Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Dün ABD TÜFE veri seti açıklandı. ABD'de tüketici fiyatları Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0,1 azaldı. Yüzde 0,1'lik gerilemeyle 2020 Mayıs ayından bu yana ilk kez negatif enflasyon kaydedildi. Yıllık bazda bakıldığında da Haziran ayında enflasyonun yüzde 3'e gerilediği görüldü. Çekirdek gösterge de beklentilerin altında kaldı. Haziran ayında gıda ve enerji hariç tüketici fiyatları aylık yüzde 0,1 arttı. Bu veriye ilişkin beklenti yüzde 0,2 olarak belirlenmişti. Yıllık olarak ise artış yüzde 3,3 ile yüzde 3,4'lük beklentinin altında gerçekleşti.

Veri öncesinde Eylül ayı faiz indirim beklentisi %68’den veri sonrasında piyasa faiz beklentisi beklenti %85 seviyesine çıktı. Veri sonrasında swap tarafında bu yıl için 3. faiz indirimi olasılığı da %25 seviyelerine çıkması ise piyasanın veriye olan tepkisini gösterir nitelikte olduğunu düşünüyoruz.

Enflasyon olumlu yönde sürpriz yaptı. Piyasa etkilerine baktığımız zaman küçük hisseler faiz indirim beklentilerinin artmasından pozitif etkilendi. Teknoloji şirketlerinden faiz hassasiyeti yüksek küçük çaptaki şirketlere bir rotasyon olduğu görüldü. Nasdaq ve S&P tarafında satışlar olurken küçük hisse senetlerinin bulunduğu Russell 2000 endeksinde %3 aşan yükselişler görüldü. Enflasyon verisinde yavaşlama sinyallerinin devam etmesi, işler yolunda gidiyor algısını güçlendirebilir. Bugün gelen veri şimdilik resesyon-stagflasyon endişelerini azaltmış görülüyor. Teknoloji tarafında yaşanan düzeltmenin rotasyon şeklinde olmasını ise genel trend açısından olumlu olduğunu düşünüyoruz. Diğer endekslere göre geride kalan küçük hisse senetlerine ilgilinin artacağını düşünüyoruz. ABD başlayan bilanço sezonunun teknoloji hisse senetleri açısından oldukça önemli olacağını düşünüyoruz. Bilançoların beklenenden kötü gelmesi düzeltmenin artmasına neden olabilir.

Veri sonrasında faiz indirim beklentilerinin artması ve öne çekilmesi sonrasında Dolar Endeksi’nin (DXY) değer kaybetmesine, ABD 10 yıllık faizinin %2 aşan değer kaybı yaşamasına neden oldu. Biz ABD 10 yıllık faizinde geri çekilmelerin devamını bekliyoruz. Değerli metal tarafında ise hem dolar endeksinde yaşanan güç kaybı hem reel getirilerde yaşanan düşüş eşliğinde Altın ve Gümüş % 2 yakın yükselişler görüldü.

Asya tarafında, Çin, hisse endekslerindeki düşüşe karşı bugüne kadarki en katı önlemlerinden birini açıkladı.

Çin sermaye piyasası kurulu açığa satışta teminat artışı kuralını 22 Temmuz’dan başlamak üzerine onayladı. kısa pozisyon yoğunluğuna sahip olan hisselerde fiyatları yükseltebilecek bir karar olduğunu düşünüyoruz.

Jeopolitikte, NATO toplantısı sürerken ABD’nin Ukrayna’ya desteği kristalize olmaya devam ediyor. Diğer kristalize olan husus ise ABD’nin İsrail’e desteği. Riskler bölgemizde sıcak olmayı sürdürüyor.

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri yatay. Asya piyasalarında endeksler karışık. Hong Kong %1,7 civarında artı, Çin %0,1 civarında, Japonya %1,2 civarında satıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,22, Dolar Endeksi 104,5, ons altın 2.410Usd civarında işlem görüyor.

İç tarafta, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, JP Morgan yatırımcı toplantısında ‘Türkiye'nin dezenflasyon sürecinin eşiğinde olduğunu’ söyledi. Sıkı para politikası duruşunun devam ettiğini aktaran Karahan, farklı araçları kullanarak sistemdeki likidite fazlasının da aktif bir şekilde sterilize edildiğini ifade etti. Verilen mesajların oldukça net olduğunu düşünüyoruz. Enflasyonla mücadelede somut kazanımlar elde edilene kadar sıkı duruşun devamını bekliyoruz.

Bugün cari denge verisi açıklanacak (beklenti -1,5 milyar Usd).

