli varlıklara yönelen talep, Usd’ye güç kaybettirdi.
Enflasyon verisi sonrası ajandada 1 Şubat FED kararı öne çıkabilir. Dünkü haber akışı sonrası mod biraz olumlu olabilir. Bu takvimde makro veriler ve ABD şirket bilançoları fiyatlamaya tesir edebilecek ilk akla gelen unsurlar.
Dolar Endeksi günü yüzde 1 civarında düşüşle tamamladı. Endeks bu sabah 102,3 civarında seyrediyor.
Lokal tarafta mali destekler, maaş artışları, emeklilik konuları sıcak konular. Bu başlıklardan mali açıdan önemli rakamlar ortaya çıkıyor (EYT 250, KFG 250, esnaf desteği 150 milyar TL).
Kur bu sabah 18,79 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,77 ve 18,75; yukarıda 18,82 ve 18,85 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono: ABD kaynaklı haber akışı globalde risk iştahını destekledi. Enflasyon verisi beklentileri karşıladı, FED yetkilileri güvercin konuştu. Global tahvil faizleri aşağı yönde ilerledi.
ABD enflasyonunda düşüş olması enflasyon endişelerini ve FED endişelerini azaltıcı etki yapıyor. Böylece globalde tahvil faizleri için aşağı yön daha olası olabilir.
Lokal tarafta tahvil faizleri mevcutta lokal haberlere odaklı işleyişini sürdürüyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller dün günü sırasıyla yatay %9,87 ve 32 baz puan artışla %9,83 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım): Tepki yükselişi ilk önemli direnç noktasını test ediyor... Endekste 5,704 zirve noktasından başlayan kısa vadeli düşüş trendi içerisindeki aşağı hareket, dün 4,600 üzerinde kapanışa doğru güç kazanan tepki yükselişi gerçekleştirdi.
Kısa vadeli düşüş trendi içerisinde oluşan tepki alımlarının, böylece ilk önemli direnç noktası olarak izlediğimiz 4,950 seviyesini test etiğini gözlemliyoruz. Tepki sürecinin devamıyla güne başlayacak olan piyasada, seans içerisinde 4,950 ara direncinin önemli olacağını düşünüyoruz. Bu seviye üzerinde güç kazanacak tepki yükselişi ise bir üst noktada bulunan 5,150 trend direncini hedefleyecektir. Endeksin 4,600 üzerinde oluşturduğu tepki alımlarını kısa vadeli yeni bir yükseliş trendine dönüştürebilmesi için 5,150 direncini aşması gerekiyor. Bu durumda ilk etapta 5,250 olmak üzere 5,450 seviyesini hedefleyecek bir potansiyel gündeme gelecektir.
Geri çekilmelerde ise 4,710 destek konumunu sürdürecektir. Bu nokta üzerindeki hareketler ise piyasadaki yükseliş eğiliminin devamını getirecektir.


Eur/Usd: ABD manşet TÜFE 6,5%, çekirdek TÜFE 5,7% olarak açıklandı. Beklentiler de aynı şekilde idi. Sapma, sürpriz olmadı. Alt başlıklarda ise hizmet enflasyonundaki yükseliş biraz kafa karıştırdı.
FED tarafında ise daha çok güvercin sözler dikkat çekti. Harker 25 baz puanlık artışın uygun olacağını ifade etti. Bullard ise faizin yüzde 5 seviyesine bir an önce ulaşması gerektiğini söyledi. Piyasaların odağı ise Harker’dan yana oldu.
Makro veri tarafında ise haftalık veri olan işsizlik maaşı başvuruları açıklandı. Veri yine istihdam piyasasının sıkı olduğuna işaret etti. Zira veri beklentilerden iyi geldi.
ABD kaynaklı haber akışı nette, piyasa risk iştahını artırdı. Usd talebi azaldı. Dolar Endeksi yüzde 1 civarında düştü.
Ana resimde enflasyon endişeleri biraz azalma gösterdi. Şubat başındaki FED kararına dair beklentiler 25 bp seviyesinde yoğunlaşıyor. Piyasalar daha iyi atmosferde FED toplantısına doğru ilerleyebilir. Lakin dünkü enflasyon verisinin beklentilerin altında inmemesi iyimserliği sınırlı diye düşünüyoruz.
Bu sabah 1,084 seviyesindeki paritede 1,081 ve 1,077 seviyeleri gün içi destek; 1,087 ve 1,091 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı aşağı seyir bekliyoruz.


