Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Haftanın en önemli gününe başlıyoruz. Bugün FED toplantısı sona erecek. Aynı zamanda bugün TSİ 15:30’da ABD TÜFE verisi açıklanacak.

Haziran toplantısında faiz oranlarında bir değişim beklenmezken, toplantı sonrasında yayınlanacak projeksiyonlar ve FED Başkanı Powell’ın açıklamaları piyasaların yakın takibinde olacak. Toplantıda açıklanacak olan projeksiyonlar ve özellikle (politika faizinin geleceğine dair sinyal veren) nokta grafikte öngörülen faiz indirim beklentileri son derece önemli olacağını düşünüyoruz. Nokta grafiklerde üç adet olan faiz indirim beklentisinin 2024 yılı için iki adete revize edileceğini düşünüyoruz. Daha aşağı yönde bir revizyon gelmesi piyasalarda risk iştahını baskılayabilir.

Bugün açıklanacak ABD TÜFE verisi en az FED toplantısı kadar kritik. Manşet rakamın %3,4, çekirdek tarafının ise %3,5 gelmesi bekleniyor. Önceki verilere baktığımız zaman piyasa çekirdek tarafında yavaşlamanın devam etmesini bekliyor.

Yılın ikinci yarısında büyük merkez bankalarından senkronize faiz indirimleri gelmeye başladı. Geçen hafta Kanada Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası gevşeme patikasında ilk adımlarını attılar. Bugün açıklanacak ABD TÜFE verisinin zayıf gelmesi, FED faiz indirim beklentilerinin kuvvetlenmesine neden olabilir. Faiz indirim beklentilerinin kuvvetlenmesi ise ortaya çıkan faiz farkı, zaman farkı ayrışmasının kapanmasına neden olabilir.

2024 yılının kalanı için FED'in nasıl bir politika izleyeceği belirsizliğini koruyor. Piyasalarda makro veriler ve sonuçlarına göre faiz indirim beklentileri sürekli değişiyor. Yarın açıklanacak veri ve FED toplantısında sonuçlanacak nokta grafik bu belirsizliğin azalmasına ve piyasalara yön konusunda yardımcı olabileceğini düşünüyoruz.

Avrupa tarafında, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde haziran ayındaki faiz indirimini hızlı bir şekilde yenilerinin takip etmeyeceği sinyalini verdi. Beklediğimiz gibi ilk adımdan sonra itidalli açıklamalar geliyor. Politika yapıcılar sözlü yönlendirme ile süreci ilerletiyor.

Asya tarafında, Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) Cuma günü politika toplantısında tahvil alımlarını azaltmayı tartışması bekleniyor. Piyasalar bu toplantıda faiz artışı beklemiyorlar. Tahvil alımlarının azalması , BOJ'un Mart ayındaki teşvik programından uzaklaşıp politika normalleştirme yoluna girmesinin ardından niceliksel sıkılaştırmaya yönelik ilk net adımını işaret edecek. Böyle bir kararın çıkması JPY için olumlu olabilir.

Bugün öğleden sonra ABD TÜFE verisi hareket yaratabilir. Veri öncesinde sakin bir piyasa dinamiği görülmesini bekliyoruz. Akşam ise FED’i takip edeceğiz.

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri hafif artı-eksi. Asya piyasalarındaki seyir negatif. Hong Kong %1,4 civarında, Japonya %0,8 civarında eksi, Çin %0,03 civarında alıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,40, Dolar Endeksi 105,2, ons altın 2.311 Usd civarında işlem görüyor.

İç tarafta, dün açıklanan perakende satışlar verisi ivme kaybına işaret etti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, perakende satışlar Nisan ayında yüzde 10,2 artış gösterdi. Böylelikle Temmuz 2022'den bu yana perakende satışlarda en yavaş yıllık büyüme görüldü.

Hazine 4 yıl vadeli TLREF’e endeksli devlet tahvilinin yeniden ihracında toplam 42,4 milyar lira teklife karşın 29,7 milyar TL borçlandı. İhale faizi yüzde 60,77 oldu. 4 yıl vadeli sabit getirili tahvilin ihalesinde toplam 45,1 milyar liralık teklife karşılık, 28,1 milyar liralık satış gerçekleştirdi. İhalede bileşik faiz yüzde 32,94 olarak kaydedildi.

