13 Eylül ABD TÜFE veri seti,
14 Eylül ECB faiz kararı,
14 Eylül ABD ÜFE ve Perakende Satışlar,
Bu haftanın ana tema başlıklarıyla yazıya başlıyoruz. Veri odaklı piyasada ilk sınav Çarşamba günü açıklanacak ABD TÜFE veri seti ile başlıyor. Enerji fiyatlarında yükseliş sebebi ile manşet enflasyonun %3,6'ya yükselmesi beklenirken, çekirdek enflasyonda beklenti %4,3'e gerilemesi yönünde. Önceki FED toplantılarında değinildiği gibi çekirdek enflasyon verileri FED değerlendirmesinde önemli olacaktır.
Avrupa tarafında da kritik bir haftadayız. ECB faiz kararı 14 Eylül'de açıklanacak. Beklenti ECB'nin politika faizini %4,25 seviyesinde bırakacağı şeklinde. Avrupa'da beklenti altı gelen ekonomik veriler resesyon korkularını da beraberinde getiriyor. Enerji fiyatlarında yaşanan yükseliş enflasyon endişelerini canlı tutuyor. Bu paradoksda, ECB'nin önceliğinin enflasyonla mücadele olduğunu düşünüyoruz. Sıkılaşmada 0,25 faiz artışı ve sonrasında güvercin açıklamalar ile dengelenme ihtimalini göz ardı etmiyoruz.
Asya piyasalarında değişim yaşanıyor. Hafta sonu Japonya Merkez Bankası Başkanı'nın yaptığı açıklamada merkez bankasının yüzde 2'lik enflasyon hedefine ulaşılması durumunda negatif faiz oranı politikasına son verebileceğini söyleyerek, olası faiz artırımlarının sinyalini verdi. Açıklamalar sonrasında DXY değer kaybederken ABD tahvil faizleri ve Japonya tahvil faizleri arttı. Çin'de ise dün açıklanan TÜFE yıllık bazda %0,1 artarken, ÜFE -%0,3 oldu. Ülkede yaşanan deflasyon, Avrupa başta olmak üzere diğer ekonomiler üzerinde etkisini göstermeye devam ediyor.
Hafta sonu piyasalara düşen Japonya Merkez Bankası'nın faizleri artırmayı düşünmesi Dolar Endeksi'nde satış baskı yaratırken tahvil faizlerinde (ABD, Japonya…) yükselişe sebep oldu. Risk barometresi olarak gördüğümüz ABD tahvil faizlerinde, 13 Eylül'de açıklanacak enflasyon verisi sonrasında hareketlilik yaşanabilir.
Bugün Apple Day. Apple yeni iphone modelini tanıtacak. Apple'ın S&P 500 ETF'inin %7'si, Nasdaq 100 ETF'in yaklaşık %11'inin oluşturması dolayısıyla, beklentilerin karşılanıp karşılanmaması Apple'ın ağırlığı sebebi ile piyasada hareketlilik yaşatabilir. Tabii Apple yeni modellerin tanıtımına Çin yasaklamasının gölgesinde giriyor.
Dün piyasalar, ABD teknoloji şirket haberleri ve FED iyimserliği ile pozitif iştah gösterdi. Teknoloji hisseleri yükselişe öncülük etti.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı sınırlı pozitif. ABD vadelileri yüzde 0,1 eksi seyrediyor. Asya borsaları pozitif. Çin yüzde 0,1 civarı, Japonya 0,8 civarı artı; Hong Kong yatay. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,29%, Dolar Endeksi 104,5, ons altın 1.922 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, OVP hedeflerine ulaşmak için sıkılaşma sinyali verdi. Şimşek, kredi kartı, konut kredileri ve taşıt kredilerini hem fiyatlama hem miktar olarak sınırlayacaklarını belirtti. Yeni ekonomi yönetiminin hem mali hem para politikaları kullanarak enflasyon ile mücadelesi devam ediyor.
Hazine, 2 yıl vadeli tahvilin yeniden ihracında ihale öncesi satışlarla birlikte 1 milyar TL'yi aşan borçlanmaya imza attı. İhalede bileşik faiz yüzde 25,14 oldu. Bugün ise 4 yıl TLREF kuponlu kıymeti ile 5 yıl sabit kuponlu kıymet yeniden ihraç edilecek.
Dün cari açık, sanayi üretimi, işsizlik oranı açıklandı. Cari Açık 5,47 milyar usd olarak beklenti üstü gerçekleşti. Sanayi üretimi yıllık bazda yüzde 7,4 artarken, aylık olarak yüzde 0,4 azaldı. işsizlik oranı 0,2 puan azalarak yüzde 9,4 seviyesinde gerçekleşti.