Gbp/Usd: ABD TÜFE verisi tahminleri karşıladı. Hem manşet hem çekirdek beklentiler ile aynı geldi. Enflasyon riski azalmaya devam etti. Bunun karşılığı olarak FED’den güvercin sözler daha fazla duyulur olabiliyor. Tabi arada şahin söz söylemek de unutulmuyor. Enflasyonun aşağı gelmeyi sürdürdüğü, FED’in şahinlik dozunun düştüğü bir resim Usd karşısında diğer paralara avantaj sağlıyor. Bu avantaj verilere bağlı oluşuyor. Şubat ayı başındaki FED toplantısına kadar iyimser mod korunmak istenebilir; bu süreçte makro veriler ve ABD şirket bilançoları odakta olabilir.
İngiltere tarafında ise enflasyon görece daha yüksek. BOE’den Mann, enflasyon riskinin güçlü olduğunu, büyük faiz artışlarına zorladığını ifade etti.
Haber akışı ile Dolar Endeksi dün yüzde 1 civarında düştü. Endeks bu sabah 102,3 civarında işlem görüyor.
Bu sabah 1,22 seviyesinde bulunan paritede 1,208 ve 1,205 seviyeleri gün içi destek; 1,224 ve 1,226 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı aşağı seyir bekliyoruz.


Altın: Dünkü haber akışı risk iştahına olumlu yansıdı. ABD enflasyonu düne öncülük etti. Enflasyon beklentileri karşıladı. FED’den gelen mesajlarda güvercin olanlara odaklanıldı. Bunlar piyasanın daha iyimser olmasını sağladı diyebiliriz. İstihdam verisi güçlü gelmesi ise iyimserliği sınırladı.
Günün sonunda küreselde yatırımcılar riskli varlıklara yönelince kıymetli madenler de bundan faydalandı. Altın yüzde 1 civarında primlendi. Gümüş ise yüzde 4 civarına kadar gün içi yükseliş kaydetse de kapanışı yüzde 2 ile yaptı.
ABD’de enflasyonun düşüşünü sürdürmesi, FED’in daha az faiz artışı sinyali vermesi kıymetli madenlerin yukarı yönde ilerlemesini sağlıyor. Önümüzdeki ay FED toplantısına kadar hava olumlu yönde olabilir. Tabi haber akışının dalgalanma yaratması gayet normal; makro veriler ve ABD şirket bilançoları piyasa algısını değiştirebilir.
Bu sabah 1.883 Usd seviyesindeki ons altında 1.875 ve 1.868 Usd seviyeleri gün içi destek 1.892 ve 1.900 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı aşağı seyir bekliyoruz.


Eurobond: Dünkü haber akışı piyasaların olumlu fiyatlama yapmasını sağladı. İyimserlik çok güçlü olmadı. Ancak kritik bir veri geride bırakılmış oldu. Tahvil faizleri aşağı yönlü seyrini sürdürebilir. Tabi bu süreç dalgalı olmaya aday. Ay bittiğinde FED kararı açıklanacak. FED güvercin mesajlar veriyor. Havanın yumuşamasına imkan vermiş oluyor aynı zamanda.
ABD enflasyonu beklentiler ile aynı geldi. Olumlu, olumsuz sürpriz yapmadı. Enflasyon 6,5% seviyesine inmiş oldu. Hala hedef uzak. O yüzden FED şahinliğin süreceği mesajını yineliyor. Sadece dozunun azalacağı şeklinde bir güvercinleşme söz konusu.
Türkiye Eurobond faizleri ve CDS son günlerde globalden biraz ayrışıyor. 5 yıllık CDS günü 545 seviyesinde kapandı.
Dün Eurobondlar karışık seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-4 cent artış; orta vadelilerde -18 ile +14 arası değişim; uzunlarda 5-7 cent artış oldu. Faizler ise sırasıyla 7,75%, 8,11% ve 9,10% oldu
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş