Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Önemli bir haftaya giriyoruz…
Global piyasalar önemli bir haftaya giriyor. 13 Eylül ABD TÜFE verisi ,14 Eylül ECB toplantısı ve faiz kararı açıklanacak. Geçen hafta risk iştahı negatif oluştu. ABD tarafından gelen ekonomik verilerin beklenenden iyi olması (özellikle hizmet ve istihdam) ve hala sıcak olan bir ekonomi diğer taraftan yükselen enerji fiyatları ve artan enflasyon korkuları piyasalardaki risk iştahını baskıladı. Bu hafta açıklanacak olan ABD TÜFE veri seti, ‘FED sıkılaştırması yeterli mi yoksa sıkılaştırma bir tur daha devam edecek mi?’ sorusuna ışık tutabilir. Bizce piyasa gelecek enflasyon verisi ve 19-20 Eylül tarihlerinde yapılacak FED toplantısı sonrasında faiz artırımının devamından çok sıkılaştırmanın süresine (faizin zirvede kalma süresine) dair haber akışlarına odaklanabilir.
Global piyasaların risk barometresi olarak görünen ABD 10 yıllık tahvil faizindeki hareket önemli olabilir. Bu hafta açıklanacak veri seti sonrasında ABD 10 yıllık tahvil faizinin yukarı yönlü hareketine devam etmesi piyasaların enflasyonda yukarı yönlü beklentisini, ABD 10 yıllık tahvil faizinde yaşanabilecek bir düşüş ise piyasaların enflasyon korkusunu azalttığı (rahatlama) konusunda yön gösterici olabilir.
 
Avrupa tarafında da kritik bir haftadayız. ECB’nin karar haftası olacak. 14 Eylül tarihinde yapılacak olan Merkez Bankası toplantısında ya beklenenden kötü gelen ve resesyon kaygılarına sebep olan ekonomik veriler ya da inatçı enflasyon arasında bir seçim yapılacak. Enflasyon korkuları toplantıda ağır basarsa faiz artışı, ekonomik korkular ağır basarsa güvercin tonda bir açıklama ile karşılaşabiliriz. Ana hedefin enflasyonu düşürmek olduğunu düşündüğümüzde Avrupa ekonomisinin beklentilerden düşük gelen ekonomik verilere rağmen faiz artırımı için yeri olduğunu düşünüyoruz.
Asya’da ise Çin’deki yavaşlama daha çok konuşuluyor. Yavaşlamanın yayılmasından endişe ediliyor. Hatta Biden yavaşlamayı siyasi tarafa da çekti. Çin’in yavaşlamasının Tayvan’ı işgal etme eğilimini azaltabileceğini ifade etti.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı sınırlı pozitif. ABD vadelileri yüzde yatay-karışık seyrediyor. Asya borsaları da karışık. Çin yüzde 0,6 civarı artı; Hong Kong yüzde 1,8, Japonya 0,5 civarı eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,29%, Dolar Endeksi 104,8 ons altın 1.922 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, önceki bültenlerimizde belirttiğimiz gibi lokal piyasalarda olumlu ve güzel haberler gelmeye devam ediyor. Cuma günü kredi derecelendirme kuruluşu FITCH yaptığı değerlendirmede Türkiye'nin not görünümünü 'Negatif'ten 'Durağan'a revize etti, kredi notunu 'B' olarak teyit etti. Yeni ekonomi yönetimi ile başlayan değişim-dönüşüm-sadeleşme ve OVP ile açıklanan yol planı yabancı yatırımcının bakış açısının olumlu olmasına neden oluyor. OVP’nin bir yapıtaşı olduğunu düşünürsek bu zorlu yolda hedeflere kararlılıkla yürünmesi yabancı yatırımcı tarafından ilginin devamı açısından önemli olabilir. OVP sonrası lokal piyasa için bir sonraki konu 21 Eylül’de yapılacak olan PPK (sıkılaşma politikası) kararları olacaktır. Piyasa bu noktada uygulanan politikalarda kurumlar arası bir bütünlük görmek isteyebilir.
Bugün cari açık, sanayi üretimi, işsizlik oranı, Cuma günü merkezi bütçe dengesi, 12 aylık enflasyon beklentileri haftanın verileri.
Hazine bu hafta 3 ihale ile Eylül ayı programına başlıyor. Bugün 2 yıl vadeli sabit kuponlu kıymet ihraç edilecek.
  
