Piyasanın romantizmi ABD istihdam veri seti ile ‘dağıldı’.
Bir süredir piyasa, parasal sıkılaşmanın sonunu fiyatlıyordu. Bunu yaparken risk iştahının artması, volatilitenin düşmesi sürecin önemli çıktıları oldu. Sıkılaşmanın sonunun geldiğine dair FED ise farklı düşünüyor(du). FED tedbirli, temkinli olmaya devam ediyor.
Son günlerde piyasa ile FED arasında oluşan ayrışma Cuma günü açıklanan ABD makro verileri adeta kapandı. Piyasanın romantizmi ABD tarım dışı veri seti (ve Michigan verisi) ile ‘dağıldı’. Piyasa FED’in yanına yaklaştı.
Geçtiğimiz hafta, zayıf veriler ile parasal sıkılaşmanın sonu iyimserliği ile başlamıştı. Az evvel ifade ettiğimiz gibi Cuma mod terse döndü. Şimdi soru bundan sonrasının seyri.
İlkten söylenmesi gereken yolu makro veriler tayin ediyor. Ne piyasa ne merkez bankaları (örn FED) belirleyici. O yüzden bir sonraki veri piyasanın bir sonraki hamlesini belirliyor diyebiliriz. Önümüzdeki dönem (sürpriz-yeni gelişmeler süreci farklılaştırabilir) kısa adımlarla ilerlenmeye devam edilecek kanaatindeyiz.
Ana resimde merkez bankaları sıkılaşma zirvesini geride bıraktılar diye düşünüyoruz. Ancak bu zirveden normalleşmeye giden yol engebeli bizce. Cuma günü açıklanan ABD verileri ana yönü değiştirmeyebilir ama risk iştahının sürekliliği hakkında iyi bir mesaj verdiğini düşünüyoruz. Kaldı ki, 2024 resesyon sözünü daha çok duyacağımız bir yıl olabilir. o yüzden iştahın kalıcılığı daha belirsiz olabilir.
Bu hafta hareketli olabilir. Yarın ABD TÜFE verisi açıklanacak. Çarşamba FED, Perşembe ECB ve BOE faiz kararlarını anons edecekler. Her üçünün de faiz değiştirmesi beklenmiyor. En kritik olan FED. FED’in zaten tedbirli-temkinli olan duruşunu değiştirmesini beklemiyoruz. İyi ihtimal enflasyondaki düşüşü öne çıkarıp havayı yumuşatması olabilir. Tabii bunun öncesinde Salı günü ABD TÜFE verisinin yapışkanlık göstermemesi ön şart olabilir.
ECB ve BOE’nin piyasa üzerinden majör etki yaratmalarını beklemiyoruz. Çin ve Japonya haberleri fiyatlamaya tesir edebilecek diğer başlıklar.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri yüzde 0-0,3 bandında yatay. Asya piyasaları karışık. Hong Kong 2% civarı eksi, Çin yüzde 0,6 civarı eksi, Japonya yüzde 1,6 civarı alıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,24, Dolar Endeksi 104,05 ons altın 1.998 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, Yeni Ekonomi Yönetiminin attığı ve atması beklenen adımlar yatırımcılar nezdinde olumlu algı yaratmayı sürdürüyor. Yeni Yönetim, istikrarı önceleyen bir ajanda takip ediyor. Lokal varlıklara olan ilginin artacağı düşüncemizi koruyoruz.
Son dönemde kredi kuruluşlarının Türkiye notları pozitife dönmüş durumda. Cuma günü Moody’s güncel görüşünü açıklayacak.
Hazine bu hafta Aralık ayı borçlanma programını tamamlayacak. Bugün 5 ve7 yıl vadeli tahviller, yarın 5 yıl vadeli tahvil ihale edilecek. Yarın ayrıca 5 yıl vadeli sukuk doğrudan satılacak.
Usd/TL:
Perşembe günü fiyatlamasının tersi Cuma günü yaşandı. Yatırımcıların iyimserliği Cuma günü azaldı. Zira ABD verileri güçlü geldi.
Çarşamba ADP özel sektör verisi zayıf gelince piyasa ABD istihdam sektörünün sıkılaşmanın etkisini hissetmeye başladığı algısı ile pozitif fiyatlama öne çıktı. Usd zayıfladı. Cuma günü tarım dışı istihdam veri setinin ve Michigan verisinin güçlü gelmesi ise havayı negatife çevirdi. FED şahinliği kolayca azalmayacak fiyatlaması ise Usd talebi arttı.
Yeni hafta çok keyifli başlamıyor. Yarın ABD TÜFE verisi yön gösterici olabilir. Çarşamba ise FED faiz kararını açıklayacak. FED’in son zamanlardaki duruşunu korumasını bekliyoruz. Bu anlamda sürprizi FED’den değil ABD TÜFE verisinden bekliyoruz. TÜFE zayıf gelirse piyasa rahatlayabilir (Usd talebi azalabilir).
Lokal tarafta, Yeni Ekonomi yönetimi finansal istikrarı sağlama öncelikli ajandasına devam ediyor. Bu amaçla alınmış ve alınacak kararların birikimli etkisinin daha fazla görüleceğini düşünmeye devam ediyoruz.
Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 28,98 civarında işlem görüyor. Aşağıda 28,50 ve 28,00; yukarıda 29,50 ve 30,00 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Hazine bu hafta 3 tahvil 1 sukuk ihalesi ile Aralık ayı programını tamamlayacak. Bugün 5 yıl vadeli sabit kuponlu, 7 yıl vadeli değişken kuponlu tahviller ihraç edilecek.
Yeni Ekonomi Yönetimi ile kural setinin sadeleşmesi ve faiz artışları tahvil faizlerini yukarı çekiyor. TCMB politika faizinin 42,50-45,00% seviyelerinde zirve yapmasını bekliyoruz. Sıkılaşma sürecinin sonuna yaklaşmış olmamız ve TCMB’nin kararlı duruşu tahvil yatırımcısını iştahlandırmaya başladı. Bu ise tahvil faizlerinin yükselişini sınırlayabilir diye düşünüyoruz.
2024 yılında hem yabancı yatırımcı hem lokal yatırımcının cazip seviyelere yaklaşan kısa vadeli tahviller için daha istekli olacağını düşünüyoruz.
Globalde, Cuma günü açıklanan ABD verileri, ABD 10 yıllık tahvil faizi yukarı çekti. Ana resimde ise aşağı yönlü hareketini koruyor. Önemli direnç seviyesi yüzde 4,40 seviyesi olarak karşımıza çıkıyor. Yüzde 4,40 seviyesi geçilmediği sürece aşağı yönlü baskı devam ediyor. Yarın açıklanacak ABD TÜFE verisi hareketin devamı açısından önemli olabilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller Cuma gününü sırasıyla 8 baz puan artarak %38,44 ve 24 baz puan artarak %27,16 seviyesinden tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Kısa vadeli teknik yapı içerisinde yakından izlediğimiz 8,100/150 hedef direnç bölgesini aşma denemelerinin geçtiğimiz hafta aşağı baskıyla karşılaştığını gözlemliyoruz. Yukarı atakların talep tarafındaki zayıflık nedeniyle başarısız kalmayı sürdürdüğü piyasada, haftalık periyotta -%1.40 oranında değer kaybı gerçekleşti. Haftaya başlarken 7,750 seviyesini geri çekilmeler içerisinde ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. Yükseliş denemelerinin direnç noktalarında yeniden aşağı baskı oluşturduğu piyasada, gün içerisinde 7,750 desteğinin önemli olacağını düşünüyoruz. 7,750 üzerinde dengelenme çabasının başarısız olması durumunda satış baskısının derinleşerek alt noktalarda bulunan 7,500 ve 7,400 desteklerini test edebileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Yukarı ataklarda ise 8,000 seviyesi ilk önemli direnç konumunda bulunuyor. Endeksin tepki alımları kapsamında güç kazanabilmesi için 8,000 direncinin aşılması gerekiyor. Bu durumda üst noktada kritik direnç bölgesi olarak izlediğimiz 8,100/150 bandı test edilebilir.
Eur/Usd:
Makro veriler piyasa fiyatlamasını ve merkez bankalarının politikalarını etkiliyor. Cuma günü açıklanan ABD istihdam ve Michigan verileri piyasalarda havayı değiştirdi.
Hafta içinde açıklanan verilerin aksine tarım dışı istihdam veri seti güçlü geldi. İstihdam sektöründeki canlılık yatırımcılara FED sıkılaşmasının sürebileceğini hatırlattı. Usd talebi artış, ABD tahvil faizleri yükseliş kaydediyor. Dolar Endeksi bu sabah 104,05, ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,24% civarında bulunuyor.
Bu hafta önemli. Yarın ABD TÜFE verisini karşılayacağız. Çarşamba akşam FED faiz kararını ve güncel duruşunu açıklayacak. ABD TÜFE’nin beklentiler üzerinde gelmesi havadaki gerginliği artırabilir. Kaldı ki FED’i de ihtiyatlı olma adında şahinleştirebilir.