Usd/TL:
Global tarafta Japonya Merkez Bankası'nın enflasyon hedefine ulaşılınca negatif faiz politikasına son vereceği haberleri Dolar Endeksi'nde (DXY) satışa neden oldu. Ana temada 13 Eylül TÜFE veri seti ve 14 Eylül ECB toplantısı bulunmakta. ABD enflasyon verisinin düşük gelmesi piyasalarda Dolar talebini azaltabilir.
Lokal tarafta, Şimşek kredi kartı, konut kredileri ve taşıt kredilerini hem fiyatlama hem miktar olarak sınırlayacaklarını belirtti. Talep enflasyonuna karşı atılan adımlarla birlikte kademeli sıkılaştırma devam ediyor. Usd talebini azaltıcı politikalar TL üzerinde yaşanan baskının azalmasını sağlayabilir. OVP planında tespit edilen sorunlar ve sonrasında tedavi edici politikaları bir bütün olarak değerlendiriyoruz. 21 Eylül tarihinde yapılacak PPK toplantısında sıkılaşmanın devamını bekliyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 26,86 civarında işlem görüyor. Aşağıda 26,60 ve 26,50; yukarıda 27 ve 27,50 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Hazine ve Maliye Bakanlığı 2 yıl vadeli tahvilin yeniden ihracında ihale öncesi satışlarla birlikte 1 milyar TL'yi aşan borçlanmaya imza attı. İhalede bileşik faiz yüzde 25,14 oldu. Hazine bugün 2 ihale ile Eylül ayı programını sürdürecek. 4 yıl TLREF kuponlu kıymeti ile 5 yıl sabit kuponlu kıymet yeniden ihraç edilecek.
OVP planında büyüme düşürülmüş enflasyon seviyeleri yukarı revize edilmişti. Mehmet Şimşek dün yaptığı açıklamalarda cari açığın düşürülmesi için iç talebin daha fazla kısılacağı sinyalini verdi. OVP programında tüm kurumların bütün şekilde hareket etmesi planın sonuca ulaşması için geçerli zorlu yolda oldukça önemli olacağını düşünüyoruz. OVP'den sonra ilk sınavın 21 Eylül PPK toplantısında verileceğini düşünüyoruz.Makro ihtiyatı tedbirlerin sadeleşmesi ve devam eden sıkılaşma Tahvil ve Bono piyasası faizlerinin yukarı yönde yeni denge noktalarına taşıyabilir.
Globalde, risk iştahı zayıf seyretmeye devam ediyor. Enerji fiyatları ve gıda fiyatlarında devam eden artış yapışkan enflasyon tehlikesini gündemde tutmaya devam ediyor.13 Eylül ABD TÜFE veri seti sonrasında 14 Eylül ECB faiz kararı piyasalar üzerinde hareketlilik yaratabilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller dün günü sırasıyla 28 baz puan artış ile %24,16 ve -yatay- %24,90 ile günü tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
8,200 desteğinin kırılması yükseliş trendinin ilk zayıflama sinyalini oluşturdu... Kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyrin seans içerisinde 8,403 ile tarihi zirvesini yenilediği BIST 100 Endeksi'nde, kapanışa doğru satış baskısının ön plana çıktığını gözlemliyoruz.
Haftanın ilk işlem gününü -%2.15 oranında değer kaybıyla 8,146 puandan tamamlayan piyasada, seans içerisinde 8,200 ara desteğinin kırılmasıyla kısa vadeli yükseliş trendinin ilk zayıflama sinyali gerçekleşmiş oldu. Güne zayıf seyrin devamıyla başlayacak olan piyasada, seçim sonrası başlayan yükseliş trendinin kritik destek noktası olarak 8,000 seviyesini izlemeyi sürdürüyoruz. Endeksin yükseliş trendi içerisindeki seyrini sürdürebilmesi için 7,900/8,000 destek bandı üzerinde dengelenmesi gerekiyor. Bu durumda ilk etapta 8,403 zirve seviyesi olmak üzere yeniden 8,500 ve 8,750 seviyelerini hedefleyecek yükselişin devam edebileceğini düşünüyoruz.
7,900/8,000 destek bölgesi altındaki hareketleri ise piyasada 7,500 ve 7,250 seviyelerine yönelik düzeltme trendini başlatabileceğini göz önünde bulunduruyoruz.