 

Usd/TL:
Global tarafta, enflasyon endişeleri ile birlikte ABD ekonomisinde beklenti üstü gelen veriler, FED’in sıkılaştırma sürecinin beklenildiğinden fazla süreceği korkusuyla risk algısını baskılayarak Dolar talebini artırıyor. Bu hafta ABD enflasyonunu karşılayacağız. Haftaya ise FED faiz kararını. Enflasyon verisi FED’i ilişkin tahminleri etkileyebilir.
Lokal tarafta, açıklanan OVP piyasaların geneli tarafından ayakları yere basan gerçekçi bir program olarak görüldü. Programdaki gerçekçi yaklaşım zaman içinde atılan adımlar ile beslendikçe güçlü sonuçlar vereceğini düşünüyoruz.
OVP programında TCMB'nin araç bağımsızlığına vurgu yapılması, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch‘’in görünümü bir kademe iyileştirmesi ve devamında 21 Eylül’de PPK faiz kararı TL üzerinde yaşanan baskının azalmasını sağlayabilir.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 26,83 civarında işlem görüyor. Aşağıda 26,60 ve 26,50; yukarıda 27 ve 27,50 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
Hazine bu hafta Eylül ayı borçlanma takvimine başlıyor. Bugün 1 ve yarın 2 ihale düzenlenecek. Bugün 2 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihraç edilerek fonlama sağlanacak.
OVP programında TCMB’nin hükümet desteğini de arkasına alması uygulanacak para politikalarında elinin güçlü olmasını sağlayabilir. Enflasyon ile mücadeleden sonuç alınıncaya kadar devam etmesi beklenen kademeli faiz artışları (sıkı para politikası) ve makro ihtiyatı tedbirlerin sadeleşmesi Tahvil ve Bono piyasası faizlerinin yukarı yönde yeni denge noktalarına taşıyabilir.
Globalde, risk iştahı zayıf seyretmeye devam ediyor. Enerji fiyatları ve gıda fiyatlarında devam eden artış yapışkan enflasyon tehlikesini gündemde tutmaya devam ediyor. ABD tarafında faiz artırım tartışmalarından ziyade enflasyon tehdidi yüzünden uzun süre sıkı duruşun devam etme ihtimali piyasaların risk iştahını sınırlıyor.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller Cuma gününü sırasıyla 4 baz puan düşüş ile %23,88 ve yatay %23,76 ile günü tamamladı.



Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Seans içi geri çekilmelerini destek noktaları üzerinde karşılayarak kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyrini sürdüren BIST 100 Endeksi'nde, geçtiğimiz hafta 8,398 ile tarihi zirve seviyesinin yenilendiğini gözlemliyoruz.
Haftalık periyotta %3.34 oranında değer artışıyla 8,325 puandan haftayı tamamlayan piyasada, 8,200 seviyesini seans içi geri çekilmelerde ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. Bu nokta üzerindeki hareketlerin ise ilk etapta 8,500 olmak üzere 8,750 seviyelerini hedefleyecek yükselişin devamını getireceğini düşünüyoruz.
Şu aşamada kısa vadeli yükseliş potansiyelini koruyan piyasada, 8,000 ise kısa vadeli ana trend desteğimiz. Bu seviye altındaki olası seyrin ise piyasada 7,500 ve 7,250 seviyelerine yönelik baskı oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Dolayısıyla 8,000 seviyesini aynı zamanda yükseliş yönündeki pozisyonlar için stop loss noktası olarak almaya devam ediyoruz.



