Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Manşet %2,7, çekirdek %3,3. ABD TÜFE verisi beklentilerle aynı geldi ve sürpriz yaratmadı. Piyasa ise hafif reaksiyon verdi. Aralık ayında FED’in faiz indirimi beklentileri ise iyice arttı. CME anketi katılımcıların 98% ihtimal verdiklerini işaret ediyor. Böylece FED, bir kararını daha ‘açıklamadan önce piyasayı hazırlayarak, sürpriz etkisini yaratmadan’ almaya hazırlanıyor.

 

25 baz puan... Bugün için mesela indirim ve indirim miktarı değil. Piyasa 18 Aralık’ta 25 baz puan indirimin ötesini merak ediyor. Mesele orta vade ve Trump faktörü. O yüzden FED dahil piyasa 2025’i tahmin etmeye çalışıyor. Mevcut durumda Trump kartlarını tam açmış değil. O yüzden bugün yapılacak şey biraz temkinli olmak, FED de bunu yapıyor. Son açıklamalarında acele etmeyecekleri vurgusu öne çıkıyor.

 

Piyasa fiyatlamasına baktığımızda, ABD TÜFE verisi sonrası ABD tahvil faizlerinin hafif yükseliş eğilimini koruduğunu, Dolar Endeksi’nin ise gücünü koruğunu söyleyebiliriz. Piyasa 18 Aralık sonrasına hazırlanıyor. 18 Aralık akşamı Powell temkinli duruşun altını çizebilir.

 

ABD hisse endeksleri ise Trump vaatlerinin tadını çıkarıyor. Trump’ın ekonomiyi hızlandırıcı, vergileri düşürücü politika izleyeceği sinyali artan ciro, artan kar olarak okunuyor. Hisse senetleri 2024 yılının son günlerini iyimser kapatma yönünde ilerliyor.

 

Kıymetli madenlerde de yükselişler görülüyor. Jeopolitik risklerin azalması ile dengelenme halinde olan altın yeniden yükseliş çabası içinde. Arka plan ise Çin para-maliye politikalarında daha gevşek döneme gireceğini açıklaması, Çin merkez bankası PBOC’nun altın aldığı spekülasyonu, ABD TÜFE verisinin beklentiler dahilinde gelmesi ve FED faiz indirim beklentilerinin güçlenmesi gibi unsurlar arka planı oluşturuyor.

 

Jeopolitik konulara dair ise Trump Ukrayna konusunun önemli olduğunu Suriye (Orta Doğu) konusunun ise çok önemli olmadığını ifade ediyor. Suriye için, karışmayın uzak durun diyor. Oysa ABD Dışişleri Bakanı Blinken son günlerde bölgede farklı noktaları ziyaret ediyor. Diğer yanda ABD binlerce konteyner silah verdiği terör örgütü ile Suriye’nin petrol yataklarını kontrol ediyor.

 

Avrupa merkez bankası ECB, bugün saat 16:15’de faiz kararını açıklayacak piyasa 25 baz puan faiz indirimi bekliyor. 50 baz puan indirimi de speküle ediliyor. Eğer karar bu yönde gelirse sürpriz etkisi yaratabilir. Piyasa dalgalanabilir. Karardan sonra Lagarde konuşacak. Lagarde yeni-farklı açıklamada bulunmaz ise etkisinin nötr olmasını bekliyoruz. Bölge, ekonomik zayıflık, siyasi belirsizlik (Almanya, Fransa) ve Trump faktöründen oluşan dinamik ile baş başa.

 

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri %0,1-0,2 bandında eksi. Asya piyasalarında Çin %0,6 artı, Hong Kong %1,7, Japonya %1,5 civarında artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,28, Dolar Endeksi 106,5, ons altın 2.710 Usd civarında işlem görüyor.

 

İç tarafta, sıkı duruşun temel metrikleri üzerindeki etkileri ortaya çıkıyor. Politika faizinin (50%), enflasyonun (47,1%) üzerinde olması TCMB için faiz indirim alanı açıyor. Piyasada faiz indiriminin zamanı, miktarı, trendi-hızı konusunda konsensüs oluşmuş değil. Yine de bu ay ilk indirim adımının atılması bekleniyor. Birkaç haftanın öncesinden farklı olarak daha sınırlı bir indirim olması bekleniyor (100-200 baz puan).

 

Bugün Ekim cari denge verisi açıklanacak. Beklenti 1,3 milyar Usd ‘fazla’ şeklinde.

 

 

 

 

Usd/TL:

ABD TÜFE verisi manşette ve çekirdekte beklentilere paralel geldi. Verinin sapma göstermemesi piyasanın mevcut fiyatlama davranışına bağlı kalmasını sağladı. FED’e dair tahminler korundu hatta Aralık indirimine dair kanaat iyice arttı.

