Günlük Bülten (Yapı Kredi Bankası)

Mali stresten kaynaklanan, daha sıkı kredi koşullarının etkilerini karşı ihtiyat ve sabır çağrısı yaptı Şikago FED başkanı Goolsbee. Stres konusunda ilk kez bir FED yetkilisi açıkça açıklama yapmış oldu. Tabii farklı düşünen FED yetkilileri de var. Kashkari, bankacılıkta çalkantı hafifledi, FED'in hızlı aksiyon alması bulaşma korkusunu azalttı dedi. Faiz artışı konusunda da farklı düşünenler var. Örneğin Williams, daha yapacak çok işleri olduğunu ifade etti.
Bankacılık sorunun geri plana geçmesi ile ön plana makro veriler geldi. ABD verileri ekonomide yavaşlama sinyali verdiği için piyasa bankacılık çalkantısının yarattığı baskıyı azaltma yönünde ilerliyor. Bugün bu çabalar için kritik bir gün. ABD manşet ve çekirdek TÜFE verileri açıklanacak. Sonuçlar, gerek yatırımcıları gerekse FED'i tatmin eder ise piyasa atmosferi ılımlı hale gelebilir. Yatırımcılar riskli varlıklara biraz daha yönelebilir. FED ise elinin biraz daha güçlendiğini düşünebilir. Eğer sonuçlar enflasyonun dirençli olduğuna işaret ederse, bu durumda piyasalar ve FED karmaşık bir dinamikle baş başa kalabilir.
Bugün açıklanacak verilerde manşetin 6%'dan 5,1%'e inmesi, çekirdeğin ise 5,5%'den 5,6%'ya çıkması bekleniyor. OPEC'in petrol fiyatlarını artıran kararı bu verilerin içinde olmayacak. Dolayısı ile bugün dirençli bir veri ardından gelecek veri daha stresli bekleyişe yol açabilir. Bu akşam FED tutanaklarının açıklanacağını da ekleyelim.
Dün yatırımcıların yön konusunda yine zorlandıklarını söyleyebiliriz. Yine de piyasaların bir miktar olumlu tarafa yönelme çabası sergilediğini düşünüyoruz. Tabii gözler ABD verilerinde. Hisseler biraz alındı, tahviller biraz satıldı. Kıymetli madenler hafif alıcı gördü. Usd ise yatay seyrini sürdürdü.
Bu sabah globalde risk iştahı nötr. ABD vadelileri hafif artı. Asya'da da hava benzer. Japonya ve Çin yüzde yarım civarında artı, Hong Kong ise olumsuz ayrışıyor, benzer oranda eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,43%, Dolar Endeksi 102,1, ons altın 2.018 Usd civarında işlem görüyor.

Lokal tarafta borsa yüzde 0,6 civarında arttı. TL Tahvillerde faizler kısa tarafta ve uzun tarafta belirgin arttı. Eurobond fiyatları sınırlı pozitif bir gün geçirdi. TL ise yatay kaldı (geniş resimde TL'nin değer kaybı söz konusu).
Seçim yaklaşıyor. Seçim sonrası ekonomi politikalarının nasıl olacağı lokal varlıklar için kritik. Seçime dair beklentiler-anketler piyasalarda hareket yaratabiliyor.
Hazine, dün 3 yıl ve 10 yıl vadeli ihraçlar yaptı. İki ihalede ROT dahil toplam 15,2 milyar TL fonlama sağlandı. Pazartesi yapılan ihaleyi de dahil ettiğimizde bu hafta toplam 30,2 milyar TL borçlanmaya gidildi.
Şubat sanayi üretimi keskin düşüş yaşadı. Depremin etkisinin yansıdığını düşünüyoruz.




