Yılın kalan kısmına ve kısa vadede ise bu aya ilişkin FED beklentileri yeniden ayarlanıyor. Bu sebeple majör değil minör fiyat değişimleri söz konusu oluyor.
Dün açıklanan ABD enflasyon verileri yıllık bazda hem manşet hem çekirdekte beklentileri ile aynı geldi. Manşet beklendiği gibi yüzde 2,5, çekirdek ise yüzde 3,2 oldu. Önceki aya göre ise manşet 2,9’dan düştü. Çekirdek ise aynı seviyede kaldı. Zira konut maliyetleri aylık veriyi etkiledi. Dolayısı ile manşet düşüş hattında ilerledi. Çekirdek ise direnç göstermeye devam etti.
Söz konusu sonuçlar, FED’e dair beklentilerin yeniden ayarlanmasını beraberinde getiriyor. Veriden önce FED Eylül faiz indirimine dair beklentilerin dağılımı 25 baz puan için yüzde 71, 50 baz puan için 29 idi. Veri sonrası ise dağılımı 25 baz puan indirime doğru yoğunlaştı. Bu sabah itibari ile dağılım sırasıyla yüzde 85 ve 15.
Özetle Eylül indirimi için 25 baz puan konsensüs halinde dönüşüyor. 50 baz puan bekleyenler azınlıkta idi. O yüzden beklentilerdeki değişim fiyatlarda sınırlı değişimlere yol açıyor. Hatta veri sonrası görülen seviyeler korunamayabilir. Dünkü verinin etkisi kalıcı olmayabilir. Zira ana resim hala aynı, FED faiz dönüğüne başlıyor, Eylül’de ilk adımı atacak ve devam edecek.
Tabi dünkü fiyatlamada sadece ABD TÜFE verisi yoktu. ABD başkanlık yarışına dair haber akışı da etkili oldu diye düşünüyoruz. Harris’in münazarayı galip tamamladığı görüşü hakim görüş ama bunun sandığa ne oranda yansıyacağı soru işareti. Henüz erken ve yarış hala ortada.
18 Eylül’deki FED kararı öncesi son kritik veri geride kaldı. Karara kadar, genel fiyatlama davranışının mevcut şekilde sürmesini daha olası görüyoruz.
Bugün saat 15:15’de Avrupa merkez bankası ECB faiz kararını açıklayacak. Faiz indirimi yapması bekleniyor. Daha çok Lagarde’ın konuşması önemli. Karardan 30 dakika sonra başlayacak konuşmada Lagarde’ın verilere bağlı olacaklarını yinelemesi sürpriz olmaz. Faiz patikasına ilişkin belirgin-somut bir tavır sergilemesini beklemiyoruz.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı pozitif. ABD vadelileri yüzde 0,1 civarında artı. Asya piyasaları çoğunlukla pozitif. Hong Kong %1,0 civarında, Japonya %3,1 civarında artı, Çin %0,1 civarında negatif. ABD 10 yıllık tahvil faizi %3,67, Dolar Endeksi 101,7 ons altın 2.517 Usd civarında işlem görüyor.
İç tarafta, enflasyonun aşağı yönde ilerlemesi olumlu tarafta yer alırken enflasyon beklentilerindeki ve hizmet enflasyonundaki katılık büyük oranda devam ediyor. TCMB faiz indirimi için erken mesajı vermeyi sürdürüyor. Diğer yandan maliye politikasından destek gelmesi gerektiğini işaret ediyor. Bu paralel TL varlıklar ayrışan bir görünüm sergiliyor. Faiz yüksek olduğu için TL reel olarak değer kazanmaya devam ediyor. Tahvil faizleri, ötelenen faiz indirimi ile yatay seyrediyor. Eurobond ve CDS de yatay seyir halinde. Ayrışan ise hisse senetleri. Borsa TL varlıklar içinde en zayıf halka konumunda. Yatırımcılar yüksek faiz, ticari faaliyetlerde yavaşlama beklentisi gibi sebeplerle iştah göstermemeyi sürdürüyor.
Usd/TL:
Dün açıklanan ABD enflasyon verisinden sonra 18 Eylülde FED’in büyük faiz indirimi yapacağına dair kanaatler azaldı. Büyük indirim beklentisi içinde olanlar azınlık konumunda idi. O yüzden para piyasaları veri sonrası sınırlı tepki üretti. Para piyasalarının FED öncesi mevcut seviyelerini korumasını bekliyoruz.
Dolar Endeksi kritik 101 seviyesinin üzerinde kalma çabası devam ediyor. 101 seviyesi üstünde kalıcılık 102-103 seviyesi tepki hareketini destekleyebilir.101 seviyesi altında dolar talebinin yavaşlaması hızlanabilir.
İç tarafta, TCMB’nin şahin tutumu, kredi not artımı son günlerde TL’ye destek oluyor. Merkez, enflasyonla mücadelede henüz istediği noktada olmadığını ifade ediyor ve erken faiz indirimine kapıyı kapatıyor. TL faizi bir süre daha yüksek seyredecek gibi görünüyor.
Kurda ılımlı yukarı eğilimi koruyor. Bu sabah 34,00 civarında işlem görüyor. Aşağıda 33,50 ve 33,00; yukarıda 34,50 ve 35,00 öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Enflasyonla mücadelede sonuç alınmaya başlandı. Ancak politika faizine etki edecek boyutta bir kazanım sağlanabilmiş değil. Bu sebeple Merkez Bankası şahin duruşunun koruyacağı mesajını veriyor. Piyasada faiz indirimi spekülasyonları yapılıyor. Ancak Merkez bunları net olarak reddeder konumda yer alıyor. Yüksek faizin sürmesi ve bir süre daha süreceğinin görülmesi TL sabit getirililerin faizlerinde beklenen düşüşün gecikmesine yol açıyor.
Globalde, dün açıklanan ABD TÜFE verileri sonrası tahvil faizleri hafif yukarı geldi. FED öncesi mevcut seviyelerin korunacağını düşünüyoruz. Ana resimde ise yön aşağı olmayı sürdürebilir kanaatindeyiz.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 5 baz puan düşüş ile %40,56 ve 22 baz puan azalış ile %28,66 seviyesinde tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Son majör dip 9,523 altında satış baskısı ivme kazanıyor...
Çarşamba günü satıcılı seyrin ivme kazandığı hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksi kapanışı %2,12'lik gerilemeyle 9,419 puandan yaptı.
Genel olarak baktığımızda, yaşanan satıcılı seyrin tüm majör endekslere yayıldığı görülürken, %2,63'lük kayıpla XUSIN Endeksi öne çıktı. XBANK Endeksindeki kayıp %1,43 olurken, XUHIZ Endeksindeki kayıp ise, %1,35 olarak gerçekleşti.
Önümüzdeki sürece baktığımızda, 9,400 bölgesinde bulunan 200 günlük üssel ortalamaya kadar savrulan piyasada, bu seviyeden itibaren yukarı yönlü toparlanma çabaları oluşabileceğini düşünsek de, öncelikle eski dip 9,500'ler olmak üzere 9,700/9,750 aralığı aşılmadıkça, olası toparlanma çabalarının tepki karakterinden kurtulmasının zor olduğunu ve yeniden satışla karşılaşma ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyoruz.
Bu paralelde, olası zayıf tepki denemelerini takiben artık aşağı yönde sırasıyla 8,850-8,700 ve 8,500 seviyelerinin ajandaya girmeye başladığını söyleyebiliriz.
Eur/Usd:
Bugün Avrupa merkez bankası ECB faiz kararını açıklayacak. Piyasa 25 baz puan faiz indirimi bekliyor. Zira bölgenin ekonomisinin zor durumda olduğu ve para politikasında gevşemeye ihtiyaç duyulduğu speküle ediliyor. Volkswagen’in Almanya’da fabrika kapatacağı haberi sonrası, buz dağının daha büyük sorunlar barındırdığı yönündeki haber-açıklamalar, bölge ekonomisinin hem cari durumda tatsız halde olduğuna hem de rekabette orta-uzun vadede diğer ülkelerin gerisinde kalacağına dikkat çekti.
Faiz kararından ziyade bundan sonraki adımların nasıl olacağı daha çok merak ediliyor. Bu sebeple karardan 30 dakika sonra başlayacak olan Lagarde’ın konuşması daha kritik (saat 15:45). Lagarde’ın güncel duruma dair tespitleri bekleniyor. Geleceğe dair kararların ise ‘verilere bağlı’ olduğunu yinelemesini bekliyoruz.
