Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Küresel yatırımcılar Cuma günü açıklanan zayıf tarım dışı istihdam verisinin ardından FED'in gelecek hafta ne kadar faiz indireceğini öngörmek için bu kez de bugün açıklanacak ABD tüketici enflasyonu verilerine odaklanacak. TSİ 15:30’da ABD TÜFE verisi açıklanacak. Manşetin yüzde 2,9’dan 2,6’ya düşmesi, çekirdeğin ise yüzde 3,2 olarak kalması bekleniyor. Veri, haftanın en kritik verisi. Sonuca bağlı olarak piyasa risk iştahı ve FED’e dair beklentiler değişebilir.

 

Mevcut durumda Yatırımcılar FED'in şu anda yüzde 5,25 ila yüzde 5,5 aralığında olan faiz bandının bu ay çeyrek baz puan düşürmesine yüzde 67 ihtimali verirken, 50 baz puan artış ihtimalide yüzde 33 olarak fiyatlanıyor. Açıklanacak enflasyon verisinde fiyat artış hızında yavaşlamanın devam etmesi halinde FED’in faiz indirim döngüsünde eli rahatlayabilir. Bu durumda ‘’istihdam odaklı’’ yaklaşım ön plana gelirken bir süre enflasyon endişeleri arka planda kalabilir.

 

ABD kasım ayında yapılacak kritik başkanlık seçimi ekonomik ajanda da daha fazla yer bulmaya başlıyor. Özellikle bu sabah yapılan münazaradan ve FED toplantı tarihi olan 17-18 Eylül’den sonra seçim anketlerinin öne çıkan detaylarıyla birlikte, seçim sürecinin kritik gelişmeleri piyasa fiyatlamalarında daha çok yer alacağını düşünüyoruz.

 

Yarın ECB'nin faiz kararını açıklayacak. Bu ayki toplantıda 25 baz puanlık faiz indirimi bekleniyor. ECB, 2024 yılının ilk faiz indirimi adımına haziran ayında başladı. ECB toplantısı sonrasında Başkan Lagarde açıklamaları ve takibinde ECB üyelerinin sözlü yönlendirmeleri gelecek faiz indirim patikası hakkında önemli olabilir.

 

Asya tarafında, önümüzdeki hafta yapılacak BOJ toplantısı önemini koruyor. Japonya Merkez Bankası'nın faiz artırımı ile politika değişikliğine gitmesi carry trade pozisyonlarının kapatılmasını beraberinde getirirken, Japon Yeni’ndeki değer kazanımının görülmesine neden olmuştu. Risk iştahı açısından önemli olduğunu düşündüğümüz USDJPY paritesinde ,yen lehine değerlenmenin devamı risk iştahının azalmasına neden olabilir. Bu toplantıda piyasa genel beklentisi, BOJ’un faiz değişikliği yapmayacağı yönünde kümeleniyor. Faiz artış beklentilerinin ertelenmesi JPY değer kazancını sınırlayabilir.

 

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı negatif. ABD vadelileri yüzde 0,4-0,6 aralığında eksi. Asya piyasaları da satıcılı. Hong Kong %1,4 civarında, Japonya %1,0 civarında, Çin %0,9 civarında negatif. ABD 10 yıllık tahvil faizi %3,63, Dolar Endeksi 101,4 ons altın 2.517 Usd civarında işlem görüyor.

 

 

İç tarafta, sanayi üretim endeksi Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0,4 artış kaydetti. Böylelikle endeks Haziran ayındaki aylık gerilemenin ardından ılımlı da olsa yeniden aylık artış kaydetti. Önümüzde ki dönem görülen yıllık düşüşün hız kaybetmesini ve bir miktar toparlanmasını bekliyoruz.

 

Dün açıklanan TÜİK verilerine göre Türkiye'de işsizlik oranı Temmuz'da yüzde 8,8 oldu.

Türkiye Varlık Fonu 12-13 Eylül tarihlerinde Dubai ve Abu Dabi’de sabit getirili menkul kıymet yatırımcılarıyla yüz yüze görüşmeler düzenleyecek. Yurt dışı yatırımcı toplantılarının düzenlenmesi senenin geri kalanında yeni ihraçların yapılacağı beklentisini kuvvetlendiriyor.

Dün yapılan, Hazine 9 yıl vadeli tahvil ihalesinde 22,6 milyar TL’lik teklife karşılık 16,67 milyar TL satış gerçekleştirdi. Kıymetin bileşik faizi ise yüzde 28,67 oldu. 7 yıl vadeli değişken faizli tahvilde 22,6 milyar TL teklife karşın 16,67 milyar TL satış yapılırken ihale faizi yüzde 28,67 olarak netleşti.

 

 

 

 

 

Usd/TL:

TSİ 15:30’da ABD TÜFE verisi açıklanacak. Manşetin yüzde 2,9’dan 2,6’ya düşmesi, çekirdeğin ise yüzde 3,2 olarak kalması bekleniyor. Veri, haftanın en kritik verisi. Sonuca bağlı olarak piyasa risk iştahı ve FED’e dair beklentiler değişebilir.

Dolar Endeksi kritik 101 seviyesinin üzerinde kalma çabası devam ediyor. 101 seviyesi üstünde kalıcılık 102-103 seviyesi tepki hareketini destekleyebilir.101 seviyesi altında dolar talebinin yavaşlaması hızlanabilir.

İç tarafta, haziran 2023 den beri uygulanan sıkı para politikası devam ediyor. TCMB enflasyonda katılığın kırıldığını görmek istiyor. TL reel faiz oranın yüksek tutulmaya çalışılması, TL enstrümanları cazip hale getirmeye devam ediyor.

Kurda ılımlı yukarı eğilimi koruyor. Bu sabah 34,04 civarında işlem görüyor. Aşağıda 33,50 ve 33,00; yukarıda 34,50 ve 35,00 öne çıkan teknik seviyeler.

 

 

 

 

TL Tahvil/Bono:

Dün yapılan, Hazine 9 yıl vadeli tahvil ihalesinde 22,6 milyar TL’lik teklife karşılık 16,67 milyar TL satış gerçekleştirdi. 9 yıl vadeli tahvilde bileşik faiz yüzde 28,67 oldu. 7 yıl vadeli değişken faizli tahvilde dönemsel faiz yüzde 23,87 olurken 12,57 mlr TL teklife karşın 9,45 mlr TL satış yapıldı.

Ana resimde tahviller cazip olmayı, potansiyel taşımayı sürdürüyor. Ancak TCMB’nin şahin duruşu TL faizlerin yüksek olmasını sağlıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) sıkı duruşu TLREF faizlerinin de cazip seviyelere gelmesine yol açıyor. TLREF faizi yüzde 53 ile bant aralığının üst sınırına ulaştı.

Globalde, FED faiz indirimi bekleniyor, tahvil faizleri aşağı meylini koruyor. Bugün ABD TUFE verisi açıklanacak. Endekste gerilemenin devam etmesi bekleniyor.

2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 16 baz puan düşüş ile %40,61 ve 10 baz puan artış ile %28,88 seviyesinde tamamladı.

 

 

 

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):

Piyasadaki aşağı yönlü baskı devam ediyor... Salı günü satıcılı seyrin devam ettiği hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksi kapanışı %0,78'lik gerilemeyle 9,699 puandan yaptı.

Genel olarak baktığımızda, yaşanan satıcılı seyre %1,73'lük kayıpla XBANK Endeksinin liderlik yapmaya devam ettiğini görüyoruz. XUSIN Endeksindeki kayıp %1,00 olarak gerçekleşirken, XUHIZ Endeksinde ise, %0,18'lik sınırlı bir kayıp gerçekleştiğini söyleyebiliriz.

Kısa döneme yönelik yön konusunda XBANK Endeksinde 13,300'lerde bulunan trend desteğini izliyorduk ki, dün itibarıyla bu seviyenin aşağı yönde kırıldığını görüyoruz. Dolayısıyla piyasadaki aşağı yönlü baskıda XBANK Endeksinin öne çıkmaya devam etmesi beklenebilir.

BIST100 Endeksine baktığımızda ise, 9,700/750 bandını ilk önemli direnç bölgesi olarak takip ediyor ve bu seviyeyi aşmayı başaramayacak hareketlerde piyasadaki aşağı yönlü baskının devam edebileceğini düşünüyoruz.

Bu paralelde, son "dip" 9,500 ve 200 günlük üssel ortalamanın bulunduğu 9,400 seviyesi kısa döneme yönelik ana destek olarak öne çıkıyor. Dolayısıyla bu bölgeye doğru oluşabilecek gerilemelerde yukarı yönlü toparlanma denemelerini muhtemel görüyoruz.

Ancak, bu önemli destek aralığının altına doğru devam edebilecek ısrarlı hareketlerde de, daha geniş resimde 8,500 bölgesinin ajandaya girme riski bulunduğunu söylememiz gerekiyor...

 

 

 

 

Eur/Usd:

Bugün, ABD TÜFE verisi açıklanacak. Manşetin yüzde 2,9’dan 2,6’ya düşmesi, çekirdeğin ise yüzde 3,2 olarak kalması bekleniyor.

Gelişmiş ekonomilerde enflasyonist risklerin ortadan kaybolması ve büyümeyi destekleyen politikalara kaymasıyla faiz indirim süreçleri de devam ediyor. FED bu kulvara yaklaştı. 18 eylül ilk faiz indirim kararının FED tarafından alınması bekleniyor. Netlik kazanmayan konu ise ilk adımın büyüklüğü.