 

 

 

 

 

Usd/TL:

Bugün gelecek ABD TÜFE makro verisi ise mevcut Dolar talebinin devam edip etmeyeceği konusunda netlik sağlayabilir. Zayıf veri Dolar talebini azaltabilecekken kuvvetli veri ise talebin devam etmesini yol açabilir.

ABD’de gelen son gelen makro veri dolar lehine hareket üretti. Cuma günü açıklanan ABD istihdam verisi beklentilerin çok üstünde açıklandı. Veri sonrasında Dolar talebi arttı. FED iyimserliğinin azalması ile birlikte Dolar Endeksi 105,2 seviyelerine kadar yükseldi.

İç tarafta, normalleşme süreci devam ettikçe hava TL lehine gelişmeye devam ediyor. Yatırımcı algısında TL lehine değişim görülüyor.

Uygulanan sıkı para politikası ve TL enstrümanların cazip hale getirilmesi Dolar talebinin azalmasına neden oluyor. TL’de geçiş ilgisi devam ediyor.

Kurun yukarı eğilimi zayıflıyor. Bu sabah 32,38 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,00 ve 31,50; yukarıda 33,00 ve 33,50 öne çıkan teknik seviyeler.

 

 

 

 

TL Tahvil/Bono:

Hazine 4 yıl vadeli TLREF’e endeksli 3 ayda bir kupon ödemeli devlet tahvili ile 4 yıl vadeli 6 ayda bir sabit yüzde 15,54 kupon ödemeli devlet tahvilinin yeniden ihraç etti. TLREF kıymetinde 42,4 milyar TL teklifin 29,7 milyar liralık kısmını karşıladı. Kıymetin ihale faizi yüzde 60,77 oldu.

Sabit getirili tahvilin ihracı ihalesinde 45,1 milyar liralık teklife karşılık, 28,1 milyar liralık net satış gerçekleştirdi. İhalede bileşik faiz yüzde 32,94 olarak kaydedildi.

Enflasyonda Mayıs ayında zirvenin tayin edilmesi ardından düşüşün başlaması konsensüs olmaya devam ediyor. Buradan hareketle tahviller için olumlu dönem başlıyor diyebiliriz.

Globalde, makro veri odaklı seyir sürüyor. ABD istihdam verileri havayı tekrar bozdu. Tahvil faizleri yükseldi. Gözler Çarşamba günü açıklanacak ABD TÜFE verisinde ve FED faiz kararında olacak.

2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 33 baz puan artış ile %42,95 ve 31 baz puan artış ile %28,41 seviyesinden tamamladı.

 

 

 

 

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):

10,000 desteğinin oluşturduğu tepki denemeleri zayıf kalıyor...

Endekste 21 Mayıs tarihinde başlayan aşağı hareket etkisini sürdürüyor. Bu kapsamda seans içi zayıf tepki alımlarının direnç noktalarında yeniden satış baskısı yaratmaya devam ettiği piyasada, son dönede oluşan geri çekilme hareketinin 10,000 seviyesinde bulunan destek noktasını test ettiğini gözlemliyoruz. Salı gününü %0.53 oranında değer artışıyla 10,051 puandan tamamlayan piyasada, 10,000 seviyesini gün içerisinde önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. Seans içi geri çekilmelerin 10,000 desteğini koruma çabasında hareketleneceği piyasada, bu seviye üzerinde tutunması durumunda 10,350 direncini hedefleyecek ara bir yükseliş denemesi gündeme getirebileceğini düşünüyoruz. 10,000 altındaki olası hareketlerde ise 9,750, ardından ise 9,500 seviyesini uzun vadeli ana trend desteği olarak izliyoruz. Şu aşamada 10,000 ara desteğinin oluşturduğu tepki denemelerinin zayıf kaldığı piyasada, düzeltme hareketinin ardından yeniden kısa vadeli bir yükseliş potansiyeli oluşması için 10,350 direncinin aşılması gerekiyor.

 

 

 

 

Eur/Usd:

Bugün paritenin diğer bacağı, ABD tarafından gelecek haber akışı yoğun. TSİ 15:30’da ABD TÜFE ve akşamda FED toplantısı sonuçlanacak. ECB piyasaların beklentisine paralel geçen hafta gevşeme adımını atmış ve 25 baz puan faiz indirimine gitmişti. Cuma günü güçlü gelen ABD istihdam verisi ise FED faiz indirim beklentilerinin törpülenmesine neden olmuştu.