Dün açıklanan ABD TÜFE verisi beklentiler dahlinde geldi. FED’in 18 Eylül’de büyük faiz indirimi yapacağı yönündeki azınlık beklentiler iyice minimize hale dönüştü. Veri öncesi 50 baz puan indirim bekleyenlerin oranı yüzde 29 idi, veri sonra 15’e indi. Böylece Dolar talebi biraz arttı.
Teknik olarak parite 1,10 seviyelerini destek yapmaya çalışıyor. Dolar Endeksi 101 seviyesinin üzerinde işlem görüyor. 102,7 ve 103,4 ilk direnç seviyeleri olabilir. 103,4 seviyesine kadar yükseliş tepki olarak yorumlanabilir. 101 seviyesi altında fiyatlamalara geçilmesi halinde teknik hedef 96 seviyesi olarak karşımıza çıkabilir.
Bu sabah 1,101 seviyesindeki paritede 1,10 ve 1,094 seviyeleri gün içi destek; 1,107 ve 1,115 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
Sanayi üretimi ve imalat sanayi verileri beklentilerin ve önceki verilerinin belirgin altında geldi. Her iki veri de İngiltere ekonomisindeki zayıflığı net olarak ortaya koydu.
ABD’de TÜFE verisi beklentiler dahilinde geldi. Manşet enflasyon düşüşünü sürdürdü. Çekirdek ise yatay kalmaya devam etti. FED’e dair tahminler 25 baz puan indirim etrafında yoğunlaştı.
Dolar biraz talep gördü. Dolar Endeksi 101 seviyesinin üzerinde kalmayı sürdürüyor.
Bu sabah 1,304 seviyesinde bulunan paritede 1,30 ve 1,294 seviyeleri gün içi destek; 1,31 ve 1,316 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz.
Altın:
Dün açıklanan ABD enflasyon verisi ABD para biriminin talep görmesine, ABD tahvil faizlerinin yükselmesine yol açtı. Fiyat değişimleri sınırlı oldu. Değişimin altın fiyatlarına yansıması da benzer şekilde sınırlı kaldı. Altın biraz baskı hissetti.
Piyasadaki FED büyük faiz indirimi yapar beklentilerinin minimize olması söz konusu baskıyı yarattı. Ancak ana resim hala aynı. Gelecekte politika faizleri düşecek, reel faizler düşecek beklentisi hala geçerli. O yüzden altın dünkü habere olumsuz reaksiyon verse de yukarı yönlü seyrinin süreceği kanaatindeyiz.
Altın 2.500 Usd seviyesi civarında fiyatlamalara devam ediyor. Ons altında teknik olarak ilk etapta 2.440 Usd seviyesi üstünde 2.600 Usd seviyesine kadar yükseliş devam edebilir.
Bu sabah 2.517 Usd seviyesindeki ons altında 2.500 ve 2.475 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.535 ve 2.550 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede yatay seyir bekliyoruz
Eurobond:
FED’den 50 baz puan indirim bekleyenlerin sayısı azaldı. Güvercinlik dozlarını azaltmaları tahvil faizlerine biraz yükseliş olarak yansıdı. FED kararına kadar mevcut seviyeler korunabilir. Ana resimde ise tahvil faizlerinin aşağı meylini korumasını beklemeyi sürdürüyoruz.
İç tarafta, Türkiye Varlık Fonu 12-13 Eylül tarihlerinde Dubai ve Abu Dabi’de sabit getirili menkul kıymet yatırımcılarıyla yüz yüze görüşmeler düzenleyecek. Yurt dışı yatırımcı toplantılarının düzenlenmesi senenin geri kalanında yeni ihraçların yapılacağı beklentisini kuvvetlendiriyor. İç dinamikler ve pozitif haber akışı kısa dönem için yeterli itici gücü sağlayamıyor. Eurobond fiyatlarında yatay-sınırlı pozitif bir ara dönemde olduğumuzu düşünüyoruz.
Türkiye 5 yıllık CDS 276 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-4 cent; orta vadelilerde 11-12 cent; uzunlarda 15-16 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 5,13%, 6,64% ve 7,65% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.