Eur/Usd:
ABD tarafında, beklenenden iyi gelen ekonomik veriler enflasyonu olumsuz etkileyen enerji fiyatlarındaki artış ve reel getiri arayışı Usd talebini canlı tutuyor. Risk barometresi 10 yıllık ABD tahvil faizleri yukarı yönlü hareketine devam ediyor. Tahvil faizlerinde görülen yükselişten piyasanın enflasyonda yükseliş beklediğini anlayabiliyoruz. Bu noktada enflasyonda yaşanacak anlamlı bir düşüş ile bize faizde tepe noktası konusunda ip uçları vereceğini düşünüyoruz.
Bu hafta paritede hareketlik olabilir. 13 Eylül ABD TÜFE veri seti 14 Eylül ECB faiz kararı, ABD ÜFE açıklanacak. Avrupa tarafından gelen beklenti altı veriler resesyon sinyali verirken Çin tarafından yaşanan deflasyon riski Avrupa ekonomisi için baskı unsuru olmaya devam ediyor. ECB’nin faiz kararı bize önceliğin enflasyon mu yoksa resesyon mu soruna cevap niteliğinde olabilir.
Dolar endeksinde (DXY) kuvvetli direnç noktası 105,5 seviyeleri olarak öne çıkmakta. 105,5 üzeri fiyatlamalar teknik olarak dolar endeksi(DXY) 110 fiyatlaması için kapı aralayabilir.
Bu sabah 1,072 seviyesindeki paritede 1,07 ve 1,065 seviyeleri gün içi destek; 1,078 ve 1,08 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
Avrupa bölgesinde büyüme hedefleri düşürülürken, Suudi Arabistan ve Rusya'nın üretim kesintisini uzatma kararı ardından brent petrolün yüksek seyri keyifleri kaçırmaya devam ediyor. Enerji fiyatlarındaki artış enflasyon korkularını canlı tutuyor. 21 Eylülde yapılacak olan BOE toplantısında alınacak faiz kararını önemli olacaktır. Zira çekirdek enflasyon ve ücret artışlarındaki katılık enflasyon ile mücadelede Merkez Bankalarını zorlayan noktalar olarak ön plana çıkmaktadır.
Paritede 200 günlük ortalama 1,241 civarından geçiyor. Kritik BOE toplantısından sonra hareketin ortalama üstü-altı karar vermesi beklenebilir.
Bu sabah 1,25 seviyesinde bulunan paritede 1,245 ve 1,235 seviyeleri gün içi destek; 1,258 ve 1,26 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.



Altın:
Enflasyon korkuları, ABD 10 Yıllık tahvillerin yukarı doğru hareket etmesini sağlıyor. Oluşan reel getiri fırsatı Usd talebini artırırken değerli metal üzerindeki baskı devam ediyor.
Altın için önemli Eylül ayı verilerine, 13 Eylül’de açıklanacak ABD TÜFE veri setiyle başlıyoruz. FED için gelecek veri oldukça önemli. Verinin sıklaştırmanın yeterli olup olmaması hususunda yön gösterici olduğunu düşünüyoruz.
Altın için kısa vade önemli olan seviye 1.919 Usd. 200 günlük ortalaması 1.919 Usd civarında bulunuyor. 1.915 Usd altı fiyatlamalar teknik olarak görünümü olumsuza çevirebilir.
Bu sabah 1.922 Usd seviyesindeki ons altında 1.910 ve 1.900 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.935 ve 1.956 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.



Eurobond:
ABD tarafında gelen ekonomik veriler yumuşak iniş senaryosunun temelini oluştururken artan enerji fiyatları enflasyon korkusunu tetikliyor. Risk barometresi olarak ABD 10 yıllık tahvil faizinin hareketini önemsiyoruz. Bu noktada düşüş gelmediği sürece enflasyon korkuları pozitif fiyatlamaların önüne geçebilir. 13 Eylül’de açıklanacak olan ABD TÜFE veri seti tahvil faizlerinin yönü konusunda belirleyici olabilir.
Lokal tarafta, OVP’nin açıklanmasını yapıtaşı olarak gördüğümüzü belirtmiştik. Cuma günü kredi derecelendirme kuruluşu Fitch yaptığı değerlendirmede Türkiye'nin not görünümünü 'Negatif'ten 'Durağan'a revize etti, kredi notunu 'B' olarak teyit etti.
OVP ile birlikte 21 Eylül’de PPK toplantısında alınacak kararlar ve Kredi Derecelendirme kuruluşlarından gelen olumlu değerlendirmeler, eurobond fiyatları için olumlu yönde katalizör görevi görebilir.
CDS 80 ile Cuma gününü tamamladı. Eurobondlar sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 15-20 cent; orta vadelilerde 47-56 cent; uzunlarda 62-73 yakın değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,32%, 8,29% ve 8,71% oldu.


  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş