Dün ABD’de Temmuz ayı TÜFE veri seti açıklandı. Manşet TÜFE yıllık yüzde 3,2, çekirdek yıllık yüzde 4.7 olarak beklenti altında gerçekleşti. Her iki veri de beklentilerin hafif altında geldi. Manşet son 2 veridir düşük aylık artış kaydediyor. Bunlar bardağın dolu tarafı. Enflasyonda düşüş hızı azaldı. Hatta manşet her ne kadar beklentilerin altında kalsa da geçen aya göre yükseldi (3%’ten 3,2%’ye). Konaklama hariç çekirdek hizmet enflasyonu biraz artış kaydetti. Bunlar da bardağın boş tarafı.
ABD Hazinesi tahvil ihraçları düzenliyor. Dün yapılan 30 yıl vadeli tahvil ihalesinde faiz 4,19% oldu. Bu oran piyasadaki faizin üzerinde.
İstihdam tarafında ise dün açıklanan haftalık işsizlik maaşı başvuruları 248.000 gelerek istihdamda zayıflama sinyali verdi.
Son verilere bakarsak, son 2 ayın enflasyon verisi düşüş geldi, son tarım dışı istihdam sayısı düşük geldi. Daha önce tek veri üzerinden karar vermem diyen FED artık elinde 3 zayıf veri olmuş oldu. Eylül FED toplantısına kadar daha açıklanacak enflasyon ve istihdam veri var. Eğer bundan sonra açıklanacak veriler de zayıflama, yavaşlama, güç kaybı sinyali verirlerse FED’in eli daha da güçlenebilir. Böylece yeni bir faiz artışı yapılmayabilir. Bugün itibari ile CME’deki veriye göre FED’in faiz artışı yapmama ihtimali 89%. Piyasa eldeki veri seti artış beklemiyor diyebiliriz.
FED politikalarına geniş bir çerçeveden baktığımız zaman son veriler eşliğinde katı istihdamda yumuşama, manşet ve çekirdek enflasyonda beklenti altı kalan datalar, bazı FED üyelerinin belirttiği gibi sıkılaşma oranının yeterliği olduğunun birer kanıtı niteliğinde. Bu verilere ilave resesyon tehlikesinin de azalması ile -daha önceki bültenlerimizde de bahsettiğimiz- faizde plato aşamasına yakın olduğumuz noktasına geliyoruz. FED politika faizinin aşamalarını zirveye ulaşma, sonra bir platoya oturma, bir süre sonra aşağıya dönme şeklinde sıralayabiliriz. FED üyeleri dengeli mesajlara dün de devam etti FED-Willams ‘zirve faiz oranının ne olacağına oldukça yakınız ve asıl soru şu olacak politikayı ne kadar süre sıkı bir duruşta tutmamız gerekecek’ dedi. FED-Bowman ise ‘para politikası önceden belirlenmiş bir yolda değil ve gelecek verileri ve bunların ekonomik görünüme yansımalarını yakından takip edeceğim’ açıklamasında bulundu.
ECB ve BOE’ye baktığımızda enflasyonla mücadelede FED’in gerisinde olduklarını düşünüyoruz. Politika faizi zirvesine FED kadar yakın değiller, enflasyonu aşağı çekmede FED’in gerisindeler. ABD tarafı veri odaklı piyasada sınavını başarılı bir şekilde vermeye devam ederken Avrupa tarafında da veriler geldikçe süreç netleşecektir kanaatindeyiz.
Avrupa tarafında büyümeye yönelik endişeler devam ediyor. İngiltere’de konut satışları Temmuz’da yüzde eksi 44'e düştü. Bu rakam pandemiden beri görülen hızlı düşüşe işaret etti. Artan faizler zorlaşan kredi kullanımı piyasaya baskı olarak dönüş yapıyor. İngiltere’de bugün 2Ç büyüme ve sanayi üretimi verileri açıklanacak.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri hafif artı-eksi seyrediyor. Asya borsaları karışık. Japonya yüzde 0,80 artı, Çin yüzde 1,2, Hong Kong yüzde 0,6 civarında eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,11%, Dolar Endeksi 102,5 ons altın 1.915 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Moody's tarafından yayımlanan rapora istinaden yaptığı paylaşımda uluslararası normlara uygun politikaları uygulama konusunda kararlı olduklarını bunun da kredi notuna yansıyacağına inandıklarını söyledi. Yeni Ekonomi yönetiminin uyguladığı makro ihtiyati ve kademeli faiz artışı politikası sonuç vermeye devam ediyor. Piyasanın odaklandığı faiz artış hızı noktasına ilaveten politikadaki değişimin bir bütün olarak yorumlanması noktasında olumlu görüşümüzü sürdürüyoruz. Gerçekçi hedefler ve süreç içerisinde alınacak önlemlerin yabancı yatırımcı açısından lokale bakışı daha pozitif bir hale getireceğini düşünüyoruz.
TCMB net rezervleri 4 Ağustos haftasında 15,7 milyar dolara yükseldi. Hisse tarafında yabancı alımlarının devam ederek 9 haftalık seride 1,93 milyar Dolar'a ulaştığı görüldü.
Usd/TL:
ABD TÜFE veri seti açıklandı. Manşet enflasyon Temmuz ayında yıllık yüzde 3,2, çekirdek enflasyon yıllık yüzde 4.7 olarak beklenti altında gerçekleşti. Bu veriler ışığında Eylül ayında yapılacak toplantıda FED’in faiz toplantısında pas geçme olasılığının artığını düşünüyoruz. CME’deki beklentiler de bunu gösteriyor, artış olmaz diyenlerin oranı yüzde 89 seviyesine çıkmış durumda.
Lokal tarafta, Moody’s tarafından yayımlanan raporda genel olarak olumlu yönde ilerlendiğinin belirtilmesi ve Eylül ayında açıklanacak OVP’nin beklenti yaratması Usd talebini sınırlayıcı etki gösteriyor.
Kur 27 psikolojik direnç noktasının üzerinde fiyatlamalara geçmeye çalışıyor.
Kur yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 27,03 civarında işlem görüyor. Aşağıda 26,70 ve 26,50; yukarıda 27,50 ve 27,80 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Hazine haftaya 5-7-10 yıllık tahvillerin ihalesini Pazartesi ve Salı günü düzenleyecek. Bu hafta 86 milyar TL finansman sağladı.
Hali hazırda yüksek olan enflasyon yukarı yönlü risk taşıyor. Mali politikaların yanında kademeli para politikasının da devam etmesi bekleniyor. Diğer yandan tahvil piyasasındaki arz-talep dengesizliğinin aşılması da beklentiler arasında. Lokal tarafta tahvil faizlerinin yukarı yönde dengelenmesini bekliyoruz.
Globalde, ABD manşet TÜFE Temmuz ayında yıllık yüzde 3,2, çekirdek ise Temmuz ayında yıllık yüzde 4.7 olarak beklenti altında gerçekleşti. Bu veriler ışığında FED’in Eylül ayında pas deme ihtimalinin artığını düşünüyoruz. Globalde tahvil faizleri gevşeme kaydedebilir. En azından daha yukarıya çıkma gücünün azalmasını bekliyoruz.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 38 baz puan artış ile %16,89 ve yatay %18,43 ile günü tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Realizasyon eğiliminin ilk önemli desteği 7,350 seviyesinde... Kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyrini dün 7,766 seviyesine kadar sürdüren piyasada, bu noktanın seans içerisinde realizasyon oluşturduğunu gözlemliyoruz.
Perşembe gününü -%2.09 oranında değer kaybıyla 7,441 puandan tamamlayan piyasada, seans içerisinde 7,350 seviyesini ilk önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz. 7,350 üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketlerin ise ilk etapta 7,600 olmak üzere 7,750 ve 7,850 seviyelerini hedeflemeye devam edeceğini düşünüyoruz.
Şu aşamada kısa vadeli yükseliş potansiyelini koruyan piyasada, 7,350 altındaki olası seyrin ise yükseliş hareketinin ilk zayıflama sinyalini oluşturabileceğini göz önünde bulunduruyoruz. Bu durumda piyasada 7,100 ve 6,800 seviyesine yönelik baskı oluşturabileceği unutulmamalıdır. Dolayısıyla 7,350 seviyesini aynı zamanda stop loss noktası olarak almaya devam ediyoruz.
Eur/Usd:
ABD’de Manşet Enflasyon Temmuz ayında yıllık yüzde 3,2, çekirdek enflasyon yıllık yüzde 4.7 olarak beklenti altında gerçekleşti. Beklenti altında gelen veri seti FED’in enflasyon ile mücadelede doğru yolda olduğunu teyit eder nitelikte. Manşette ve çekirdekte beklenene yakın rakamlar FED’in Eylül ayında duraklamaya gideceğine dair beklentilere destek oldu. CME’deki ankete göre faiz sabit kalma ihtimali 89% seviyesine yükseldi.
Tabii esas konu verinin FED’i tatmin edip etmediği. Daha önce bir veri ile karar vermeyiz demişti FED. Bizce haklı. Şimdi FED’in elinde 2 tane düşük enflasyon verisi ve 1 tane düşük istihdam verisi bulunuyor. Yine de temkinli olmayı elden bırakmasını beklemediğimiz için dengeli tavır takınmayı sürdüreceğini düşünüyoruz. Veri sonrasında FED üyelerinden gelen karışık mesajlar piyasaların tedirginliğini üstünden atması için yeterli olmadı. Bugün açıklanacak ABD ÜFE verisi dikkat çekebilir.
Dolar Endeksi’nde 103 seviyesini önemli görüyoruz. 103 altı fiyatlamalarda Euro lehine 103 üstü fiyatlamaları teknik olarak Usd lehine yorumluyoruz.
Bu sabah 1,099 seviyesindeki paritede 1,09 ve 1,085 seviyeleri gün içi destek; 1,108 ve 1,115 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
İngiltere’de bugün 2Ç büyüme ve Haziran ayı sanayi üretimi verileri açıklanacak. İlgili veriler İngiltere ekonomisinin durumu hakkında piyasalara yön gösterebilir. Avrupa tarafında resesyon kaygıları ağır basarken piyasanın risk alma iştahını da sınırlıyor.
ABD’de dün açıklanan TÜFE manşette ve çekirdekte piyasa beklentilerinin hafif altında geldi. Manşet yıllık yüzde 3,2, çekirdek yıllık yüzde 4.7 seviyesine indi. Veriler sonrası piyasalarda belirgin bir değişim olmadı. Risk iştahı az bir artışla yetindi. Enflasyonun beklentilerden çok düşük gelmemesi, düşüş hızının yavaşlaması yatırımcıları çok heyecanlandırmadı diye düşünüyoruz.
Bu sabah 1,268 seviyesinde bulunan paritede 1,271 ve 1,27 seviyeleri gün içi destek; 1,28 ve 1,285 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Altın:
ABD tarafında TÜFE veri seti açıklandı. Manşet TÜFE Temmuz ayında yıllık yüzde 3,2, çekirdek ise yıllık yüzde 4.7 olarak beklenti altında gerçekleşti. Enflasyonda düşüş hızı yavaşlamış oldu. Hatta manşet beklentilerin altında gelmiş olsa bile, yıllık oran yükseliş kaydetmiş durumda. ABD Hazinesi’nin orta ve uzun vadede tahvil ihracına gitmesi tahvil faizleri üzerinde baskı unsuru oluşturmaya devam ediyor. Dün yapılan 30 yıl vadeli ihalede, ihale faizi piyasa faizinden yüksek sonuçlandı. ABD 10 yıllık tahvil faizi yüksek kaldığı ve/veya arttığı sürece faiz getirisi olmayan değerli metaller yeteri kadar talep görmüyor.
Altın için kısa vade önemli olan seviye 1.930 Usd. 1.930 Usd üstü altın için olumlu 1.930 Usd seviyesinin aşağısını, altın için teknik olarak satıcılı görüyoruz.
Dolar Endeksi’nin 103 seviyesinin üstünde kalıcılık sağlamadan geri dönmesi durumunda, kıymetli madenlerde dip arayışı sonlanabilir.
Bu sabah 1.915 Usd seviyesindeki ons altında 1.910 ve 1.900 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.930 ve 1.950 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Eurobond:
Dün ABD TÜFE veri seti açıklandı. Beklentilerden düşük gelen verilerle, FED’in Eylül ayında faiz artırımları için pas geçme ihtimali yükseldi. Amerikan hazinesinin orta ve uzun vadeli tahvil ihraçlarında ciddi bir artışa giderek piyasada talebin gevşediği bir dönemde arzın artacağı sinyalini vermesi, ABD tahvil faizlerinin yukarı hareket etmesine yol açıyor. Diğer ülke tahvilleri de ABD tahvillerini takip ediyor.
Lokal tarafta, para ve maliye politikalarındaki değişim yatırımcıların tarafından fiyatlamalara dahil ediliyor. Piyasanın momentumunun biraz azaldığını düşünüyoruz. Zira ABD tahvil faizlerindeki yükseliş Türkiye Eurobondlarını da olumsuz etkiliyor. O yüzden bu baskıyı dengeleyecek bir iç unsur iyi sonuçlar yaratabilir. Bu noktada OVP’nin piyasa için kritik bir parametre olduğunu düşünüyoruz. Yabancı talebinin canlı kalması Eurobond fiyatlamalarında pozitif etki yaratacağını düşünüyoruz. CDS’in 400 altında kalıcılık sağlamasının, yabancı yatırımcılar açısından olumlu görünümün devam ettiği yönünde ipucu barındırdığı düşünüyoruz. CDS dünü 396 seviyesinde tamamladı.
Eurobondlar dün sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 10-16 cent; orta vadelilerde 56-63 cent; uzunlarda 53-61 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,94%, 8,09% ve 8,51% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
ÇEKİNCE: Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.’nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Çağlar Kimençe
Varlık Yönetimi ve Strateji Müdürü
Özel Bankacılık ve Varlık Yönetimi
Perakende Bankacılık Yönetimi
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.