Dolar Endeksini 105,5 seviyesi üstünde tutunmayı sağlamlaştırıyor. ABD TÜFE verisi sonuçları hareketlilik yaratabilir. 105.5 seviyesi üzerinde dolar talebinin gücünü korumasını bekliyoruz.

Teknik olarak Dolar Endeksi (DXY) 105,5 seviyesi üstünde kalıcılık sağladı. 105,5 üstünde dolar talebi güçlü duruşuna devam edebilir.

İç tarafta, sıkı duruş yan etkiler yaratmaya devam ediyor. Enflasyon ile TCMB faizi arasındaki fark faiz indirimi için imkan yaratıyor. Piyasada faiz indirimi zamanı ve miktarına dair fikir birliği olmasa da Aralık ayında faiz indirimi bekleniyor, fiyatlanıyor.

Genel çerçevede TL faizinin cazip oluşu, TL’ye avantaj sağlamaya devam ediyor. Ancak faiz indirim döngüsünün yaklaşmakta olması TL’nin gücünü biraz zayıflatıyor.

Kurda ılımlı yukarı eğilimi koruyor. Bu sabah 34,87 civarında işlem görüyor. Aşağıda 34,50 ve 34,00; yukarıda 35,00 ve 35,50 öne çıkan teknik seviyeler.

 

 

 

TL Tahvil/Bono:

Piyasa, 26 Aralık’ta TCMB’nin faiz indirmesini bekliyor. Enflasyonun rijit olmasından dolayı faiz indirimi miktarı daha sınırlı olabilir görüşü öne çıkıyor. 100-200 baz puan bandında indirim olabileceği speküle ediliyor.

Yatırımcılar, enflasyon düşüşünü ve buna bağlı olarak TCMB’nin faiz indirimini bekliyor. Kasım ayı TÜFE verisi bir miktar soru işaretleri yaratsa da piyasa Aralık’ta faiz indirimi olur görüşünü koruyor. Ancak indirimi sınırlı olabilir. İndirimin Ocak ayına kayma ihtimali de göz ardı edilmemeli.

Tahvil yatırımcısı, indirimin başlamasını ve indirimin patikasını merak ediyor. Patika, tahvil verim eğrisinin şekillenmesini sağlayacak.

Globalde, haftanın kritik verisi bugün açıklanacak ABD TÜFE, yarın ise Avrupa Merkez Bankası politika faiz kararı öne çıkıyor. Sonuçlar ve alınacak karar piyasa risk iştahını etkileyebilir.

2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü hafif satıcılı seyirle %43,53 ve %30,46 seviyesinde tamamladı.

 

 

 

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):

10,250 hedef direnç noktasının oluşturduğu satış baskısının ilk desteği 10,000 seviyesinde ....

Piyasada 5 Kasım tarihinde başlayan kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyrin, ilk önemli direnç noktası olarak izlediğimiz 10,250 seviyesinden oluşturduğu realizasyon eğilimi devam ediyor. Çarşamba gününü devam eden satış baskısının ardından -%0.4 oranında değer kaybıyla 10,058 puandan tamamlayan piyasada, seans içi geri çekilmelerde 10,000 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izliyoruz. Endekste 10,250 seviyesinden oluşan geri çekilmeyi, şu aşamada ara bir realizasyon eğilimi olarak değerlendiriyoruz. İlk etapta 10,000 üzerinde dengelenme çabasının hakim olacağı piyasada, bu seviye altındaki hareketlerde ise 9,750 seviyesini kısa vadeli ana trend desteği olarak izliyoruz. Dolayısıyla 9,750 seviyesine kadar oluşabilecek bir geri çekilmeyi düzeltme hareketi olarak alıp, yükseliş trendinin devam potansiyeli korunacaktır. Bu kapsamda İlk önemli direnç bölgesi olarak izlediğimiz 10,250 seviyesinin aşılabilmesi halinde ise $ bazlı grafiklerde de önemli bir direnç noktası olarak aldığımız 300$ (10,470) seviyesinin hedeflenebileceğini düşünüyoruz.

 

 

 

 

Eur/Usd:

Manşet 2,7%, çekirdek 3,3%. ABD TÜFE verisi piyasa beklentisine paralel sonuçlandı. Çekirdek görece direnç göstermeye devam ediyor.

TÜFE 2022 ortasındaki zirvesi (9,1%) sonra aşağı eğilim kaydetmeye başladı. 2023 ortasından bu yana ise yatay diyebileceğimiz bir eğimle iniyor. Çekirdek ise 2022 Eylül’ünden beri düşüş eğiliminde. Yalnız her ikisi de birkaç ay öncesine göre hafif yukarıdalar. Yine de son Kasım verileri piyasayı rahatsız etmedi. FED’in faiz indireceğine yönelik tahminler daha da güçlendi. CME anketi yüzde 98 ihtimal veriyor. Kısaca FED’in 25 baz puanlık indirimi neredeyse tamamen fiyatlara yansıdı. FED yeni bir faiz indirimini daha sürpriz yaratmadan açıklamaya hazırlanıyor. Ancak faizim patikası belirsiz. Zira Trump faktörü de denkleme girdi. Ufkun kısaldığını söyleyebiliriz.