Eur/Usd:
Bu hafta paritede hareketlik olabilir. 13 Eylül ABD TÜFE veri seti 14 Eylül ECB faiz kararı gerekçe olabilir. Yükselen enerji fiyatları ABD tarafında enflasyon endişeleri yaratmaya devam ederken Avrupa çıkmazda. Gelen kötü ekonomik veriler daralma bölgesinde resesyon fiyatlamasına sebep oluyor. ABD tarafında beklenenden düşük gelebilecek enflasyon Dolar Endeksi (DXY) ve ABD 10 yıllık tahvil getirisinde baskı kurarak Eur cephesinde alımları destekleyebilir. Yapışkan enflasyon ise Usd talebini canlı tutmaya devam edebilir.
Dolar Endeksi'nde (DXY) kuvvetli direnç noktası 105,5 seviyeleri olarak öne çıkmakta. 105,5 üzeri fiyatlamalar teknik olarak dolar endeksi(DXY) 110 fiyatlaması için kapı aralayabilir.
Bu sabah 1,074 seviyesindeki paritede 1,07 ve 1,065 seviyeleri gün içi destek; 1,078 ve 1,08 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
İngiltere Merkez Bankası Eylül ayı toplantısı ayın 21'inde yapılacak. Toplantı öncesinde takvim kalabalık. ABD TÜFE veri seti, 14 Eylül ECB toplantısı ve 19-20 Eylül FED toplantısı. Dün BOE-Mann, enflasyon beklentilerinin yeterince iyi çapalandığı ve çekirdek enflasyonun gevşemesini bekleyebilecekleri yönündeki iddianın riskli olduğunu ifade etti. Ayrıca gelecekte enflasyonun muhtemelen daha dalgalı olacağı, bunun için hazırlıklı olmaları gerektiğine dikkat çekti.
Paritede 200 günlük ortalama 1,241 civarından geçiyor. Kritik BOE toplantısından sonra hareketin yönüne (ortalama üstü-altı) karar vermesi beklenebilir.
Bu sabah 1,252 seviyesinde bulunan paritede 1,245 ve 1,235 seviyeleri gün içi destek; 1,258 ve 1,26 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Altın:
Veri yoğun haftada son fiyatlamalar yapılıyor. Zira yarın akış hızlanacak. ABD enflasyon verisi öncesinde değerli metal 1.920 Usd seviyelerinin üstünde tutunmaya çalışıyor. Risksiz faiz olarak 10 yıllık ABD tahvil faizindeki yükseliş değerli metalde baskı oluşturmaya devam ediyor. 13 Eylül'de ABD TÜFE veri seti sıklaştırmanın yeterliliği hususunda piyasalara bilgi sunabilir. Enflasyon verisi beklenti altında kalırsa değerli metalde bir rahatlama görülebilir.
Altın için kısa vade önemli olan seviye 1.919 Usd. 200 günlük ortalaması 1.919 Usd civarında bulunuyor. 1.919 Usd altı fiyatlamalar teknik olarak görünümü olumsuza çevirebilir.
Bu sabah 1.922 Usd seviyesindeki ons altında 1.910 ve 1.900 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.935 ve 1.956 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Eurobond:
ABD ekonomik verileri yumuşak iniş senaryosunun temelini oluştururken artan enerji fiyatları enflasyon korkusunu tetikliyor. Risk barometresi olarak ABD 10 yıllık tahvil faizinin hareketini önemsiyoruz. Kıymetin faizinde düşüş gelmediği sürece enflasyon korkuları pozitif fiyatlamaların önüne geçebilir. 13 Eylül'de açıklanacak olan ABD TÜFE veri seti tahvil faizlerinin yönü konusunda belirleyici olabilir.
Lokal tarafta, ülkemizin not görünümünü 'Durağan'a yükselten Fitch Ratings'in Kıdemli Direktörü Erich Arispe 'Belirsizlik konusunda azalma olduğunu görüyoruz. Yeni ekonomi yönetimi zorluklarla başa çıkabilecek isimlerden oluşuyor' dedi. Yabancı yatırımcı bakışı temkinli-olumlu olmaya devam ediyor. OVP yol haritası ile birlikte Merkez Bankasının atacağı sıkılaştırıcı politikaların zorlu mücadelede bir bütünlük oluşturacağını düşünüyoruz.
OVP ile birlikte 21 Eylül'de PPK toplantısında alınacak kararlar ve Kredi Derecelendirme kuruluşlarından gelen olumlu değerlendirmeler, eurobond fiyatları için olumlu yönde katalizör görevi görebilir.
CDS 379 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 5-12 cent; orta vadelilerde 27-29 cent; uzunlarda 22-27 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,36%, 8,33% ve 8,75% oldu.
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.