FED’in ilk adımı büyük atmak istemesi Dolar Endeksinde aşağı yönde baskının artmasına neden olabilir. Perşembe günü sonlanacak ECB faiz kararı toplantısında ise piyasa beklentisi 25 baz puan faiz indirimi yönünde yoğunlaşıyor. Bankanın bu hafta 25 baz puan indirimle mevduat faizini yüzde 3,50'e çekmesi öngörülüyor. Toplantı sonrasında verilecek mesajlar paritede hareketlilik yaratabilir.

Teknik olarak parite1,10 seviyelerini destek yapmaya çalışıyor. Dolar Endeksi 101 seviyesinin üzerinde işlem görüyor. 102,7 ve 103,4 ilk direnç seviyeleri olabilir. 103,4 seviyesine kadar yükseliş tepki olarak yorumlanabilir. 101 seviyesi altında fiyatlamalara geçilmesi halinde teknik hedef 96 seviyesi olarak karşımıza çıkabilir.

Bu sabah 1,103 seviyesindeki paritede 1,10 ve 1,094 seviyeleri gün içi destek; 1,107 ve 1,115 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede TSİ 15:30’da açıklanacak ABD TÜFE verisine kadar yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

 

Gbp/Usd:

Bugün İngiltere Sanayi Üretim Verisi ve açıklanacak büyüme verisi piyasaların yakından takibinde olacak. Haftaya yapılacak BOE toplantısında, piyasa beklentisi ağırlıklı olarak faiz indirimine gidilmeyeceği yönünde yoğunlaşıyor. Toplantı sonu faiz indiriminin pas geçilmesi sterlini destekleyebilir. Paritenin diğer yakasında gözler ABD TÜFE veri sonuçlarında olacak..

Bu sabah 1,308 seviyesinde bulunan paritede 1,30 ve 1,294 seviyeleri gün içi destek; 1,31 ve 1,316 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede TSİ 15:30’da açıklanacak ABD TÜFE verisine kadar yatay seyir bekliyoruz.

 

 

 

Altın:

Bugün, ABD TÜFE verisi açıklanacak. Manşetin yüzde 2,9’dan 2,6’ya düşmesi bekleniyor. Enflasyon patikasında görülen güç kaybıyla birlikte iş gücü piyasasında beklenenin üstünde yaşanan soğuma FED’in 18 Eylül toplantısında gevşeme adımı atmasına neden olabilir. Faiz indiriminin derecesi ise henüz net bir görüntü çizmiyor. Ağırlık beklenti 25 baz puan yönünde.

Reel getirilerin azalacağı bir dönemde yatırımcıların altına talebi gücünü koruyor. Dolar Endeksi (DXY) 101 seviyesi üstünde kalma çabasında, ABD tahvil faizlerinde ise baskılı seyir devam ediyor. Dolar Endeksinde güç kaybının devam etmesi ve buna ABD 10 yıllık faizinin de aynı yönde eşlik etmesi altın fiyatlarını pozitif yönde etkileyebilir.

Altın 2.500 Usd seviyesi civarında fiyatlamalara devam ediyor. Ons altında teknik olarak ilk etapta 2.440 Usd seviyesi üstünde 2.600 Usd seviyesine kadar yükseliş devam edebilir.

Bu sabah 2.517 Usd seviyesindeki ons altında 2.500 ve 2.475 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.535 ve 2.550 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede TSİ 15:30’da açıklanacak ABD TÜFE verisine kadar yatay seyir bekliyoruz

 

 

 

 

Eurobond:

Bugün ABD TÜFE verisi açıklanacak. ABD TÜFE verisi açıklanacak. Manşetin yüzde 2,9’dan 2,6’ya düşmesi, çekirdeğin ise yüzde 3,2 olarak kalması bekleniyor. Beklentilerden iyi gelebilecek bir veri FED’in gevşeme adımının derecesini yükseltmesine neden olabilir.

İç tarafta, Türkiye Varlık Fonu 12-13 Eylül tarihlerinde Dubai ve Abu Dabi’de sabit getirili menkul kıymet yatırımcılarıyla yüz yüze görüşmeler düzenleyecek. Yurt dışı yatırımcı toplantılarının düzenlenmesi senenin geri kalanında yeni ihraçların yapılacağı beklentisini kuvvetlendiriyor. İç dinamikler ve pozitif haber akışı kısa dönem için yeterli itici gücü sağlayamıyor. Eurobond fiyatlarında yatay-sınırlı pozitif bir ara dönemde olduğumuzu düşünüyoruz.

Türkiye 5 yıllık CDS 277 ile günü tamamladı. Eurobondlar yatay seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 0-1 cent; orta vadelilerde 0-1 cent; uzunlarda 1-2 cent değişim oldu. Faizler ise sırasıyla 5,21%, 6,65% ve 7,67% oldu.
 

Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Diğer Haberler
Facebookta Paylaş