 

 

 

 

 

Usd/TL:

Haftanın kritik verisi ABD tüketici enflasyonu dün açıklandı. Hem manşet hem çekirdek beklenti altında kaldı. ABD aylık enflasyon verisi 2020’den beri ilk kez eksi geldi. Veri sonrasında Eylül ayı faiz indirim beklentileri arttı. Dolar talebi ve ABD 10 Yıllık faizleri değer kaybı yaşadı.

Dolar Endeksi aşağı yönde ilerleme sinyali veriyor. Dünkü veri bu anlamda önemli. Enflasyon verisi, Dolar Endeksinde (DXY) aşağı yönde baskıyı arttırdı. Bant aralığı 104,5-106 olarak takip ediyoruz. Kırılım yönünde hareket hızlanabilir.

İç tarafta, TCMB Başkanı Fatih Karahan, JP Morgan yatırımcı toplantısında Türkiye'nin dezenflasyon sürecinin eşiğinde olduğunu söyledi. Sıkı para politikası duruşunun devam ettiğini aktaran Karahan, farklı araçları kullanarak sistemdeki likidite fazlasının da aktif bir şekilde sterilize edildiğini söyledi. Dezenflasyon sürecinin başladığını ve TCMB bu süreçte sıkı duruşunu devam ettireceğini düşünüyoruz.

Kurlarda sınırlı yükselişler olsa da enflasyon göz önüne alındığında TL güç kazanmaya devam ediyor.

Kurda ılımlı yukarı eğilim devam ediyor. Bu sabah 32,97 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,50 ve 32,00; yukarıda 33,00 ve 33,50 öne çıkan teknik seviyeler.

 

 

 

 

TL Tahvil/Bono:

Enflasyon ile mücadelede somut kazanımlar elde edilene kadar TCMB tarafından sıkı duruşun devamını bekliyoruz. Kazanımlar ile birlikte enflasyon endişelerinde azalma ve mücadelede hızlanma görebiliriz. Beklentilerin iyileşmesiyle beraber tahvil tarafına olan ilginin de artarak devam etmesini bekliyoruz.

Enflasyonla mücadelede TCMB şahin mesajlar vermeyi sürdürüyor. Bu ise enflasyon trendine dair risklerin aşağı yönde olacağı sinyali anlamına geliyor. Tahvil alıcıları için destekleyici sinyal olarak yorumluyoruz.

Globalde, dün ABD TÜFE verileri beklenti altında açıklandı. Veri sonrasında ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde gerileme yaşandı. Faiz indirimi beklentilerinin artması, reel getirilerde gerilemenin devamını getirebilir.

2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 36 baz puan artış ile %40,55 ve 12 baz puan azalış ile %27,66 seviyesinden tamamladı.

 

 

 

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):

Hisse Senedi Piyasasında 11,024 puanda TL bazında yeni kapanış zirvesine ulaşılmış durumda...

Perşembe günü alıcılı bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksinin günü %2,62'lik yükselişle 11,024 puan seviyesinden tamamladığını görüyoruz.

Yaşanan yükselişe XBANK Endeksi %4,58'lik değer kazancıyla liderlik ederken, XUSIN Endeksindeki artış %1,85 olarak gerçekleşti.

Genel olarak baktığımızda, kritik bir eşik olarak izlediğimiz 10,700 puanı destek olarak korumayı başaran piyasada, hızlı bir yükseliş eğiliminin etkili olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla bu aşamadan sonra yükselişin ilk etapta TL zirve 11,089 olmak üzere kısa vadede 11,250 ve 11,500 hedefleriyle devam etme ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyoruz.

Aşağı yönde baktığımızda ise, öncelikle 11,000 psikolojik eşiği olmak üzere, 10,800 ve 10,700 seviyelerini önemli destekler olarak takip ediyoruz.

 

 

 

 

Eur/Usd:

Dün ABD TÜFE verisi açıklandı. Veri hem manşet hem çekirdek tarafta beklenti altında kaldı. Enflasyonda katılık endişelerinin azalması ve dezenflasyon sürecinin devam etmesi ile birlikte piyasa FED’in Eylül ayında faiz indirim beklentilerini arttırdı.

İstihdam piyasasının soğuma sinyali üretmesi ve TÜFE verilerinde mayıs ve haziran aylarında yavaşlama yaşanması FED faiz indirimlerine başlaması için uygun ortamı büyük oranda yarattığını düşünüyoruz. Temmuz ayında yapılacak toplantıda Eylül ayı için FED’den bir faiz indirim sinyali alabiliriz.

