Global piyasalarda oynaklığın çok yüksek olduğu bir haftayı geride bırakarak yeni haftaya başlıyoruz. Japonya Merkez Bankası’nın politika değişikliğine gitmesi ve enflasyonla mücadelede faiz silahını kullanması piyasalarda geçen hafta oynaklığın artmasına neden oldu. Politika değişikliği küresel fonların borçlanma kaynağı olan Japon Yeni'nde ‘Carry Trade’ pozisyonlarının kapanmasına neden olurken yaşanan satış dalgası hem ABD hem Avrupa tarafına da yayıldığı görüldü.
ABD tarafında ise zayıf gelen istihdam verileri ve ABD ekonomisinde yavaşlama sinyali üreten imalat verileri ise resesyon endişelerinin artmasına neden oldu. Asya tarafında başlayan satış dalgası, ABD resesyon endişeleri ile birleşmesi ise risk iştahının hızlı bir biçimde baskılanmasına yol açtı.
Geçen hafta başı yaşanan hareketler sonrasında VIX korku endeksinde pandemiden bu yana en büyük artış görüldü. Güvenli liman talebinin artması ile birlikte ABD tahvillerine talep arttı. Japonya politika yapıcılarından gelen sözlü yönlendirmeler ve ABD tarafında açıklanan ISM hizmet ve haftalık işsizlik verilerinin beklentilerden iyi gelmesi ile birlikte geçen haftanın ortalarından itibaren küresel piyasalarda kayıpların telafi edilme çabasına girildiği görüldü.
FED tarafından uygulanan sıkı para politikasının sonuna gelindiğini düşünüyoruz. Sıkı para politikası enflasyon ile mücadelede başarılı sonuçlar alınmasını sağlarken, yüksek borçlanma maliyetleri şirketler ve tüketiciler üzerinde baskı oluşturuyor. Sıkılaşmanın süresinin uzaması ise resesyon tehlikesinin artmasına neden olabilir. Bundan sonraki süreçte gelecek olan makro verilerin risk iştahı açısından öneminin artacağı bir döneme gireceğimizi düşünüyoruz. İyi veri=iyi piyasa denklemini görebiliriz.
Bu hafta makro veri ajandasında Çarşamba günü ABD TÜFE verisi yer alıyor. Perşembe günü ise Japonya 2Ç büyüme ve sanayi üretimi, Çin sanayi üretimi ve perakende satışlar ve ABD perakende satışlar ve kapasite kullanımı verileri piyasalar tarafından yakından takip edilecek. Cuma günü ise Michigan tüketici güven Endeksi ile ABD tüketicilerinin finansal durum ve beklentileri açıklanacak.
FED’in en yakın toplantı tarihi 18 Eylül. Piyasalarda yaşanan türbülansın bir bacağı sakinlemiş olsa bile diğer bacakta atılacak adımlar oldukça önemli olacak. Bu hafta FED üyelerinden açıklamalar gelmeye devam edecek. Zira resesyon tehdidi oluşacak mı endişesi gündemde olacak. Bunun için Ağustos ayında gerçekleşecek olan Jackson Hole toplantısını kullanabileceğini düşünüyoruz.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri yüzde -0,05 ile 0,15 aralığında karışık. Asya piyasalarında da endeksler karışık seyrediyor. Hong Kong %0,05 civarında, Çin %0,05 civarında eksi, Japonya %0,5 civarında artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %3,94, Dolar Endeksi 103,2, ons altın 2.427 Usd civarında işlem görüyor.
İç tarafta, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre sanayi üretimi Haziran ayında yıllık yüzde 4,7 azaldı. Veri yıllık bazda deprem sonrası sert daralma olarak kaydedildi. İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan ve 2023 yılı Haziran ayında 90,2 olarak elde edilmiş olan dış ticaret haddi, 1,8 puan azalarak, 2024 yılı Haziran ayında 88,4 oldu. Enflasyon ile mücadelede uygulanan sıkı para politikası ve mali politika reçetesinin yan etkisi sanayi üretimde daralma olarak karşımıza çıkıyor.
Hazine bu hafta 4 kıymet ile Ağustos programına devam edecek. Bugün, 2 yıl vadeli sabit kuponlu kıymet ihale edilecek.
Usd/TL:
Küresel fonların borçlanma kaynağı olan Japon Yeni'nde ‘Carry Trade’ pozisyonlarının kapanması ile başlayan türbülans geçen hafta içi Japonya Merkez Bankası’nın faiz artışı ihtimalini azaltan açıklaması ile normalleşme çabası içinde haftaya başlıyor.
ABD’de ise ekonomide yavaşlama beklentileri satın alınmaya devam ediyor. Bu hafta ABD TÜFE veri seti açıklanacak. Yumuşak veri FED ’den beklenen faiz indirimlerin hızı ve derecesinin artmasına dolar talebini azalmasına neden olabilir.
İç tarafta, geçen hafta Pazartesi piyasalarda yaşanan volatilitenin etkisi TL kurlarında da tansiyonunda artmasına neden oldu. Bir miktar çıkış oldu. Ünlü deyimle ‘carry trade’ ile dışarında gelen paraların bir kısmı çıktı. Türbülansın yatışması ve TCMB sıkı duruşta kararlılığı çıkışların hızının yavaşlamasına destek olduğu görülüyor.
Kurlarda sınırlı yükselişler olsa da enflasyon göz önüne alındığında TL güç kazanmaya devam ediyor.
Kurda ılımlı yukarı eğilim devam ediyor. Bu sabah 33,56 civarında işlem görüyor. Aşağıda 33,00 ve 32,50; yukarıda 34,00 ve 34,50 öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Geçen hafta başında yaşanan volatilitenin etkileri azalma kaydediyor. Bu çerçevede TL tahvil faizlerinde görülen sınırlı yükseliş yerini sakin seyre bırakabilir. Hatta bir miktar alıcı etkisi görülebilir.
Merkez Bankası enflasyon sunumunda Makro ihtiyati politikaları uygulamaya devam edeceklerini önümüzdeki dönemde likidite fazlalığını sterilize edeceklerini belirtildi. Bu ayki Merkez Bankası faiz kararı toplantısı, 20 Ağustos 2024 tarihinde olacak. Ağustos ayı TCMB faiz kararı metninde, parasal sıkılık korunacak mesajını tutmaya devam etmesi bekliyoruz. ‘Gerekirse ek sıkılaşma yaparız’ mesajının metinde yer almaya devam etmesi ise TCMB sıkı duruşa devam edeceği mesajını verecektir.
Globalde, ABD ekonomisi için resesyon spekülasyonu biraz panik yaratsa da genel yavaşlama hali devam ediyor. Piyasaların normalleşme ile birlikte ABD 10 yıllık Tahvil Faizlerinde bir miktar yukarı hareket sonrası dengelenme çabası görüldü. Cuma günü %3,94 seviyelerinden kapadı. ABD ekonomisinin resesyon ihtimali hala konuşuluyor olması risklerin masada durduğunu gösterirken bu hafta FED üyelerinden gelecek açıklamalar önemli olabilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 2 baz puan artış ile %42,89 ve 4 baz puan azalış ile %28,32 seviyesinden tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Yukarı ataklar 10,200 ara direncini aşmakta başarısız kalıyor ... Haftaya global piyasalardaki sert satış baskısıyla başlayan BIST 100 Endeksi'nde, hafta içerisinde oluşan tepki denemelerinin 10,200 ara direnç noktasını aşmakta başarısız kaldığını gözlemliyoruz. -%5.40 oranında değer kaybının ardından haftayı 9,907 puandan tamamlayan piyasada, seans içi yükseliş denemelerinin henüz zayıf kaldığını düşünüyoruz. Kısa vadeli teknik resmin 11,250 zirve seviyesinden başladığı satış baskısını sürdürdüğü piyasada, gün içerisinde 9,900 seviyesini ara destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. Gün içeresinde ilk etapta 9,900 üzerinde tutunmaya çalışacak olan piyasada, bu seviyenin korunmasıyla birlikte yukarı atakların devam edeceğini düşünüyoruz. Böyle bir gelişme ilk etapta 10,000 olmak üzere 10,200 ve 10,400 dirençlerini hedefleyecek bir potansiyel oluşturacaktır. 9,900 altındaki olası hareketlerin ise piyasada devam edecek satış baskısı içerisinde 9,750 ve 9,500 risklerini yeniden gündeme getirebileceğinin göz önünde bulundurulmasını öneriyoruz.
Eur/Usd:
Yılın ikinci yarısında büyük merkez bankalarından gevşeme adımları gelmeye başladı. Atılan adımlara mesafeli kalan FED, resesyon risklerinin artması ve istihdam piyasasında beklenenden hızlı gerçekleşen bozulmadan dolayı duruşunu değiştirebilir.
FED’in gevşeme adımlarını hızlandırması ise Dolar lehine olan faiz avantajının azalması anlamına geleceğinden dolayı Dolar talebinin azalmasına neden olabilir. Parite 1,09 üstünde kalıcılık ararken Dolar Endeksi (DXY) ise kritik destek 103 seviyesinin üstünde kalmaya çalışıyor. Bu hafta Çarşamba günü açıklanacak ABD TÜFE verisi sonuçları paritede yönü tayin edebilir.
Dolar Endeksi 103 civarındaki desteğine geldi. Bir süre bu civarda seyri görebiliriz. Haftalık kapanışın 103 altında olması düşüşün devamını getirebilir.
Bu sabah 1,0913 seviyesindeki paritede 1,089 ve 1,086 seviyeleri gün içi destek; 1,095 ve 1,099 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
Son toplantıda İngiltere Merkez Bankası, 2020'nin başından bu yana ilk kez faiz oranlarını düşürerek, ileride daha fazla temkinli indirim yapacağının sinyalini vermişti.. Bizce ana rota ABD FED politikalarına bağlı olmaya devam ediyor. FED’in beklenenden hızlı gevşeme adımı atması Sterlin talebinin artmasına neden olabilir.
Dolar Endeksi 103,2 seviyelerinde. 103’ü destek olarak izliyoruz. Bu haftanın kapanışı önemli. Teknik olarak 1,2850 önemli üstünde fiyatlamalar paritede yukarı isteği artırabilir.
Bu sabah 1,275 seviyesinde bulunan paritede 1,27 ve 1,265 seviyeleri gün içi destek; 1,278 ve 1,281 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Altın:
Geçen hafta yaşanan piyasa hareketlerinin yatışması sonrasında altın fiyatlarında dengelenme yaşanıyor. Altın fiyatları tekrardan 2.275-2.440 Usd bandının üstünde kalmaya çaba gösteriyor.
Bu hafta Çarşamba günü açıklanacak ABD TÜFE veri seti önemli olabilir. Enflasyon tarafında bir tehlike olmaması durumunda FED resesyon endişelerinin önüne geçmek için faiz indirim adımlarında hızlanabilir. Reel getirilerin düşmesi ise altın fiyatlarını yukarı yönlü destekleyebilir.
Teknik olarak altın bandın üzerine kalıcılık sağlaması halinde 2.605 Usd seviyesi potada olabilir.
Bu sabah 2.427 Usd seviyesindeki ons altında 2.400 ve 2.375 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.440 ve 2.450 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Eurobond:
Güvenli liman ve riskten kaçış ile birlikte 5 Ağustos Pazartesi akşam üstüne kadar tahvil faizleri dip yaptı. Yaşanan türbülansın yatışmasının ardından ise tahvil faizleri yönünü yukarı çevirdi. Süreç normalleşme çabası içinde. O yüzden tahvil faizleri yaşanan türbülans öncesindeki seviyelere geri gelebilir. Bunun ABD 10 yıl vadeli tahvildeki karşılığı yüzde 3,90-4,00 civarı olabilir. FED'in faiz indirimlerinde hızlanma ihtimali artıyor. İhtimalin artması, tahvil faizinde yaşanan yükselişlerin sınırlı kalmasına neden olabilir.
İç tarafta, global piyasalarda yaşanan türbülansın yatışması CDS'de bir miktar geri çekilmeyi de beraberinde getirdi.. İç tarafta ajandanın dolu olmaması global fiyat hareketleri ile korelasyonu artıyor. Türkiye eurobondları için olumlu görüşümüzü koruyoruz (örneğin CDS'te 250 seviyesi). Bir süre yatay fiyatlama görebiliriz.
Türkiye 5 yıllık CDS 277 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 5-6 cent; orta vadelilerde 62-67 cent; uzunlarda 63-74 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 5,71-9%, 6,91% ve 7,86% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.