Bugün Avrupa merkez bankası ECB, faiz kararını açıklayacak (saat 16:15). Beklenti 25 baz puan faiz indirim olacağı şeklinde. 50 baz puan indirimi de dillendiriliyor. Eğer karar bu yönde gelirse sürpriz etkisi yaratabilir. Piyasa dalgalanabilir. Karardan 30 dakika sonra Lagarde konuşacak. Farklı bir açıklamada bulunmaz ise etkisinin nötr olmasını bekliyoruz. Bölge, ekonomik zayıflık, siyasi belirsizlik (Almanya, Fransa) ve Trump faktöründen oluşan dinamik ile baş başa.

Teknik açıdan 1,045 seviyesinin altında paritede 1 civarı seviyelerin yeniden konuşulmaya başlanmasına neden olabilir. Yakın vade 1,05 üzerinde dengelenme, tepki çalışması görülebilir. Teknik olarak DXY (Dolar Endeksi) 105.5-107,3 seviyesi arasında fiyatlama devam edebilir.

Bu sabah 1,05 seviyesindeki paritede 1,043 ve 1,04 seviyeleri gün içi destek; 1,058 ve 1,063 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir izleyebilir.

 

 

 

Gbp/Usd:

İngiltere'nin Euro Bölgesine kıyasla daha güçlü büyümesinin yanı sıra İngiltere'nin mali teşvikleri ve nispeten daha yüksek faiz oranları görülmesi, Sterlini Eur karşısında avantajlı hale getirebilir. ABD TÜFE verisi sürpriz yapmadı, fiyatlama davranışı değişim göstermedi. FED faiz indirim beklentisi biraz daha güçlendi.

Dolar Endeksinde teknik olarak 105.5 -107,3 seviyesi arasında fiyatlama devam edebilir.

Bu sabah 1,277 seviyesinde bulunan paritede 1,272 ve 1,262 seviyeleri gün içi destek; 1,282 ve 1,288 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir Bugün yatay seyir izleyebilir

 

 

 

 

Altın:

2.720 Usd seviyesi kısa dönem için eşik seviye. Bu seviyenin aşılması 2.760-2.790 Usd aralığını hedefe dönüştürebilir.

Temel tarafta ise Çin para-maliye politikalarında daha gevşek döneme gireceğini açıklaması, Çin merkez bankası PBOC’nun altın aldığı spekülasyonu, ABD TÜFE verisinin beklentiler dahilinde gelmesi ve FED faiz indirim beklentilerinin güçlenmesi gibi unsurlar arka planı oluşturuyor.

Orta vadede ise Trump politikaları, FED faiz indirim temposu ve jeopolitik riskler fiyat dinamiklerini oluşturan konular olmaya devam edecek diye düşünüyoruz.

Genel olarak zirve seviyesinden sonra dengelenme halinde olan altın için teknik olarak 2.715 Usd seviyesinin aşılması halinde hareket 2.800 Usd hedefleyebilir..

Teknik olarak, 2.615 Usd altında fiyatlamalar satış baskısının kısa vade de devam etmesine neden olabilir.

Bu sabah 2.710 Usd seviyesindeki ons altında 2.650 ve 2.635 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.720 ve 2.760 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir izleyebilir.

 

 

 

Eurobond:

ABD TÜFE verisi beklentilerle aynı geldi. ABD 10 yıllık tahvil faizi ise hafta başında başladığı yükseliş eğilimini sürdürdü. Cuma gününü 4,15% ile tamamlamıştı, bu sabah 4,28% civarında. Yaklaşan ‘FED faiz indirimi’ beklentisinden çok FED’in orta vadeli patikasının belirsizliğine odaklanıldığını düşünüyoruz. Çatı faktör ise Trump.

İç tarafta, son enflasyon verisi biraz soru işareti yaratsa da faiz indirim beklentisi korunuyor. Aralık ayında indirim olup olmayacağı hala net değil. Olsa bile sınırlı indirim olabilir. Nette ise faiz indirim sürecine yakın olduğumuzu düşünüyoruz. 5Y CDS 2020 başında bu yana en düşük seviyesine indi.

Türkiye 5 yıllık CDS 246 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı satıcılı hareket etti. Birim fiyatlar, kısalarda -7 ile -2 cent; orta vadelilerde -3 ile -2 cent; uzunlarda -5 ile -3 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 4,25%, 6,70% ve 7,84% oldu.

 

Çağlar Kimençe

caglar.kimence@yapikredi.com.tr

 

İhsan Tunalı

ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

   

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.