ECB ile FED arasında ayrışmanın devam etmesi parite üzerinde ana baskı nedeni olduğunu düşünüyoruz. Avrupa tarafında yaşanan siyasi belirsizlikler de Eur üzerinde ek baskı nedeni olarak karşımıza çıkıyor.

Bugün açıklanacak ABD enflasyon verisi FED ile ECB arasında yaşanan ayrışmayı dengelemesi açısından önemli olacak. Zayıf veri buna imkan tanıyabilir. FED’i faiz indirimine yaklaştırabilir. Güçlü veri ise sıkılaşmanın süresini uzatarak ayrışmayı derinleştirebilir.

Bugün diğer önemli başlıkta FOMC toplantısı olacak. FED üyelerinin 2024 yılı için faiz beklentileri açıklanacak. Faiz patikası piyasa tarafından merak edilen ana konu.

Dolar Endeksi 105 seviyesinin üzerine çıktı. Aşağıda 104,9, yukarıda 105,9 aralığı sıkışmanın sınırları. ABD TÜFE ve FED sıkışmanın aşılmasını sağlayabilir.

Bu sabah 1,074 seviyesindeki paritede 1,072 ve 1,066 seviyeleri gün içi destek; 1,082 ve 1,089 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede ABD TÜFE verisi (TSİ 15:30) açıklanana kadar yatay seyir bekliyoruz. Sonrasında yön-hareket verinin sonucuna göre şekillenebilir.

 

 

 

 

Gbp/Usd:

İngiltere'de işsizlik Şubat-Nisan döneminde yüzde 4,4'e yükselerek enflasyonist baskıların azaldığını gösterdi. ABD tarafında bugün açıklanacak TÜFE verisi düşük gelirse Eylül faiz indirim ihtimali öne çıkabilir. Aksi halde ise yılın sonu daha olası. Akşam ise FED’in faiz kararını karşılayacağız. FED üyelerinin 2024 yılı için faiz beklentileri açıklanacak. Nokta grafiklerde yapılması beklenen revizyon yakından takip edilecek.

Dolar Endeksi 105 seviyesinin üzerine çıktı. Aşağıda 104,9, yukarıda 105,9 aralığı sıkışmanın sınırları. ABD TÜFE ve FED sıkışmanın aşılmasını sağlayabilir.

Bu sabah 1,273 seviyesinde bulunan paritede 1,269 ve 1,266 seviyeleri gün içi destek; 1,28 ve 1,289 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün ABD TÜFE verisi (TSİ 15:30) açıklanana kadar yatay seyir bekliyoruz. Sonrasında yön-hareket verinin sonucuna göre şekillenebilir.

 

 

 

Altın:

Jeopolitik haber akışının arka planda kalması makro verileri ön plana çıkardı. Güçlü gelen ABD TDI verisi, ekonomide ısınmanın beklenenden çok olduğu izlenimi verdi. Enflasyon beklentilerinin artması ve FED sıkılaşma süresinin uzun süreceği beklentisi ABD 10 yıllık faizinin yükselmesine ve dolar talebinin artmasına neden olurken altın fiyatlarında baskılı seyir görüldü.


Bugün ABD TÜFE ve FED faiz kararı fiyatlamalar için oldukça önemli olacak. Zayıf gelen veri alıcılı seyri beraberinde getirebilir. Veri ve yansımaları FED toplantısı sonrasında yapılacak açıklamaların tonunu etkileyebilir. Güçlü TÜFE ise havayı bozabilir. Beklentiler dahilinde gelebilecek TÜFE ise havanın temkinli-iyimser tonda devam etmesini sağlayabilir.

Altın 2.275-2.440 Usd bant hareketine devam ediyor. Kuvvetli istihdam verisi değerli metalin kanalın alt bandına yaklaşmasına neden oldu.

Bu sabah 2.311 Usd seviyesindeki ons altında 2.275 ve 2.255 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.310 ve 2.330 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede ABD TÜFE verisi(TSİ 15:30) açıklanana kadar yatay seyir bekliyoruz. Sonrasında yön-hareket verinin sonucuna göre şekillenebilir.

Çağlar Kimençe

caglar.kimence@yapikredi.com.tr

 

İhsan Tunalı

ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Diğer Haberler
Facebookta Paylaş