Usd/TL:
Piyasalar ABD TÜFE verisi öncesinde temkinli seyir izliyor. Gerek yatırımcılar gerek FED (hatta diğer MB'ler) için enflasyon verisinin nasıl geleceği önemli. Sonuç tatmin edici olur ise rahatlama hissi oluşabilir. Aksi halde ise piyasa yapısı risk iştahından imtina edebilir. Bu halde Usd talep görebilir.
Verinin açıklanma saati 15:30. Dolar Endeksi 102,1 civarında işlem görüyor. Verinin sonucuna göre hareket oluşabilir. Günün sonunda ise FED tutanaklarının açıklanacağını belirtelim.
Lokal tarafta seçime az bir süre kaldı. Haber akışı yatırımcılar açısından önem arz ediyor. Özellikle ekonomik politikaların seçim sonrası nasıl olacağı merak konusu.
Kur belli bir ivme ile yükselişini sürdürüyor. Bu sabah 19,30 civarında işlem görüyor. Aşağıda 19,24 ve 19,20; yukarıda 19,35 ve 19,38 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono:
Hazine dün 3 ve 10 yıl vadeli sabit kuponlu tahvillerin satışını yaptı. Toplam ROT dahil 15,4 milyar TL finansman sağlandı. İhale faizleri sırasıyla 14,99% ve 15,2% oldu. Nisan ayının finansmanı yapılmaya başlandı. Bu hafta toplam 30,2 milyar TL satış yapılmış oldu.
Genel olarak lokal tahvil faizlerinin düşük seviyedeki seyri sürüyor. Hem enflasyon hem mevduat faizleri belirgin farklı durumdalar. Seçim sonrası ekonomi yönetimi yaklaşımının nasıl olacağı önemli.
Global tarafta tahvil faizleri yukarı yönde sınırlı hareket ediyor. Resesyon endişelerinin az da olsa azalması tahvillerin güvenli liman fonksiyonunu azaltıyor. Gözler bugün açıklanacak ABD TÜFE verisinde.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 133 baz puan artışla %15,99 ve 210 baz puan artışla %12,42 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Yükseliş eğilimi korunuyor... Salı günü yatay bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksi'nin günü %0,6'lık yükselişle 5,124 seviyesinden tamamladığını görüyoruz.
Geçtiğimiz hafta 4,700 bölgesine oluşan gerileme esnasında işlem hacminde yaşanan rekor daralmayı takiben yönünü yeniden yukarı çeviren hisse senedi piyasasında, yükseliş eğiliminin devam ettiğini görüyoruz. Çok kısa vadeli seans içi grafiklerde potansiyel bir "ters omuz baş omuz" yükseliş formunun korunduğu piyasada, daha geniş resimde ise, "üçgen" formundaki konsolidasyon eğiliminin devam ettiğini söyleyebiliriz.
Önümüzdeki sürece baktığımızda ise, 5,000 bölgesini önemli bir psikolojik destek hattı olarak izliyoruz. Yukarı yönde ise, mevcut yükseliş eğiliminin 5,500-4,680 gerilemesinin %61,8 ila %76,4 fibo geri alma bölgesinin bulunduğu 5,200/5,300 bandına doğru devam edebileceğine inanıyoruz.


Eur/Usd:
FED'den gelen sinyaller karışık. Daha fazlası gerek diyen de var, yavaşlayalım temkinli olalım diyen de. Bir süredir hem veri tarafından hem FED tarafından farklı sinyaller geleduruyor. O yüzden ABD TÜFE verisi öncesi piyasaların temkinli olmayı tercih etmesi gayet doğal. Yatırımcılar ve FED bugünkü enflasyon verilerini önemsiyor.
Enflasyon tarafları (piyasa, FED) tatmin eder ise risk iştahı olumlu etkilenebilir, FED elinin daha güçlü olduğunu düşünebilir. Bu olasılık piyasada Usd talebinin azalmasını sağlayabilir. Aksi ihtimalde ise Usd talebi artabilir.
FED yetkililerinin yaptığı açıklamalarda Goolsbee, mali stresten kaynaklanan kredi koşullarının zorlaşmasından ötürü temkinli olunması gerektiğini ifade etti. Bu gerekçeyi açıkça ortaya koyan ilk FED yetkilisi olduğunu belirtelim.
Dolar Endeksi 102'nin biraz üzerinde seyrini sürdürüyor. Son birkaç gündür bu civarlarda bulunuyor. Bugün de veri öncesi bu civarda kalabilir. Günün sonunda ise FED tutanaklarının açıklanacağını belirtelim.
Bu sabah 1,092 seviyesindeki paritede 1,088 ve 1,084 seviyeleri gün içi destek; 1,095 ve 1,10 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün ABD TÜFE verisi öncesi yatay-hafif pozitif seyir bekliyoruz. Veri sonrasında ise verinin beklentilerden ne yönde ve ne oranda saptığına bağlı olarak hareket oluşabilir.


Gbp/Usd:
Yatırımcılar ABD manşet ve çekirdek TÜFE verilerinden önce kin olmayı tercih ediyor. Zira enflasyon verisi kritik. Yakın vadenin fiyatlanmasını etkileme gücüne sahip diye düşünüyoruz.
Son günlerde ABD'de açıklanan verileri dikkate aldığımızda ABD ekonomisinin yavaşlama sinyali verdiğini göz önüne aldığımızda FED sıkılaşmasının sonuç üretmeye başladığı algısı öne çıkıyor. Buradan hareketle enflasyon riskinin azalması daha fazla olasılık haline gelebilir. İlk ölçme noktası bugün açıklanacak veriler.
Merkez bankaları kanadında ise BOE ve FED'den gelecek açıklamaları takip ediyoruz. FED tarafında farklı sinyaller veriliyor. BOE başkanı Bailey bugün konuşacak.
Dolar Endeksi 102,1 civarında bulunuyor. ABD TÜFE verisini bekliyor. Günün sonunda ise FED tutanaklarının açıklanacağını belirtelim.
Bu sabah 1,243 seviyesinde bulunan paritede 1,239 ve 1,235 seviyeleri gün içi destek; 1,247 ve 1,25 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün ABD TÜFE verisi öncesi yatay-hafif pozitif seyir bekliyoruz. Veri sonrasında ise verinin beklentilerden ne yönde ve ne oranda saptığına bağlı olarak hareket oluşabilir.


Altın:
Dolar Endeksi yatay seyrediyor, tahvil faizleri hafif yükseliş kaydediyor. Esas konu ABD enflasyon verileri. Öncesinde piyasa yön konusunda kararsızlık yaşıyor. Risk iştahı sınırlı iyimser olmaya çalışıyor. Kıymetli madenler tarafında da hava sınırlı iyimser oluyor. Altın ve gümüş dün sınırlı yükseliş kaydetti. Saat 15:30 sonrası ABD verisine bağlı hareket oluşabilir.
Ekonominin dışında jeopolitikte Çin-Tayvan konusu öne çıkıyor. Bölgedeki tansiyon uzun süredir stabil değil.
ABD enflasyon verileri enflasyonda düşüşe işaret ederlerse risk iştahına olumlu yansıyabilirler. Gözler bugün açıklanacak TÜFE verilerinde.
Bu sabah 2.018 Usd seviyesindeki ons altında 2.011 ve 1.998 Usd seviyeleri gün içi destek 2.029 ve 2.045 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün ABD TÜFE verisi öncesi sınırlı pozitif seyir bekliyoruz. Veri sonrasında ise verinin beklentilerden ne yönde ve ne oranda saptığına bağlı olarak hareket oluşabilir.


Eurobond:
Tahvil faizleri son günlerde yukarı geliyor. Resesyon endişeleri ABD istihdam verileri ile azalmaya başladı. Böylece güvenli liman ve yavaşlama nedeniyle talep gören tahvillerden çıkışlar olmaya başladı. Tahvil faizleri yönünü yukarı çevirmiş durumda. Yalnız, hareket sınırlı. Bunda piyasaya gelen haberlerin zıt sinyaller vermesinin de payı var. Gözler ABD enflasyon verilerinde. Enflasyon piyasayı ve FED'i tatmin ederse yatırım ortamı ılımlı hale gelebilir. Bu halde tahvil faizleri biraz daha yukarı gelebilir. Eğer veri tatmin sağlamız ise ters yönde etkiler yaratabilir.
Lokal tarafta seçim yaklaşıyor. Seçim sonrası uygulanacak ekonomi politikası önemli. Seçim öncesinde anket, beklentiler ve tabii ki dış gelişmeler eurobondları etkileyebilir. Cuma günü 5 yıllık CDS günü 549 seviyesinde tamamladı.
Türkiye eurobondları son günlerde globalden biraz olumsuz ayrışma kaydediyorlar.
Eurobondlar dün sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 2-25 cent; orta vadelilerde 0-3 cent; uzunlarda 1-3 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,63%, 8,12% ve 8,81% oldu.



Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.