Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alıon ABD verileri ekonomide soğuma işareti veriyor. Veriler piyasalardaki havanın yumuşamasını sağladı. Powell 2 günlük Kongre maratonunu tamamladı ve gördük ki FED/Powell verilerdeki soğumayı duruşuna-diline biraz yansıtmış. ABD ekonomisinin soğumasını piyasa fiyatladı-fiyatlıyor, FED’in ise şahinlik dozu hafif yumuşama halinde.
Bugün önemli bir gün. Kısa vade için adeta ‘tamam mı devam mı’ diyebileceğimiz bir gün. Saat 15:30’da ABD TÜFE verisi açıklanacak. Verinin sonucu kısa vadede risk iştahını belirleyebilir.
Eğer sonuç, beklentiler dahilinde veya beklentilerin altında olursa mevcut dinamik sürebilir. Piyasada risk iştahı artabilir. Enflasyon riskinin azalması FED’in Eylül’de faiz indirme ihtimalini artırabilir. Zayıf veri aynı zamanda FED’in eline zayıf bir enflasyon verisi daha geçmesini sağlayacak. FED’in enflasyon düşüşüne dair kanıt ihtiyacı biraz karşılanmış, hem piyasa hem FED rahatlamış olacak. Bu ihtimalin kaybedeni ise Dolar olabilir diyebiliriz. Eur, Gbp… vb para birimleri, hisseler, tahviller, kıymetli madenler ise kazanan tarafta yer alabilirler diyebiliriz.
Eğer sonuç, beklentilerin üzerinde olursa enflasyon dirençli görünüm sergileyecek, enflasyon endişeleri artacak diye yorumlayabiliriz. Bu durumda Dolar tek başına günün-kısa vadenin kazananı olabilir.
Bugünkü verinin bir başka etkisi daha olabilir. Bir süredir ABD işsizlik oranının yükselişine dikkat çekiyoruz. Önce yüzde 4 oldu, son veri ile 4,1’e yükseldi. Hatta FED olası faiz indiriminde ‘gönüllü mü olacak yoksa gönülsüz mü’ diye de düşüncemizi paylaşmıştık. Eğer enflasyon yüksek kalırsa bu resesyon hatta stagflasyon spekülasyonlarını-riskini gündeme taşıyabilir. Bu durumda FED gönülsüz-zaruri faiz indirimine gitme kapısı aralanabilir. Eğer enflasyon düşüş kaydederse o vakit işler yolunda gidiyor algısı oluşur, FED indirim konusunda elini rahat hissedebilir. İçine sinen vakitte faiz indirme kozunu elinde tutabilir. Kısaca, işsizliğin artık bir sorun olarak tanımlanmaya başladığını düşünüyoruz. Powell’ın işsizliğe dikkat çektiği notunu ekleyelim. Bugünkü verinin bir anlamda resesyon-stagflasyon kapısını da aralama riski taşıdığının altını çizelim.
Jeopolitikte, NATO toplantısı sürerken ABD’nin Ukrayna’ya desteği kristalize olmaya devam ediyor. Diğer kristalize olan husus ise ABD’nin İsrail’e desteği. Riskler bölgemizde sıcak olmayı sürdürüyor.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri yüzde 0,10 civarında eksi. Asya piyasalarında endeksler artı. Hong Kong %1,5 civarında, Çin %0,8 civarında, Japonya %1 civarında alıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,29, Dolar Endeksi 104,9, ons altın 2.380 Usd civarında işlem görüyor.
İç tarafta, Nisan’da negatif olan sanayi üretimi Mayıs’ta artıya geçti. Ancak veri beklendiği kadar (yüzde 3,8) değil de daha az (yüzde 1,7) arttı. Böylece yıllık oran hafif eksi (yüzde 0,1) oldu. Sıkılaşmanın etkisinin görüldüğünü söyleyebiliriz. Öte yandan işsizlik oranı ise hafif azaldı. Yüzde 8,5’den yüzde 8,4’e indi.
Yarın cari denge verileri açıklanacak.
Usd/TL:
Haftanın kritik verisi ABD tüketici enflasyonu saat 15:30’da açıklanacak. Manşette hafif düşüş, çekirdekte ise değişiklik olmaması bekleniyor. Sonuç, piyasa beklentisine paralel veya beklenti altında olursa ‘olumlu’ olarak algılanır. Risk iştahı artar, Dolar ise değer kaybedebilir. Sonuç yüksek enflasyona işaret ederse Dolar güçlenebilir.
Dolar Endeksi aşağı yönde ilerleme sinyali veriyor. Bugünkü veri bu anlamda önemli. Sonuca bağlı olarak Endeksin kısa vadeli yönü tayin olabilir. Dolar endeksi (DXY) bant aralığı 104,5-106 olarak takip ediyoruz. Kırılım yönünde hareket hızlanabilir.
İç tarafta, sanayi üretimi yıllık bazda daralma kaydetti. Mayıs ayı verisine göre üretim 0,1% daraldı. Sıkılaşmanın etkileri hissediliyor. Piyasa beklentisi 2,6% oranında artış şeklinde idi. Sonuç beklentilerin belirgin altında oldu. Diğer yandan işsizlik oranı ise hafif azaldı. Yüzde 8,5’den yüzde 8,4’e indi.
Kurlarda sınırlı yükselişler olsa da enflasyon göz önüne alındığında TL güç kazanmaya devam ediyor.
Kurda ılımlı yukarı eğilim devam ediyor. Bu sabah 32,91 civarında işlem görüyor. Aşağıda 32,50 ve 32,00; yukarıda 33,00 ve 33,50 öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Nisan ayında eksi olan sanayi üretimi Mayıs ayında artıya geçti. Ancak piyasanın beklediği kadar güçlü olmadı. Yıllık oran negatif bölgede kaldı. Eğer aylık veri piyasanın tahmini kadar artsa idi yıllık oran 2,6% pozitif olacaktı. Sonucu, sıkılaşma üretimde hissediliyor diye yorumlayabilir. Dün açıklanan diğer veri olan işsizlikte verisinde ise oran düştü. Yüzde 8,5 olan işsizlik oranı 8,4’e indi.
Enflasyonla mücadelede TCMB şahin mesajlar vermeyi sürdürüyor. Bu ise enflasyon trendine dair risklerin aşağı yönde olacağı sinyali anlamına geliyor. Tahvil alıcıları için destekleyici sinyal olarak yorumluyoruz.
Globalde, Powell’ın Kongre sunumunda temkinli-iyimser ton devam etti. Kısacası FED’in 2024 yılı içinde faiz indirimi için niyeti var mevcut şartları yeterli görmüyor diye ifade edebiliriz. Bugün açıklanacak ABD-TÜFE verisi sonucunun kısa vadenin yönünü tayin edebilir. Eğer sonuç zayıf olursa piyasa ve FED rahatlayabilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 6 baz puan artış ile %40,19 ve 26 baz puan artış ile %27,78 seviyesinden tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Yukarı olasılıkların devam edebilmesi açısından 10,700 bölgesindeki desteğin korunması gerekiyor…
Çarşamba günü satıcılı seyrin devam ettiği hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksinin günü %0,49'luk kayıpla 10,743 puan seviyesinden tamamladığını görüyoruz.
Genel olarak baktığımızda, önceki günkü %3,17'lik kaybın ardından dün de %1,19'luk gerilemenin oluştuğu XBANK Endeksinin piyasayı aşağı yönde baskılamaya devam ettiğini söyleyebiliriz. XUSIN Endeksinin ise, yatay gevşek eğilimine devam ettiğini görüyoruz.
Önümüzdeki sürece baktığımızda da, yukarı yönlü olasılıkların canlı kalabilmesi adına 10,700 bölgesi kritik destek konumunda. Bu seviye üzerinde yeniden 10,800 ve 11,000 bölgesi ajandaya dahil olabilir, ancak dün itibarıyla test edilen 10,700'lerden gelen tepkilerin de yeterince güçlü olmadığını söylememiz gerekiyor. Bu noktada, 10,700’ler altında yaşanabilecek ısrarlı hareketlerde 10,650 bölgesini kısa vadeye yönelik stop-loss olarak izlemeyi öneriyoruz.
Eur/Usd:
Manşetin yüzde 3,3’den yüzde 3,1’e düşmesi, çekirdeğin ise yüzde 3,4 olarak kalması bekleniyor. Saat 15:30 ABD TÜFE verisi açıklanacak.
Sonuca bağlı, düşük enflasyon ile piyasa ve FED rahatlayacak. Böylece risk iştahı artacak. FED’in faiz indirimini Eylül’de yapma ihtimali artacak. FED’in de eline bir zayıf veri daha geçmiş olacak. Enflasyon düşüşüne dair yeni bir kanıt edinecek. Bu ihtimalin kaybedeni ise Dolar olacak. Eur, Gbp… vb para birimleri ise kazanan tarafta yer alacak.
Eğer veri sonucu düşüş değil de yükselişi, dirençli enflasyonu işaret ederse o vakit az önce ifade ettiklerimizin tersi olacak. Risk iştahı azalacak, Dolar ise günün-kısa vadenin kazananı olacak.
FED Başkanı Powell’ın 2 günlük sunum maratonu sonra erdi. Sonuç, FED temkinli olmayı, verilerdeki yumuşamayı yeterli görmemeyi sürdürüyor şeklinde özetlenebilir. Yalnız, işsizlik oranındaki artışa dikkat çekti Powell. Dikkatle takip ettiklerini ifade etti. FED artık sadece enflasyona bakmıyor, işsizliğe de bakıyor diyebiliriz.
