Global piyasalarda, geçen hafta Cuma günü ABD TDİ verisi manşette beklenti üstü gelirken detaylarda faiz indirim sürecini etkileyebilecek içerikte geldi. İşsizlik oranı yüzde 3,7’den yüzde 3,9 seviyesine çıktı. Ortalama saatlik kazançlar ise aylık bazda yüzde 0,1 artarak beklenti altı kaldı. Veri sonrasında Mayıs ayı faiz beklentileri yüzde 35 seviyesine çıkarken, Haziran ayı fiyatlamaları yüzde 95 üstünde devam ediyor.
Şubat ayında gelen makro veriler Ocak ayında gelen makro verilere göre beklenti altında kalmaya ve ekonomide soğuma yaşandığına dair sinyaller üretmeye devam ediyor. Bugün açıklanacak ABD TÜFE hem manşet hem çekirdek verisi piyasalarda hareketlilik yaratabilir. ABD - manşet TÜFE (beklenti: %3.1 önceki: %3.1), ABD - çekirdek TÜFE (beklenti: %3.7 önceki: %3.9). Veri setinin beklenti altında kalması, enflasyonda oluşan katılığın azaldığına işaret edebilir, faiz indirimi beklentilerini öne çekebilir.
Geçen hafta FED Başkanı Powell para politikasının çok erken veya çok fazla gevşemesinin enflasyondaki ilerlemeyi tersine çevirebileceğini ve enflasyonu hedefe döndürmek için daha da sıkı politika gerekebileceğini söyledi. FED süreci temkinli duruş ile devam ettirmeye çalışıyor. Makro verilerin faiz indirim sürecinin hızını ve büyüklüğünü tayin edeceğini düşünüyoruz. Beklenti altında kalabilecek ve ekonomik soğumaya işaret eden verilerin devamı halinde FED istediği manevra alanına sahip olabilir.
Japonya Merkez Bankası 19 Mart tarihinde PPK toplantı kararını açıklayacak. Son verilere göre Japon ekonomisi yılın son çeyreğinde yıllıklandırılmış bazda yüzde 0,4 büyüdü ve resesyondan kaçınmış oldu. GSYH verisinin yüzde 0,4 küçülmeden yüzde 0,4 büyümeye revize edilmesi, gelecek hafta toplanacak Japonya Merkez Bankası’ndan (BOJ) faiz artırım beklentilerini kuvvetlendirdi.
Çin tarafında ise Cumartesi günü açıklanan verilere göre Çin’de TÜFE şubat ayında yüzde 0,7 yıllık artış kaydederek yüzde 0,3’lük medyan ekonomist beklentisini aştı. Bu hafta piyasa beklentilerine paralel Çin tarafından gelebilecek bir faiz indirimi Çin mali piyasaları için olumlu fiyatlamalara sahne olabilir.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri 0,1-0,5% aralığında pozitif. Asya piyasalarında, Çin 0,5% civarı eksi, Hong Kong 1,5% civarı artı, Japonya 0,3% civarı satıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,10, Dolar Endeksi 102,8, ons altın 2.177 Usd civarında işlem görüyor
Lokal tarafta, Fitch’in kredi kararını önemli görüyoruz. Normalleşme yaklaşımının devam etmesi ile seçim sonrasında yabancı kurumlardan yeni not arıtımları gelmesini sağlayabilir.
Dün açıklanan TÜİK verilerine göre işsizlik Ocak ayında bir önceki aya göre 0,2 puan artarak yüzde 9,1'e yükseldi.
Hazine, Mart ayı borçlanma programına iki tahville devam etti. 13 ay vadeli tahvil ihalesinde bileşik faiz %48,35 oldu. 4 yıl vadeli TLREF’e endeksli tahvilde de 50,07% olarak kaydedildi. İki tahville ihale öncesi satışlarla birlikte toplamda 12,8 milyar TL'lik borçlanma sağlandı. Bugün 6 ve 10 yıl vadeli tahvillerle Mart borçlanma takvimi devam edecek.
Usd/TL:
Usd globalde güç kaybediyor. Şubat ayı ortasından bu yana yön aşağıya dünmüş durumda. ABD tarafından gelen ekonomik öncü göstergeler ekonominin soğumaya başladığını gösteriyor. Bugün açıklanacak ABD TÜFE veri seti sonucu fiyatlamanın devamı için önemli olabilir.
Veri zayıf veri zincirine eklenirse Dolardaki zayıflama devam edebilir. FED toplantısı daha rahat koşullarda karşılanabilir (19-20 Mart).
Lokal tarafta, para ve maliye politikalarındaki normalleşme süreci karşılık bulmaya devam ediyor. Kredi not görünümü artışlarından sonra ilk not artırımı geldi. Cuma günü Fitch, ülkemizin kredi notunu ve not görünümünü artırdı. Mevcut politika seti sürdükçe, özellikle seçim sonrası kredi derecelendirme kuruluşlarının not artırımına gideceğini düşünüyoruz.
Ana çerçevede yeni ekonomi yaklaşımının TL lehine sonuç üretmeye devam edeceği yönündeki görüşümüzü koruyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 32,04 civarında işlem görüyor. Aşağıda 31,50 ve 31,00; yukarıda 32,50 ve 33,00 öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, kredi notumuzu ve not görünümümüzü yükseltmesi, mevcut normalleşme politikasının devamı ile geleceğe dair olumlu beklentilerimizi destekledi. Seçim sonrasında kredi derecelendirme kurumlarından not artırımlarının gelmesini bekliyoruz. Beklenenden yüksek gelen enflasyon verisi sonrasında piyasada ‘ek sıkılaşma ihtiyacının’ gerekliliği konuşuluyor. Bu da tahvil faizlerinin yeni denge noktası arayışına geçmesine neden oluyor.
Enflasyonla mücadele sürdürülen politikaların devamı halinde olumlu sonuçlar alınabilir. Seçim gündeminin geride kalması ile birlikte para politikalarının mali politikalar ile destekleneceği bir sürece gireceğimizi düşünüyoruz.
Hazine dün 13 ay ve 4 yıl vadeli ihalelerde ROT dahil 12,7 milyar TL fonlama sağladı. İhale faizleri sırasıyla 48,35% ve 50,07% oldu. Bugün 6 ve 10 yıl vadeli kıymetler ihraç edilecek.
Global tarafta son ABD verileri beklenti altı gelerek yavaşlama sinyali veriyor. ABD tahvil faizleri öncülüğünde global faiz hadleri gevşeme kaydediyorlar. ABD istihdam veri seti dip toplamda ılımlı olarak yorumlanabilir. Tahvil faizlerinin makro veriler destek verdiği sürece aşağı yönde ilerlemesine imkan vereceğini değerlendiriyoruz. Gözler bugün açıklanacak ABD TÜFE verisinde olacak.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 1 baz puan azalışla %45,01 ve 52 baz puan azalarak 27,55% seviyesinden tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım:
TL zirve 9,450’lere doğru oluşan yükselişin kar satışı yönünde kullanıldığını görüyoruz... Haftanın ilk gününde sabah seansına Fitch'den gelen kredi notu artışının yarattığı pozitif etkiyle yükselişle başlayan hisse senedi piyasasında, bu hareketin çoğunlukla bir kar satışı fırsatı olarak kullanıldığını söyleyebiliriz. Sabah seansına 9,370 puandan güne başlayan piyasada, günün geri kalanında kademeli bir satış eğilimi oluştuğunu ve kapanışın hafif ekside oluştuğunu görüyoruz.
Önümüzdeki sürece baktığımızda ise, ilk önemli destek olarak 9,050 ana destek olarak da 8,950 seviyesini izlemeyi öneriyoruz. Özellikle ilk önemli destek konumundaki 9,050 puan üzerinde kalabilmesi halinde piyasadaki yukarı yöndeki çabaların devam etmesi beklenebilir. Bu yönde, ilk önemli hedef direnç bölgesi olarak 9,200\250 aralığını takip etmeyi öneriyoruz. 9,050 üzerinde kalıcı bir hareket oluşamaması halinde ise, gerileme eğiliminin 8,950 bölgesine doğru devam etmesi, beklenebilir..
Eur/Usd:
Gözler bugün açıklanacak olan ABD TÜFE verisinde. Enflasyon aşağı yönlü trendine devam ederse bu hem piyasalar için hem FED için rahatlatıcı olabilir. Olumlu hava biraz daha güçlenebilir.
Geçtiğimiz hafta Powell Kongre sunumda ‘Politika faizimizin bu sıkılaştırma döngüsü için muhtemelen zirvede olduğuna inanıyoruz. Eğer ekonomi genel olarak beklendiği gibi gelişirse, bu yılın bir noktasında politika kısıtlamasını geri çevirmeye başlamak muhtemelen uygun olacaktır.’ açıklamasında bulunmuştu. Bu açıklamalar eşliğinde gelen verilerde beklenenden fazla bir sapma olmaması halinde Haziran ayında ilk faiz indiriminin yapılacağını düşünüyoruz.
Bugün açıklanacak ABD TÜFE verisi, ABD tarafından gelen son makro verilere paralel beklenti altında gelirse risk iştahı güçlü kalabilir. Bunun para piyasalarına yansıması ise Dolardaki zayıflığın sürmesi şeklinde olabilir.
Dolar Endeksi’nin yukarı yönlü hareket inde 200 günlük ortalama 103,8-104 bant aralığı direnç bölgesinden geri dönüyor. 103,7 altında kapanışlarda paritede yukarı hareket yaratabilir.
Bu sabah 1,094 seviyesindeki paritede 1,086 ve 1,08 seviyeleri gün içi destek; 1,096 ve 1,099 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün TSİ 15:30 açıklanacak ABD TÜFE verisine kadar paritede yatay seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
Bugün ABD TÜFE verisi hem manşet hem çekirdek tarafında açıklanacak. ABD - TÜFE (beklenti: %3.1 önceki: %3.1), ABD - Çekirdek TÜFE (beklenti: %3.7 önceki: %3.9). Paritede hareketlilik ABD TÜFE verisi sonuçlarına bağlı olarak artabilir.
Dolar Endeksi’nde 200 günlük ortalama 103,8-104 seviyesindeki kuvvetli direncinin üzerine çıkmayı başaramadı. 103,7 seviyesi altı kapanışlar paritede yukarı istediği destekleyebilir.
Bu sabah 1,282 seviyesinde bulunan paritede 1,27 ve 1,266 seviyeleri gün içi destek; 1,29 ve 1,293 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir Bugün TSİ 15:30 açıklanacak ABD TÜFE verisine kadar paritede yatay seyir bekliyoruz.
Altın:
Globalde Doların ve tahvil faizlerinin baskısı azalması ile birlikte kıymetli madenlerde pozitif fiyatlamalar devam ediyor. Son gelen ABD makro verilerinin ekonomide yavaşlama sinyalleri üretmesi de sürece destek oluyor.
Gözler bugün açıklanacak olan ABD TÜFE verisinde. Enflasyon aşağı yönlü trendine devam ederse bu hem piyasalar için hem FED için rahatlatıcı olabilir. Olumlu hava biraz daha güçlenebilir.
Teknik göstergelerin aşırılaşması, bir kar satışı gündeme getirse bile biz olumlu trendin devam edeceğini düşünüyoruz.
Altında teknik olarak kritik direnç seviyesi olarak gördüğümüz 2.070 Usd seviyesini artık kritik destek seviye olarak takip ediyoruz.
Bu sabah 2.177 Usd seviyesindeki ons altında 2.150 ve 2.125 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.185 ve 2.200 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir Bugün TSİ 15:30 açıklanacak ABD TÜFE verisine kadar paritede yatay seyir bekliyoruz.
Eurobond:
ABD 10 yıllık tahvil faizi gelen makro verilerin ABD ekonomisinde soğumaya işaret etmesi ile beraber yüzde 4,35 seviyelerinden yüzde 4,08 seviyelerine geri çekildi. Bugün gelecek TÜFE verisi beklenti yada beklenti altı gelmesi halinde faizlerde geri çekilme devam edebilir. ABD 10 yıllık tahvilinde yüzde 4,20 seviyesi kırıldı, 3,90% seviyesini teknik resme girdiğini düşünüyoruz.
Lokal tarafta, Fitch’in not artırım kararı, normalleşmeye yönelik politikada bugüne kadar ortaya konulanların ve geleceğe dair beklentilerin bir yansıması bizce. Biz olumlu görüşümüzü koruyoruz.
Türkiye 5 yıllık CDS 321 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-2 cent; orta vadelilerde 24-35 cent; uzunlarda 38-46 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,22%, 7,48% ve 8,11% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.