Açıklanan veri sonrasında Dolar talebi azaldı. Avrupa bölgesinde politik belirsizliklerin yaşanması paritede yükselişlerin sınırlı kalmasına neden oluyor. Belirsizliklerin netleşmesi halinde toparlanma çabası hızlanabilecek bir Eur görebiliriz.

Dolar Endeksi 104,5-105,9 sıkışmasını yaşıyor. Enflasyon verisi sonrasında 104,5 seviyelerinde tutunma çabası yaşanıyor.

Dolar Endeksi bir süredir ifade ettiğimiz sıkışma bölgesini aşağı yönde geri bırakma çabası içinde. 104 civarı ilk hedef olabilir..

Bu sabah 1,087 seviyesindeki paritede 1,085 ve 1,08 seviyeleri gün içi destek; 1,089 ve 1,093 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede saat 15:30’a kadar yatay seyir bekliyoruz. ABD ÜFE verisi beklentilerden saptığı yön-oranda hareket yaratabilir.

 

 

 

Gbp/Usd:

Beklentilerin altında gelen ABD TÜFE verisi kısa vadede Dolar talebinin azalmasını sağladı. FED’in yılın ikinci yarısında faiz indirimlerine başlayan büyük merkez bankaları tarafına yakınsaması, Dolar Endeksinde güç kaybı yaşanmasına neden olabilir.

Dolar Endeksi bir süredir ifade ettiğimiz sıkışma bölgesini aşağı yönde geri bırakma çabası içinde. 104 civarı ilk hedef olabilir.

Bu sabah 1,29 seviyesinde bulunan paritede 1,285 ve 1,28 seviyeleri gün içi destek; 1,289 ve 1,295 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede saat 15:30’a kadar yatay seyir bekliyoruz. ABD ÜFE verisi beklentilerden saptığı yön-oranda hareket yaratabilir.

 

 

 

Altın:

Haftanın kritik verisi ABD tüketici enflasyonu dün açıklandı. Hem manşet hem çekirdek beklenti altında kaldı. ABD aylık enflasyon verisi 2020’den beri ilk kez eksi getirdi.

Veri seti enflasyonda katılık endişelerinin azalmasına, FED faiz indirim beklentilerinin ise öne çekilmesine neden oldu. Veri sonrasında dolar talebi düşerken, ABD 10 yıllık faizlerinde %2 aşan düşüş yaşandı. Reel getirilerin azalması ,faiz indirim patikasına yaklaşılması değerli metalin talep görmesine ve 2400 Usd üstü fiyatlamalara geçmesine neden oldu.

ABD tarafından gelen zayıf TÜFE verisi altını bandın üst sınırına yaklaştırdı (2.440 Usd). 2440 Usd üstü kapanışlar alınması durumunda yükselişin hızlanmasına sebep olabilir.

Altın için teknik olarak kısa vadede bant (2.275-2.440 Usd) karşımıza çıkıyor. Bandın üst tarafına yakınız ,yukarı istek artıyor.

Bu sabah 2.410 Usd seviyesindeki ons altında 2.375 ve 2.350 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.410 ve 2.440 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede saat 15:30’a kadar yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz. ABD ÜFE verisi beklentilerden saptığı yön-oranda hareket yaratabilir.

 

 

 

 

Eurobond:

ABD beklenti altında gelen enflasyon verisi kısa vade ABD 10 yıllık faizlerinin gerilemesine sebep oldu. Son gelen veriler-haberler tahvil faizlerinin düşmesini sağlıyor. Dün gelen veri reel getirilerde gerilemenin devamını getirebilir. Faiz indirim beklentilerinin artması, ABD tahvillerine mevcut seviyelerden talebin artmasına neden oluyor.. ABD TÜFE verisinin beklenti altında kalması ile ABD 10 yıllık tahvil fiyatlarının yukarı hareketine, talebin daha güçlü olduğu bir trend değişimine girdiğimizi düşünüyoruz..

İç tarafta, gri listeden çıkış, not artırımı gibi konular ajandayı olumlu kılıyor. Türkiye CDS için 250 seviyesini olası görüyoruz. Dış tahvil piyasaları da fiyatlamaya tesir ediyor, ABD 10 yıllık faizinde geri çekilmenin devamı lokal piyasayı rahatlatabilir.

Türkiye 5 yıllık CDS 258 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 7-8 cent; orta vadelilerde 41-52 cent; uzunlarda 55-56 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,07%, 6,96% ve 7,75% oldu.

 

 

 

 

Çağlar Kimençe

caglar.kimence@yapikredi.com.tr

 

İhsan Tunalı

ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş