Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Barr, Daly, Mester… 2% hedefine ulaşmak için daha yapılması gerekenler var.
Bostic… ekonomide yavaşlama belirtileri var, faiz artışı konusunda sabırlı olalım.
FED’den dün gelen sinyal 3/4 şahin, 1/4 güvercin. Bu noktada piyasanın FED toplantısı için beklentisine baktığımızda yüzde 92 ihtimalle faiz artışı olabilir şeklinde(CME).
Ajandaya baktığımızda bu hafta ABD TÜFE verisi, öbür hafta FED faiz kararı öne çıkıyor. Bu arada 2. çeyrek bilançolarının bu hafta gelmeye başlayacağını da belirtelim.
Yarın açıklanacak TÜFE verisine dair beklentiler… manşetin yüzde 3,1 seviyesine, çekirdeğin ise 5% seviyesine inmesi şeklinde. Manşetin geleceği seviye iyi olarak yorumlanabilir. Ancak çekirdek tarafı katı olmayı sürdürüyor. Bu ise enflasyonun yapışkan olmasına yol açıyor. FED’in de enflasyonun gevşemesinden çok tatmin olmamasının sebebi bu diyebiliriz. Kaldı ki bir de dirençli bir işgücü piyasası söz konusu. Dün Daly, işgücü piyasası karşısında faizi yukarı çekmeliyiz diyerek konuya işaret etti.
Yurt dışı tarafta, geçtiğimiz Cuma günü açıklanan istihdam verilerinden sonra yarın açıklanacak ABD TÜFE verisine kadar piyasaların yatay bir şekilde veriyi karşılayacağını düşünüyoruz. Verinin sonucu FED’e ilişkin algıyı etkileyebilir.
Dün ABD piyasaları yüzde yarım civarında yükseldi. Avrupa borsaları da benzer kapanışlar yaptı. Tahvil faizleri hafif gevşedi. Kıymetli madenler az talep gördü. Usd güç kaybı yaşadı.
Bu sabah globalde risk iştahı sınırlı pozitif. ABD vadelileri sıfıra yakın yatay. Asya borsaları alıcılı. Japonya ve Çin yüzde yarım, Hong Kong yüzde 1,5 civarı artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,98%, Dolar Endeksi 101,8, ons altın 1.926 Usd civarında işlem görüyor.

Lokal tarafta dün borsa yüzde 1,5 arttı. TL Tahvillerde faizler kısa tarafta ve uzun tarafta hafif gevşedi. Eurobondlar sınırlı pozitif kapandı. TL ise zayıfladı (geniş resimde TL’nin değer kaybı söz konusu).
Lokal varlıkların fiyatlamasına Ankara’nın adımları önemli. Yeni ekonomi yönetimi kademeli hareket edeceğini ifade ediyor. Sürecin hızı ve içeriği lokal varlıkların denge noktalarını da belirleme gücüne sahip diye düşünüyoruz.
Maaş artışları, kur artışı, vergi artışı başlıkları enflasyon riski yaratabilir. Haftaya PPK toplantı yapılacak. Bloomberg’de henüz oran olarak bir beklenti oluşmuş değil. Ancak faiz artışı olabilir şeklinde piyasada genel bir algı olduğunu belirtelim.
Mayıs ayı işsizlik oranı 9,5% seviyesine indi. Bugün Mayıs ayı cari açık verisi açıklanacak.



Usd/TL:
Yarın ABD’de Haziran ayı TÜFE verisi açıklanacak. Bloomberg’deki ankete göre yıllık oranının manşette 3,1% seviyesine inmesi bekleniyor. Beklenti karşılanırsa enflasyon endişeleri biraz azalabilir. Biraz diyoruz zira, çekirdek tarafı ise daha katı. Kişisel tüketim harcamaların 4,6% seviyesinde. Yarın açıklanacak çekirdek TÜFE için 5% beklentisi söz konusu. Yine de enflasyon endişelerinin sınırlı azaldığını söyleyebiliriz. Para piyasaları veri öncesi Usd satarak yanıt veriyor. Dolar Endeksi, 102 seviyesinin altına indi. Enflasyon verisi hafif iyimser modda bekleniyor.
Bu hafta TÜFE, öteki hafta FED faiz kararı ajandanın majör konuları. Bu hafta ABD’de 2. çeyrek bilançolarının gelmeye başlayacağını da ekleyelim.
İç tarafta maaş artışları, vergi artışları gündemi oluşturuyor. Bu başlıklar enflasyon için risk anlamına geliyor.
Ankara, para ve maliye politikalarında adımlar atmayı sürdürüyor. Kademeli geçiş-değişim sürecindeyiz.
Kur yukarı yönde eğilimini koruyor. Bu sabah 26,11 civarında işlem görüyor. Aşağıda 25,90 ve 25,80; yukarıda 26,30 ve 26,50 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono:
Menkul kıymet tesisi ile tahvillere olan talep güçlü hale dönüşmüştü. Yeni ekonomi yönetimi sadeleşme-değişim sinyali verdi. Sinyalin pratiğe dönüşmesi ile tahvile olan talep azalabilir. Böylece tahvil piyasasında arz-talep dengesi oluşabilir. Bu ise faizlerin yukarıya gelmesini beraberinde getirebilir.
Globalde bir süredir yukarı meyilli hareket eden tahvil faizleri, dün gevşedi. ABD TÜFE verisi öncesi sınırlı iyimser mod söz konusu. Yarın açıklanacak veri FED toplantısı öncesi en önemli köşe taşı konumunda.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 4 baz puan düşüşle %13,78 ve 28 baz puan düşüşle %16,59 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
6,200 ilk önemli destek konumunda...
Haftaya alıcılı bir seyirde başlayan piyasada, BIST100 Endeksinin günü %1,35'lik yükselişle 6,270 puandan yeni bir TL zirvede tamamlamayı başardığını görüyoruz.
Genel olarak baktığımızda, ilk önemli direnç konumundaki 6,200 seviyesini aşmayı başaran piyasada, gün boyunca bu seviye üzerinde dalgalı bir seyir yaşandığını söyleyebiliriz. Önümüzdeki günlerde ise, artık 6,200 bölgesini kısa vadeye yönelik ilk önemli destek olarak takip ediyor ve üzerinde kalınabildiği sürece piyasanın 6,500 hedef direncine doğru yükselişine devam etmesini bekliyoruz.
Diğer taraftan, 6,200 desteğinin korunmasını piyasada bir zayıflama sinyali olarak değerlendirecek ve böyle bir gelişme halinde, 6,100'lere doğru bir düzeltme ihtimalinin gündeme gelmesini bekleyeceğiz

Eur/Usd:
FED: Barr, Daly, Mester… yeni faiz artışlarına gerek olduğunu ifade ettiler. Bostic ise güvercin tarafta kaldı, sabit kalınması gerektiğini belirtti.
Veri tarafında ise yarın açıklanacak ABF TÜFE verisi sıcak konu. Manşetin 3,1% seviyesine inmesi bekleniyor. Bloomberg’deki ankette çekirdek için ise tahminler yüzde 5’i işaret ediyor. Beklentilere baktığımızda, olumlu anlamda manşette epey yol alındığını söylemek mümkün. Ancak çekirdek katı tavrını sürdürüyor.
Piyasalar TÜFE verisi öncesi dengeli modda olabilir diye ifade etmiştik. İyimser tarafa biraz daha meyil gösterdiğini söyleyebiliriz. Karşılık bulur mu sorusunun cevabını yarın alacağız. Dolar Endeksi 102 seviyesinin altına indi.
Bu hafta ABD TÜFE haftası, öbür hafta ise FED karar haftası diyebiliriz. Usd talebi biraz zayıf kalabilir. Çarşamba sonrası ise ABD TÜFE verisinin sonucuna bağlı hareket oluşabilir.
ECB’nin -FED’e kıyasla enflasyonu ve çekirdek enflasyonu baskılamak için geriden geldiğini düşündüğümüzde- faiz artırımlarına enflasyonda yumuşama görene kadar devam edeceğini söyleyebiliriz. Bu noktada Euro piyasalar tarafından Usd’ye göre daha fazla tercih edilebilir.
Ek olarak piyasanın FED’in faiz artışı yapmasına neredeyse kesin gözüyle baktığını belirtelim.
Bu sabah 1,1015 seviyesindeki paritede 1,098 ve 1,095 seviyeleri gün içi destek; 1,105 ve 1,11 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.


Gbp/Usd:
Bu sabah İngiltere’de işsizlik oranı açıklanacak. Yarın ise BOE’nin finansal istikrar raporunu karşılayacağız.
ABD tarafında ise yarın TÜFE, Perşembe ÜFE verisi açıklanacak.
Tabii, ABD tarafı daha kritik. Öncesinde piyasalar hafif iyimser modda fiyatlama yapıyor. Dolar Endeksi 101,8 civarında işlem görüyor. Usd talebi biraz zayıflayabilir.
Bu sabah 1,287 seviyesinde bulunan paritede 1,285 ve 1,281 seviyeleri gün içi destek; 1,292 ve 1,296 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.


Altın:
Para piyasalarında Usd güç kaybediyor. Günler sonra dün tahvil faizleri aşağı geldi. Altın ve gümüş sınırlı yukarı geldiler. ABD tahvillerinin yükselmesi değerli metal üzerinde baskı kurmaya devam ediyor. Dolar Endeksi’nin değer kaybetmesine rağmen altın-gümüş ABD tahvil fiyatlarından görece daha çok etkileniyor.
Yarın açıklanacak ABD TÜFE verisi öncesi piyasa kıymetli madenlere olan talebi az da olsa canlı tutabilir. Manşete dair beklentiler daha iyimser, çekirdek için ise sınırlı gevşeme şeklinde olduğunu söyleyebiliriz. Piyasa enflasyonun düşüş hattında ilerlemesi ile olumlu fiyatlama istediğini sürdürebilir. Bu kıymetli madenler için de lehte sonuç doğurabilir.
Bu sabah 1.926 Usd seviyesindeki ons altında 1.915 ve 1.900 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.935 ve 1.950 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.


Eurobond:
Tahvil faizleri günler sonra aşağıya geldi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4% seviyesinin hemen altına indi. Tahvil kanadında faizlerin yukarı hareketinin süreceği şeklinde bir beklentimiz söz konusu. 10 yıllık tahvil 4,50% seviyesine erişebilir diye düşünüyoruz.
Piyasa ABD TÜFE verisini iyimser sınırlı iyimser fiyatlama ile bekliyor. Enflasyondaki düşüş biraz olumlu algı yaratıyor. Tabii beklentiler karşılanırsa iyimser hava sürebilir.
Yabancı yatırımcı eurobond tarafına mesafeli yaklaşıyor. TCMB para politikası toplantısının ve verilecek mesajların yabancı yatırımcı açısından önemli olmasını bekliyoruz. Toplantıya kadar eurobond tarafında büyük bir hareket beklemiyoruz. Türkiye 5 yıllık CDS’i günü 486 baz puan ile tamamladı.
Eurobondlar dün sınırlı pozitif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 19-25 cent; orta vadelilerde 35-41 cent; uzunlarda 24-25 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 8,56%, 8,80% ve 9,22% oldu.

Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.