Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

New York FED’in anketine göre hane halkının krediye erişim imkanı daha kötümser hale geldi. Cuma günü açıklanan tüketici kredileri de 19,5 milyar Usd’den 15 milyar Usd’ye indi (Ocak ve Şubat verileri). FED sıkılaşması sonuç üretiyor diyebiliriz.
İstihdam, tarım dışında aylık bazda 100 bin azaldı. Cuma açıklanan aylık veri önceki aya göre belirgin düştü. Piyasa beklentisinin hafif üzerinde gelmesi kafa karıştırsa da zayıflık belirgin. Diğer yandan ücret artış hızı az da olsa yavaşlama kaydetti. FED sıkılaşması sonuç üretiyor diyebiliriz.
Bu noktada gözler ABD enflasyon verilerinde. Yarın TÜFE, ertesi gün ÜFE açıklanacak. Hem manşet hem çekirdek piyasalar için kritik. İstihdamdaki, kredilerdeki sinyallere enflasyon eşlik edecek mi? Soru bu. Yarın TÜFE’yi karşılayacağız.
Enflasyonun düşük gelmesi, piyasalar ve aynı zaman da FED için önemli. Tatmin edici sonuç (düşüş) yatırım ikliminin yumuşamasını sağlayabilir. Aksi halde dinamik gerginlik yaşayabilir.
Batılı piyasaların tamamı bugün Paskalya’dan dönmüş olacak. Piyasaya katılım ve işlem hacimleri normalleşebilir. Dün hisselerin hafif alındığı, tahvillerin hafif satıldığı, kıymetli madenleri dirençli kaldığı bir gün oldu. ABD para birimi de gücünü korudu.
Bu sabah globalde risk iştahı nötr. ABD vadelileri hafif artı-eksi. Asya’da da hava benzer. Japonya yüzde 1,5 civarında, Hong Kong hafif artı; Çin yüzde yarım civarında eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,40%, Dolar Endeksi 102,3, ons altın 1.998 Usd civarında işlem görüyor.

Lokal tarafta borsa yüzde 3,4 civarında arttı. TL Tahvillerde faizler kısa tarafta hafif arttı, uzun taraf yatay kaldı. Eurobond fiyatları illikit, yatay bir gün geçirdi. TL ise yatay kaldı (geniş resimde TL’nin değer kaybı söz konusu).
Seçim yaklaşıyor. Seçim sonrası ekonomi politikalarının nasıl olacağı lokal varlıklar için kritik. Seçime dair beklentiler-anketler piyasalarda hareket yaratabiliyor.
Hazine, Nisan ayı fonlama takvimine başladı. Dün 5 yıl vadeli TLREF kuponlu tahvilde toplam ROT dahil 14,8 milyar TL finansman sağladı. Bugün ise 3 yıl vadeli, 10 yıl vadeli sabit kuponlu tahvillerin ihracını gerçekleştirecek.
Şubat cari açık rakamı -8,8 milyar Usd oldu. Beklentilerin biraz üzerinde geldi. Öte yandan Şubat işsizlik oranı ise 10% olarak gerçekleşti.
Makro veri tarafında bugün sanayi üretimi açıklanacak.



Usd/TL:
Piyasalar ABD istihdam verilerinin ardından genel yaklaşımını koruyor. Piyasa bir yandan yavaşlama emarelerini takip ederken bir yandan da FED’i izliyor.
Piyasaların merkez bankalarına dair genel beklentisi faiz artışlarının sonuna yaklaşıldığı şeklinde. Bu hem FED için hem ECB için geçerli diyebiliriz. Zira iki bankadan da benzer sinyaller geliyor.
Yukarıdaki ifadelerimiz ışığında para piyasalarında dün sınırlı hareketler oldu. Usd talebi bir miktar arttı.
Yarın açıklanacak ABD TÜFE ve çekirdek TÜFE verileri önemli. Bu haftanın kritik verileri bunlar. O yüzden piyasalar yarın gelecek verilere göre kısa vadeli yön tayini yapabilir.
Lokal tarafta seçime az bir süre kaldı. Haber akışı yatırımcılar açısından önem arz ediyor. Özellikle ekonomik politikaların seçim sonrası nasıl olacağı merak konusu.
Kur belli bir ivme ile yükselişini sürdürüyor. Bu sabah 19,27 civarında işlem görüyor. Aşağıda 19,24 ve 19,20; yukarıda 19,30 ve 19,38 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono:
Hazine dün 5 yıl vadeli TLREF kuponlu tahvil satışı yaptı. Toplam ROT dahil 14,8 milyar TL finansman sağlandı. İhale faizi 14,3% oldu. Bugün ise 3 yıl vadeli sabit, 10 yıl vadeli sabit kuponlu tahvillerin ihracını gerçekleştirecek. Nisan ayının finansmanı yapılmaya başlanmış oluyor.
Genel olarak lokal tahvil faizlerinin düşük seviyedeki seyri sürüyor. Hem enflasyon hem mevduat faizleri belirgin farklı durumdalar. Seçim sonrası ekonomi yönetimi yaklaşımının nasıl olacağı önemli.
Global tarafta tahvil faizleri yukarı yönde sınırlı hareket ediyor. Resesyon endişelerinin az da olsa azalması tahvillerin güvenli liman fonksiyonunu azaltıyor. Gözler bu hafta ABD TÜFE verisinde.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 23 baz puan artışla %14,66 ve yatay %10,32 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Hisse senedi piyasası haftaya yükselişle başladı… Pazartesi günü alıcılı bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BIST100 Endeksinin günü %3,40'lık yükselişle 5,092 seviyesinden tamamladığını görüyoruz.
Geçen hafta 4,700 bölgesine doğru oluşan sarkma esnasında işlem hacminde yaşanan rekor daralmayı takiben yönünü yukarı çeviren hisse senedi piyasasında haftanın ilk günü yükseliş eğiliminin ivme kazandığını görüyoruz.
Çok kısa vadeli seans içi grafiklerde potansiyel bir "ters omuz baş omuz" yükseliş formunun dikkatimizi çektiği piyasada, daha geniş resimde ise, "üçgen" formundaki konsolidasyon eğiliminin devam ettiğini söyleyebiliriz.
Önümüzdeki sürece baktığımızda ise, 5,000 bölgesini önemli bir psikolojik destek hattı olarak izliyoruz. Yukarı yönde ise, mevcut yükseliş eğiliminin 5,500-4,680 gerilemesinin %61,8 ila %76,4 fibo geri alma bölgesinin bulunduğu 5,200/5,300 bandına doğru devam edebileceğine inanıyoruz.



Eur/Usd:
ABD piyasaları Paskalya tatilinde dün döndü, Avrupa piyasaları bugün dönmüş olacak. Piyasalardaki likiditenin normalleşmesini bekleyebiliriz.
ABD istihdam verilerinin önceki veriye göre belirgin düşmesi sıkılaşmanın etkilerinin görülmeye başlandığına işaret ediyor. Maaş artış hızının düşmesi de sektördeki sıkışıklığın azalmaya başladığını gösteriyor. Bunları baz aldığımızda ekonomik aktivitenin de azalma gösterebileceğini, talebin enflasyon üzerindeki etkisinin de azalma gösterebileceğini düşünmek, ihtimal vermek mümkün. Bu noktada yarın açıklanacak ABD manşet ve çekirdek TÜFE verileri kritik. İstihdamdaki yavaşlama enflasyonda da görülür ve piyasa sonuçlardan tatmin olur ise piyasa piyasalarında hava yumuşayabilir. Usd talebi biraz azalabilir. Diğer durumda ise Usd talebi biraz artabilir.
Dolar Endeksi 102’nin biraz üzerinde seyrini sürdürüyor. Önceki gün de bu civarlarda idi. Bugün de bu civarda kalabilir.
Bu sabah 1,089 seviyesindeki paritede 1,088 ve 1,084 seviyeleri gün içi destek; 1,094 ve 1,098 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-hafif pozitif seyir bekliyoruz.


Gbp/Usd:
Piyasaların veri odağında seyri sürüyor. Geçtiğimiz hafta ABD istihdam verileri öne çıkmıştı, bu hafta ABD enflasyon verileri kritik rolde. İstihdamın ardından enflasyon verilerinin nasıl sonuçlanacağı önemli. Piyasaları ve FED’i rahatsız etmeyecek düzeyde gelmesi para piyasalarının da rahatlamasını sağlayabilir. Bunun Usd için anlamı biraz güç kaybı olabilir.
Enflasyonun yüksek gelmesi ise risk iştahını baskılayabilir. Diğer yandan FED endişeleri, resesyon endişeleri artabilir. Usd ise biraz talep görebilir.
Merkez bankaları kanadında ise BOE ve FED’den gelecek açıklamaları takip edeceğiz. BOE başkanı Bailey yarın konuşacak.
Dolar Endeksi 102,3 civarında bulunuyor.
Bu sabah 1,241 seviyesinde bulunan paritede 1,237 ve 1,232 seviyeleri gün içi destek; 1,245 ve 1,247 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.


Altın:
ABD para birimi ve ABD tahvil faizleri yükseliyor ancak kıymetli madenler düşmüyor, bunun tersi de olabiliyor. Son dönemde varlıklar alışılmışın dışında hareketler yapabiliyor. Çünkü oluşan dinamik ve haber akışı farklı sinyaller üretebiliyor.
Ekonominin dışında jeopolitik de öne çıkabiliyor. Dün Çin-Tayvan haberleri dikkat çekti. Bölgedeki tansiyon uzun süredir stabil değil.
Dün özelinde Usd ve ABD tahvil faizleri yükseliş kaydetse de kıymetli madenler güçlü kaldı. Yukarıda ifade ettiğimiz gerekçelerin etkili olduğunu değerlendiriyoruz.
ABD verilerini takip etmeyi sürdürüyoruz. Bu hafta enflasyon verileri dikkat çekiyor. Düşüşün sürmesi risk iştahına olumlu yansıyabilir.
Bu sabah 1.998 Usd seviyesindeki ons altında 1.978 ve 1.965 Usd seviyeleri gün içi destek 2.000 ve 2.022 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.


Eurobond:
Resesyon endişelerinin biraz azalmasında, enflasyon endişelerinin azalmasında ABD istihdam verisinin payı oldu. Endişelerin azalma kaydettiği sırada ABD enflasyon verilerinin nasıl geleceği önemli. Ilımlı sonuçlar risk iştahının artmasını sağlayabilir. Bu durumda tahvil faizleri sınırlı yükseliş kaydedebilir. Aksi halde ise tahvil faizleri yönünü tekrar aşağı çevirebilir.
Lokal tarafta seçim yaklaşıyor. Seçim sonrası uygulanacak ekonomi politikası önemli. Seçim öncesinde anket, beklentiler ve tabii ki dış gelişmeler eurobondları etkileyebilir. Cuma günü 5 yıllık CDS günü 555 seviyesinde tamamladı.
Türkiye eurobondları globaldeki yumuşamadan yararlanamıyor. Olumsuz ayrışma kaydediyorlar.
Eurobondlar dün de illikit oldu. Bugün Avrupa piyasaları Paskalya’dan dönmüş olacak. İşlem hacmi normalleşebilir.
  

Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.