Dolar Endeksi 104,7-105,9 sıkışmasını yaşıyor. Enflasyon verisi beklentilerden farklı olursa, sıkışma aşılabilir. Yönü ise veri tayin edecek diyebiliriz.
Dolar Endeksi bir süredir ifade ettiğimiz sıkışma bölgesini aşağı yönde geri bırakma çabası içinde. 104 civarı ilk hedef olabilir. Bu hafta açıklanacak veriler resmi netleştirebilir.
Bu sabah 1,084 seviyesindeki paritede 1,08 ve 1,076 seviyeleri gün içi destek; 1,085 ve 1,089 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede saat 15:30’a kadar yatay seyir bekliyoruz. ABD TÜFE verisi beklentilerden saptığı yön-oranda hareket yaratabilir.
Gbp/Usd:
ABD TÜFE verisi kısa vadenin yönünü tayin edebilir. Powell ise 2 günlük Kongre sunumlarını tamamladı. Eskisine göre biraz daha ılımlı olsa da temkinli duruşunu değiştirmedi.
Dolar Endeksi bir süredir ifade ettiğimiz sıkışma bölgesini aşağı yönde geri bırakma çabası içinde. 104 civarı ilk hedef olabilir. Bu hafta açıklanacak veriler resmi netleştirebilir.
Bu sabah 1,286 seviyesinde bulunan paritede 1,285 ve 1,28 seviyeleri gün içi destek; 1,289 ve 1,295 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede saat 15:30’a kadar yatay seyir bekliyoruz. ABD TÜFE verisi beklentilerden saptığı yön-oranda hareket yaratabilir.
Altın:
Son bir haftalık periyotta altın yüzde 1, gümüş ise yüzde 2 civarında primlendi. Genel olarak havanın biraz yumuşadığı ifade edebiliriz. Zira ABD verileri ekonomide soğuma işareti veriyor. Bugün ise kritik. ABD TÜFE verisi açıklanacak. Manşette hafif düşüş, çekirdekte ise değişiklik olmaması bekleniyor.
Sonuç enflasyon endişesini azaltırsa risk iştahı artabilir. ABD para birimi (Dolar Endeksi) ve tahvil faizleri düşüş kaydedebilir. Kıymetli madenlerin talebi ise artabilir. Eğer sonuç enflasyon endişelerini artırırsa bu durumda kıymetli madenler değer kaybedebilir. Saat 15:30’da veriyi karşılayacağız.
Son dönemde haber akışı altını bir banda sıkıştırdı. Bir iki haftadır gelen haberler ise altını bandın üst sınırına yaklaştırıyor. Bugünkü veri bandın kırılmasını sağlayabilir mi? Kabaca yüzde 2,5 ve üzeri yükseliş gerekli. Bunun için enflasyonda majör bir düşüş olmalı diye düşünüyoruz. Ama şunu söylemek daha kolay, zayıf veri altını bandın üst sınırına yaklaştırır (2.440 Usd).
Altın için teknik olarak kısa vadede bant (2.275-2.440 Usd) hareketi sürebilir.
Bu sabah 2.380 Usd seviyesindeki ons altında 2.375 ve 2.350 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.390 ve 2.410 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün paritede saat 15:30’a kadar yatay seyir bekliyoruz. ABD TÜFE verisi beklentilerden saptığı yön-oranda hareket yaratabilir.
Eurobond:
ABD enflasyon verisi kısa vade fiyatlamasını etkileyebilir. Beklentilerden saptığı ölçüde heyecan yaratabilir. Zayıf veri tahvil faizlerini aşağı çekerken, güçlü veri faizleri yükseltebilir. Son gelen veriler-haberler tahvil faizlerinin düşmesini sağlıyor. Bugünkü veri tamam mı devam mı eşiği olabilir. Genel olarak ise tahvil faizlerinin aşağı meyilli olduğunu düşünüyoruz. ABD TÜFE verisinin beklenti altında kalması ABD 10 yıllık tahvil fiyatlarının yukarı hareketine, talebin daha güçlü olduğu bir trend değişimine neden olabilir.
İç tarafta, gri listeden çıkış, not artırımı gibi konular ajandayı olumlu kılıyor. Türkiye CDS için 250 seviyesini olası görüyoruz. Dış tahvil piyasaları da fiyatlamaya tesir ediyor, ABD 10 yıllık faizinde geri çekilmenin devamı lokal piyasayı rahatlatabilir.
Türkiye 5 yıllık CDS 259 ile günü tamamladı. Eurobondlar hafif pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 3-4 cent; orta vadelilerde 16-21 cent; uzunlarda 13-18 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 6,18%, 7,03% ve 7,81% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
nması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.