Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Powell sürpriz yapmayınca, piyasalar temkinli iyimser moda hızlıca geri döndü ve ABD TÜFE verisine odaklandı. Piyasada iyimserlik var ama bu bütüncül değil. Fiyatlamada varlık grupları biraz farklı davranıyor. Örneğin, tahviller yatay seyrederken, hisseler alıcılı olabiliyor veya kıymetli madenlerin talebi canlı olabiliyor. Esasında şu an ABD TÜFE verisi sıcak konu ama tek konu olmadığının yansıması bizce. Piyasalar yavaşlamayı, resesyon olur-olmazı, şahinliği, savaşı ve sürecini ve etkilerini aklında tutuyor. Kısaca gündem yoğun. Bu yoğunluk içinde bugünkü veri en azından kısa vadede görüntüyü daha net hale getirebilir.
Veri bizim saatimizle 16:30’da açıklanacak. Sonuç piyasa beklentilerini karşılar ise enflasyon endişelerinin, FED endişelerinin azalması mümkün olur. Böylece risk iştahı artabilir. Aksi halde ise yön ters yönde tayin olabilir.
Enflasyonun tatmin edici şekilde düşmeye devam ettiğinin görülmesi FED’e ilişkin iyimserliği artırabilir. Şubat ayının ilk günü FED kararı açıklanacak. Şu an 25 bp faiz artışı beklentisi hakim konumda. Dün FED-Collins de 25 bp artış sinyali vererek bu beklentiye katkı yaptı. Daha önemlisi enflasyonun düşmeye devam etmesi, şahinliğin yavaşlamasını ve sınırlanmasını mümkün kılabilir. Böylece orta vadeye biraz daha iyimser bakmak mümkün olabilir. Bu tabi iyi senaryo.
Dün iyi senaryoyu önceliklendirerek ABD borsaları yüzde 1-2 arasında primli kapandı. Avrupa’da yükselişler biraz daha az oldu; yüzde 0,5-1 bandında kazanç sağlandı. Tahvil faizleri biraz aşağı geldi. Kıymetli madenler hafif alıcılı idi. Usd ise günü sınırlı kayıpla tamamladı.
Bu sabah globalde risk iştahı nötr. ABD vadelileri yatay. Asya ise yatay, sınırlı negatif. Çin ve Hong Kong yüzde çeyrek civarı eksi; Japonya hafif artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,52%, Dolar Endeksi 103,1, ons altın 1.883 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta dün Borsa yüzde 4,7 civarında düştü; son günlerde volatilite artmış durumda, 100 Endeksi 5.000 seviyesinin altında kapanmış oldu. TL Tahviller kısada ve uzun tarafta hafif satıcılı idi. Eurobondlarda sınırlı fiyat düşüşü oldu. TL ise günü yatay tamamladı.
Hazine, 10 yıl vadeli eurobond ihraç etti. Kıymetin faizi 9,75% oldu, toplam 2,75 milyar Usd satış yapıldı.
Kasım ayı cari açık rakamı beklentilerden (-4 mlr$) biraz iyi geldi (-3,67 mlr$).


Usd/TL: Piyasalar ABD TÜFE verisini bekliyor. Manşette enflasyonun yıllık oranda 6,5%’e düşmesi bekleniyor.
Geçtiğimiz Cuma günü açıklanan zayıf ABD verileri (istihdam ve ISM) ile oluşan olumlu havanın etkisi sürüyor. Piyasalar temkinli iyimser modda enflasyon datasını bekliyor.
Veriler piyasayı tatmin ederse mevcut iyimser hava artış kaydederek sürebilir. Bunun Usd için anlamı, global çapta değer kaybı olabilir. Dolar Endeksi aşağılara gelebilir.
Diğer olasılık ise sonuçların piyasadaki iyimserliği baskılaması. Usd için olumlu olabilir.
ABD enflasyon verileri saat 16:30’da açıklanacak. Enflasyon verisi sonrası ajandada 1 Şubat FED kararı öne çıkabilir.
Dolar Endeksi günü yatay tamamladı. Endeks bu sabah 103,1 civarında seyrediyor. TÜFE verisi öncesi yatay, belki biraz aşağı yönlü seyir olabilir.
Lokal tarafta mali destekler, maaş artışları, emeklilik konuları sıcak konular. Bu başlıklardan mali açıdan önemli rakamlar ortaya çıkıyor (EYT 250, KFG 250, esnaf desteği 150 milyar TL).
Kur bu sabah 18,78 civarında işlem görüyor. Aşağıda 18,75 ve 18,70; yukarıda 18,79 ve 18,82 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono: Piyasalar sakin bir gün geçirdi. Tahvil faizleri hafif aşağı yönde seyretti. ABD enflasyon verisi piyasaların yönü konusunda biraz daha netlik sağlayabilir. Zira enflasyonda düşüş olması enflasyon endişelerini ve FED endişelerini azaltabilir. Bu ise globalde tahvil faizleri için aşağı yönü işaret edebilir.
Lokal tarafta tahvil faizleri mevcutta lokal haberlere odaklı işleyişini sürdürüyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller dün günü sırasıyla 27 baz puan artışla %9,87 ve 63 baz puan artışla %9,51 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatrım): Zayıf yükseliş denemeleri satış baskısının devamını getiriyor... Kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyrin geçtiğimiz hafta 5,704 zirve noktasından başladığı aşağı hareket etkisini sürdürüyor.
Zayıf tepki yükselişlerinin direnç noktalarında yeniden satış baskısı yaratmasıyla etkisini sürdüren düzeltme hareketi kapsamında, dün -%5.19 oranında değer kaybı gerçekleşti. Böylece 3 Ocak tarihinde başlayan düzeltme hareketinin -%17 seviyesine ulaştığı piyasada, seans içerisinde 4,710 seviyesinin ilk önemli destek konumunda bulunacağını düşünüyoruz. 4,710 seviyesini aşağı geçecek hareketlerin sürdüreceği düşüş trendinin ise piyasada 4,600 ve 4,500 risklerini sürdürebileceğini göz önünde bulunduruyoruz.
Seans içi yukarı ataklarda ise 4,950 seviyesini ilk önemli direnç noktası olarak izliyoruz. Endeksin sert satış baskısı içerisinde yukarı yönde bir atak gerçekleştirebilmesi için 4,950 direncinin aşılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu durumunda 5,250 ve 5,450 dirençlerinin test edilmesi gündeme gelebilir.


Eur/Usd: İstihdam verisi, enflasyon verisi, sonra FED faiz kararı. Bunlar ajandanın önemli köşe taşları. Enflasyon verisi bugün netleşecek. Saat 16:30’da karar açıklanacak.
Bugün manşet ve çekirdek TÜFE verisi beklentileri karşılar ise piyasada iyimser hava güçlenebilir. Biraz daha zamana yayılabilir. Daha rahat bir dinamikle FED kararına doğru ilerlenebilir. Bu arada dün FED-Collins’in 25 bp faiz artışı sinyali verdiğini belirtelim. Piyasa beklentisi de bu yönde.
Enflasyon verisi beklentileri karşılamaz ise piyasa riskten imtina edebilir. Ne kadar bozulur, hava ne kadar tatsız olur, ne kadar sürer bu verinin ne kadar beklentileri karşılamadığına göre değişebilir.
ECB’den De Cos, şahin mesajlar verdi. Faiz artışlarının gelecek toplantılarda süreceğini ifade etti. Faiz, kısıtlayıcı seviyeye kadar erişmeli; devlet harcamalarına dikkat edilmeli diğer dikkat çeken sözleri oldu. Önceki gün Centeno’nun şahin konuştuğunu belirtelim. Bugün ECB ekonomik bülteni yayımlanacak.
Bu sabah 1,077 seviyesindeki paritede 1,075 ve 1,071 seviyeleri gün içi destek; 1,079 ve 1,085 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün ABD TÜFE verisi öncesi yatay seyir bekliyoruz. Veri sonrası verinin beklentilerin neresine düştüğüne ve ne kadar saptığına bağlı olarak yön, momentum oluşabilir.


Gbp/Usd: Bugün ABD enflasyon verisi açıklanacak. Hem manşet hem çekirdek enflasyonu piyasalar merakla bekliyor. Tahminler manşetin yıllıkta 6,5%, çekirdeğin 5,7% seviyesine düşüş gösterebileceği şeklinde. Sonuç piyasalarda olumlu algı yaratır ise Usd güç kaybedebilir. Gbp için yükseliş şansı doğabilir. Zira Aralık ayı ortasından itibaren 20 günlük düşüş son günlerde yerini yükselişe bırakmaya çalışıyor. Yükseliş çabası devam edebilir. Enflasyon piyasada olumsuz algı yaratırsa Gbp baskılanabilir.
Piyasalar temkinli olumlu modda ABD TÜFE verisini beklemeye devam ediyor. Enflasyon verisi, FED’E ilişkin tahminleri de etkileme gücüne sahip. Piyasanın genel fiyatlama davranışı biraz daha netlik kazanabilir.
Dolar Endeksi dün yatay seyretti. Endeks bu sabah 103,3 civarında işlem görüyor.
Bu sabah 1,216 seviyesinde bulunan paritede 1,211 ve 1,208 seviyeleri gün içi destek; 1,217 ve 1,221 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün ABD TÜFE verisi öncesi yatay seyir bekliyoruz. Veri sonrası verinin beklentilerin neresine düştüğüne ve ne kadar saptığına bağlı olarak yön, momentum oluşabilir.


Altın: Piyasalar ABD TÜFE verisini bekliyor. Veri, hem güncel fiyatlamayı hem FED’i etkileme gücüne sahip. O yüzden kıymetli.
ABD TÜFE verisi beklentileri karşılar ise kıymetli madenler yükselişlerini sürdürebilir. Altın ve gümüş için iyi senaryo bu şekilde ifade edilebilir. Piyasayı tatmin etmeyen enflasyon verisi ise risk iştahı üzerinde baskı yaratabilir. Bunun kıymetli madenlere yansıması ise negatif olabilir.
Bu sabah 1.883 Usd seviyesindeki ons altında 1.875 ve 1.868 Usd seviyeleri gün içi destek 1.892 ve 1.900 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün ABD TÜFE verisi öncesi yatay-sınırlı yukarı seyir bekliyoruz. Veri sonrası verinin beklentilerin neresine düştüğüne ve ne kadar saptığına bağlı olarak yön, momentum oluşabilir.


Eurobond: Hazine, dün 10 yıl vadeli eurobond ihraç etti. 19.01.2033 vadeli kıymetin faizi 9,75% oldu, toplam 2,75 milyar Usd satış yapıldı.
Tahvil faizleri sınırlı iyimser seyir izliyor. Gözler ABD TÜFE verisinde. Piyasaların beklediği veri bugün 16:30’da açıklanacak.
Manşet enflasyonun yüzde 6,5 seviyesine, çekirdek enflasyonun ise 5,7% seviyesine inmesi bekleniyor. Veri piyasaları tatmin eder ise mevcut iyimser fiyatlama devam edebilir. Bu halde tahvil faizleri aşağı yönde ilerleyebilirler. 1 Şubat FED kararına ilişkin iyimser beklentiler piyasaların risk iştahını korumasını sağlayabilir.
Türkiye Eurobond faizleri ve CDS son günlerde globalden biraz ayrışıyor. 5 yıllık CDS günü 541 seviyesinde kapandı.
Dün Eurobondlar sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 6-12 cent; orta vadelilerde 9-27 cent; uzunlarda 16-30 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,76%, 8,12% ve 9,10% oldu.

  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş