Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Dengelenme
Piyasalar ile FED ‘faiz indirimi başlangıcı, hızı ve miktarı’ konusunda farklı noktalarda. Gelen makro veriler zayıf olursa FED piyasaya, güçlü olursa piyasa FED’e yaklaşarak dengelenme süreci devam edebilir.
Dün açıklanan ABD TÜFE veri seti de bu açıdan önemliydi. Manşet ve çekirdek enflasyon beklenti üstü geldi. Manşet enflasyon yüzde 3,2 beklenirken yüzde 3,4, çekirdek enflasyon yüzde 3,8 beklenirken yüzde 3,9 seviyesine yükseldi. Gelen verilere baktığımızda piyasanın FED’e yaklaşması gerektiği sonucu ortaya çıkıyor. Fiyatlamada ilk tepki bu şekilde oluştu. Ancak günün devamında piyasa neredeyse veri öncesi seviyelerine geri döndü.
Mart ayında FED’in faiz indirimi yapacağına dair beklenti veri ile düşüş kaydetti. Günün devamında faiz indirim ihtimali veri öncesi seviyenin üzerine çıktı. Şu sıralarda 70% civarında (dünün üzerinde). Piyasalar TÜFE verisi beklentim zayıflamadı hatta arttı sinyali veriyor. Oysa FED tarafından yapılan açıklama ‘enflasyon verisi sıkı duruşun devam etmesini işaret ediyor, Mart ayı indirim için erken ’ şeklinde oldu. Mester’ın bu sözleri ile piyasa-FED ayrışması biraz daha belirginleşti. Enflasyon verisinin yanına haftalık işsizlik maaş başvurularını da ekleyelim. Zira bu veri de güçlü geldi (son 3 ayın en güçlü seviyesi).
2024 yılında faiz indim sürecinde FED piyasayı kendi görüşü üzerinden hazırlamaya devam ediyor. Bu noktada sözlü yönlendirme silahı çokça kullanılıyor. FED başkanlarının yaptığı açıklamalar risk iştahında belirleyici olabilir. Önceki gün New York Fed Başkanı Williams merkez bankasının %2 enflasyon hedefine henüz ulaşamadığını, bu nedenle faiz indirimi çağrısında bulunmak için henüz erken olduğunu söyledi. Cleveland Fed Başkanı Mester ise dün enflasyon verisi sonrası Mart ayında faiz indiriminin erken olacağını savundu. Enflasyonla yapılan mücadelede kazanımları korumak için FED ’in süreci itidalli bir şekilde ilerletmesini bekliyoruz. Piyasa ile FED arasındaki görüş farklılığı aynı zamanda volatilite kaynağı konumunda.
Fiyatlamada ayrıca ABD şirket bilançoları, jeopolitik (Orta Doğu, Ukrayna), Çin hükümetinin konut sorununa destek sağlayacağı beklentisi gibi başlıklar da az-çok etkili oluyor. Bugün ABD şirket bilançoları hareket yaratabilir. Satış, kar rakamları kadar gelecek dönem projeksiyonları da önemli. Büyümeye dair ışık tutacaklar çünkü.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri 0,1% civarında satıcılı. Asya piyasaları alıcılı. Hong Kong 0,05%, Çin 0,02%, Japonya yüzde 1,1 civarı artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %3,97, Dolar Endeksi 102,2, ons altın 2.035 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, Mehmet Şimşek’in ve Gaye Erkan’ın ABD’de yatırımcılarla dün yaptığı toplantıya katılım yoğun oldu. Yabancı yatırımcı ilgisinin artması yerel varlıkların değerlenmesini sağlayabilir. Bugün Moody’s gözden geçirmesini açıklayacak. Görünümün iyileşmesi veya not artırımı yapılması bekleniyor. Not artırımı daha olumlu etki yapabilir.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) rezervleri geçen hafta gerileme kaydetti. İki haftada rezervlerin 6 milyar Dolar gerilediği görüldü.
Yurt dışında yerleşik kişiler, 5 Ocak haftasında net 300 milyon dolarlık hisse senedi ve 46 milyon dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) satarken, 11,1 milyon dolarlık Şirket Borçlanma Senedi (ŞBS) aldı.



Usd/TL:
Dün ABD TÜFE veri seti açıklandı. Hem manşet hem çekirdek beklenti üstü geldi Enflasyonun dirençli gelmesi Usd talebinin biraz artmasına yol açtı. Genel enflasyon trendi düşüş eğiliminde olmasından ötürü Mart ayı faiz indirim beklentilerinde azalma olmadı. Hatta sınırlı bir artış gözlendi. Özetle piyasa fiyatlaması enflasyon verisine çok reaksiyon vermedi.
Dolar Endeksi, 101 seviyesindeki destek ve 103,8 seviyesinde bulunan direnç seviyesi arasında hareket ediyor.
Lokal tarafta, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) ‘Yatırımcı Günü’ etkinliğinin ilki, ABD'nin New York kentinde yapıldı. Erkan, enflasyonu düşürmek konusunda kararlılıklarını dile getirirken para politikasında sıkılaşma sürecinin mümkün olan en kısa sürede tamamlanmasını beklediklerini belirtti. Söz konusu toplantıların yabancı yatırımcı ilgisini artıracağını düşünüyoruz.
Bugün ise Moody’s gözden geçirmesini açıklayacak. Not artışı veya görünüm artışı beklentisi söz konusu. Not artışı daha fazla etki yapabilir (olumlu).
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 30,12 civarında işlem görüyor. Aşağıda 29,50 ve 29,00; yukarıda 30,50 ve 31,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
TL sabit getirili araçlar için ekonomi yönetiminin adımları önemli. TL’nin hem cazip olması istenirken hem de yabancı yatırımcılara lokal fırsatlar anlatılıyor. ABD’nin New York kentinde yapılan ‘Yatırımcı Günü’ toplantısında TCMB-Erkan yabancı yatırımcılara enflasyonu düşürmek konusunda kararlılıklarını dile getirirken para politikasında sıkılaşma sürecinin mümkün olan en kısa sürede tamamlanmasını beklediklerini belirtti. Bu açıklamalar bize, TL faizinin ve TL faizli enstrümanların seviyesinin zirveye yakın olduğunu düşündürüyor.
Bugün Moody’s gözden geçirmesini açıklayacak. TL sabit getirili kıymetlerin seyrini etkileyebilir. Güçlü olumlu bir sonuç faizlerin gevşemesini beraberinde getirebilir.
Globalde, ABD’de hem manşet hem çekirdek enflasyon beklentilerin biraz üstünde geldi ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4 seviyesinin altında kapandı. Ana resimde temkinli-olumlu fiyatlama davranışı süreceği yönündeki fikrimizi koruyoruz.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 60 baz puan artarak %40,81 ve 43 baz puan artarak 26,88% seviyesinden tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Kritik 7,900 direnci test ediliyor... Endekste geçtiğimiz hafta 7,400 ara desteği üzerinde başlayan yukarı hareket kapsamında kritik direnç noktası olarak izlediğimiz 7,900 seviyesinin test edildiğini gözlemliyoruz. Perşembe gününü % 0.28 oranında değer artışıyla 7,895 puandan tamamlayan piyasada, seans içeri geri çekilmelerde ilk önemli destek noktası olarak izlediğimiz 7,650 seviyesinin korumasıyla yükseliş eğiliminin sürdüğünü düşünüyoruz. Gün içerisinde 7,800 ara desteği üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketlerin sürdüreceği yukarı ataklarda ise 7,900 seviyesi kritik direnç konumunu sürdürecektir. Endeksin 8,650 zirve noktasından itibaren sürdürdüğü aşağı hareketini tamamlaması ve yeni bir yükseliş trendine başlayabilmesi için 7,900 direncinin aşılması gerekiyor. Bu durumda ilk etapta 8,100/150 olmak üzere 8,560 zirve seviyesinin test edilebileceğini düşünüyoruz. 7,650 altındaki olası hareketlerin ise yeniden 7,400 ve 7,200 desteklerine yönelik zayıflama sinyali oluşturabileceğini göz önünde bulundurduğumuz piyasada, yukarı atakların yeni bir yükseliş trendine dönüşmesi ise 7,900 üzerinde gündeme gelecektir.




Eur/Usd:
Dün ABD TÜFE verisi seti açıklandı. Hem manşet hem çekirdek beklenti üstü geldi. Manşet enflasyon yüzde 3,2 beklenirken yüzde 3,4, çekirdek enflasyon yüzde 3,8 beklenirken yüzde 3,9 geldi. Veri sonrasında Dolar talebi sınırlı artarken risk iştahı baskılandı. Ocak ayında gelen makro verilere baktığımız zaman iş gücü ve istihdamda katılık devam ediyor, ücretlerde artış yaşanıyor ve enflasyon katılık gösteriyor.
Yeni yılda gelen makro veriler piyasanın beklediği faiz indirim büyüklüğünü ve hızını destekler nitelikte şimdilik değil. 2024 yılında sıkılaştırmanın yerini gevşemeye bırakacağını fakat bu yolun FED tarafından temkinli yürüneceğini düşünüyoruz.
Bugün açıklanacak ÜFE verisi önemli olabilir. Beklentilerden yüksek gelebilecek veri tepki hareket için güçlenme sinyali veren Usd’ye talep artmasına neden olabilir. DXY 102,6 seviyesi üstü hareket hızlanabilir.
Teknik olarak Dolar Endeksi için 103-103,8 aralığını kuvvetli direnç noktası olarak takip ediyoruz. Yukarı yönlü yaşanan hareketlerde bu aralık aşılmadığı sürece yükselişleri tepki hareketi olarak yorumluyoruz. Aşağıda ise Dolar Endeksi’nde 101 seviyesi destek olarak karşımıza çıkıyor. 101 seviyesinin altında fiyatlamalar Dolar talebinin azalmasında hızlanmaya neden olabilir.
Bu sabah 1,098 seviyesindeki paritede 1,095 ve 1,092 seviyeleri gün içi destek; 1,10 ve 1,11 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün saat 16:30’a kadar yatay seyir bekliyoruz. Saat 16:30 sonrası ABD ÜFE verisinin sonucuna bağlı olarak yön-hareket oluşabilir.



Gbp/Usd:
ABD’de enflasyon verisi hem çekirdek hem manşet tarafında beklenti üstü geldi. Veri sonrasında Dolar Endeksi (DXY) 102 seviyelerinden 102,7 seviyelerine sınırlı yükseliş yaşadı. Günü 102,4 seviyelerinden kapadı.
Teknik olarak Dolar Endeksi’nde 101 seviyesi destek olarak karşımıza çıkıyor. Yukarıda 200 günlük ortalama 103,8 seviyesi kuvvetli direnç olarak karşımıza çıkıyor.
Bu sabah 1,277 seviyesinde bulunan paritede 1,266 ve 1,261 seviyeleri gün içi destek; 1,274 ve 1,28 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün saat 16:30’a kadar yatay seyir bekliyoruz. Saat 16:30 sonrası ABD ÜFE verisinin sonucuna bağlı olarak yön-hareket oluşabilir.



Altın:
Dün ABD TÜFE verisi seti açıklandı. Manşet ve çekirdek beklentilerin biraz üzerinde geldi. Veri setine ilk tepki risk iştahının azalması şeklinde oldu. Devamında piyasa dengelendi. Faiz indiriminin Mart ayında başlayacağına yönelik beklenti toparlandı. Altın fiyatları da toparlandı. Bugün açıklanacak ABD ÜFE verisi eğer beklentilerden saparsa fiyatlamalarda hareketlilik yaratabilir. Teknik olarak 2.000 - 2.070 Usd arasında yatay bant hareketinin sürmesi mümkün görünüyor.
Altında 2.070 Usd üzeri haftalık kapanışlar olması, Dolar Endeksi’nde (DXY) 101 altına inilmesi, ABD 10 yıllık faizi ise 3,90% seviyesinin altında kalınması altın için daha olumlu ortam oluşturabilir.
Bu sabah 2.035 Usd seviyesindeki ons altında 2.030 ve 2.015 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.050 ve 2.070 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün saat 16:30’a kadar yatay seyir bekliyoruz. Saat 16:30 sonrası ABD ÜFE verisinin sonucuna bağlı olarak yön-hareket oluşabilir.
       


Eurobond:
Dün ABD TÜFE verisi seti açıklandı. Manşet ve çekirdek beklenti üstü geldi. Manşet enflasyon yüzde 3,2 beklenirken yüzde 3,4 Çekirdek enflasyon yüzde 3,8 beklenirken yüzde 3,9 geldi. Manşet verideki artışa rağmen enflasyon yıl genelinde işgücü piyasasına zarar vermeden gevşeyerek FED’in 2024’te faiz indirimi için zemin hazırladı. Piyasa faiz indirim beklentileri Mart ayı için sınırlı düşüş gösterdi. ABD 10 yıllık faizi yüzde 4 seviyesinin altında kapandı.
Lokal tarafta. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) ‘Yatırımcı Günü’ etkinliğinin ilki, ABD'nin New York kentinde yapıldı. Başkan Erkan enflasyonu düşürmek konusunda kararlılıklarını dile getirirken para politikasında sıkılaşma sürecinin mümkün olan en kısa sürede tamamlanmasını beklediklerini belirtti.
CDS 303 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 4-13 cent; orta vadelilerde 1-14 cent; uzunlarda 8-11 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,14%, 7,58% ve 8,20% oldu.
 
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Diğer Haberler
Japonya'da banka kredileri Aralık ayında yıllık +3.1% (Önceki: +2.8%)
Japonya'da ödemeler dengesi Kasım ayında +1.925 milyar yen (Beklenti: +2.385 milyar yen Önceki: +2.582 milyar yen)
Japonya'da gümrük verilerine göre dış ticaret dengesi Kasım ayında -613.0 milyar yen (Önceki: -291.5 milyar yen)
Çin'de ÜFE Aralık ayında yıllık -2.7% (Beklenti: -2.6%, Önceki: -3.0%)
Çin'de TÜFE Aralık ayında yıllık -0.3% (Beklenti: -0.4%, Önceki: -0.5%)
Çin'de TÜFE Aralık ayında aylık +0.1% (Beklenti: +0.2%, Önceki: -0.5%)
Çin'de ÜFE Aralık ayında aylık-0.3 % (Önceki: -0.3%)
Çin'de Aralık ayında gıda TÜFE yıllık olarak -3.7% (Önceki: -4.2%)
Çin'de Aralık ayında gıda dışı TÜFE yıllık olarak +0.5% (Önceki: +0.4%)
Çin'de ihracat Aralık ayında yıllık +2.3% (Beklenti: +1.7%, Önceki: +0.5%)
Çin'de ithalat Aralık ayında yıllık +0.2% (Beklenti: +0.3%, Önceki: -0.6%)
Çin'de dış ticaret dengesi Aralık ayında +75.34 milyar USD (Beklenti: +74.75, Önceki: +68.39 milyar USD)
Facebookta Paylaş