Perşembe günü ise ECB ve BOE’nin faiz kararları açıklanacak. Her iki merkez bankasının da (FED gibi) faizi sabit bırakması bekleniyor. Ancak kritik konu ne mesaj verecekleri. Temkinli olmayı sürdürmelerini öngörüyoruz.
Dolar Endeksi’nde teknik olarak 200 günlük ortalaması 104,2 seviyesinin altında baskılı seyir devam ediyor. 103 seviyesini teknik olarak destek seviyesi olarak takip ediyoruz.
Bu sabah 1,077 seviyesindeki paritede 1,075 ve 1,07 seviyeleri gün içi destek; 1,08 ve 1,085 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
Perşembe günü BOE faiz kararını açıklayacak. Faizin sabit kalması ve temkinli duruşun sürmesi ana beklenti. Diğer yandan FED ve ECB’nin de faiz toplantılarının benzer şeklide sonlanmasını bekliyoruz. ABD istihdam verileri piyasalardaki iyimserliği zayıflatıyor. Usd güç kazanıyor. Bu hafta ABD TÜFE verisi yol gösterici olabilir.
Teknik olarak DXY 200 günlük ortalama üstüne (104,2) çıkmadığı sürece baskılı seyir devam edebilir. Yakın destek noktası DXY için 103 seviyesi olarak karşımıza çıkıyor.
Bu sabah 1,254 seviyesinde bulunan paritede 1,25 ve 1,247 seviyeleri gün içi destek; 1,26 ve 1,265 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Altın:
Piyasa fiyatlamasının terse döndüğünü en iyi yansıtan finansal araçlardan biri altın. Geçen hafta bugünün sabahında 2.145 Usd seviyesini görerek güne başlamıştı. Bu sabah ise 1.998 Usd civarında işlem görüyor.
Altın için olumlu faktörler sayabiliriz. Ancak FED endişeleri net şekilde fiyatlamayı terse çevirdi. Bir süredir piyasa daha iyimser tarafta idi. FED ise temkinli tarafta. Cuma günü açıklanan ABD verileri (istihdam ve Michigan) piyasadaki iyimserliği aldı adeta.
Bundan sonrası yine makro verilere bağlı. Yarın ABD TÜFE verisi açıklanacak. Çarşamba ise FED faiz kararını duyuracak. Haraketli bir hafta olabilir.
Teknik olarak kısa vade 2.000 Usd seviyesini destek olarak takip ediyoruz. Bu sabah bu seviyeyi test eder vaziyette.
ABD 10 yıllık tahvil faizi önemli teknik destek noktası yüzde 4,40 seviyesinin altında kapanışlar yapması, değerli metalin yükselişini destekliyor.
Bu sabah 1.998 Usd seviyesindeki ons altında 1.985 ve 1.971 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.015 ve 2.035 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Eurobond:
Yavaşlamayı işaret eden verilerin ardından güçlü verilerin gelmesi piyasaları bazı şeyleri tekrar hatırlattı. FED’in şahinliğinin göz ardı edilmemesi, iyimserliğin aşırılaşmasının doğru olmadığı gibi. Bu hafta hareketli olmaya aday. Yarın ABD TÜFE verisi beklenti üstü gelirse piyasada baskı artabilir. Çarşamba günü FED’in tedbiri elden bırakmayacağını, risklere vurgu yapacağını düşünüyoruz. Olumlu düşünürsek, FED enflasyon düşüşüne daha fazla kanaat getiriyorum mesajını vermesi ile hava hızlıca olumluya dönebilir. ABD 10 yıllık tahvil faizinde yön değiştirici seviye olarak yüzde 4,40’ı önemsiyoruz. Bu noktayı artık yukarı tepkilerde direnç seviyesi olarak takip ediyoruz.
Lokal tarafta, eurobond faizleri lokal ajanda zayıflayınca ABD tahvil faizlerinin etkisini daha fazla hissediyor. Yurtdışında tahvil faizlerini aşağı bekliyoruz. Yıl sonuna doğru hacimlerde azalma ve dar bant fiyat hareketleri devam ediyor. Eurobond piyasasında temkinli iyimser duruşumuzu sürdürüyoruz.
CDS 335 ile Cuma gününü tamamladı. Eurobondlar sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 3-5 cent; orta vadelilerde 12-17 cent; uzunlarda 7-13 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,36%, 7,87% ve 8,44% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.